iFi Audio GO blu Bluetooth DAC teszt

Fejhallgató okosító

2022. július 12., kedd, 13:55

iFi audio hifi DAC USB DAC Bluetooth DAC DA konverter iFi DAC fejhallgató erősítő DAC teszt iFi teszt DA konverter teszt USB DAC teszt iFi DAC teszt Bluetooth DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

Az iFi GO blu mögötti elgondolás okos. Gyártója Bluetooth DAC-ként kínálja, de jobban illene rá a füles okosító elnevezés. Fejhallgató erősítő, mikrofonos Bluetooth vevő és USB DAC, mindezek egybeépítve és gyufásdoboznál is kisebb méretben. Az iFi hiányzó láncszemekre specializálódott, amit a GO blu minden eddig kipróbált terméküknél jobban próbál bizonyítani.

iFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DACiFi GO blu Bluetooth DAC tartozékokiFi GO blu Bluetooth DAC LEDiFi GO blu case tokiFi GO blu case tokiFi GO blu case tokiFi GO blu case tokiFi GO blu case tok

Bevezető gondolatok

Ahogy fejlődik az ipar, minden technológiát próbálnak kényelmesebbre és egyszerűbbre tervezni. A hifi világban is érezhető e törekvés, de az eredmény néha vitatható. Ha valami kicsi, könnyű és okos, akkor valószínűleg a hangminősége kifogásolható, vagy az ára, netalán mindkettő. 80 000 forintos árcédulájával az iFi GO blu nem kimondottan olcsó. Viszont funkciókat kombinál, amelyeknek elsősorban a fülhallgató, vagy fejhallgató tulajdonosok örülhetnek.

iFi GO blu Bluetooth DAC

Beépített erősítője magas impedanciájú fülesekhez is elegendő teljesítményű. Található rajta 3,5 mm-es Jack és 4,4 mm-es Pentaconn kimenet is. Házában egy Cirrus Logic DAC és egy Qualcomm Bluetooth 5.1 verziójú vevő is fészkel, aptX HD és LDAC támogatással. Vezeték nélküli jelfogadás esetén, ha telefonról kapja a jelet, egy beépített mikrofon által a GO blu telefonálásra is használható. USB-C csatlakozóján keresztül tölthető a beépített, 10 üzemórát ígérő akkumulátor. Számítógépre csatlakoztatva a GO blu külső USB hangkártyaként veszi át a digitális/analóg jelátalakítást, kikerülve a számítógép zajos alaplapi áramköreit. Utóbbi esetén a mintavételezés 96 kHz/24 bit is lehet.

iFi GO blu Bluetooth DAC

Műszaki részletek

A kettős monó elven működő fejhallgató erősítő teljesítménye 245, illetve 165 mW lehet a szimmetrikus/aszimmetrikus hangkimeneteken, ami ekkora méretű eszköztől kifejezetten jónak számít. Nincsen külön alacsony-magas jelszint választó kapcsoló, mert az elektronika automatikusan változtatja a jelszintet 6 dB mértékben, amikor a fülest csatlakoztatják hozzá.

iFi GO blu Bluetooth DAC

Említést érdemel a figyelmesség, amit a svájci órák által ihletett analóg jelszint vezérlőre (vagy ahogy sokan nevezik, potméter) fordítottak. Az apró tekerőgomb külső pereme korrózióvédelemmel ellátott bronz. Csapágyazása rozsdamentes acél, a főtárcsa pedig berillium-kobalt-réz bevonatú. A vezérlő közepében található egy nyomógomb is, amelyet aprócska nikkel rugó tart vissza.

iFi GO blu Bluetooth DAC

A GO blu áramköre nem tartalmaz csatoló kondenzátort, erre utal a Direct Drive technológia, melynek előnye, hogy a jel kevésbé degradálódik. A hangminőségben nem kevésbé fontos szereplők a TDK C0G (elsőosztályú) kerámia kondenzátorok, amelyeket magas stabilitása és alacsony vesztesége miatt választott az iFi. A TDK alkatrészeit kiegészítik még muRata kondenzátorok is.

