iFi iDAC USB DAC fejhallgató erősítő teszt

2014. március 7., péntek, 09:10

iFi DAC iDAC erősítő USB DAC fejhallgató erősítő iFi DAC iFi iDAC DA konverter DAC teszt fejhallgató erősítő teszt DA konverter teszt iFi DAC teszt

Az iFi iDAC a maga egyszerűségével és minőségével könnyen meglepheti azokat, akik sokat hallgatnak zenét számítógépről és persze, egy komoly fejhallgatóval vagy hangrendszerrel is rendelkeznek. Tesztelés közben sokszor felmerült a kérdés: ez már a high-end? A válasz nem egyértelmű, mindenesetre az iDAC hangját nem tudtuk kifogásolni.

iFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítőiFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítőiFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítőiFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítőiFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítőiFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítő

Az iFi frissen alapított cég, és a mai (számítógépet használó) hifisták igényeire fókuszál. Csupa miniatűr kütyüt láthatunk a palettájukon, a Pro-Ject Box családjához hasonlóan itt is váratlanul jó adatok társulnak a parányi mérethez. Az iDAC "mindössze" egy USB-s D/A konverter, de kategóriáját tekintve a felsőbb régióba tartozik. Miből lehet ezt észrevenni?

A jól bevált igényesség

Az iFi csomagolása nem csak majdnem, hanem pontosan az Apple mobileszközök igényességét adja vissza. És nem csak a hófehér, kemény falú dobozkára gondolunk: még a rányomtatott, kis i-betűvel kezdődő márkalogó és a készülék számára kialakított vékonyka rekesz is ezt tanúsítják. De ez egyáltalán nem baj, elvégre itt a hangsúly a minőségen, no meg a divaton helyezkedik el. A parfümök csomagolásához hasonló papírpáncél eltávolítása után kézbe vehetjük magát az iDAC-ot, mely alig nagyobb egy cigarettás doboznál. Emellett a súlya (193 gramm) is csekély, persze egy nyomtatott áramkörnek és egy fejhallgató erősítőnek amúgy se kell húsz kilót nyomnia. Egyébként a doboz rejt még gyárilag mellékelt USB-kábelt és egy analóg sztereó RCA kábelt is. Előbbi árnyékolt, félméteres, utóbbi 2 méter hosszú... első beizzításra jók, de hosszú távra érdemes beszerezni kicsit jobb minőségű zsinórokat, amennyiben a maximumot szeretnénk kihozni a készülékből. További alaptartozék 4 db csúszásvédő szilikontalp. Igaz, csaknem borsónyi nagyságúak, de ezek a korongocskák még életmentőek lesznek, mielőtt az iFi egy kisebb kábelrántástól leesne az asztal sarkáról.

iFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítő

A báj folytatódik

Az iDAC külseje szinte teljes egészében fém. Ebből eredően a minőségérzet nagyon jó, ráadásul az alumínium lemezek eloxált felülete is lágy és sima tapintású. A hangerőszabályzó alig nagyobb, mint a (többnyire) hifi CD-játszókon előforduló, kisujjnyi vastagságú típusok. Azokéval ellentétben, az iFi megpróbált precízebb, lágyabban futó mechanikát alkalmazni. Az eredmény, hogy egy ujjal szinte lehetetlen megmozdítani az iDAC tekerőjét, két ujjal is csak lassan, de legalább precízen állíthatjuk a hangerőt. Szorosan a potméter mellé került a fülhallgató bemenet, amely (hely híján) 2,5 mm-es dugót fogad, vagyis ha klasszikus hifi fejhallgatót birtoklunk, könnyen lehet, hogy adapter is kell majd. A fejhallgatós aljzat mellé még épphogy odafért egy analóg sztereó RCA kimenet is, melynek köszönhetően az iDAC aktív hangfalpárra vagy erősítőre is ráköthető.

iFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítő

Érdemes megemlíteni egy látszólag elhanyagolható részt, a tetőlapba épített állapotjelzőket is. Előfordul, hogy a DA konverterekre különféle színű, erőteljesen világító fényeket szerelnek, ami kétségtelenül látványosan megvilágítja a szobánkat éjszaka, de hosszú távon szerintem egy felhasználó se szeretné, hogy a hangrendszer kiolvassza az íriszét. Mindegy, hogy véletlenül vagy direkt, de az iFi állapotjelző fényecskéit (hangjel fogadás, aktív USB-kapcsolat, üzemállapot) csak három mákszemnyi, halvány fényű LED teszi ki, melyeket ideális esetben, a számítógép előtt ülve nem is lát a felhasználó, csak ha a készülékhez közelebb hajol.

iFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítő

Mi lapul odabent?

