iFi Audio iDSD Diablo 2 DAC és fejhallgató erősítő teszt

Egyeszség az ördöggel

2024. május 3., péntek, 00:35

iFi audio hifi DAC USB DAC DSD DAC DA konverter iFi DAC fejhallgató erősítő DAC teszt iFi teszt DA konverter teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt iFi DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

Azokra is gondoltak az iFi fejlesztői, akik a hordozható kivitel mellett high end kategóriás asztali eszközök teljesítményére tartanak igényt. Az ördögről elnevezett készülék egyszerre próbál jövőbiztos és formabontó lenni. Nemzetközileg nagy port kavart, így ideje volt, hogy magyar olvasók is megismerjék az iFi formabontó hordozható DAC-ját.

iFi iDSD Diablo 2 DAC tesztiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DAC frontiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DAC csatlakozókiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DAC tokiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DACiFi iDSD Diablo 2 DAC PCBiFi iDSD Diablo 2 DAC PCB hátlap

Tudástár

Korábban számos fejhallgató erősítővel kombinált iFi DAC megfordult a szerkesztőségben, így túlzás nélkül jelentjük ki, hogy a gyártó kínálata széles és szerteágazó. A globálisan értelmezett belépő kategóriától egészen a high end szintig, asztali és hordozható készülékek egyaránt színesítik a cég kínálatát. Manapság egyre többen gyártanak ultra magas felbontású fül- vagy fejhallgatót, melyek akár milliós határ fölötti árat követelnek, de cserébe teljesen új mélységekben mutatják a lejátszott műsor hangját. Nem mindegy azonban, hogy milyen elektronika szolgálja ki azokat. A szuperérzékeny kivitel és átlagon felüli felbontás hátránya, hogy a láncban lévő hibák is erősebben megmutatkoznak. Az akkumulátorról működő iFi iDSD Diablo 2 elméletben bármilyen fülessel alkalmazható, de árát figyelembe véve (e sorok írásakor 520 000 Ft) azt sugallja, hogy inkább zászlóshajókkal alkot logikus párost.

iFi iDSD Diablo 2 DAC

A készülék, melyet esztétikus "ördögi" pirosba bújtattak, a korábban ugyancsak népszerű Diablo-X továbbfejlesztett kiadása. Erősítője még magasabb teljesítményű és Bluetooth 5.4 támogatást is kapott. Utóbbi különösen az aptX Lossless kodek behozatala miatt izgalmas. Lehetővé teszi az 1200 kbps adatrátájú jeltovábbítást, melyhez viszonyítási alapként, a sokak által preferált LDAC sávszélessége csak 420 kbps. Tovább elemezve az újításokat, a korábbi USB-A bemenetet praktikusabb USB-C aljzatra cserélték. Kettős monó áramkörön alapuló tesztalanyunk 5180 mW maximális kimenetet tud, ami a gyártó állítása szerint a legnagyobb teljesítményű hordozható fejhallgató erősítővé teszi ebben a méretben.

iFi iDSD Diablo 2 DAC front

Másik különlegesség az xMEMS hangszórós fülesek támogatása, ami már a Diablo-X esetében is adott volt (sőt, az iFi mutatott be elsőként ilyen kompatibilitást nyújtó eszközt). Még nem annyira terjedt el az említett technológia, egyelőre mi sem találkoztunk xMEMS alapú fülhallgatókkal. Külön cikket lehetne megtölteni az új piezokeramikus hangszórókat készítő cégről, melyet máris 90 szabadalommal sikerült levédeni és még 100 van függőben. A lényeg, hogy az iFi erre is gondolt prémium hordozható D/A konverterének fejlesztése során, amennyiben valaki xMEMS fülest szerez a jövőben, csak egy kapcsolót kell átkattintania a készüléken és onnan kezdve arra optimalizált módban fog futni az iDSD Diablo 2. Akit bővebben érdekel a mikrohangszórók világa, annak érdemes szétnézni az xMEMS honlapján.

iFi iDSD Diablo 2 DAC tok

Küllem

A korábbi formaterv papírjait kidobták az ablakon és tiszta lapot ragadtak. A kettes számot viselő Ördög teljesen más külsőt kapott, inkább indusztriális irányba terelték, de a prémium minőségérzet, csatlakozó kiosztás, illetve a fémanyagú ház maradt. Kicsomagolás során egy egész komoly kistáska kerül elő, melyben utazás közben tudjuk tárolni az eszközt és annak kiegészítőit. Tartozékai között szerepel még 3,5-6,3 mm-es Jack adapter, illetve mini Toslink és USB A-C átalakító. Nem mellékesen iFi iPower külső tápegységet mellékeltek hozzá, mely önmagában kb. 25 000 forintos tétel. A névtelen, hétköznapi alternatíváktól eltérően aktív zajkioltással szünteti meg az EMI és RFI zajokat, hatékonyságáról egy korábbi, iFi tápegységekkel foglalkozó cikkben írtunk.

