Pincéből moziszoba

A filmőrület intelligens térhódítása

2017. szeptember 15., péntek, 11:05

Házimozi Stúdió moziszoba házimoziszoba házimozi projektor hangfal hangfalszett házimozi projektor házimozi rendszer Revel hangfal házimozi hangfalszett high end házimozi

Mindannyian szeretjük hasznosítani a rendelkezésünkre álló teret, különösen akkor, ha a korábban csak rozsdásodó abroncsok, porgyűjtő borosüvegek konténereként szolgáló helyiségbe ilyen letisztult házimozi szoba kerül.

Házimozi Stúdió moziszobaHázimozi Stúdió moziszobaHázimozi Stúdió moziszobaHázimozi Stúdió moziszobaHázimozi Stúdió moziszobaHázimozi Stúdió moziszobaHázimozi Stúdió mozifotelHázimozi Stúdió mozifotelHázimozi Stúdió moziszoba - REL mélyládaHázimozi Stúdió moziszoba - borozóHázimozi Stúdió moziszoba - szaunaHázimozi Stúdió NuVo multiroomHázimozi Stúdió NuVo multiroomHázimozi Stúdió NuVo multiroomHázimozi Stúdió NuVo multiroom

A követelmény

A vidékről érkező tulajdonos ellátogatott a Házimozi Stúdió bemutatótermébe, ahol mi is jártunk korábban, és úgy döntött, ezt az élményt hazavinné magával. Elkülönített moziszobát akart, ami funkcionális, csak filmnézésre szolgáló helyiség. Utóbbi azért előnyös, mert a nappaliba beüzemelt házimozi rendszer sokszor kisebb-nagyobb kompromisszumokat jelent annak érdekében, hogy a világos, kényelmes családias élettér megmaradjon.

Házimozi Stúdió mozifotel

Házimozi Stúdió mozifotel

Tetszett a megrendelőnek az elektronikus láb- és háttámlával mozgó, bőrkárpitozású fotel, a puha padló és a nagyméretű vászon (alkalmanként 3D-s műsorok nézhetőségével) illetve az ütős, dinamikus hang, de mindezt egy bizonyos értékhatár alatt akarta megvalósítani. Ezért nélkülözni kellett olyan árnövelő tényezőket, mint a csillagfényes mennyezet, és aktív maszkos, hangáteresztő vászon, továbbá a HMS Grand Theatre szobájához hasonló, fali dekorációs elemek. Mégis éppen a HMS bemutatóteremben kialakított eszköztár csírája az, amit sikerült megtartani.

Házimozi Stúdió moziszoba

A megvalósítás

Hangfalak tekintetében a Revel Concerta szériájára esett a választás, mivel e dobozoknál a nagy felbontás és a rendkívüli teherbírás egyaránt adott. Az első generációról beszélünk, amely kubista formáival talán nem annyira szemgyönyörködtető, mint kívül/belül fejlettebb utódjai, viszont a dizájnnak annyira nincs is jelentősége, hiszen a szoba nagy része sötét, a (felülről megvilágított) fotelon kívül minden homályba burkolózik, a néző tekintete egyedül a fehér vásznat képes behatárolni. A cikkben szereplő fotókat extra megvilágítással készítettük annak érdekében, hogy olvasónk lássa is, hogy miként valósult meg a tervezés.

A hangfalakra visszatérve, 7.2 csatornás konfigurációra esett a választás. Az oldalsó és hátsó falakon is Revel Performa S12 háttérsugárzók felelnek az atmoszférikus zörejekért. A meghajtást Arcam AVR450 házimozi erősítő végzi, melynek Arcam UDP-411 univerzális médialejátszóval párosítva, egy fekete alumíniumból és vastag üveglapokból készített hifi állvány nyújt otthont. A szoba két hátulsó végében két zárt rendszerű REL S/5 aktív mélyláda segíti az alsó frekvenciás hangok megszólaltatását, tehát kapunk 25 négyzetméteren 2 x 550 W teljesítményt csak a basszusoknak dedikálva, mert amint fentebb is említettük, a tulajdonosnak fontos volt az ütős, ugyanakkor transzparens dinamika.

Házimozi Stúdió moziszoba - REL mélyláda

A Házimozi Stúdió szakértelme nem csak a készülékek és hangfalak installációjában, hanem a szobaakusztikára irányuló figyelemben is megnyilvánul. A vastag szálas, süppedős szőnyeg nyilvánvalóan jóleső érzést nyújt, ahogy rálépünk, de a visszhangok kioltásában is szerepet játszik. Épp úgy, mint a sötétkék bársonyos felületek mögött rejtőző anyag, amelyet a hangenergiák megtartása céljából hatékonyan egészítenek ki a futurisztikus, hullámzó diffúzorok. Utóbbiakból nem csak az oldalfalakra és hátra, hanem a mennyezetre is került, így redukálva a sík felületeket.

A 300 cm szélességű házimozi vetítővászon alatt és körül szorosan helyezkednek el a frontsugárzók, a centercugárzó kissé megdöntve, mivel a nagy képre való tekintettel kicsit lejjebb kellett kerüljön. A fekete egységek idézőjeles koronaékszere az ülőpozíció fölött, annál valamivel hátrébb dolgozó SIM2 Crystal Cube DLP házimozi projektor. A tulajdonos kizárólag nagyfelbontású Blu-ray filmek és koncertvideók nézésére akarta szentelni e helyiséget, így médiaállománya leginkább kéktokos lemezekből és mobil merevlemezekből áll.

