FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC teszt

2020. január 15., szerda, 11:55

FiiO BTR audio hifi Bluetooth fejhallgató erősítő USB DAC Bluetooth DAC FiiO teszt Bluetooth fejhallgató erősítő FiiO fejhallgató erősítő USB DAC teszt FiiO USB DAC Bluetooth fejhallgató erősítő teszt

2019 márciusában átfogó tesztet készítettünk a FiiO BTR sorozatáról, ami után némi hiányérzetünk támadt, ugyanis nem éreztük benne az igazi zászlóshajót sem szolgáltatásokban, sem paraméterekben. Nem kellett sokáig várni, a csúcsmodell, a BTR5 személyében megérkezett!

FiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DAC CSR 8675 Bluetooth DACFiiO BTR5 Bluetooth USB DAC Sabre ES9218P DACFiiO BTR5 FiiO MusicFiiO BTR5 FiiO Music AppFiiO BTR5 Audirvana

Küllem

A FiiO BTR5 első ránézésre a BTR3 kicsit meghízott verziójának tűnik, de a méreteket figyelembe véve sem egy kényelmetlenül nagy eszköz. Az öngyújtó méret éppen ideális a zsebben hordásra. A fényes és matt fekete alumínium ötvözettel és ívelt üveg felületekkel operáló dizájn elegáns megjelenést kölcsönöz az eszköznek, a tapintása kellemes, prémium érzetet nyújt. Kialakítása hasonló a BTR3-hoz, az OLED kijelzőtől eltekintve két jelentős dologban azonban különbözik.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

A külön bekapcsoló és multifunkciós gombok. Az első legfontosabb feladata a ki- és bekapcsolás, valamint hosszan nyomva a menü kezelése. A multifunkciós gomb, amivel indíthatjuk a kapcsolódást más eszközökhöz és vezérelhetjük a lejátszó funkcióit is. A hagyományos hangerő gombokkal a számok közötti léptetést is vezérelhetjük.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

A második lényeges eltérés a 2,5 mm-es szimmetrikus fejhallgató Jack kimenet megléte. Míg a BTR3 csak hagyományos, 3,5 mm-essel rendelkezik, a BTR5 már az "Infinity Sound" család tagja, az  említett aljzat okán.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

Maga a csomagolás a FiiO-ra jellemző elegáns fekete dobozka, benne a BTR5 Bluetooth fejhallgató erősítő, egy átlátszó csiptetős tok és egy USB-A-USB-C adat és töltőkábel. Akik a mobiltelefonjukkal szeretnék vezetékes USB DAC eszközként használni a BTR5-öt, csalódniuk kell, mivel a csatlakozáshoz semmiféle adatkábelt nem mellékel a gyártó. Így, ha micro USB, USB-C vagy Lightning csatlakozós a telefonunk, a megfelelő kábelt külön kell beszerezni.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

Technológia

A BTR5 hivatalosan Bluetooth fejhallgató erősítő USB DAC funkcióval, de alapos vizsgálat után akár meg is fordítható a feladatok sora, mivel inkább egy USB DAC és erősítő Bluetooth funkcióval.

A FiiO mérnökei minden újdonságot belezsúfoltak az apróságba, melyekből megemlítünk néhányat.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC CSR 8675 Bluetooth DAC

Qualcomm CSR8675 Bluetooth 5 chip - ami alacsony fogyasztású, továbbfejlesztett audio képességekkel, mint például a 24 bites audio feldolgozás és a 120 MHz-es DSP, ami lehetővé teszi a különböző Bluetooth dekódolási funkciók kezelését, legyen az zenehallgatás, film nézés vagy játék futtatása.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

FPGA precíziós órajel kezelés független, kettős kristály oszcillátorral, amelyet gyakran használnak csúcskategóriás zenelejátszókban, Bluetooth és USB digitális audio jelek továbbításáért és vételéért is felel. Az FPGA nagymértékben csökkenti a frekvenciaváltást és javítja a jel stabilitását. A Bluetooth és USB dekódolás során a kettős kristály oszcillátor pontosabban reprodukálja az audio jelet különböző mintavételi sebességek mellett, így kivételes hanghűséget biztosít a BTR5-nek.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC Sabre ES9218P DAC

Az ESS SABRE ES9218P kettős DAC a pontos órajel kezelő rendszerrel karöltve teljes mértékben kiaknázza lehetőségeit a hang rendkívül részletes reprodukciójára. Az egyesített többszintű analóg és digitális hangerősítés lehetővé teszi a hangerő pontos beállítását, miközben megőrzi a zene dinamika tartományát. A kettős DAC-nak és erősítésnek köszönhetően a BTR5 képes 220 mW teljesítményre 32 Ohm impedancián és 7,6 Vpp-re 300 ohmon.

