Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer és DAC teszt

2021. november 8., hétfő, 17:10

Gold Note audio hifi lejátszó zenelejátszó streamer DAC fejhallgató erősítő zenelejátszó teszt streamer teszt DAC teszt Gold Note streamer Gold Note teszt hálózati streamer teszt hálózati zenelejátszó teszt

A Gold Note termékei közül még nem volt lehetőségünk meghallgatni egyet sem, így izgatottan vártuk a gyártó streamer és DAC feladatokat magas szinten ellátó DS-10 Plus nevű egységét. Ez a DS-10 továbbfejlesztett változata, ami rendkívül széleskörű szolgáltatáspaletta mellett kiemelkedő hangminőséget is ígér.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamer Sennheiser HD 600 fejhallgatóGold Note DS-10 Plus hálózati streamer Sennheiser HD 800 S fejhallgatóGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamer távirányítóGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamer hátlapGold Note DS-10 Plus hálózati streamer hátlapGold Note DS-10 Plus hálózati streamer hátlapGold Note DS-10 Plus hálózati streamerGold Note DS-10 Plus hálózati streamer PSU-10 EVO tápGold Note DS-10 Plus hálózati streamer PSU-10 EVO tápGold Note DS-10 Plus hálózati streamer PSU-10 EVO táp hátlapGold Note DS-10 Plus AppGold Note DS-10 Plus App

A Gold Note DS-10 Plus egyszerű, logózott kartondobozban érkezett, méretei alapján már látszott, hogy ezen a téren sem szabványos elveket követ. A készülék kapható fekete, ezüst és arany színben, tesztalanyunk az utóbbi kivitelben pompázott. A vastag fémház minőséget sugall, a szálcsiszolt előlap kifejezetten esztétikus - letisztult, egyszerű, mégis remekül használható. Jobb oldalán 6,3 mm-es Jack fejhallgató csatlakozót, infra érzékelőt (mivel a DS-10 Plushoz távirányító is jár) és állapotjelzőt látunk.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer távirányító

Ezután következik a kisebb méretű, színes LCD kijelző, ami kellően informatív és átlátható. Ezen kívül csak egy potmétert látunk, ami nyomógombként is funkcionál. Ezzel alapvetően a hangerőt állíthatjuk előerősítő módban, viszont, ha benyomjuk, már a készülék menüjében barangolhatunk. Itt is viszonylag egyszerűen választhatunk bemenetet, állíthatjuk a hangerőt, illetve válthatunk DAC és előerősítő mód között.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer hátlap

A készüléket megfordítva rendezett, kissé talán zsúfolt elrendezéssel találkoztunk. A bal felső traktusban RCA és XLR audio kimenetek, míg alattuk a digitális bemenetek sorakoznak: Ethernet, USB-A, AES/EBU, koaxiális, és két optikai. Ezeken túlmenően WiFi antenna, IEC tápcsatlakozó, valamint egy 'PSU IN' soklábas csatlakozó látszik, utóbbi a Gold Note saját tápegységének csatlakoztatására szolgál. Utóbbi kiegészítőt sajnos nem volt módunk tesztelni, ugyanakkor egy meghallgatásra volt lehetőségünk: a tápkondicionáló legalább egy dimenziót hozzáad a DS-10 Plus hangjához.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer PSU-10 EVO táp

A DS-10 Plus gyártó szerinti legnagyobb újítása, hogy immár analóg bemenettel is rendelkezik. Ezt első ránézésre nem vettük észre, mivel valamilyen oknál fogva az analóg bemenet problémáját egy 3,5-es sztereó Jack (!) bemenettel oldották meg. Ez nehezen érthető, hiszen gyakorlatilag bármilyen más analóg bemenet jóval elterjedtebb, és használhatóbb is bár a készülék hátlapján kevés szabad hely van, lényeg, hogy a gyártó biztosított analóg bemenetet is az eszközön.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer

A felső hűtőbordák között a készülékbe pillantva méretes toroid trafót láttunk, és bár további titkok nem derütnek ki a DS-10 Plusról ilyen módon, egészen elégedettek voltunk ránézésre is.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer

A DS-10 Plus természetesen mindenféle audio formátummal kompatibilis és az elterjedt streaming szolgáltatások mindegyike megtalálható benne. Érdekes funkció a "chameleon" nevű beállítási lehetőség, ahol különféle szűrők és egyek segítségével testre szabhatjuk a DAC megszólalását. Mi - kissé konzervatív attitűddel - az alapbeállítást választottuk, azaz ezt a funkciót gyakorlatilag kikapcsoltuk. Éppen ezért további beállítással valószínűleg még magasabbra emelhető a megszólalás - vagy legalábbis számunkra kedvesebb hangot csikarhatunk ki belőle.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer

A Gold Note saját szoftvere átlátható és megbízható működést kínál: egyszerű csatlakoztatást követően minden zenénket elértük, legyen az streamelt vagy helyben tárolt zenei anyag. Intuitív, mai dizájnnal rendelkező applikáció a Gold Note vezérlője: egyebek mellett természetesen a hangerőt is állíthatjuk a segítségével. Épp emiatt nem teljesen érthető, hogy távirányító miért jár a készülékhez, ennek ellenére örülünk neki, hiszen így nem kell minden alkalommal a telefon után kapnunk, ha például bemenetet szeretnénk váltani. A magasabb szintű funkciók vezérlése mindemellett csak az applikációban lehetséges, így ha bármit szeretnénk átállítani, akkor ehhez kell nyúlnunk.