A legfontosabb alkatrész, egyben iDAC magja, a benne rejlő ESS Sabre DAC. Ilyen márkájú áramkörrel találkozhattunk már pl. a Pioneer zászlóshajó A-70 erősítőjében is, és sok egyéb audiofil készülékben megtalálható. A jitter (jelkésés, ami gyakran javítást igényel a fogadó féltől) annyira alacsony, hogy képtelenség műszerrel megmérni, ez leginkább az AMR készülékekből átemelt, aszinkron elven működő Bit-Perfect technológiának köszönhető. A jelút rövidítésében a DirectDrive eljárás játszik fontos szerepet, amivel felső kategóriás stúdiótechnikai készülékekben is találkozhatunk. A DirectDrive használatával nem kell plusz kondenzátorokat beilleszteni a jelútba, így a hang sem lesz színezett. Elvileg...

iFi iDAC USB DAC és fejhallgató erősítő

Hangminőség

És szerencsére, gyakorlatilag sem színezett. Tesztelésünk során egy AKG K 601-et használtunk, nem is akármilyet, azt, amit e cikk írója már évek óta birtokol, így jobban észrevehettük a változásokat. A 120 ohmos AKG számára bőségesen elégnek bizonyult az iFi 150 mW kimeneti teljesítménye, félállásnál nem is akartuk feljebb tekerni a potmétert.

Az iDAC hangja nagyon élethű. Dinamikailag egyáltalán tolakodó, mértékletesen és ésszel adagol minden frekvenciát. Próbálunk keresni olyan jellemzőket, amiket esetleg hiányoltunk volna vagy keveseltünk a tesztelés során, de egyet se tudunk mondani. Egyszerűen minden úgy jött, ahogy jönnie kellett, volt sztereó tér, a fejhallgató kinyílt és még mikroszkopikus, hangyányi részletek is megjelentek. Valószínűleg sokan ismerik a (mélyláda tesztelésre kiváló) Massive Attack - Angel-t, melyben most rájöttünk, hogy a mélyeken kívül rengeteg, látszólag véletlenszerűen elszórt kis hibácska, reccsenés, koppanás található. Egyáltalán kijön ez egy hangfalon?

Aki szereti, ha fejhallgatózás közben az énekesnő ajkai a dobhártyájától milliméterre helyezkednek el, az szeretni fogja az iDAC-ot. Eliane Elias 96 kHz/24 bit-es felvételében (I Thought About You) volt lehetőség ebben gyönyörködni, a zongora és a bőgő is kiváló felbontással, árnyaltsággal kísérték az éneket. Az effektusok elhatárolódtak egymástól, egy pillanatra sem lehetett érezni az, egyszerűbb DAC-okra jellemző mosódottságot. Másik érdekesség, hogy még egy gyenge minőségű 320 kbps Coldplay-ben is felfedezhettük az ének és az elektromos gitár "valódiságát", de mindezt körbeölelte egy légnemű, digitálisan tömörített függöny... mégis, amit hallottunk, élőnek tűnt. És az iFi hangja nem csak zenéknél előny, a La Grande Bellezza c. olasz filmben például jól definiált párbeszédhangokat és tágas hangmezőt hallhattunk a madárcsicsergéstől a római tömegközlekedés morajáig.

Végítélet

Tehát az iFi iDAC hangja abszolút csúcs? Valami olyasmi. Vannak cégek, akik ennél színezettebb, melegebb vagy mesterkéltebb hangot kínálnak, jóval többért, tehát ha csak a hangot nézzük, az iFi egyáltalán nem nevezhető drágának, és szubjektív megítélésünk alapján csúnyának sem. Így jó, ahogy van. Akinek van egy kiváló fejhallgatója, de még nincs mivel hajtania, próbálja ki ezzel, szerintünk érdemes.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.