iFi GO blu Bluetooth DAC

Küllem

Az iFi GO blu kifejezetten kicsi és könnyű, mindössze 27 grammos háza lágy tapintású műanyagból készült, az erősebb Bluetooth vétel érdekében. Az egyik oldalát rozéarany hatású, szálcsiszolt fémlap díszíti. Analóg hangkimeneteket tartalmazó végén, az aljzatok mellett apró LED jelzi az XBass, XSpace (vagy pedig a kettő együtt használva) aktív üzemállapotát. Bluetooth párosítás esetén ugyanez felváltott kék/piros színnel villog. Az eszköz másik végén található egy gyári visszaállítás gomb, egy USB-C aljzat és egy másik LED, amely zöld/sárga/piros színnel világítva mutatja az akkumulátor töltöttségi szintjét. Mellette egy beépített mikrofon zárja a sort, amelynek köszönhetően mikrofonos headsetté alakítható bármilyen, GO blu-hoz csatlakoztatott füles.

iFi GO blu Bluetooth DAC LED

A jobb és bal oldalon is található egy-egy kör alakú gomb, amelyek Bluetooth párosításra/törlésre, ki/bekapcsolásra és digitális szűrők választására (kétféle szűrő közül lehet választani) szolgálnak. A jelszint vezérlő közepén lévő többfunkciós nyomógombbal zenei navigáció lehetséges: megállítás, elindítás, előre-hátra léptetés. Magyarországon egyelőre nem kihasznált, de ugyanezzel a gombbal lehet a telefon virtuális asszisztensét is előhívni.

Az összkép kellemes. Parányi mérete és tömege kifejezetten hordozhatóvá teszik az eszközt. A műanyag ház elfogadható kompromisszum a Bluetooth vétel stabilitása érdekében, attól eltekintve igényességet sugall a GO blu.

iFi GO blu Bluetooth DAC tartozékok

Használat közben

Az iFi GO blu beszéd alapú tájékoztatást ad bizonyos esetekben, például az aktuálisan aktivált Bluetooth kodekről. Ezt a funkciót tetszés szerint ki lehet kapcsolni. Az eszköz használata, a gombok funkcióinak megértése és megjegyzése eleinte nehézkesnek tűnt. Az angol felhasználói kézikönyvet átbogarászva azonban több részletre sikerült rájönni. Például digitális szűrő módok választására és nemcsak hívás fogadásra, hanem hívás tartásra is alkalmas a GO blu.

Szubjektív vélemény, hogy az XBass és XSpace hangzásmódok feleslegesek. Kicsit módosítottak a basszuson, illetve a magashangok ábrázolásmódján, de nekünk az alapbeállítás is megfelelőnek bizonyult. Sejthető, hogy az említett hangprofilokat azoknak szánja az iFi, akik saját fülesük karakterét szeretnék kicsit fényesebb vagy melegebb irányba tessékelni. Nekünk azonban az XBass és XSpace is mesterkéltté tette az összképet, ezért inkább kikapcsolva maradtak.

iFi GO blu Bluetooth DAC

A telefonálásra szolgáló mikrofon viszont praktikus volt. E funkciónak köszönhetően az éppen használt füles levétele nélkül is fogadhattunk hívásokat. A GO blu beépített mikrofonja csendes szituációban jól használhatónak bizonyult. Az erős környezeti zajokat viszont könnyen beengedte, ezért hangos utcákra vagy tömegközlekedésre már nem szívesen használtuk volna telefonálásra.

A Bluetooth hatókör könnyedén kiterjedt 10 méterre is, ha a környezet nem volt túlzsúfolt. A papíron közölt, 10 órás akkumulátoros üzemidő eleinte kevésnek tűnt, de napi 1-2 óra használat esetén akár négy, öt napig is használhattuk az eszközt töltés nélkül.

iFi GO blu case tok

Megjegyzés: iFi GO blu case néven külön megvásárolható egy csipeszes védőtok, amellyel ruhára, nadrágszíjra vagy táskára rögzíthető az eszköz.

Hangminőség

Az iFi GO blu kipróbálása ENIGMAcoustics LOTOO Dharma D200 fülhallgatóval kezdődött. A D200 saját karaktere kissé intenzív volt, súlyosabb basszusokkal. Hogy semlegesebb hangú fülessel is érvényesüljön az iFi, a próbahallgatás nagyobb részét Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgatóval végeztük. Ezzel megfelelő beállítással, kifejezetten egyenletes és sima karakterre volt képes. Mindezzel arra célzunk, hogy az eredmény nagymértékben múlik azon is, hogy milyen fülest illesztenek az elektronikához.

