FiiO BTR Bluetooth fejhallgató erősítők tesztje

2019. március 7., csütörtök, 12:35

FiiO BTR audio hifi Bluetooth fejhallgató erősítő FiiO teszt Bluetooth fejhallgató erősítő FiiO fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő Bluetooth fejhallgató erősítő teszt

A FiiO, mint kimagasló ár/érték arányú termékek gyártója, elsősorban a szolgáltatások és a hangminőség megfelelő kombinálásával valamint a jól eltalált árazással lett egyre népszerűbb hazánkban is. A vezeték nélküli eszközök sikerét látva, a FiiO is elkészítette a saját verzióját, úgy, hogy teljesen új Bluetooth fülhallgató fejlesztése helyett a meglévő fülesünket teszi vezetékmentessé.

A Bluetooth fül- és fejhallgatók egyre népesebb családjában mindenki megtalálja az igényének és ízlésének megfelelőt. A nagyszámú modellek nagyon nagy százaléka sport célra lett kifejlesztve, pláne a fülhallgató kategóriában. Azoknak, akik elsősorban zenehallgatási céllal szeretnének vezeték nélküli fülhallgatót választani, marad a markáns kompromisszum hangminőségben, kényelemben és nem utolsósorban kinézetben.

FiiO BTR1K Bluetooth fejhallgató erősítő

A sportfülhallgatók hangminőségbeli hiányosságai akkor jelentkeznek igazán, ha a rendszeres zenehallgatáshoz egy jó minőségű vezetékes fülhallgatót használunk. Lehet-e az általunk kedvelt és megszokott hangzást, vezeték nélküli kényelemmel is élvezni? Erre nyújt megoldást a FiiO immár három tagra bővült BTR termékcsaládja. A BTR család minden tagja egy jól átgondolt szolgáltatással ellátott, Bluetooth vevővel rendelkező fejhallgató erősítő, amihez csatlakoztathatjuk meglévő fülesünket. Miért jó ez? Ha már a minőségi zenehallgatáshoz adott a megfelelő eszköz, tegyük azt vezetékmentessé, így utazás vagy netán sportolás során is a kedvelt hangzást kaphatjuk. A jelenleg három tagból álló termékcsoport logikusan felépített szolgáltatásokkal, más-más vásárlói csoportot céloz meg. Nézzük részletesen a különböző modellek közötti eltéréseket!

FiiO BTR3 Bluetooth fejhallgató erősítő

 

FiiO BTR3 - a maximalista

A FiiO BTR3 egy csomag rágóguminál alig nagyobb, viszont minden szolgáltatással rendelkezik, ami egy modern eszköztől elvárható. Ismeri és kezeli a különbféle vezetékmentes kódolási formátumokat, külső USB DAC-ként jelentősen javítja asztali jelforrásaink hangminőségét, a beépített mikrofonnak köszönhetően használható telefonos headsetként. A nagy kapacitású beépített akkumulátor jóvoltából akár 11 órán keresztül képes működni.

FiiO BTR3 Bluetooth fejhallgató erősítő

A FiiO BTR3 a Qualcomm CR8675 Bluetooth chip technológiát használva, stabil kapcsolattal és remek üzemidővel képes kiszolgálni mobiltelefonunkat, táblagépünket esetleg Bluetooth képes zenelejátszónkat.

FiiO BTR3 Bluetooth fejhallgató erősítő

Támogatott hang kodekek:

SBC/AAC - Android és iOS eszközökön az alapértelmezett audio kodek. Szinte az összes mobil készülék képes kommunikálni ezzel a formátummal. Megfelel az MP3 minőség kiszolgálására.  aptX - A Qualcomm által kifejlesztett aptX kodek már képes CD-szerű hangminőség továbbítására 16 bit/44,1 kHz felbontással, 325 kbps adatsebességgel. Ideális a telefonon vagy lejátszón tárolt digitalizált CD gyűjteményünk hallgatására.

aptX Low Latency - A Qualcomm aptX alacsony késleltetési technológiája elsősorban videóanyag hangjának továbbítására. Az alacsony késleltetésnek köszönhetően minimálisra csökken a a szájmozgás és a hallható hang közötti csúszás. Elsősorban Bluetooth-os televíziók vagy laptopon, tableten futtatott filmek hangjának hallgatására. (Hátránya, hogy mindkét eszköznek Low Latency képesnek kell lennie)

aptX HD - a Qualcomm aptX továbbfejlesztett, Hi-Res Audio minőséget nyújtó verziója, akár 24 bit/48 kHz felbontással és 576 kbps adatsebességgel. A telefonon vagy lejátszón tárolt nagyfelbontású Hi-Res Audio zenefájlok lejátszására.