Gold Note DS-10 Plus App

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Áramellátás: Torus Power TOT MAX leválasztó transzformátor AudioQuest tápkábelekkel

Erősítő: Gryphon Diablo 300 és Naim SUPERNAIT 3

Összekötő- és tápkábelek: Nordost Heimdall 2 és Nordost Frey 2, LessLoss és IsoTek

Hangsugárzók: PMC Twenty5.26i, Audio Solutions O305F, Monitor Audio Gold 300

E környezetet megfelelőnek véltük a Gold Note DS-10 Plus kipróbálására, ezután már csak szokásos tesztzenéinket kellett feltennünk: Wintersun - When Time Fades Away, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Shota Osabe - Happy Coat, Vivaldi - Négy évszak, Handel - Vízizene, Haydn - Trombita Concertok (DSD), Yes - The Steven Wilson remixes.

A helyben tárolt zenéket egy egyszerű, "konfekció" USB pendrive-ról hallgattuk, a streamelt zenéket pedig TIDAL-ról. Itt fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a DS-10 Plus legfeljebb 32 GB-os pendrive-ok kezelésére képes, ennél nagyobbat vagy külső merevlemezt nem ismer fel.

A meghallgatás előtt természetesen alaposan bejárattuk és bemelegítettük a rendszert.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer távirányító

Meghallgatás

A meghallgatást pendrive-on tárolt zenéinkkel kezdtük, elsőként a Wintersun - When Time Fades Away című műve került lejátszásra. Ez az összetett, lendületes zenemű komplexitásával is kihívás elé állít szinte bármilyen rendszert, a DS-10 Plus erősségei azonban már az első pillanatokban megmutatkoztak: a megszólalás nagyon szellős, könnyed, kifinomult volt. A transzparencia kiemelkedő, ahogy a magas és magasközép tartományok tisztasága is példás volt. A mélyhangok szépen megformáltak, kerekek, pontosak, gyorsak voltak, viszont mennyiségük talán kissé mérsékelt maradt. A hangszínpad szélessége meglepett, mélysége is megfelelt elvárásainknak. Elmosódott megszólalásról, vagy nehezen elválasztható hangsávokról értelemszerűen szó sem lehetett, minden szólam a helyén szólalt meg, semmilyen tartományban nem hallottunk tolakodó, túlzó vagy oda nem illő hangokat. Sima, folyékony élményt kínált a DS-10 Plus, kiegészítve azzal a tipikusan olaszos zeneiséggel (jobb szó híján) ami miatt a legtöbb talján gyártó magasabb szintű készülékeit szeretjük. Szárnyaló dinamika és egymástól organikusan elváló, mégis koherens szólamok jelentek meg a zenében. Tovább lépve Mike Oldfield lemezére az immár akusztikus zene is meggyőzően szólalt meg rendszerünkben - amellett egyfajta valószerűtlen "lebegés" került a hangba, ami által határozottan érzékelni kezdtük a hangszerek testét, a húrok rezgésein túlmenően a fa és az akusztikai kialakítás szép részleteit, amik élővé és természetessé tették a zenét igen életteli és realisztikus jelenlétérzet mellett.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer hátlap

Jean Michel Jarre lemeze új szintre emelte a dinamkát és a térmélységet is, valamit az eddigieknél is szélesebb hangszínpadon szólalt meg. A DS-10 Plus egyik érdemének tekintjük azt is, hogy elektronikus felvételhez képest semmilyen természetellenes, digitális, vagy szúrós, zavaró felhangot nem érzékeltünk. A megszólalás végig selymes maradt, mégsem költözött bele olyan lágyság, ami a zene karakterét negatívan befolyásolta volna.

