iFi Audio ZEN One Signature DAC teszt

2022. szeptember 3., szombat, 19:15

iFi audio hifi DAC USB DAC DSD DAC Bluetooth DAC DA konverter iFi DAC DAC teszt iFi teszt DA konverter teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt Bluetooth DAC teszt iFi DAC teszt

Az iFi Audio lassan teljes mértékben lefedi a digitális világ csodáira áhítozó zenehallgatók igényeit, széles és remekül megépített készülékei választékával. A ZEN One Signature egy öszvér megoldás azoknak, akik minőségi zenehallgatást szeretnének az otthonukban megfejelve egy olyan Bluetooth egységgel, ami minden igényt kielégít. Ugyanis itt nem csak egy DAC-ot kapunk a pénzünkért, hanem egy olyan vezeték nélküli átvitelt, ami párját ritkítja ebben a szegmensben.

iFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DAC iFi ZEN StreamiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DAC hátlapiFi ZEN One Signature DAC hátlapiFi ZEN One Signature DAC hátlapiFi ZEN One Signature DAC hátlapiFi ZEN One Signature DAC hátlapiFi ZEN One Signature DAC hátlapiFi ZEN One Signature DAC hátlapiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature DACiFi ZEN One Signature screenshotiFi ZEN One Signature screenshot

Ma már alapdolognak számít az, amikor egy készüléket nem csak vezetékkel, hanem WiFi-n vagy Bluetooth-on is összeköthetünk más gyártmányokkal. Az ifi ZEN One Signature mindkét megoldásra kínál választ, mégpedig igen jót. Kínál egy remek DAC-ot és a Qualcomm jóvoltából egy kivételesen jó BT lehetőséget, ami az egyik legújabb 5.1 szabványt használja ki szinte teljes mértékben. Kihasználja és ötvözi a ZEN DAC és a ZEN Blue összes vívmányát, tulajdonságait egy készülékben, mégpedig kompakt méretben, de nem lehagyva róla semmi fontosat.

iFi ZEN One Signature DAC

Kinézet, csatlakozók

Az iFi ZEN családból származó összes készülék ugyanúgy néz ki - ami persze nem baj vagy hátrány -, szemből nézve egy oválisan lekerekített szélű téglalap, ahol több az ovális, mint a tégla. Ez a kiadás szálcsiszolt fekete eloxálást kapott, nagyban emelve a megjelenés komolyságát és nem mellesleg piszok jól néz ki.

iFi ZEN One Signature DAC

Az elején nincs túl sok látnivaló a be/kikapcsoló, a forrásválasztó (USB, Bluetooth, S/PDIF), a különböző színekkel világító - a forrás formátumától függ a szín - iFi és a felbontást kijelző feliratok és egy a beállításokra és a BT párosításra való gombocskán kívül.

iFi ZEN One Signature DAC hátlap

Hátul már nagyobb a zsúfoltság, 4,4 mm-es szimmetrikus kimenet (átalakító kell hozzá a normál XLR csatlakozáshoz), egy pár RCA vonalkimenet, koaxiális S/PDIF ki vagy bemenet a menüből választható, optikai, USB bemenet, a Bluetooth antenna csatlakozója és a külső 5 V-os tápegység bemenetét vehetjük szemügyre.

iFi ZEN One Signature DAC hátlap

Az egész felépítés masszív és stabil benyomást kelt, megvan a "van benne anyag" érzet, működés közben pedig egészen pazar látványt nyújt a fekete háttér és a különböző színekkel világító ablakocskák látványa.

Említést érdemel még - illetve erősen kihangsúlyozandó -, hogy az iFi csomagol a ZEN One Signature mellé egy rakat kábelt USB/RCA képében, így ezzel azonnal használatba vehető, nem kell elrohanni a legközelebbi boltba a hozzávaló madzagokért. Ritka erény, becsüljük meg!

Külön térünk ki a mellékelt tápegységre, ami a többi iFi termékhez csomagolthoz képest jóval komolyabbnak tűnt, vastagabb és kígyóbőrrel bevont lett a kábel, a tápegység pedig kapott egy elegáns iFi feliratot a tetejére.

iFi ZEN One Signature DAC

Belül

Alacsony jitterű femto órakristályt használ mellette a 16 magos 2000MIPS XMOS alacsony késleltetésű mikrokontrollert, ez 4-szer nagyobb feldolgozási teljesítmény az elődhöz képest.