HWA – A Huawei és a Savitech által kifejlesztett Hi-Res Wireless Audio elnevezésű LHDC formátum. Az LHDC alacsony késleltetésű és nagy felbontású audio kodeket jelent. Összehasonlítva a Bluetooth SBC hangformátummal, az LHDC több mint háromszorosa a továbbított adatoknak. Az LHDC realisztikus és nagyfelbontású vezeték nélküli hangot biztosít. Elsősorban Huawei telefonok által támogatott, de a nemrég frissített FiiO MUSIC ingyenes zenelejátszó alkalmazás tartalmazza a HWA kodeket. Felbontása akár 24 bit/96 kHz, 900 kbps adatsebességgel. Elsősorban telefonon vagy lejátszón tárolt nagyfelbontású Hi-Res Audio zenefájlok lejátszására.

LDAC - A SONY által kifejlesztett kodek a maximumot tudja kihozni a jelenleg elérhető vezetékmentes technológiából. 96 kHz/24 bit felbontás, 990 kbps adatsebességgel. Sony zenelejátszókon megtalálható, de immár az Android 8.0 és az attól újabb rendszert használó telefonok fejlesztői módjában bekapcsolható opció. Mindazoknak, akik a legjobb hangminőséget keresik.

FiiO BTR3 Bluetooth fejhallgató erősítő

Asztali környezetben külső USB DAC-ként az Asahi Kasei nagyteljesítményű AK4376A DAC chipnek köszönhetően lényegesen jobb hangminőséget érhetünk el a számítógépünk, laptopunk beépített áramköreinél. Az USB kapcsolatnak köszönhetően a teljes audio jelfeldolgozást a FiiO BTR3 végzi, a számítógépről érkező natív digitális jelből.

FiiO BTR3 Bluetooth fejhallgató erősítő

Extra szolgáltatásként megkapjuk az NFC technológiát, így mobiltelefonunkat villámgyorsan párosíthatjuk a BTR3-mal. A beépített mikrofonnak köszönhetően telefonos headsetként telefonhívásokat fogathatunk és indíthatunk a Qualkomm cVc aktív zajszűrő technológiának köszönhetően kiváló minőségben. iOS környezetben képes kommunikálni a SIRI intelligens asszisztenssel. A telepített FiiO Music alkalmazás segítségével, telefonról személyre szabhatjuk a BTR3 beállításait.

FiiO BTR1K Bluetooth fejhallgató erősítő

FiiO BTR1K - a józan választás

A FiiO első generációs BTR1 továbbfejlesztett változata az új, Qualcomm QCC 3005 Bluetooth chipnek köszönhetően már Bluetooth 5 képes az eszköz, így az új szabványt használó mobiltelefonokkal kihasználható annak előnye.

FiiO BTR1K Bluetooth fejhallgató erősítő

A logikusan összeállított kodekcsomag mindennapos zenehallgatásra, elsősorban mobiltelefonról elérhető zene streaming csatornák minőségéhez igazítva.

Támogatott hang kodekek: SBC/AAC, aptX, aptX Low Latency

FiiO BTR1K Bluetooth fejhallgató erősítő

Asztali környezetben külső USB DAC-ként szintén az Asahi Kasei nagyteljesítményű AK4376A DAC chip végzi a digitális/analóg átalakítást és látja el az erősítési feladatokat.

FiiO BTR1K Bluetooth fejhallgató erősítő

A BTR1K-nál is megkapjuk az NFC technológiát, a cVc zajszűrős mikrofont, a SIRI kompatibilitást.