Házimozi Stúdió moziszoba

A szobán túl

Említést érdemel a kivitelezés komforthoz fűződő része is, és nem a bőrfotel párnavastagságára gondolunk. A világítás és az ülőgarnitúra elektronikus támasztékai egyaránt intelligens otthon keretrendszerből, mobil applikáción keresztül vezérelhetők (szintúgy a házimozi rendszer, amelyhez az Arcam saját szoftvere szolgál).

Házimozi Stúdió NuVo multiroom

A projekt nem merült még ki pusztán moziszoba építéssel, tekintettel a ház méretére, kiaknázható opció volt a multiroom hangrendszer telepítése is. Utóbbi a NuVo gyártmánya és nem csak telefonnal vagy tablettel, hanem a képeken is látható, fali kezelő paneleken keresztül is irányíthatjuk.

Házimozi Stúdió moziszoba - szauna

Az alagsori moziszoba melletti, megmaradt térség sóbarlang, annak tágas előtere pedig afféle klubhelyiség, borozószoba opciót betöltő átjáró lett, így a pincéből száműzött palackoknak sem kellett búcsút inteni.

Házimozi Stúdió moziszoba - borozó

Ezzel még közel sem merült volna ki a NuVo bőséges zónakapacitása, így a konyhába, nappaliba, teraszra és a fürdőszobákba is kerültek külön-külön panellal ellátott zónák.

Házimozi Stúdió NuVo multiroom

Meghallgatás

A szobában lévő házimozi rendszer komponenseinek mindegyikével találkoztunk már külön-külön, vagy éppen más szobában, másfajta konfigurációkba ágyazva. Talán éppen ezért emelhetjük ki a konkrét szoba érdemét, a jól sikerült akusztikát. A Concerta globális viszonylatban nem a megfizethetetlen kategóriát képviseli, hozzátesszük, hogy olcsónak sem neveznénk (pl. a front hangfalak párja is közel 600 000 Ft-ba kerül). Ugyanezt a szettet más installációkban, kiállításokon hallottuk már, és kijelenthetjük, hogy ennyire jól még sehol sem szólt. Olyan hangot produkált, amibe nehéz belekötni, mert adott tisztaságot, kíméletlenséget és lendületet egyaránt. Talán ha a Grand Theatre falai közt beüzemelné a Házimozi Stúdió, akkor meg lehetne ütni a mércét, de az egyenlet része a megrendelő szobájának sajátossága is, hogy nem túl nagy alapterületű és aránylag keskeny tér. Ez a viszonylag szűk környezet és a jól elhelyezett diffúzorok segítettek megfogni az energiákat és a hallgató felé terelni, hogy egy hangfoszlány se lehessen unalmas.

A térképzés remekül megvalósult, szép átmenettel a hátsó és a frontoldal között. Dolby Atmos csatornák híján értelemszerűen le kellett mondani a fejünk fölül érkező hangokról, (a magassági háttérsugárzóhoz szokott fülnek úgy tűnhet, hogy a standard 7.x csatornára visszatérni hasonló különbséggel jár, mint kabrió után beülni a keménytetős autóba) de attól még a képi cselekmény aláfestése semmivel sem vesztett drámaiságból. Utóbbiban fontos szerepet játszott a két mélyláda is. A REL elegáns monstrumai szinte papírforma szerint hozták ugyanazokat az effektusokat, amelyekért korábban mi is meg tudtuk őket kedvelni.

Házimozi Stúdió moziszoba

Mindent összevetve alighanem mindenki örömmel birtokolna egy ilyen szobát annak ellenére, hogy nem olyan kolosszusnak ad otthont, mint mondjuk ez a JBL Synthesis dobozokkal megtámogatott magánkápolna. Talán a térmélység és a frontoldal nyitottsága tűnt picit szerénynek, amikor kedvenc csatajeleneteink kerültek lejátszásra a Fury és Unbroken c. háborús filmekből, alighanem ezért került már Dirac az újabb Arcam házimozi erősítőkbe. Meglepő volt viszont, ahogy Chris Botti és Sting koncertfelvételeket elindítva teljességgel megszelídült a rendszer és hirtelen könnyed, naturális részleteket árasztott magából. Utóbbi a hangszeres zenét preferáló Arcam fejlesztők és a REL nyilvánvaló érdeme.

Moziszoba építés előtt álló olvasóink a mai cikkben levőhöz hasonló, egyszerűbb és komplexebb, kisebb/olcsóbb, ill. nagyobb/drágább helyiségeket is kipróbálhatnak a Házimozi Stúdió bemutatótermében, ahol mindenki a saját bőrén megtapasztalhatja, hogy mit nyújt egy gondosan előkészített, filmnézésre optimalizált környezet. Egyúttal azt is kideríthetik, mennyivel többet és jobbat kaphat a néző egy átlagos mozi terem nyújtotta élményhez képest!

Iránytű

Hangrendszer:

Revel Concerta F12 álló hangfal

Revel Concerta C12 centersugárzó

Revel Concerta S12 háttérsugárzó (4 db)

REL S/5 aktív mélyláda (2 db)

Rendszereszközök:

Arcam AVR450 házimozi erősítő

Arcam UDP-411 univerzális médialejátszó

Képmegjelenítés:

SIM2 Crystal Cube házimozi projektor

CineMaster 300 cm széles fix keretes házimozi vetítővászon

Kivitelezés:

Házimozi Stúdió

+36-70-333-0099

2045 Törökbálint, Kastély utca 20.

www.hazimozistudio.hu

 

 

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.