XMOS XUF208 vezérlőchip - a BTR5 képes az aszinkron dekódolásra az USB Audio Class 2.0 alatt így akár 384 kHz mintavételi frekvenciát és natív DSD támogatást képes elérni.

FiiO BTR5 FiiO Music App

A Bluetooth 5 tecnológia és a szinte összes kodek - úgymint SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX LL és LDAC (a BTR3-mal ellentétben itt már nincs említve a HWA) - támogatása igazán csúcskategóriás vezeték nélküli vevővé teszi a BRT5-öt. A nagyteljesítményű, 550 mAh-s akkumulátorának köszönhetően akár 9 órát is képes üzemelni, amit a teszteken tapasztaltunk. Az USB-C csatlakozónak köszönhetően 1,5 óra alatt feltölthető.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

A beépített NFC funkciónak köszönhetően a kapcsolódás egyszerű. A BTR5 a többi BTR típushoz hasonlóan rendelkezik beépített mikrofonnal, abból is a legmodernebb, cVc 8.0 zajcsökkentő algoritmussal támogatott fajta. Természetesen lehetőségünk van egyszerre két eszközhöz csatlakozni, így filmnézés közben sem maradunk le a telefonunkra érkező hívásról. iOS eszközöket használóknak adott a Siri támogatás. A BTR5 a FiiO Music App alkalmazással teljes mértékben személyre szabható, beállítható az alkalmazott kodek, a hangerő, az EQ beállításai és a kijelző fényereje, valamint az energiagazdálkodás is.

FiiO BTR5 FiiO Music

Beüzemelés

A beüzemelés egyszerű, a bekapcsolás után a multifunkciós gomb segítségével indítjuk a párosítási módot, vagy az NFC kényelmesebb megoldását választjuk. Tapasztalatunk szerint a Bluetooth kapcsolat stabil, szakadozástól mentes. A hatótáv max. 10 méter, de ez az akadályok számának növekedésével drasztikusan képes lecsökkenni. A fent említett 9 óra üzemidő valós, az intelligens energiagazdálkodásnak köszönhetően a fülhallgató kihúzásakor a BTR5 minimális fogyasztású készenléti módba kapcsol.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

Használat közben

Alapos tesztnek vetettük alá a FiiO BTR5-öt.

Kipróbáltok Bluetooth kapcsolattal Samsung Galaxy Note mobiltelefonnal Android 10 rendszerrel és LDAC kodekkel.

Kipróbáltuk ugyancsak Samsung Galaxy Note telefonnal USB DAC módban, telepített USB Audio Player Pro lejátszóval.

Legvégül kipróbáltuk USB DAC módban asztali Windows-os gépen Audirvana médialejátszóval.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

A fülhallgató kiválasztásánál végül a hibrid FiiO F9 Pro mellett döntöttünk, egy egyszerű oknál fogva, mivel itt adott volt a 2,5 mm-es szimmetrikus és a hagyományos 3,5 mm-es csatlakozós kábel, mint tartozék. Asztali környezetben azért meghallgattuk a kedvenc Audio-Technica ATH-MSR7b fejhallgatónkkal is.

A vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolódás minden esetben problémamentes volt, az eszközök azonnal felismerték a BTR5-öt. Windows programnál külön telepítettük a FiiO USB DAC univerzális illesztőprogramot (v4.47.0).

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

Hangminőség

Kíváncsian fogtunk bele a meghallgatásba, vajon a FiiO zászlóshajója nevéhez híven többet tud-e nyújtani, mint a csoport többi tagja?

A teszt két részből állt, először a Bluetooth kapcsolattal elérhető hangminőséget teszteltük, aztán kipróbáltuk mobiltelefonnal USB DAC módban, majd asztali számítógéppel is.

