Itt van az ELAC Debut

Megérkezett az ELAC Debut család az Audiophile Szalonba

2015. december 14., hétfő, 11:45

ELAC audio hifi házimozi hangfal hangszóró ELAC hangfal hifi hangfal házimozi hangfalszett ELAC házimozi ELAC mélyláda ELAC Debut hangfal

Ezúttal nem zászlóshajó, vagy high end csoda, hanem a német ELAC belépő szintű hangfalcsaládja érkezett meg Dél-Pestre, az Audiophile Szalonba. A Debut azonban egy kicsit más, nem annyira német és most ne a kínai összeszerelésre gondoljon a Kedves Olvasó, hanem egy picivel mélyebb dologra. Ez a hangfalcsalád ugyanis a napfényes Kaliforniában született Andrew Jones kezei alatt. Megmagyarázzuk.

ELAC Debut hangfalak az Audiophile SzalonbanELAC Debut hangfalak az Audiophile SzalonbanELAC Debut hangfalakELAC Debut hangfalakELAC Debut C5 centersugárzóELAC Debut C5 centersugárzóELAC Debut C5 centersugárzóELAC Debut F5 hangfalELAC Debut F5 hangfalELAC Debut B5 hangfal robbantott képeELAC Debut magassugárzóELAC Debut mélysugárzóELAC Debut S10EQ mélyládaELAC Debut S10EQ mélyládaELAC Sub Control AppELAC Sub Control App

Kielből Kaliforniába?

Az ELAC az elmúlt évben komolyan megerősítette amerikai jelenlétét, és nem csak az eladások terén. A német cég komoly befektetésekkel igyekszik kiaknázni az észak-amerikai lehetőségeket a fejlesztés terén is. Ennek egy igen látványos példája az új, kaliforniai tervezőiroda. Persze senki ne aggódjon, az ELAC nem adta újoncok kezébe a hangfaltervezés feladatát. Az új irodával nem más csatlakozott az ELAC csapatához, mint a szakma nagyjai között számon tartott Andrew Jones.

ELAC Debut F5 hangfal

Az úr az elmúlt évtizedekben a KEF, Infinity és a TAD műhelyében is dolgozott és ismertsége ma már akkora, hogy a puszta szignójának is értéke van. Szó szerint. Korábbi munkáltatója - bár Jones nevét új típusokon már nem használhatja, hiszen Andrew nekik már több hangfalat nem tervez - a szignójának használati jogát így is ravasz módon megszerezte. Elvégre Amerikában bármi elperelhető... Erről ugyan meg van a véleményünk, de ezt most hagyjuk! A lényeg, hogy Andrew már az ELAC-nál dolgozik, ahol új munkáltatói a nagyipari spórolás helyett a legjobb hangzást várják el tőle. A hátlapra pedig szignó helyett nyomtatott betűkkel írták fel a tervező nevét. Úgysem ez a fontos, hanem a hang. Erről pedig Andrew a lehető legalaposabban gondoskodik, magára vállalva az egyes hangszórók, keresztváltók és a dobozok tervezését is. Ennek a munkának első gyümölcse az új Debut sorozat, amit később nagyobb szériák is követhetnek.

ELAC Debut C5 centersugárzó

A Debut az ELAC első Amerikában tervezett hangfala, ami mindjárt megmagyarázza a névválasztást is. Hiszen az ELAC amerikai leányvállalata ezzel a típussal debütál.

Szeretnénk elismerően meghajolni a német/amerikai csapat előtt, amiért a legkisebb sorozatot nem valami nagyotmondó és megtévesztő studio/reference névvel illették. A névválasztás egyszerű, őszinte és frappáns. Jó lenne, ha több gyártó is követné a nemes példát!

ELAC Debut B5 hangfal robbantott képe

Az új típusok az ELAC jellegzetességei mellett nagyon erősen tükrözik tervezőjük, Andrew Jones tudását és az Ő megközelítését. Ennek egyik példája, a tölcsérbe ültetett dóm magassugárzó és az ez előtti rácsozat.

ELAC Debut S10EQ mélyláda

A mélysugárzó sem az ELAC jellegzetes szendvics szerkezetű membránját használja, hanem aramid szövetet. Mint azt már fentebb is írtuk, mind az egyes hangszórók, mint a doboz és a keresztváltó is egyedi, Andrew Jones által tervezett komponensek. Ennek is köszönhető, hogy ezúttal nem a nagyobb ELAC modellekből lett átemelve a technológia. A hangfalak fémes erezetű, fekete borítást kaptak, ami ha jó irányból éri a fény, kis "techno csillogással" kápráztatnak, de jellemzően, inkább semleges megjelenésűek.

ELAC Debut mélysugárzó

A család jelenleg a kis állványos B5, a nagyobb B6, az álló F5, és a center C5 típusból áll. Ezek kiegészíthetők a 200 wattos S10, 400 wattos S10EQ és 1000 wattos S12EQ aktív mélysugárzóval. Utóbbi két modell típusjelzésében az EQ utótag arra utal, hogy ezek a is kalibrálhatók és irányíthatók az ELAC applikációjával. Ennek képességeiről korábbi SUB 2070 tesztünkben már írtunk.

ELAC Sub Control App

Az új hangfalak már meghallgathatók és megvásárolhatók az Audiophile Szalonban. A család egyes darabjait természetesen igyekszünk tesztre fogni, már csak azért is, mert mi magunk is nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen az amerikai ELAC?

www.audiophile-szalon.hu

ELAC Debut hangfalak

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.