MELF ellenállások - nagy pontosságú és alacsony zajszintű, Taiyo Yuden és Murata induktorok - alacsony impedanciájú tápsínek színesítik a választékot.

iFi ZEN One Signature DAC

Qualcomm új QCC5100 Bluetooth feldolgozó IC-t szereltek bele a hibátlan átvitel érdekében. Az összesen 5410 uF-os Panasonic OS-CON sapkák nagyon alacsony ekvivalens sorozatú ellenállást (ESR), kiváló zajcsökkentési képességet és frekvencia-átviteli jellemzőket biztosítanak. Ezen kívül az OS-CON-ok élettartama hosszú, és ESR-je alacsony hőmérsékleten is alig változik, tápegységekhez ELNA Japan Silmic II és TDK C0G kondenzátorok, Vishay MELF ellenállások teszik teljessé a képet.

Burr-Brown "True Native" DSD1794 DAC chip a lelke a digitális feldolgozásnak. Ennek az érdekessége, hogy a mind a DSD, mind a PCM jeleket külön-külön alakítja át, mindegyik bitfolyamnak külön útja van, így lehetséges a True Native, vagy Bitperfect konverzió.

iFi ZEN One Signature DAC

Használat közben

Driver telepítés után - ami letölthető az iFi honlapjáról a sorozatszám bepötyögése után - már használatba is vehetjük az általunk használt lejátszó szoftverrel (Roon, Audirvana, Jriver, foobar), mindegyikkel tökéletesen működik. Tablet és okostelefon használata sem okozott kihívást, az OTG funkció hiba nélkül tette a dolgát.

iFi ZEN One Signature screenshot

A kezeléséhez nem kellett külön vizsgát letenni, magától értetődő volt minden, egyedül a bemenetválasztó alatti pirinyó LED-ek leolvasása jelentett problémát, ha nem pont szemből néztük, akkor konkrétan semmi sem látszott belőlük.

A formátumok közötti váltás és kijelzés zökkenőmentesen és zaj nélkül történt, melegedést minimálisan tapasztaltunk.

iFi ZEN One Signature screenshot

Mint már fentebb említettük, egészen kivételes látványt nyújtott az iFi ZEN One Signature, akár világosban, akár sötétben használtuk. simán elmehet szobadísznek is.

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, NAD M10 V2 erősítő és streamer, Cocktail Audio X50D hálózati futómű és streamer, Topping D70S és S.M.S.L M400 DAC, iFi Audio ZEN Stream, Topping A90 fejhallgató és előerősítő, Singxer SU2 Audio Bridge, SVS SB-3000 szubláda, VIABLUE és Ricable kábelezés, TIDAL és merevlemezen tárolt zenék.

Hangminőség

Az iFi ZEN sorozatának van egy jellegzetes stílusa, amiről első hallásra felismerhetőek, egy olyan hangzásvilág, ami sokak számára csábító. Ez a stílus egy olyan hang, aminél kicsit kiemelt a frekvenciasáv két széle, "látványossá" téve a megszólalást. Ahogy azonban haladtunk felfelé a ranglistán árban és minőségben, ez a jellemző egyre kevésbé érvényesült, jóval kiegyenlítettebb és szélesebb lett a szubjektív frekvencia-átvitel, az egész hangkép a semlegesebb irányba mozdult el.

A ZEN One Signature is ezt a tárgyilagosabb irányt képviselte a hangulatos megszólalást sem hagyva figyelmen kívül, tett egy jókora lépést a komolyabb DAC-ok irányába.

iFi ZEN One Signature DAC

Jóval megfogottabb és tisztább basszusokat hallottunk Hans Zimmer prágai koncertjéről, az elődökhöz képest ez nagy változás. Itt már szépen kottázható volt a mélytartomány, és a színpadkép is mélyebb lett. Térben ugyanolyan kellemesen laza és oldott maradt, mellőzött minden sterilséget, igaz kicsit nagyvonalúan kezelte a felbontást, de ez nem ment a hallgathatóság kárára, sőt.

