Pioneer U-05 fejhallgató erősítő és DAC teszt

Mindent egy kártyára

2015. április 9., csütörtök, 09:15

Pioneer audio hifi DAC erősítő fejhallgató erősítő DA konverter Pioneer hifi Pioneer DAC DAC teszt DA konverter teszt fejhallgató erősítő teszt Pioneer hifi teszt

A mai cikkben bemutatott készülék elsősorban azért hívta fel magára figyelmünket, mert szinte a leggazdagabb funkcionalitású DAC, amivel eddig találkoztunk. A Pioneer U-05 rengeteg extrát nyújt, de vajon kihasználja ezeket a halandó ember?

Pioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítőPioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítőPioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítőPioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítőPioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő belsőPioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő belsőPioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő hátlapPioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő hátlap

A Pioneer továbbra is előkelő helyen szerepel a megfizethető japán hifi márkák világában, sikeressége nem véletlen: mindig lépést tart az igényekkel, és mindig igyekszik egy adott igényt többféle megoldással kielégíteni, jóllehet, a mennyiség néha a minőség rovására megy. Mikor 2-3 évvel ezelőtt testközelből láthattuk, hogy a Pioneer kezdi újraélesztgetni klasszikus hifi vonulatát, reménytelien vártuk a folytatást, és a nálunk vendégeskedő újoncok többnyire színes emlékeket hagytak maguk után. Ezek után persze, hogy tűkön ülve vártuk az U-05 DAC-ot, melyet elméletileg nem (csak) a hangfal tulajdonosok, hanem elsősorban a fejhallgatósok kincsének szántak.

Pioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő

Küllem

Az előlap ugyanazt a precíz és indusztriális hangulatot hozta vissza, amit még az A-70 integrált sztereó erősítőtől is kaptunk. Az ezüstszínű, szálcsiszolt alumínium készülékház és a csillogó szélű potméterek kifejezetten szép összképet alkotnak, a pontmátrixos kijelző kiválóan olvasható még 3-5 méteres távolságból is. Nem vitás, hogy az U-05 az egyik legszebben megépített hifi komponens, ami valaha elhagyta a Pioneer gyártósorait. Viszonylag kompakt teremtés, baráti méreteivel értelemszerűen a PC felhasználókat célozza meg. Mindazonáltal 295 mm-es szélességére és 250 mm-es mélységére tekintettel, jókora íróasztalra szükséges, hogy kényelmesen elférjen. A ki/bekapcsoló gomb ugyanaz a típus, amivel az összes többi Pioneer hifi készüléken találkozhattunk, közepén kék LED világítással. Az előlapon még további négy, sorba rendezett állapotjelző LED található, mindezek a kijelzővel együtt, akár teljesen elsötétíthetőek. A forrásválasztó és a hangerőszabályzó potmétert beleértve, nagyon apró kezelőszervek kerültek a készülék előlapjára. A pici gombok nagyobb kezű felhasználóknak kissé kényelmetlenek lehetnek, persze a tartozék távvezérlővel minden gond megszűnik, annak billentyűzete már remekül kézre állt.

Audio-bőségzavar

A szolgáltatásokat még két nagy levegővétellel is nehéz felsorolni. Aktiválhatunk túlmintavételezést, megváltoztathatjuk a szűrő áramkör karakterisztikáját (háromfajta üzemmód közül választhatunk, melyeknek hatására még visszatérünk), és még a mintavételezés tartományát (lock range) is szabályozhatjuk. Egyébiránt a jobb és a baloldali jelcsatorna is rendelkezik egy-egy diszkrét, ESS Sabre ES9016 típusú DAC chippel.

Pioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő belső

Minél jobban elmélyedtünk a termékleírásban, annál inkább egyértelművé vált, hogy az U-05 a fejhallgató erősítővel egybeépített DA konverterek svájci bicskáját képviseli: külön kapcsolóval állíthatjuk a fejhallgató erősítő kimeneti (gain) jelszintjét, két optikai és két koaxiális bemenet áll rendelkezésünkre, és a hagyományos analóg sztereó RCA-n kívül még professzionális minőségű, Neutrik gyártmányú XLR kimenetet is kapunk. Ugyanezen gyártótól származnak az előlapi szimmetrikus aljzatok is, apropó, az U-05-re három, különböző csatlakozójú fejhallgatót köthetünk, de egyidejűleg csak az egyik hajtható. Az előerősített kimenet használatával elnémul a fejhallgató erősítő áramkör. A hangerőszabályzó kissé tömör járású, nem tartozik a legkifinomultabbak közé, viszont ez a gyártónak is feltűnt: a ?fő? potméter alá elhelyeztek egy ?másodpotmétert? is, amivel az aktuális jelszintet tudjuk hangyányi mértékben növelni illetve csökkenteni. Összességében elmondható, hogy a Pioneer U-05 szinte roskad az extráktól, de mi talán jobban díjaztunk volna feleennyi opciót, nagyobb kihasználhatósággal.

Pioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő hátlap

Hangminőség

Tetszett, hogy a készülék viszonylag hamar reagált, akárhányszor eltérő mintavételezési frekvenciájú fájlokat játszottunk le. A számítógép vezérlőpultján keresztül beállítottuk, hogy 192 kHz/24 biten üzemeljen, de a megfelelő program használatával (JRiver, foobar2000, stb.) teljesen kikerülhettük a Windows útvesztőit.

