TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó teszt

2019. július 30., kedd, 07:10

TEAC audio hifi bakelit vinyl lejátszó lemezjátszó vinyl lemezjátszó bakelit lemezjátszó TEAC lemezjátszó lemezjátszó teszt TEAC lemezjátszó teszt vinyl lemezjátszó teszt bakelit lemezjátszó teszt TEAC vinyl lemezjátszó

A TEAC az évtizedek során nem csupán a minőségi hifi, hanem a kiemelkedő stúdióeszközök terén is nagy piacot hódított meg - nem véletlenül. A TEAC eszközeit mindig szívesen vetettük alá mindenféle próbának és eddig nem csalódtunk - de mit tudhat középkategóriás áron kínált lemezjátszójuk, ami viszont MM előerősítőt és A/D átalakítót is tartalmaz?

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszó hátlapTEAC TN-570 vinyl lemezjátszóTEAC TN-570 vinyl lemezjátszó talp

Kinézet és adatok

A TEAC TN-570 tesztje elé már anyaghasználata miatt is nagy várakozásokkal néztünk. A készüléket dobozából kiszabadítva ugyanis a következőkkel találkozunk: a plinth gránitból és minőségi, vastag, szendvicsszerkezetű MDF anyagból, a tányér akrilból készült; ezek együttesen komoly hangot vetítenek előre. A hangkar cserélhető headshelles kialakítású, S formájú típus, benne jelzés nélküli, de vinyl barátok által jól ismert zöld színű Audio Technica hangszedővel, mely sok alsó-középkategóriás lemezjátszóba kerül gyárilag. (Ennek utódját, az AT-VM95E modellt és a széria további tagjait is teszteltük külön.)

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

A szíjhajtású TN-570-ben a PRS3 (Platter Rotation Speed Servo System) technológiát alkalmazták a megfelelő sebesség megtartásához, minden fordulatszám esetében.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

A hangkar közepes súlyú, csak magasságában állítható, így azimuth beállításra nincs lehetőségünk. A VTA beállítása gyárilag körülbelül megfelelő, ezért ezt nem érdemes változtatni, ha nem cserélünk hangszedőt.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

Az akril porvédő tetőt nem lehet eltávolítani, csak csavarozással, ami a rezgések szempontjából nem a legjobb, de reméljük a legjobbakat - hiszen gyári beállításokkal teszteljük a TN-570-et, nem saját ízlésünkre szabott verzióról írunk. A Hi-Res Audio szabványnak is megfelelő beépített A/D konverter 24 bit/192 kHz felbontásban képes digitalizálni kedvenc lemezeinket, ami bőven megfelelő minőséget kínálhat, ha egy kis kényelmes nosztalgiára vágyunk. Ez a felbontás azonban csak az SPDIF kimeneten érhető el, USB csatlakozás esetében be kell érnünk 16 bit/48 kHz-cel. Ez a minőség azonban elegendő lehet, hiszen kicsivel a CD formátum feletti felbontás. Ahhoz pedig, hogy a nagyfelbontású formátumok előnyeit élvezhessük a digitalizálás után, a TN-570-nél magasabb kategóriás eszközökre lenne szükségünk - így ez a megoldás optimálisnak mondható minőség és költség szempontjából is.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

A beépített MM phono miatt nem lehetséges MC hangszedők használata, ami a hangminőséget erősen behatárolja. Ugyanakkor nem szükséges semmi más kiegészítő csak erősítő, hangsugárzók és kábelek ahhoz, hogy élvezhessük a TN-570 képességeit.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

A lemezjátszó beállítása rendkívül egyszerű, a gyári értékek nagyjából pontosak, a megfelelő tűnyomás elérése egy tűmérleg segítségével körülbelül 5 perc. A gyári hangszedő kúpos kialakítású tűvel szerelt, ennélfogva nem túlzottan kényes a beállításokra, de természetesen mindig célszerű minél nagyobb pontosságra törekednünk.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A TEAC TN-570 árkategóriájához mérten igyekeztük láncunk további elemeit is összeválogatni tesztünkhöz, néhol még kissé fölé is lőttünk. Ennek megfelelően a rendszer további elemei biztosan nem gátolhatták a TN-570 kibontakozását és megszólalásán sem ronthattak. Előbbiek szellemében Naim Supernait 2 erősítő, minőségi kábelezés és Monitor Audio Silver 500 hangfalak kerültek még láncunkba. És természetesen gondosan tisztított lemezeink: Mike Oldfield - The Songs of Distant Earth, Jean-Michel Jarre - Chronologie, Pink Floyd - Wish You Were Here, Mussorgsky - Egy kiállítás képei, valamint a DALI aktuális tesztlemeze, ami főleg akusztikus és jazz felvételeket tartalmaz további könnyed, de jó hangú hallgatnivalók mellett.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó talp