Megjegyzés: az iDSD Diablo 2 töltés közben is akkumulátorról üzemel.

iFi iDSD Diablo 2 DAC

Az előlapon található egy 6,3 mm-es és egy 4,4 mm-es Pentaconn kimenet, kifejezetten fül- és fejhallgatók csatlakoztatására. Föléjük helyeztek egy apró kapcsolót, amit csak akkor kell On állásba kattintani, ha xMEMS fülessel lesz használva. A korábbi jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) helyére egy bordás oldalút illesztettek, aminek jobb a fogása, precízebben tudjuk forgatni. Ráadásként került alá egy műanyag retesz, ami arra szolgál, hogy lezárjuk a tárcsát és az ne forogjon tovább, ami út közben több, mint hasznos. A kis záróelem működik, bár kissé kotyog és néha beakad, mechanikus részén talán még csiszolhattak volna. Említést érdemel, hogy lent is találtunk egy iEMatch feliratú kapcsolót, ez fülmonitorokhoz állította a jelszintet. Praktikus, ha valaki búgó háttérzajt tapasztal, ezzel rögtön ki lehet iktatni.

iFi iDSD Diablo 2 DAC csatlakozók

Kreatív elgondolás, hogy a hűtőbordaként funkcionáló ház réseibe lehet becsúsztatni a mellékelt "lábakat". Egy kisebb és nagyobb dőlésű fémkeret párt is tettek a csomagolásba, ezeket lehet lábként bevetni, általuk megdöntve a készülékházat, hogy gombjai jobban kézre álljanak. Az elgondolás nem forradalmi, de kétségtelenül egyedi és piszok jól néz ki.

iFi iDSD Diablo 2 DAC

Hangminőség

Teszteléshez elővettünk egy Sennheiser HD 800 S fejhallgatót, melyet nyolc éve használunk referenciaként. Korábban sok fejhallgató erősítős D/A konverterrel kipróbáltuk, így volt viszonyítási alap. Forrásnak egy iMac számítógépet alkalmaztunk, melyhez KáCsa KCO-U-Ag USB A-C kábellel csatlakoztattuk tesztalanyunkat. A kritikus meghallgatáshoz kizárólag helyben tárolt, magas felbontású fájlokat játszottunk le.

iFi iDSD Diablo 2 DAC

A high end hangeszközök és minőségi zenehallgatás szubjektív, mindenki mást vár el tiszta hangzás címszó alatt, de az értékeléshez olyan támpontokat kerestünk, melyek a realizmushoz kapcsolódtak. Mennyire volt élethű az énekes hangja? Milyen szélesen jelent meg a virtuális színpad ahhoz képest, amit korábban, más elektronikával kombinálva tapasztaltunk? Színeződtek-e a frekvenciák, keveredett-e olyan változtatás a zenébe, ami oda nem illőnek tűnt? Mennyire kaptuk meg a referencia fejhallgató előnyös tulajdonságait?

iFi iDSD Diablo 2 DAC PCB

Utóbbi kérdésre a rövid válasz az, hogy teljes mértékben. Korábban az iFi xDSD Gryphon DAC is meglepően gazdag felbontást és dinamikát nyújtott. De miben múlta felül a kb. kétszerannyiba kerülő Diablo 2? Sok apró, de számottevő eltéréssel. A magas frekvenciákat csupaszabb, tisztább módon jelenítette meg, nem hagyta a 10 kHz fölötti részleteket olyan bársonyosan, mint olcsóbb rokona. Ezáltal jobban tudtunk figyelni a zenére. Másfelől maga a zene egészében valósághűbb és közvetlenebb volt. Egyszerűen bekerült a fejbe a színpad és annak összetevői, természetes és laza kiosztással. Nem voltak túldíszítve a frekvenciák, ahelyett, hogy a mélyhangok feszességét vagy a magashangok élességét figyeltük, a fókuszt könnyedén az összképre tereltük.