A zenei anyag a következő volt:

Ludwig Göransson - The Mandalorian 2019 TIDAL

Cirque Du Soleil - Alegríja 2019 Remastered TIDAL Master

Cirque Du Soleil - Alegríja 2019 FLAC

Pink Martini - 1969 2011 FLAC

Leonard Cohen - Thanks for the Dance 2019 DSD

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

A Bluetooth kapcsolaton keresztül hallgatott The Mandalorian filmzene hagyományos, 3,5 mm-es aljzaton keresztül levegősen, kellő dinamikával szólalt meg, de a hallgatása során végig egy halvány visszhangosodást tapasztaltunk a magastartományban. 2,5 mm-es szimmetrikus aljzatra váltva a visszhang csökkent, a színpad szélesebb lett és nőtt a hangerő is. Az LDAC kodek és az aptX között a különbség elhanyagolható, jelentős változást nem tapasztaltunk. Az Android 10 újdonságai között szereplő Scalable kodek hozta talán a legjobb eredményt, mivel itt az eszköz igényeihez mérten történik a konverzió. A Cirque Du Soleil albumon a rengeteg akusztikus hangszerrel megszólaltatott apró részlet szintén kissé visszhangos és fátyolos volt mindkét kimeneten.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

Miután a BTR5-öt csatlakoztattuk a Samsung Galaxy Note USB C kimenetéhez, az USB Audio Player Pro lejátszót elindítva egy egészen más világba csöppentünk. A Cirque Du Soleil - Alegríja lemezt FLAC formátumban hallgatva két szinttel feljebb ugrott a rendszer hangminősége. Az USB Audio Player Pro program erőssége az USB aljzathoz optimalizált hangzás és a BTR5 elektronikájával igazán meggyőző párossá állt össze. Elkülönülő hangszerek, levegős, széles színpadkép megfelelő mélységgel. Dinamikában nem találtunk hibát, pontos és energikus mélyhangok és arányos, már nem visszhangzó magastartomány jellemezték a hangzást. A Pink Martini 1969 című lemezén Saori Yuki énekhangja energikus, meglepően realisztikus. A középtartomány tiszta, nem túlzó. Már 3,5 mm-es kimeneten is sokkal élvezetesebb volt előadás, ami 2,5 mm-esre váltva felbontásban alig, csak hangerőben változott.

FiiO BTR5 Audirvana

Asztali Windows gépen az Audirvana lejátszóval kipróbálva Leonard Cohen DSD albuma az MSR7b fejhallgatóval élvezetes előadást nyújtott. A DSD formátum előnye itt megmutatkozott, egy igazán felnőtt megszólalással mutatta meg a BTR5 tudását. Hibák itt is voltak, amik leginkább az erősítő teljesítményéből adódtak, asztali környezetben, nagyfelbontású felvétellel már néha kevésnek bizonyult, annak ellenére, hogy az MSR7b csupán 35 Ohm impedanciájú, igaz a membrán, amit mozgatnia kell az erősítőnek az 45 mm-es.

Mivel az Audirvana lejátszó kezeli a TIDAL fiókunkat is, a fenti albumokat meghallgattuk azon keresztül is. Talán a lejátszónak köszönhetően az így hallgatott zeneszámokból eltűnt a visszhangosság, sokkal közelebb állt a felvétel a letöltött formátumhoz.

FiiO BTR5 Bluetooth USB DAC

Végszó

A FiiO BTR5 jelenleg a vezeték nélküli, hordozható BTR sorozat legnagyobb modellje, nyugodtan nevezhetjük zászlóshajónak. A cikk elején felvetett névcserét tovább boncolgatva a vezeték nélküli funkciókban jelenleg nincs hova továbbfejlődni. Ugyanazokat a kodekeket ismeri, mint a BTR3, igaz itt már Bluetooth 5 kapcsolaton keresztül. Bár az is igaz, hogy jelenleg a gyártók a Bluetooth rengeteg előnye közül - mint pl. a 250 m-es hatótáv, több eszközre egyszerre más-más zene vagy beszélgetés továbbítása - jelenleg csak a nagyobb adatsebességet és a kisebb fogyasztást preferálják. Amitől a BTR5 megérdemli a zászlóshajó elnevezést, az a jelfeldolgozás és az erősítés területén alkalmazott jelenlegi legjobb megoldások. De a kapott jellel ezek sem tudnak csodát tenni, ha az Bluetooth-on érkező, tömörített adatfolyam, abból az átlaghoz képest jelentősen jobb, de a vezetékes módot kb. 60 %-ban megközelítő minőség születik. Ezért, ha az eszköz tudását maximálisan ki akarjuk használni, érdemes USB DAC-ként használni, így érhetjük el a legjobb hangminőséget - persze a hordozható kategóriában.

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki szeret mobil eszközön zenét hallgatni és a telefonján már nincs Jack csatlakozó, vagy rendelkezik egy jó minőségű fülhallgatóval, de kevesli a telefonja audio képességeit.

A méret és a beépített technológia, valamint az elérhető hangminőség ár/érték arányát figyelembe véve mindenképpen Ajánlott Vétel!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.