Játékosan könnyed és térben szépen pozícionált gitárok szólaltak meg Mike Oldfield és Dire Straits dalaiban, a hangulat ebben az esetben is inkább a kellemes, mint a túlságosan precíz felé hajlott. Némileg meglepő módon a húrok megszólalásának harapósságát és éleit is sikerült prezentálnia, megvoltak azok a dinamikai kontrasztok, amik ezen hangszer hangjának visszaadásához szükségesek. Szintén a könnyed jelzővel tudtuk jellemezni Mike harangjátékait, frissen és vidáman csilingelt a felső tartomány. Levegő és részletek, olyanok, amik nem bántják a fület, hanem simogatják és kényeztetik, remek felső tartományt tárt elénk szinte minden forrásról.

iFi ZEN One Signature DAC

Színes és dús középtartománynak sem volt híján, megvolt a teste a hangszereknek. Egyedül a pocsék felvételekkel volt némi gondja (igaz ezzel sok masinának gondja van) ott valamit veszített a játékos hangulatából, de még megmaradt tűréshatáron belül, azaz jelezte, lejátszom én ezt neked, de ha lehet, sürgősen keressél valami normális zenét.

Akusztikus zenékkel általában nincs gondja az egyszerűbb kütyüknek, a ZEN One Signature-nek sem volt, viszont hozzá tudott adni annyi pluszt, hogy leragadjunk ilyen zenék hallgatásakor a hangfalak elé. Malia felvételein fülbemászóan tolmácsolta a művésznő kicsit füstös hangját, magával ragadó hangulatot varázsolt a hangdobozok és a füleink közé. A felvételeken rajta lévő buja mélytartomány visszaadása egyszerűnek tűnik, de egyáltalán nem az. Ennek a résznek szervesen kapcsolódnia kell az énekes hangjához, nem szólhat külön mellette, ki kell egészítenie az előadó hangját és orgánumát, akkor lesz kerek egész az előadás. Jelentjük alássan, a ZEN One Signature képes volt erre és mellette még finomságot is sikerült belecsempésznie a tágas tér mellett a produkcióba. Nem sok másik szerkentyű képes erre ebben a kategóriában.

iFi ZEN One Signature DAC

Eddig csak vezetékes módban hallgattuk, most viszont lássuk a medvét, a Bluetooth kapcsolatot, amire az igazhitű audiofilek csak legyintenek mondván, egy veszteséges tömörített adatátvitel sohasem lehet olyan jó, mint a tömörítetlen, veszteségmentes. Elméletileg igazuk is van. Viszont itt van az iFi ZEN One Signature, ami átértékeltette velünk ezt az előítéletet. CD és akörüli felbontáson nem tudtuk megkülönböztetni az LDAC kodekkel történő átvitelt az USB kapcsolattól… Jóval nagyobb volt a különbség a felvételek minősége, mint a kétfajta kapcsolat között. Mondhatja erre a Kedves Olvasó, mosson fület a nagyothalló tesztelő és próbálja újra. Megtörtént. A végeredmény ugyanaz lett, különbséget, némi különbséget akkor sikerült felfedeznünk, amikor nagyobb felbontásra váltottunk 24 bit/192 kHz és afölött, de még abban az esetben is erősen kellett fülelnünk, hogy érdemi különbséget tudjunk tenni a BT átvitel és az USB között. Az összes eddig felsorolt hasonlat és jelző illett a BT kapcsolatra, mindössze némi - ebből egy pici, abból egy hangyányi részlet hiányzik - felbontás csökkenést hallottunk, ami eltérés, ha önmagában csak a BT-t hallgatjuk, fel sem tűnik csak összehasonlításkor.

Megmaradt ugyanaz a barátságosan könnyed és laza érzés, mint drótos összeköttetéskor, minden további nélkül elhagyhattuk ezt a megoldást, így is tudtunk zenét hallgatni, bármilyen zenét.

iFi ZEN One Signature DAC iFi ZEN Stream

Konklúzió, ajánlás

Az iFi megcsinálta a lehetetlent a legújabb, legfejletteb Bluetooth 5.1 kodekkel, olyan hangminőséget húzott elő a kalapjából, amire eddig azt mondtuk, lehetetlen. Ötvözte a ZEN DAC sorozat jó hangját egy készüléken belül a vezeték nélküli átvitellel, pluszban nagyot lépett előre az általános hangminőségben is. Adott egy sokáig hallgatható, kellemesen laza és széles átviteli sávot nyújtó előadást, amiből a levegő és a tér sem hiányzik.

Jócskán csökkentette az eddig jellemző loudnesses tónust, hatalmas lépést téve ezzel a "jó" irányba. Ha pedig az iFi Streamet mellé tesszük, akkor egy olyan rendszert kapunk, ami bőven megállja a helyét még egy magasabb szintű láncban is, a kinézet mellette meg még hab a tortán.

Erősen ajánlott termék besorolást kapott az iFi ZEN One Signature.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.