iFi GO blu case tok

Tapasztalatok USB kábellel

Azok alapján, ahogy a teszthez választott fülesekkel megszólalt, az iFi kifejezetten játékos, energikus karaktert nyújtott. Basszus kezelése határozott volt, sok lendülettel, de műanyagos brummogás nélkül. Az XBass funkcióval bármikor kérhettük tőle, hogy úgymond kirúgjon a hámból, de semmi esetben sem mutatkozott energiaszegénynek. A középső hangok kellemesen lágyak voltak. A magas frekvenciák nem voltak eléggé kibontva. A halk mikro dinamikus részletek részben emiatt kissé háttérbe szorultak. Viszont az összkép zenei volt és harsányság nélküli. Lehetne fejtegetni az elásott részletek hiányát. De fontosabb, hogy a GO blu kimenetéből az a fajta hang érkezett, amit az idők végezetéig lehet hallgatni fejfájás nélkül.

iFi GO blu Bluetooth DAC

A hangszerekre irányuló fókusz és a színpad közepe is jobb volt ahhoz képest, amit egy 100 000 forint alatti DAC-tól vártunk. A hangszerek bizonyos mértékig elkülöníthetők voltak, de a finom, apró részletek, csattanó, szisszenő, csilingelő magashangok felbontása nem volt a legmagasabb. Erre remek példa volt Cassandra Wilson - Red Guitar c. száma. Az ütős hangszer feszes volt, lágy rumbatökkel. Az énekesnő sávja simulékony volt, közvetlenség érzettel. A basszus meleg volt, de nem ömlengő. A jazzgitár szépen pendült, bár kissé blokk-szerűen jelent meg a térben. Az úszkáló, lebegő hanghatáshoz már a drágább iFi xDSD Gryphon (vagy még komolyabb) DAC kellett volna.

Joe Satriani – Wind in the Trees c. instrumentális progresszív rockzenéjét hallgatva dicséretes textúrát kaptunk, szépen tagolt lábdobbal, folyékony gitárjátékkal és szépen barázdált basszus kísérettel. A cintányér ezúttal sem volt annyira holografikus és transzparens, mint más (lényegesen drágább) DAC-ok esetében. Viszont a zenei, élvezetes központi mag mellé nem társult zavaróan digitális érzet. Csak általános lágyság. Aztán átváltottunk Bluetooth-ra.

iFi GO blu Bluetooth DAC

Tapasztalatok Bluetooth kapcsolattal

A vezeték nélküli jelátvitel jó dinamikájú jelet biztosított, határozott basszussal és gazdag magas frekvenciákkal. Ugyanazt a karakterisztikát kaptuk, mint vezetékkel, csak kisebb felbontással. Mintha CD-ről 320 kb/s MP3-ra konvertáltuk volna ugyanazt a zeneszámot. Fontos hangsúlyozni, hogy mindez egy középkategóriás Samsung okostelefon használatával történt. Így az iFi "csak" standard aptX üzemmódban volt hajandó fogadni a jelet. Korábbi tapasztalatok alapján sejthető, hogy LDAC üzemmódban lényegesen jobb felbontást érhettünk volna el. Ahhoz viszont LDAC-kompatibilis küldő eszköz szükséges.

Ha kizárólag az információmennyiségre fókuszáltunk, akkor az iFi érzékelhetően csökkentett a részletességen. De az energiaszint, a jóleső lágyság és a zenei lazaság vezeték nélküli üzemmódban sem szűnt meg. E képessége elegendő volt ahhoz, hogy a GO Blu elegánsan konvertálja Beyerdynamic fejhallgatónkat egy globálisan jónak számító Bluetooth fejhallgató szintjére.

iFi GO blu Bluetooth DAC

Végszó

Az iFi GO blu bája azokra lesz nagy hatással, akik már rendelkeznek egy középkategóriás fejhallgatóval vagy fülhallgatóval. Szeretik a birtokukban lévő eszköz hangját és nem akarnak külön Bluetooth fülest vásárolni. Ez az apró kiegészítő kombinálja a vezeték nélküli és vezetékes világok előnyeit. Hangminősége jobb a vártnál, de hozzá kell tenni, hogy az eredmény függ a küldő fél kodek-támogatottságától és a rácsatlakoztatott fülestől is. Kellemes, barátságos hangkaraktere és jó funkcionalitása miatt praktikus kiegészítője lehet a rendszeresen utazó, alkalmanként vezeték nélküli szabadságra (és mikrofonra) vágyó zenekedvelőknek. Nem egyértelműen audiofil törekvésű a GO blu, mégis nehéz kifogásolni azt, amit képvisel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.