A Pioneer U-05 az első pillanatokban ?nyakunkba zúdított? minden olyan általánosságot, amikért lehet, vagy nem lehet egy DAC-ot szeretni. Határozottsággal, sőt, kíméletlen nyersességgel címezte nekünk a részleteket, és a maga módján precízen megtáncoltatta a teszteléshez használt fejhallgatókat (AKG K 601, Sennheiser HD 600, MrSpeakers Alpha Dog). Tetszett, ahogy engedte kiteljesedni a részleteket, dinamikailag is sokat kihozott a fülesekből. Kevésbé tetszett, hogy a Pioneer tervezői érzékelhetően sokat akartak bizonyítani (vagy talán mindent), és ez a meggyőzési kényszer nagy bélyeget nyomott a hangminőségre.

Pioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő

Huzamosabb ideig vizsgáltuk a 6,3 mm-es és a szimmetrikus aljzat közti különbséget, aztán feladtuk: sokszor még számunkra is nehéz volt meghallani a különbséget, ezért végül azt feltételeztük, hogy mindegyik kimenetet ugyanarra a jelútra vezeték rá. Aki igazán a tuning híve, többet hozhat ki egy U-05-re alapozott rendszerből, amennyiben magát a fejhallgató vezetéket cseréli ki jobb minőségűre, és ugyanezt teszi a gyári tápkábellel, mi végig az IsoTek EVO3 Premiert használtuk.

Nem jelenthetjük ki, hogy a Pioneer U-05 hangja rossz, hiszen pontosan, tisztán és jól kivehetően előteremtett rengeteg hanginformációt. Ennek ellenére biztos, hogy megosztja majd a hallgatói közönséget, például naturalista karakterű, referencia fejhallgatóval nem javasoljuk használni, inkább egy puhább, melegebb ?rockfüles? való neki, ami kompenzálja az áramkör hidegségét. Tesztidőszakunk alatt rákötöttük hagyományos hifi rendszerre is, és kiderült, hogy hangfalakon sokkal kevésbé fárasztó, sőt, kimondottan profi és feltűnésmentes komponensként szerepelt az U-05. Így inkább olyan felhasználóknak javasoljuk, akik elsősorban hangsugárzókkal hallgatnak zenét, és a fejhallgatót másodlagosnak tekintik. Az előlapi Neutrik-bőségtál inkább meggyőző látványelem, az XLR csatlakozó önmagában még nem garantálta a jobb hangzást.

Pioneer U-05 USB DAC és fejhallgató erősítő

A nyers és markáns részletek eleinte csodálkozást váltottak ki belőlünk, őszinte élvezettel álltunk neki elemezni kedvenc énekesnőink, együtteseink jellegzetes ismertetőjegyeit, aztán kis idő elteltével jött az a tipikus klinikai, steril és fejfájdító érzés, amit akár a nagyfelbontású digitális hang sötét oldalaként is elkönyvelhetnénk. Jó pár DAC vendégeskedett már nálunk, és sok esetben megéreztük, ha a fejlesztők zeneiségre, kimértségre, higgadt realizmusra törekedtek (ügyesen), talán ezért, vagy más okból, de a Pioneer U-05 túlontúl mesterkéltnek tűnt.

Nemes gesztus a gyártó részéről a felhasználó által vezérelhető ?lock range? és a karakterisztikai variációk. A ?short? üzemmód kiválasztásával csontig csupaszított, intim és lényegre törő előadást kaptunk hangszeres felvételekről, ám ez a beállítás pár perc után fárasztónak bizonyult, így átléptünk ?slow? státuszba, ami viszont leheletnyi selymességet, ködösítést kölcsönzött a hangszínpadnak. Lényegében minden beállítással saját működését akadályozta a Pioneer U-05, mivel egyre jobban és jobban érzékeltette velünk, hogy nem valódi zenét, hanem egy elektromos készüléket hallunk, bármiféle intimitás vagy melegség nélkül. A profi és tiszta hangok most kivételesen elvették a zene lényegét, és többnyire száraz információt engedtek ki a fejhallgatókból.

Végszó

A Pioneer U-05 egy nagyon gazdagon felszerelt DAC, melynek külseje szép, funkcionalitása bőséges, és mindezeket figyelembe véve az árcédulája is baráti, hiszen használhatjuk előerősítőként, fejhallgató erősítőként, hat különböző (!) digitális forráseszköz rácsatlakoztatható, és támogatja a 192 kHz/24 bites mintavételezést, 32 bites felskálázással együtt. Mégsem díjazhatjuk ?kiváló termék? cédulával, mert nyersessége, a megkérdőjelezhető speciális hangtuning és a karakteréből hiányolt realizmus, intimitás miatt erősen szubjektív, hogy kinek fog tetszeni, és kinek nem. Tagadhatatlanul szobadísz, ami hagyományos hifi rendszerekbe ékelve, multimédiás felhasználásra, lágy karakterű fejhallgatókhoz megállja a helyét, a kompromisszummentes zenehallgatásért azonban továbbra is felárat kell fizetnünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.