FiiO uBTR Bluetooth fejhallgató erősítő

FiiO µBTR - Magas cukiság faktor

A FiiO µBTR a család legkisebb tagja, ellenben a legcsinosabb. A gyöngyház fehér színben is kapható eszköz mintha kifejezetten hölgyek számára készült volna. Kicsi, elegáns, tökéletes kiegészítő egy mindennapos edzés során.

FiiO uBTR Bluetooth fejhallgató erősítő

A prémium Qualcomm CSR8645 Bluetooth chipnek köszönhetően stabil adatkapcsolat és tökéletes hangminőség jellemzi. A Texas Instruments TPA6132A2 nagyteljesítményű fejhallgató erősítőnek köszönhetően könnyedén elbánik a legtöbb fülhallgatóval, így tökéletes eszköz azoknak, akiknek fontos a funkcionalitás és a logikus, egyszerű használat.

FiiO uBTR Bluetooth fejhallgató erősítő

Támogatott hang kodekek: SBC/AAC, aptX.

Ugyanúgy megkapjuk az NFC technológiát, a headset funkciót - ami plusz szolgáltatás, hogy a µBTR egyszerre két mobil eszközzel is képes kommunikálni a multipontos kapcsolatnak köszönhetően.

FiiO uBTR Bluetooth fejhallgató erősítő

Hangminőség

A hangminőség természetesen a forráskészüléktől és a zenei anyagtól is jelentős mértékben függ. Az nyilvánvaló, hogy a vezetékes USB kapcsolat sokkal többet tud kihozni a zenei anyagból, mint a számítógép saját audio áramkörei.

Meghallgatva az eszközöket, markánsan elkülönült a család tagjainak karaktere, nyilvánvalóvá téve a más-más felhasználási területet. A lejátszótól függetlenül állítható hangerő nem igényli a telefon állandó jelenlétét, hiszen az akár 30 méteres hatótávnak köszönhetően bárhol lehet a lakásban.

FiiO BTR1K Bluetooth fejhallgató erősítő

A maghallgatásánál használt fülhallgatók: FiiO F5, F9 PRO, FH5, valamint Audio-Technica ATH-MSR7SE fejhallgató.

Forráskészülék Samsung Galaxy S7 mobiltelefon TIDAL Premium csomaggal, valamint FiiO X7 Mark II zenelejátszó nagyfelbontású zenei anyaggal.

A FiiO BTR3 kulturált, színezésmentes megszólalásával feledtette a vezetékmentes eszközök iránti előítéleteket. A támogatott Hi-Res Audio formátumnak köszönhetően a próbált fülhallgatókkal nem volt hiányérzet.

A FiiO BTR1K mobiltelefonos környezetben maximálisan hozta az elvárt minőséget, a különbséget a BTR3-hoz képest a Hi-Res Audio támogatás hiánya okozta, de tévézéshez például tökéletes minőséget nyújtott.

A FiiO µBTR egy egyszerű fülhallgatóval párosítva tökéletes társ az utazás vagy sportolás közbeni zenehallgatáshoz.

FiiO BTR Bluetooth fejhallgató erősítők

Végszó

Összegezve, a meggyőző hangminőségű FiiO BTR vezeték nélküli fejhallgató erősítő családja logikusan átgondolt szolgáltatásokkal, korszerű, USB C csatlakozóval, hosszú üzemidővel, headset funkcióval, lejátszótól függetlenül állítható hangerővel és nem utolsósorban számos szakmai díjat besöprő dizájnnal tökéletes eszköz a mindennapos zenehallgatáshoz. Világos, hogy leginkább a FiiO saját fülhallgatóival érzi igazán elemében magát, hisz a tervezési koncepció része a gyártó más eszközeinek a támogatása is. (Olyannyira, hogy a FiiO a cserélhető kábeles MMCX csatlakozós fülhallgatóihoz készített kifejezetten a BTR családhoz illő 40 cm-es rövid kábelt is LC-3.5AS néven). Sokoldalúságának köszönhetően használható az autóhifink AUX bemenetére csatlakoztatva, mint Bluetooth vevő, valamint a régebbi nem Bluetooth-képes aktív hangsugárzók, hifi tornyok, mikro hifik bővítésére.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.