Gold Note DS-10 Plus App

DSD formátumú klasszikus, nagyzenekari zenéinkkel sikerült tovább fokoznunk az élményt. Még inkább belemerültünk a zenébe, különösen a szólamok elválasztása és az emellett megtartott koherencia hatott igencsak meggyőzően. A mélytartomány is valamivel erőteljesebbé vált (habár ezt sokkal inkább a szimfonikus zenekar, mintsem a formátum milyenségével hozzuk összefüggésbe) így már egyáltalán nem éreztünk semmilyen hiányt. A háttérben hallható hangszerek és apró részletek,  és az általánosságban értelmezett remek megszólalás kifejezetten emelte a DS-10 Plus eddig is szép teljesítményét szemünkben. Még a nagyfelbontású PCM-hez képest is meglepően szép és természetes lecsengések jelentek meg, a térérzetet érezhetően növelte és kiegészítette a felvétel saját akusztikája is. Ehhez természetesen köze lehet annak a ténynek is, hogy DSD anyagaink jobbára régi, analóg felvételek konvertált változatai, így mivel nincs többszörös digitális átalakítás, értelemszerűen több részlet marad meg a zenében. A hangok szinte láthatóan váltak el egymástól és reppentek ki a membránokból, szobánk mérete pedig a legkevésbé sem volt már meghatározó a hangszínpad méreteit tekintve.

Összességében igencsak elégedettek voltunk helyben tárolt zenéink megszólalásával, így áttértünk a streamelt zenékre, illetve néhány filmet is megnéztünk a Gold Note DS-10 Plus-szal.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer

Streaming és film

A rugalmasság és egyszerű köznapi zenehallgatás jegyében természetesen a high end készülékeknek is képesnek kell lenniük a streaming szolgáltatók kezelésére, zenék lejátszására. Ugyanakkor ez a technológia - véleményünk szerint - nem kínál olyan magas minőséget, mint például a DSD formátum, hiszen minden egyes bitet "on-the-fly" kell dekódolni, nincs lehetőség caching megoldás vagy valamilyen hasonló, "visszakérdezést" lehetővé tevő megoldás használatára. Ennek megfelelően rendszerünk megszólalása egy dimenzióval kevesebb lett, ami egyrészt a tér méretén, másrészt a részletességen és az "analógos" megszólaláson - pontosabban ezek csökkenésén - volt leginkább tetten érhető. A szólamok elválasztása továbbra is megfelelő maradt, nem vált mosottá a hangkép és a dinamika is megfelelőnek volt mondható. Sajnos azonban ugyanazokat hallgatva, mint a PCM-ben azt tapasztaltuk, hogy kevésbé életteli, természetes a megszólalás egy kevéske digitális íz megjelent. Mindemellett fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ez nem a DS-10 Plus hibája: egyetlen tesztünk során sem találkoztunk olyan eszközzel, ami azonos minőséget kínált volna helyben tárolt és streamelt zenékkel. Épp emiatt a streaming szolgáltatások használatát inkább ajánljuk háttérzenéhez, beszélgetések aláfestőjeként, vagy egyszerű, köznapi zenehallgatásra.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer

Filmek tekintetében a tömörített hangsávok jelentettek hasonló kihívást. Természetesen nem panaszkodunk: megfelelő minőségben rögzített filmek esetében egész elképesztő jelenlét és realitásérzetet produkált a DS-10 Plus. Széles dinamikatartomány, tiszta megszólalás és kiegyensúlyozott hangkép tette teljessé a filmélményeket. A mélytartomány - ahogy már említettük - talán lehetett volna valamelyest vastagabb, ugyanakkor egyáltalán nem éreztük kevésnek vagy más szempontból problémásnak ezt sem.

Gold Note DS-10 Plus hálózati streamer Sennheiser HD 800 S fejhallgató

A Gold Note DS-10 Plus tesztje nem lehetett volna teljes, ha nem próbáljuk ki fejhallgató erősítő funkcionalitását is. Ennek megfelelően csatlakoztattuk kedvenc Sennheiser HD 600 majd Sennheiser HD 800 S-ünket, és meghallgattuk PCM és DSD zenéinket ily módon is. Ez meggyőzött minket arról, hogy a DS-10 Plus ebben a "versenyszámban" is sokat nyújt: a fejhallgatótól megszokottnál szellősebb megszólalás, remekbeszabott hangszínpad, tiszta, kiegyensúlyozott, dinamika jellemezte. Meglepetésünkre fejhallgatóval megérkezett az a mennyiségű basszus is, amit a sztereó rendszeren kissé hiányoltunk, valóban ütős, kerek mélyhangok, kellő mennyiségben adagolva, de természetesen megfogottan, gyorsan és nagyon pontosan tálalva.

Összegzés

Összességében a Gold Note DS-10 Plus kifejezetten finom megszólalásra képes, hangjából nem hiányzik az olasz műhelyektől megszokott zeneiség sem, sőt. Ahogy említettük, a készülék kifejezetten rugalmas, könnyen kezelhető amellett, hogy hangja kifejezetten illik árkategóriájához is. Apró hiányosságnak tekinthető a limitált tárkapacitás kezelése (legfeljebb 32 GB) ugyanakkor, ha más forrást vagy esetleg streamelt zenéket hallgatunk vele, úgy a kategóriájában kifejezetten jó választás lehet. Határozottan ajánljuk klasszikus zenéhez, illetve minden olyan műfajhoz, ahol kifinomult, zenei, selymes megszólalás várható el.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.