FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC teszt

2014. április 16., szerda, 10:15

FiiO X3 audio hifi lejátszó DAC DA konverter FiiO DAC mobil lejátszó hifi lejátszó audio lejátszó FiiO lejátszó DAC teszt hifi lejátszó teszt audio lejátszó teszt

Ritkán halljuk azt a sugallatot tesztelés közben, hogy ?ezt a terméket mindenki szeretni fogja?, és bármilyen furcsa, ezúttal mégis így van. A FiiO X3 minden szempontból jól eltalált termék: amit, ahogyan, és amilyen áron tud, abba nehéz belekötni. Talán nem túlzunk, ha azt állítjuk: a klasszikus iPod versenyképes ellenfele megérkezett!

FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DACFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DACFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DACFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DACFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DACFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DACFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DACFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DACFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC hátlapFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC védőtokFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC belsőFiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC doboz

Ha külön-külön vesszük figyelembe technikai lehetőségeit, akkor még senki sem csodálkozna azon, hogy mikre képes az X3. Azonban ha tudomásul vesszük, hogy mindezt egyetlen tenyérnyi méretű, relatív olcsó készüléktől kapjuk, a helyzet több mint biztató.

Gadget-svájcibicska

Az első és legfontosabb tény: tesztalanyunk belsejében a hangjelek digitális-analóg átalakítását egy Wolfson WM8740 típusú chip végzi. Igen, ugyanilyet találunk jónéhány százezres összegbe kerülő hifi készülékben is, és igen, a mintavételezési frekvencia (192 kHz/24 bit) lehetővé teszi a stúdióminőségű zenehallgatást. Nyilván a jó DAC még csak fél siker. Kell, hogy legyen szoftveres támogatottság is, és úgy tűnik, hogy a FiiO erre is ügyelt. Lejátszik nagyfelbontású FLAC, WMA, Apple Lossless és WAV formátumokat, de ha úgy döntünk, a jó öreg tömörített MP3 és az OGG sem kivétel. Továbbá az se mindegy, hogy a zenéket honnan játsszuk le? Erre ad választ az X3 belsejébe gyárilag épített, 8 GB kapacitású memória. Ez a mennyiség hosszú távon kevés lesz, éppen ezért helyeztek a készülék oldalára egy micro SD kártyanyílást, melynek segítségével további max. 64 gigával toldhatjuk meg tárhelyünket. Mindezt egy szintén beépített, lítium-ion akkumulátorról kelthetjük életre, melynek 3000 mAh kapacitásának köszönhetően a specifikációban írt üzemidő egy töltéssel akár 11 óra is lehet. Ezt az értéket valójában még sikerült is néhány perccel felülmúlni.

FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC belső

És még közel sem értünk az extrák végére: ugyanis a FiiO X3 USB-s DAC-ként is használható. Ez a lehetőség nem újdonság, például az Astell & Kern médialejátszóinál is kínálkozik, de ott a hasonló szolgáltatások mellé jóval magasabb árcédula társul. Visszatérve a FiiO-ra, a micro USB-n kívül találunk rajta egy fejhallgató kimenetet, egy vonalszintű hangkimenetet (pl. aktív hangfal vagy hifi rendszer számára) és digitális koax. kimenetet. Az X3-ra már gyárilag rászabtak egy ízléses szilikon védőtokot, amely ugyan elrejti a készülék elegáns motívumait, hosszú távon azonban sok balesetnél életmentő lehet.

FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC

Kézbevétel

Miután kihámoztuk ?gumibugyijából?, egy pillanatra megszemléltük a FiiO X3 mutatós külsejét. A szálcsiszolt hátlap, a készülék súlya, és a letört élek is igényességet sugallnak, ráadásul a viszonylag vastag ház jól kézre áll. A kezelőszervek fél kézzel is elérhetőek.

FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC védőtok

Egyedül az előlapi gombok kiosztását kell megszokni, melyekből négyet egymás mellé eltolva, átlósan helyeztek el. Néhány nap után már természetesen tudunk a zeneszámok és menüpontok között oda-vissza lépkedni. Az X3 kezelőszervei tovább hangsúlyozzák a készülékház minőségét, a billentyűzárat beleértve mindegyikük fémből készült. Az aljzatok akadozás és erőlködés nélkül fogadják a kábeleket. Még arra is ügyeltek, hogy a szilikonkeret ne gátolja meg a csatlakoztatást, vagyis ha úgy döntünk, sose kell levenni a védőréteget. Apropó, a csomagolásban alaptartozékként kapunk két kijelzővédő fóliát, valamint a fentebb említett micro USB kábelt. A gyártó figyelmessége tehát nem csak a készülékházra terjedt ki.

FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC

A pixelek között olvasva

Mivel semmi sem tökéletes, ennek a készüléknek is van úgynevezett gyengéje. A készülék rendszerében egy 36 x 50 mm-es kijelző segít eligazodni, ennek fényereje erős napsütésben épphogy elég. Ha nagyon kötekedni akarunk, akkor az X3 menüje jelenthetné a termék kevésbé kiforrott részét. Ugyan a szoftver logikailag hibátlan és könnyen átjárható, egyedül az egyszerűcske stílus és az alacsony képernyőfelbontás (320 x 240 pixel) kelti azt az érzetet, mint ha egy tíz évvel ezelőtti kütyüvel lenne dolgunk. Nincs érintőképernyő, vezeték nélküli mágiák, és filmlejátszás, de mindez csak a maximalista felhasználók számára lehet hiányosság, a készülék használhatóságára nézve negatívumot nem jelent. Egyébként a beállításokban többek közt megtaláljuk a képernyő fényerejének konfigurálását (4 fokozatban), van lehetőségünk szoftverfrissítésre (hozzánk a 2.05-ös verzióval érkezett), és az EQ szabályzásra is. Böngészhetünk a tárolt zenék közt fájlstruktúrában vagy ömlesztett listából, emellett menthetünk el kedvenceket és kereshetünk műfaj vagy album szerint is, csak úgy, mint napjaink kiforrott zenejátszóinál.

FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC

Hangminőség

A FiiO X3 meghallgatását javarészt fejhallgatóval végeztük, legtöbbet AKG K 601 és B&W P7 modellekkel párosítottuk. Később, kisebb kategóriás (Koss Porta Pro, AKG K 540, Beyerdynamic DT 880) fülesekre váltva örömmel nyugtáztuk, hogy a FiiO nem csak ?nagy vassal? érzi jól magát, sőt, középkategóriás fejhallgatókkal tud igazán meglepően teljesíteni.

A Wolfson DAC és a köré épített hardver gond nélkül végezte a dolgát, az X3 tényleg simán, akadozás nélkül lejátszik nagyfelbontású zenéket, beleértve 150 MB-os, 96 kHz/24 bites referencia számunkat Cassandra Wilsontól (Red Guitar). Ráadásul nem kell kézzel szabályoznunk a mintavételezést, a lejátszó arra a sávszélre vált, amire szükséges.

FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC

Az X3 hangminősége messze jobb, mint amit egy mobiltelefonhoz szokott fül elvárhat, de még a mi várakozásunkat is felülmúlta. Az első órákban sokszor csalt arcunkra döbbent félvigyort, még utólag is nehéz felfogni, hogy ilyen hangzást ennyire olcsón sikerült elérniük. Nem arról van szó, hogy a FiiO X3 dögösebbé vagy színesebbé tenné a zenét. Egyszerűen csak tisztán, csupaszon tálal sok-sok apróságot, mindent természetes lazasággal, jól kivehetően és korrekt felbontással ábrázol. Eleinte azt hittük, hogy ez a részletekre kihegyezett, könnyen emészthető karakter csak hangszereknél lesz előnyös, de a helyzet ennél összetettebb. Nagyon sok múlik azon, hogy a saját fejhallgatónknak, amit használunk, milyen alapvető adottságai vannak. Például a B&W P7-en Paul Kalkbrennert hallgatni felért egy egyszemélyes diszkó-élménnyel. A régóta referenciaként használt iPhone 3GS-ünk nem bírt olyan magabiztos, sziklaszilárd elektronikus mélyeket és röpködő effekteket kicsikarni a Bowers füleséből, mint az X3. Ugyanez a zene sokkal erőtlenebbül szólt az AKG K601-en, mert utóbbi teljesen más célt szolgál. Ettől függetlenül a kis FiiO az AKG 120 ohmos impedanciájára fittyet hányva, kellően telt, az élethűség határain belül megfelelően dinamikus hangszerhangokat produkált. Ezt figyelembe véve a specifikációban közölt kimeneti teljesítmény reális.

Egy valamit ne felejtsünk: a jó készülékhez jó minőségű zene is kell. 320 kilobit/mp alatt ne várjunk csodát a FiiO-tól, mert gyenge adatrátájú felvételekből ő sem tud aranyat kreálni. Manapság sok telefon és szoftver létezik, melyekkel megoldható mondjuk egy 96/24-es zene visszajátszása, a végeredmény mégis gyalázatos lesz, az erőtlen, színes és torz kavalkádot nehéz élvezni. Ennyit számít a jó DAC.

FiiO X3 mobil hifi lejátszó és DAC hátlap

Az X3 tehát hangminőség szempontjából kifogástalan, igaz, a komplex zenéket (nagyzenekari produkciók, koncertfelvételek, hevesebb hangulatvételű jazz darabok stb.) kissé fojtott mélységgel adja vissza, de ezt csak a nagyobb rendszerekhez hasonlítva említendő. Furcsa is lenne, ha az X3 felülmúlná pl. a nála többször drágább Music Hall erősítők távlatokba révedő, szüntelenül áramló karakterét. Mégis az a helyzet, hogy ez a kis lejátszó hétköznapi zenehallgatásra untig elég, mi legalábbis egy pillanatra sem hiányoltunk semmit a hangjából. Nem olyan zavarba ejtően intim, nem fogunk ujjal mutogatni a hátsó sor vonósaira, de a zenehallgatás mégis totálisan más élmény lesz, a részletek valósággal nyüzsögnek. Teljesen mindegy, hogy milyen műfajt kedvelünk, (a megfelelő fülest használva) garantáltan gyönyörködhetünk kedvenc zenéinkben.

Végítélet

Sok fejhallgató járt már szerkesztőségünkben és voltak közöttük kifejezetten jó darabok (Pl. Beyerdynamic Custom One Pro, Sennheiser MOMENTUM On-ear, Monster Inspiration). Most, hogy az X3 megérkezett és kipróbálhattuk, meggyőződésünk, hogy a legtöbb fejhallgatóból ez a kis fekete doboz rengeteg új részletet képes előcsalogatni, és ami a legfontosabb: a tudását kedvező áron kínálja. Igaz, a menürendszere kicsit régies, de minden egyéb szolgáltatását figyelembe véve nyugodt szívvel aggatjuk rá a ?Kiváló Termék? cédulát. Nagyon tetszett az X3, szinte bárkinek (aki rendelkezik egy jó fülessel/hangrendszerrel, no meg sok jó zenével) tudjuk javasolni. Reméljük, hogy a legközelebb érkező FiiO kütyük is legalább ennyire meggyőzőek lesznek!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.