iFi hip-dac 3 USB DAC és fejhallgató erősítő teszt

Hifi a flaskából

2024. május 31., péntek, 21:00

iFi audio hifi DAC USB DAC DA konverter iFi DAC fejhallgató erősítő DAC teszt iFi teszt DA konverter teszt USB DAC teszt iFi DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

Rendszeres vitatéma a hifi iránt elkötelezett vájtfülűek között, hogy érdemes-e okostelefonra és internetes szolgáltatókra alapozni, amennyiben minőségi zenehallgatás a cél. A válasz attól függ, hogy milyen körítés biztosított a mobileszköznek. Külső DAC beillesztésével máris nagyot lehet ugrani a tisztább hangzás felé. Hogyan segíti az utazó vájtfülűeket az iFi vicces nevű, akkumulátorral felvértezett fejhallgató erősítője?

iFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DAC tesztiFi hip-dac 3 DAC kábelekiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DACiFi hip-dac 3 DAC PCB

A 3,5 mm-es Jack (Daniel's)-en túl

Az iFi Audio kínálatában rengeteg hifi eszköz közül tudnak választani azok, akik otthon, vagy akár utazásaik során szeretnék jobb hangminőségben élvezni a fogyasztott tartalmakat, zenei műsorokat. A jelenleg bemutatásra kerülő hip-dac 3 neve két dolgot sugall. Az egyik, hogy a gyártónak van humorérzéke, legalábbis nem gyakori, hogy laposüveg (flaska - hip flask) után nevezzenek el egy készüléket. Kétségtelen, ha oldalról rápillantunk, van némi hasonlóság, csak ebben nem a szomszéd páleszét, hanem akkumulátort, natív dekódolásra alkalmas Burr-Brown D/A konverter chipet és 16 magos XMOS processzort viszünk magunkkal.

iFi hip-dac 3 DAC PCB

A névből leszűrhető másik részlet, hogy már 3. generációjánál tart az iFi zenésflaskája. Külalak és a gombok, csatlakozók elrendezése szempontjából ugyanazt képviseli, mint elődjei, de természetesen finomítottak, cseréltek néhány motívumot az évek során. Utóbbiak közé tartozik, hogy USB-C csatlakozót kapunk kapcsolatra és töltésre (a két funkcióhoz külön aljzatok állnak rendelkezésre).

iFi hip-dac 3 DAC

Az eszköz bármit dekódol MP3-tól DSD256 vagy PCM384 jelfolyamig, ráadásként az MQA-t is felismeri, ami TIDAL előfizetőknek jó hír lehet. Állítólag 15x nagyobb teljesítményt nyújt fejhallgató meghajtására, mint egy iPhone 15. Jó kérdés, hogy utóbbit hogyan mérték meg (mivel az iPhone már nem tartalmaz fejhallgató kimenetet), de azért átjön a lényeg: magas impedanciájú fejhallgató hajtása sem okoz ennek gondot.

iFi hip-dac 3 DAC

Küllem

Ami becsülendő az iFi stratégiájában, az a kreativitás, amivel mindig képes kicsit megfűszerezni belépőkategóriás készülékeit. Igaz, a gyártó drágább alternatívái is tartalmaznak egyedi megoldásokat, de száz, vagy többszázezer forintért alap, hogy minél több különlegesség kápráztassa el a vásárlót. 80 000 forintos árával az iFi mai, globális viszonylatban inkább belépőkategóriás mobil DAC, de nem úgy, mint a műanyag házas GO blu. Ezúttal a termék jóval csinosabb. Fémháza lehetne a megszokott, unalmas fekete vagy natúr alumínium, ehelyett egyedi, Titanium Shadow fantázianevű árnyalatban díszeleg. Lekerekített széleivel közel azonos minőséget sugall, mint a Samsung közkedvelt, T5 szériás külső SSD háttértárolói, de azokhoz képest picivel nagyobb és nehezebb. Formájából eredően a fogása kiváló.

iFi hip-dac 3 DAC

Használat közben

Tesztalanyunk áttanulmányozása nem tartott tovább két percnél. A logikus, tömör kézikönyv rámutatott minden fontosabb funkciójára. Csak annyit kellett tennünk, hogy jelet biztosítsunk neki (a forrás iMac számítógép volt) és fejhallgatót (Beyerdynamic Custom One Pro és FiiO JT1 volt a társa). A flaskakupakot imitáló jelszint vezérlő (vagy ahogy sokan nevezik hangerő szabályzó) elforgatásával halk kattanás következett be és az előlapban lévő LED mutatta az aktuális mintavételezést.