iFi iDSD Diablo 2 DAC PCB hátlap

Eliane Elias - I Thought About You c. száma realisztikusan jelent meg, kristálytiszta énekkel és szilárdnak ható zongorajátékkal. Az olcsóbb rendszereken előfordult korábban, hogy erősebben kezelték, kiemelték a nagybőgőt vagy megnyomták az énekhang sziszegős, magas frekvenciás részeit. A Diablo2 profi természetességgel adta át a legapróbb összetevőket is, teljesen átadtuk magunkat a könnyed műnek, melyet a brazil művésznő Chet Baker tiszteletére adott elő. A nagybőgő tonalitása és melegsége is remekül átjött. Nem éreztük azt a feltűnően száraz karaktert, melyet korábban, a túl "technikai" DAC-ok társaságában néha felmutatott referencia fejhallgatónk.

iFi iDSD Diablo 2 DAC

Bill Withers - Ain't No Sunshine When She's Gone c. számát (Bill Withers Love At Carnegie Hall) példás transzparenciával hallottuk. Az album minden bájával és hibájával együtt, kerek teljességgel jött át. Az énekhang laza volt és könnyed. A kísérő hangszerek élénkek voltak, bár a dinamikájuk nem volt olyan határozott (amit korábban is megtudtunk erről a lemezről). Érdekes, hogy a koncertfelvétel analóg jellege vagy egyszerűen a keverés miatt, de olyan meleg, színes érzettel kaptuk meg a zenét, mintha egy magas minőségű vinylről származott volna.

iFi iDSD Diablo 2 DAC

A Royksopp - Monument c. számában telt, határozott ütemeket kaptunk. Az iFi magabiztosan hajtotta fejhallgatónkat, az elektronikus mű sava-borsa hiánytalanul kitöltötte a fejünkben lévő virtuális színpadot. Az effektusok messzire elúsztak, közben a pszichedelikus énekhang különálló burkot formált a térben. Nehéz pontosan megfogalmazni, hogy mi volt jó ebben a zenében, de az biztos, hogy a struktúrája, mélysége sokkal jobban kidolgozott volt, mint egy gyengébb minőségű DAC/fejhallgató kombinációval.

iFi iDSD Diablo 2 DAC

Alternatívák

Aki kedvezőbb áron keres hasonló szolgáltatásokat nyújtó eszközt, annak érdemes elolvasni az Ajánlott Vétel elismeréssel jutalmazott, iFi xDSD Gryphon DAC-ról készült cikket! Amennyire memóriánkra támaszkodni tudtunk, magas frekvenciás tisztaságban utóbbi kicsit elmaradt a Diablo 2-től, selymesebben mutatta a felsőbb frekvenciákat, de térhatásban és általános dinamikában ügyesen kiszolgálta HD 800 S fejhallgatónkat. Másik izgalmas kihívó a FiiO Q7, mely kettős ESS 9038Pro DAC chipet tartalmaz. Az iDSD Diablo 2-höz képest barátibb áron kapható, ráadásul telefonos alkalmazást is jár hozzá, de valamivel nehezebb és a benne lévő teljes potenciál kihozására külső tápegységre volt szükség.

iFi iDSD Diablo 2 DAC

Végszó

Az iFi iDSD Diablo 2 kiváló hangminőségű hordozható DAC, mely szinte bármilyen fül és fejhallgatót probléma nélkül kiszolgál. Referencia fejhallgatónkat tisztességesen hajtotta, előhozva annak erős pozitívumait. Tetszett az egyedi formaterv és kreatív talp megoldás. A Bluetooth vevőre is láthatóan nagy hangsúlyt fektettek, bár annak kihasználására aptX Lossless eszköz szükséges, ami a teszt során nem állt rendelkezésre, ezért a vezeték nélküli tudásáról nem tudunk nyilatkozni (azon kívül, hogy sima aptX és LDAC módban is egész kellemesen szerepelt). Az xMEMS támogatás izgalmas funkciója, de nyitott kérdés, hogy mikorra terjednek el a chiphangszórós fülesek. Magyarországon még eggyel sem találkoztunk, ami hivatalos forgalmazótól kapható lenne.

Utóbbi miatt az iDSD Diablo 2 kicsit olyan, mint a 8K felbontású tv: felkészült a holnapra, de hogy mikor tudjuk kihasználni minden tudását, az még a jövő zenéje. A piros szín egyeseknek hivalkodó lehet és a jelszintvezérlő (hangerő szabályzó) kapcsolója lehetne igényesebb. Ettől függetlenül a jelenleg taglalt készülék egy hordozható fenevad, méltó társa a legkiválóbb füleseknek. Akár otthoni láncokba is beilleszthető, de ezért az összegért sok "háziasított" alternatíva közül lehet választani, ezért a magas ár és a hozzá tartozó tudás inkább mobil életmódot folytató, rendszeresen utazók számára lesz joggal csábító. Egy biztos, hangra kifogástalan!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.