Music Hall WCS-2 vákuumos lemezmosógép teszt

Nehéztüzérség a por elleni harcban

2020. február 9., vasárnap, 15:20

Music Hall audio hifi vinyl bakelit lemez lemeztisztító lemezmosó lemezmosógép vinyl lemez vákuumos lemezmosógép lemeztisztító teszt lemezmosó teszt Music Hall teszt Music Hall lemezmosó

Ha valaki bármikor azt mondja, hogy a világ összes pora a lemezein található, akkor azt kizárólag azért nem hisszük el, mert tudjuk, hogy a mieinken szintén van. A por és mindenféle egyéb szennyeződés nem csupán idegesítő sercegést és pattogást okoz hallgatás közben, hanem véglegesen károsíthatja lemezeinket és hangszedőnket is. A Music Hall WCS-2 lemezmosója azonban remek munkát végez, és gyakorlatilag tökéletesen portalanít - ahogy tesztünkből is kiderül!

Music Hall WCS-2 vákuumos lemezmosógépMusic Hall WCS-2 lemezmosógépMusic Hall WCS-2 lemezmosógépMusic Hall WCS-2 lemezmosógépMusic Hall WCS-2 lemezmosógépvinyl lemez tisztítás ronggyallemez tisztító rongylemez tisztításlemez tisztító kefelemez tisztító kefelemezmosó

Bevezető

A por elleni küzdelem gyakorlatilag egyidős a lemezalapú zenehallgatással. Már a gramofonok esetében is zavaró és káros lehetett a por jelenléte, a vinyl lemezek pedig kifejezetten érzékenyek rá, hiszen barázdáik szűkebbek és az egész konstrukció érzékenyebb. Ezért a portalanítás a vinyl hallgatás egyik kulcsmomentumává vált, ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon igyekszünk megszabadulni az apró szemcséktől. Lássunk néhány konvencionális módszert, hogy megértsük, miért is annyira jó megoldás a vákuumos lemezmosógép!

A TILOS kategória

A portalanítás zsigeri megoldása a por lefújása. Nagy levegő, kifúj, és kész - már tönkre is tettük lemezünket. Egyrészt a port nem távolítja el a fújás, másrészt viszont nyál és egyéb szájunkban lévő dolgok kerülhetnek a lemezre, így csak rosszabb lesz a helyzet. Problémásabb, ha azonnal le is játsszuk a lemezt, mivel így a hangszedő súrlódása örökre belevési, ami rákerült és később hiába próbáljuk bármilyen módszerrel eltávolítani.

vinyl lemez tisztítás ronggyal

A másik kézenfekvőnek tűnő megoldás, hogy letöröljük a port, hiszen kedvesünk is így szokta és milyen szép tiszta utána a szekrény vagy a polc, igaz? Persze, csakhogy a bútorok esetében nem lényeg, hogy okozunk-e rajtuk (mikro) karcolásokat, lemezeink esetében viszont kifejezetten problémás. A legnagyobb kárt papírtörlő vagy papírzsebkendő használatával tehetjük, amik általában azonnal kéznél vannak. Valamivel jobb a törlőrongy használata, de hasonló károkat fog okozni ez a megoldás is, így szintén a tilos kategóriába sorolható.

lemez tisztítás

Lemeztisztító kefék

A lemeztisztító kefék már sokkal jobbnak tekinthetők, mint az előzőek. Kifejezetten erre a célra készített, bársonyborítású és/vagy karbonszálas kefe használatával egészen jó eredményeket érhetünk el. Ugyanakkor nem lesz tökéletes a tisztítás, és egy idő múlva már a kefék sem képesek eltávolítani a barázdák mélyén lévő szennyeződéseket. Éppen ezért napi használatra megfelelnek, azonban ha lemezeink régen (vagy egyáltalán nem) voltak alaposan megtisztítva, akkor nem fognak jó eredményt hozni. Érdemes ezekből olyan modellt választani, amelyiken a bársonyborítás mellett karbonkefe is található, mert nem szükséges hozzányomni a lemezhez, így kisebb a sérülés veszélye, az eredmény viszont ugyanolyan jó lesz, mint rányomott kefével.

lemez tisztító kefe

Lemeztisztító folyadékok, egyszerű lemezmosók

A boltokban kaphatók olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik lemezeink nedves tisztítását. Ezek között találhatunk olyan termékeket, amelyek egy bársonyborítású szivacsot és folyadékot tartalmaznak, vagy olyan drágább modelleket, amelyekbe, mint egy kiskádba, belemeríthetjük lemezeinket és néhány fordulat után elvileg már tisztán vehetjük ki őket. Utóbbi esetben gyakorlatilag kézzel forgatjuk a lemezt a kádban, amibe a tisztítófolyadékot öntöttük. Előbbi megoldás nem igazán hatékony és megkarcolhatjuk lemezeinket, utóbbi pedig hosszú távon nem gazdaságos, hiszen rendkívül sok folyadékot használunk el egy-egy tisztításhoz.

lemezmosó

Közös problémája mindkettőnek, hogy bár a felületi port kiválóan eltávolítják, a barázdák belsejében, mélyükön lévőt talán feloldják, viszont ez "sár" formájában ott marad, és később beleszárad. Ez pedig nem szerencsés, hiszen egyrészt a zavaró sercegés megmarad, másrészt pedig lemezeink és hangszedőnk is károsodhatnak miatta. Mindezeken túlmenően még meg is kell szárítanunk a tisztított lemezt, így megint port viszünk rá illetve megsérthetjük.