Meghallgatás és digitalizálás

A meghallgatást természetesen alapos, kb. 2 hetes bejáratási periódus előzte meg. Lemezjátszók esetében nincs lehetőségünk "csalni", mint a digitális eszközök esetében: nincs tesztlemez, amivel 2 nap alatt akár több heti, havi bejáratást spórolhatunk meg. Itt a tű konkrét, fizikai kopása szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a végleges hangja, illetve a lejátszás közben keletkező rezgések is segítenek "összerázódni" a további alkatrészeknek. A bejáratást követően jött a meghallgatás.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

A TN-570 kellően stabilan kezelte lemezeinket, az akril tányérhoz nem használtunk alátétet, mivel bármivel próbálkoztunk inkább csökkenni éreztük a hangminőséget. A TN-570 tette a dolgát, ugyanakkor a gyári hangszedő és előerősítő páros bizonyos tekintetben korlátozta a megszólalást. A gyári konfiguráció használatával közepesen dinamikus, de nem levegős, kissé összenyomott teret mutató hangot kaptunk. A részletek az összértéknek megfelelő szinten maradtak, nem maszatolódott el semmi a zenében, de nem is kaptuk meg azokat a nüánszokat, amik igazán élővé, lélegzővé teszik a vinyl hallgatást. Az élmény ennek megfelelően valamivel visszafogottabb volt, mint amit megszoktunk, illetve fontos kiemelnünk, hogy egy magasabb kategóriás MC hangszedő és egy egyszerűbb futómű-kar párosítással jobb hangot kaphatunk. Ugyanakkor, ha nem audiofil igényeinket helyeztük előtérbe, hanem "csak úgy" zenét hallgattunk, akkor bőven elegendőnek bizonyult a TN-570 megszólalása. Dicséret jár a sztereósávok különválasztásáért, hiszen a jobb és bal oldal között nem tapasztaltunk áthallásokat. A beépített phono fokozat kellő minőséggel egészítette ki a gyári hangszedőt. Ugyanakkor a bemeneti paraméterek állítására nincs lehetőségünk, így a gyári specifikációval megegyező kimeneti jelet produkáló hangszedőt érdemes választanunk, ha hangminőségben feljebb szeretnénk lépni. Erre a célra alkalmasak lehetnek az AT-VM széria tagjai, amelyek nagyon hasonló kimeneti jelet állítanak elő.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

És hogyan lehet a TN-570-nel digitalizálni hanganyagainkat? Mi sem egyszerűbb! Az A/D konverter többféle digitális kimenetet kínál, ezek közül erre a célra az USB-B a legalkalmasabb. Szükségünk lesz még egy minőségi (audióra optimalizált) USB kábelre, egy laptopra és egy felvevő programra (mint például az általunk is használt, ingyenes Audacity).

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó hátlap

Összekötést követően elindíthatjuk a szoftvert, ekkor ki kell választanunk a megfelelő bemenetet, hogy ténylegesen vinyl lemezeink hangját vehessük fel. Érdemes a legmagasabb felkínált minőséget kiválasztanunk, így a jövőben sem lesz szükség lemezeink újra digitalizálására. A REC gomb megnyomását követően indul a lejátszás és már készül is lemezünk digitális verziója. Ha a lemezoldal véget ér, érdemes új fájlba mentenünk a másik oldalt, vagy akár trackenként felbontani (ezt utólag is megtehetjük az Audacity-ben). Így nem kell mindig végighallgatnunk az egyes oldalakat vagy keresgélnünk a hosszú hangfájlban kedvenc zenéinket.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

Minőség tekintetében elmondható, hogy a TN-570 A/D konvertere alkalmas otthoni zenehallgatáshoz megfelelő felbontásban digitalizálni lemezeinket, ugyanakkor a korlátait mindenképpen érdemes figyelembe vennünk. Ezzel nem azt szeretnénk sugalmazni, hogy nem megfelelő a felvétel minősége, de valódi hifi/audiofil hangot nem várhatunk a digitalizálást követően.

TEAC TN-570 vinyl lemezjátszó

Összegzés

A TEAC TN-570 egyértelműen az egyik legesztétikusabb lemezjátszó, amivel pályafutásunk során találkoztunk. Kompakt és kényelmes megoldást kínál hétköznapi vinyl hallgatásra, valamint lemezeink megfelelő minőségben történő digitalizálására, ugyanakkor a gyári hangszedő és a beépített előerősítő párosa korlátozza teljesítményét. A hangszedő cseréjével természetesen javíthatunk a hangon, így digitalizált anyagaink is jobban fognak szólni. Ha célunk, hogy meglévő lemezeinket jó minőségben és a klasszikus vinyl nyűgök (beállítás, rezonancia-kizárás, stb.) nagy részét megúszva hallgathassuk, akkor ideális megoldásnak tekinthető. Olyan láncban tudjuk elképzelni, aminek összértéke 1 millió forint alatt marad, e szint felett már biztosan érdemes kevesebb szolgáltatást kínáló, viszont testre szabható lemezjátszót választanunk.

Ha a TN-570 mellett döntünk, biztosan lakásunk új dísze lesz lemezjátszónk, és még a hangjára is büszkék lehetünk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.