iFi hip-dac 3 DAC

Az XBASS feliratú kapcsoló a mélyhangok kiemelésére szolgált. Valóban feltolta a basszusokat, bár szubjektív megítélésünk szerint feleslegesen magas szintre. Diszkós hangulathoz jópofa funkciónak tűnt. Mellette a Power Match feliratú gomb az iFi leírása alapján optimális erőt nyújtott fejhallgatók hajtásához - bár anélkül is kellő hangerőben és dinamikában volt részünk. Ennél hasznosabb volt szerintünk az iEMatch üzemmód. Utóbbi aktiválásával hallójárati fülmonitorokhoz (IEM) ideális jelszintre váltott az elektronika. Így garantáltan nem következett be semmilyen zúgó, sistergő mellékzaj (Oriveti IEM használatával meggyőződtünk róla).

Megjegyzés: az iFi kb. 11 000 Ft-ért külön megvásárolható tokot is gyárt hip-case néven, mely az összes eddigi hip-dac modellt befogadja.

iFi hip-dac 3 DAC

Hangminőség

A teszthez használt lejátszási lista Cassandra Wilson - Red Guitar c. számával kezdődött, melyet már megszámlálhatatlan alkalommal meghallgattunk olcsóbb és drágább eszközök kipróbálásakor. Az iFi tipikus hifi hangot nyújtott, de a kommersz kozmetikázott karakterekhez képest fejlettebb sztereó középponttal és általános dinamikával. A basszus enyhén meleg irányba hajlott, a hirtelen kiugró magas hangokat (sziszegős mássalhangzók, rumbatok, gitárpendítés) pedig markánsan kezelte. De mindezt rendkívül határozott dinamikával és mozgalmas, élénk színpad középponttal kompenzálta. Tisztán hallottunk a hangszereket és pezsgő, energikus módon jelent meg a zene.

iFi hip-dac 3 DAC teszt

A sztereó tér nem volt annyira széles inkább befelé irányultak a részletek, a háttérben lévő motívumok elhelyezése helyett a centrumban lévő események kaptak rivaldafényt. Ezt erősítette a Queens of the Stone Age - In My Head is. Térhatás szempontjából kissé felületesen kezelte az iFi, a zenészeket kevésbé távolította el egymástól, viszont az elektromos gitár textúráját szépen visszaadta és a basszust is meggyőző lendülettel, tonalitással kezelte.

iFi hip-dac 3 DAC kábelek

Nils Frahm - Sunson c. minimalista műve merőben eltérő oldalt jelenített meg. Letisztultabb dallamokra, kevesebb hangsávra épült és nyugodtabb atmoszférát képviselt. Az ilyen és ehhez hasonló műfajok esetében kevésbé jöttek elő az iFi korlátjai: a hangulati elemekkel ügyesebben bánt, különösen a basszus feszességét, dallamosságát ábrázolta szépen. A háttérben úszkáló fúvós hangszereket is átadta információ szinten, de azok finomabb magas frekvenciás részleteit inkább felületesen kezelte.

iFi hip-dac 3 DAC

Alternatívák

Az iFi GO bar (mely Ajánlott Vétel cédulát ugyancsak kapott) néhány tízezer forinttal drágább, de cserébe szerintünk jobb általános tisztasággal kezeli a hangokat. Említést érdemel még az EarMen Colibri, bár annak összege ugyancsak magasabb (és nem tartalmaz forgatható jelszint vezérlőt). Akik Bluetooth vevőre is igényt tartanak, azoknak az iFi GO Blu vagy FiiO BTR7 cikk elolvasása ajánlott.

iFi hip-dac 3 DAC

Végszó

A iFi hip-dac 3 kellemes hangkaraktere itt-ott kicsit lágyan, térben kevésbé mélyen, de összességében remek dinamikával és izgalmas központi színpad tagolással adta vissza teszt zenéinket. Általa egy jó középkategóriás IEM vagy fejhallgató társaságában bárhol és bármikor ki tudtunk kapcsolódni. Kompakt, megfizethető termékként belépést engedett az elmélyült zenehallgatásba. Aki magával hordozza ezt a flaskát, könnyen a függőjévé válhat, de másnaposság nélkül.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.