Music Hall WCS-2 lemezmosógép

A vákuumos lemeztisztítógép - Music Hall WCS-2

Az előzőekben körülírt problémákat természetesen nem mi fedeztük fel, hanem mások sok-sok évnyi vinyl-es tapasztalatából is meríthettünk. Mindemellett sokat kínlódtunk az előző néhány módszerrel, mígnem megérkezett hozzánk a Music Hall WCS-2, amit messze az eddigi legjobb tisztítóeszközünkként tarthatunk számon. Árcédulája okán (a cikk írásakor kb. 250 000 Ft) nem valószínű, hogy minden vinylbarát otthonába bekerül, azonban az eredmény, amit produkál egészen elképesztő. A kisméretű, ám súlyos készülék tetején egy kisméretű forgótányért, valamint egy 90 fokban hajlított, forgatható csövet láthatunk. Elöl két kapcsoló, melyekkel a működést vezérelhetjük, hátul pedig a használt folyadékot elvezető cső kapott helyet. Mindezek mellett egy lemezrögzítő tárcsát találunk a dobozban, ami a lemezek forgótányérra való stabil illesztéséhez lesz szükséges.

Music Hall WCS-2 lemezmosógép

Hogyan működik?

A vákuumos lemezmosó hatékonyságának titka, hogy a nedves tisztítást követően a lemez szárítása vákuummal történik. Így egyrészt elkerülhető, hogy törölgetnünk kelljen, másrészt a vákuum minden - még egyszer: MINDEN - szennyeződést kiszippant a barázdák legmélyéről is. Lemezeink így tökéletesen tiszták és pormentesek lesznek egy ilyen mosást követően és biztosan nem sérülnek meg.

Használat

A lemezt a tisztítandó oldalával felfelé a forgótányérra illesztjük, majd stabilan rögzítjük a mellékelt csavaros tárcsával. Ezután elindítjuk a forgótányért az erre szolgáló kapcsolóval. Amikor a lemez már forog, egy erre a célra való, puhaszőrű kefével eloszlatunk rajta annyi tisztítófolyadékot, hogy az vékony réteget képezzen a lemez felületén. Néhány fordulatig a kefét a lemezen tartjuk, így még jobb tisztító hatást elérve. Ezután befordítjuk a derékszögű csövet a lemez fölé, majd a másik kapcsolóval aktiváljuk a vákuumozó egységet. Ez kifejezetten hangos (nagyjából egy ipari porszívó hangerejét kapjuk) ugyanakkor a vákuum olyan erejű, hogy a csövet a lemezre szippantja és rajta is tartja, míg ki nem kapcsoljuk. A cső vége bársonyborítást kapott így természetesen nem károsítja a lemezt. A vákuum egyetlen fordulat során elvégzi a szárítást és készen vagyunk, tökéletesen tiszta lemezt kapunk.

Music Hall WCS-2 lemezmosógép

"Meghallgatás"

A Music Hall WCS-2 esetében természetesen nem beszélhetünk klasszikus meghallgatásról, ám kíváncsiak voltunk valós hatására. Így először meghallgattunk egy régebbi, nedvesen még nem tisztított lemezt kefés tisztítást követően, majd "levákuumoztuk" a WCS2-vel. A különbség megdöbbentő: a legtöbb zavaró mellékhang, sercegés, pattogás azonnal eltűnt és mintha minden hang tisztábban szólna egy kicsit. Már a lemez felületén is látszott a tisztítás, olyan kinézetű lett, mintha gyári új lenne. Természetesen a karcolásokat nem tüntethetjük el ilyen módon, ám a szennyeződéseket gyakorlatilag teljességgel.

Music Hall WCS-2 lemezmosógép

Összegzés

A Music Hall WCS-2 méregdrágán kínál tökéletes megoldást a por ellen. Amíg nálunk vendégeskedett, egy idő után szinte reflexből bevetettük minden egyes meghallgatás előtt, hiszen csak így lehetett tökéletesen tiszta a lemez. A kétperces művelet által lehetővé vált, hogy minden zavaró tényező nélkül hallgathassuk kedvenc zenéinket és még a Shibata tűvel szerelt hangszedők kényes igényeit is ki tudtuk elégíteni. Azaz még ezekkel sem sercegett vagy pattogott a felvétel, ami szinte csodával határosnak is mondható, ismerve a quadrohedron tűkialakítás beállításokra és lemezekre is kényes természetét. Jó szívvel ajánlhatjuk mindazon vinylbarátoknak, akiknek egyetlen célja, hogy mindig minden lemezük tökéletesen szólaljon meg és ettől még a módfelett sok nullát tartalmazó árcédula sem tudja őket visszatartani.

Music Hall WCS-2 vákuumos lemezmosógép

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 249 999 Ft
Forgalmazó:

Invitone Kft.

invitone.hu

Bemutatóterem:

Extreme Audio

+36-1-7867-422

+36-30-208-2206

1117 Budapest, Sopron út 22.

www.extremeaudio.hu

Mérleg

Tökéletesen tiszta lemezek, sercegés, pattogás nélküli lejátszás

Hosszabb ideig megőrizhető lemezgyűjtemény

Gyors, kényelmes, alapos megoldás

Hangos működés

Magas ár

Szubjektív vélemény

Kivitel:  
Szolgáltatások:  
Ár/érték arány:  

Music Hall WCS-2 Audio & Vision Online Kiváló Termék díj

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.