Polk Audio Signature S15e állványos hangfal teszt

2019. május 29., szerda, 10:20

Polk Audio audio hifi hangfal hangszóró Polk hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Polk hangfal teszt Polk Audio hangfal Polk Audio hangfal teszt

A Polk Audio körülbelül két éve mutatta be a Signature szériáját, ami az elnevezésével ellentétben nem egy exkluzív, drága és limitált sorozatot jelent, hanem egy olyat, ami mindenki otthonába elhozhatja Amerikát. A gyártó most ezen csavart egyet, hiszen a Signature E család az európai nagyközönséget célozza meg.

A Polk Audio nem akar nagy dolgokat véghezvinni, viszont azt, amit vállal, nagyon tisztességesen szeretné. Létezik a világon néhány olyan gyártó, amelyik olcsón kínál minőséget, legalábbis a reklámszöveg szerint. A Polk Audio nem használja ezt a marketinget, pedig azon kevés cégek közé tartozik, akik szinte anyagárban kínálnak olyan hangsugárzókat, amelyek tényleg feszegetik a büdzsé határait. Az eredeti Signature az amerikaiaknak készült, a most bemutatott Signature E pedig az európaiaknak. Nincs ebben semmi különös, hiszen nagyon régen, például a japán elektronikagyártók, főleg multicégek előszeretettel modifikálták a komponenseiket a briteknek, hiszen ott valamivel másabb elvárásoknak kell megfelelni. A Polk Audio esetében is hasonló történik, az alap hangkaraktert az öreg kontinens zeneszeretőinek ízléséhez igazították.

Polk Audio Signature S15e hangfal

Azt már az elején tisztáznunk kell - ahogyan a gyártó sem rejti véka alá -  a Signature sorozat darabjai, főleg a most bemutatásra kerülő, elsősorban házimozira ajánlott, hiszen a Dynamic Balance rendszer az Atmos konfigurációval frissíthető, függetlenül attól, hogy mit is hallgatunk. Ez a technológia elemzi a hangszóró teljes elektroakusztikai és mechanikai rendszerét a hatékonyabb geometria érdekében, továbbá felméri, majd ki is iktatja azokat a zavaró tényezőket, amik csökkenthetik a hangszórók teljesítményét.

Polk Audio Signature S15e hangfal magassugárzó

A terylene dóm magassugárzó kerámiaszerkezete szintén csökkenti a rezonanciát, 40 kHz-es a frekvencia-átvitelének teteje. A butilgumival körülvett, csillámosított polipropilén kúpok, masszív kerámiamotoros szerkezetek és a magas hőmérsékletű Conex szálak rendkívül magas hatékonyságot biztosítanak a tiszta basszus, a jobb linearitás, az alacsonyabb torzítás és a nagyobb tartósság elérése érdekében. A keresztváltót is annak tükrében fejlesztették ki, hogy élethű hangot halljunk függetlenül attól, hogy hol ülünk a szobánkban.

Polk Audio Signature S15e hangfal power port

A Polk Audio Signature E széria tagjai erős és merev dobozt kaptak, amelyek csökkentik a nem kívánt belső hullámokat a kevésbé hallható árnyalatokért, a csillapított Meddite MDF-konstrukció biztosítja az alacsonyabb zajszintet, így élethűbb hangot biztosít. Külsejét tekintve a hangsugárzónk divatos, hiszen az oldalfalak le vannak gömbölyítve, a magassugárzó mellől nem tűnt el a jópofa american hifi és a cég fennállásának, már 47. évére utaló 1972 felirat sem. Hátul a Polk Audio-tól megszokott power flow rendszert láthatjuk, ami a mélyátvitelért felel, ennek még akkor is hasznát vehetjük, ha a dobozunkat a falra rögzítjük, mert természetesen erre is van lehetőség. A szimpla csatlakozó hétköznapi kivitelű, de megbízható, a célnak megfelel, ahogyan a frontoldali védőszövet is.

Polk Audio Signature S15e hangfal csatlakozó

Most, elsőkörben az S15e típusszámú állványos doboz került hozzánk, amiben a 25 mm-es magassugárzót 133 mm-es mélyközép kíséri az úton, a specifikációk szerint egészen 48 Hz-ig élvezhetjük a mélytartományt, ami becsülendő egy állványra vagy falra felakasztásra tervezett doboznál, aminek tömege 5,9 kg. A Polk Audio hangfalakat mindig is szerettük, mert nagyon könnyen be lehet őket járatni, az ár/érték arányuk pedig szinte kivétel nélkül kimagasló. A Signature S15e esetében az első kritériumot tényleg kipipálhattuk már a szeánszuk közepén, hiszen az akkor hallottak csupán finomodtak az első benyomáshoz képest.

Polk Audio Signature S15e hangfal

Nem egy drága dobozról van szó, tehát az elvárásainkat nem helyeztük magasra, ezért Amy McDonald egyik albumával kezdtünk, ami könnyen befogadható, de igényes zenét rejt, és a tolmácsolása a valóban nem jelentett nehézséget. Szórakoztató volt az előadás, görcstől mentes, szinte könnyed, légiessége illett a kellemes zenéhez. Szétválasztotta a hangszereket, amennyire a felvétel keverése azt engedte, a pengetős hangszereket könnyen el tudtuk különíteni. A mélytartomány is bőven elég volt, hiszen sem a basszusgitár, sem a dob nem kapott nagy terhelést a zenészektől. Kellemes koraesti szórakoztatást kaptunk, mindenféle duhajkodástól mentesen. Cranberries jött ezután, ahol a dalok és a hangszerelés is változatosabb, sokszor vadabb a pályatársáénál. A halk-hangos, szelíd-vad részeket könnyen meg tudta különböztetni, a dinamika váltások sem jelentettek problémát. Az énekhang mindkét esetben tiszta, érthető, a ritmusszekció pedig pontos volt. Még a Zombie zúzósabb részeinél sem jött zavarba, ami ugyan nem jelenti azt, hogy a Metallicával is barátságot kötne, de ha néha vöröset látunk, az S15e társunk lesz benne, ha az elvártnál kicsit szolidabban is. Egy kis elektronika jött ezután Giorgio Moroder előadásában, ha már a diszkó koronázatlan királya nemrég hazánkban lépett fel. A szintetizátor futamok szépen átjöttek, ahogyan a gépdobok is, viszont a hangerő emelésénél sem éreztük azt, hogy egy klubban lennénk. A hiányt mélynyomóval természetesen könnyen pótolhatjuk, egy valódi buli hangulatában pedig a szórakozó fiatalok anélkül sem fogják észrevenni azt, hogy nem egy szórakozóhelyen vannak.

Polk Audio Signature S15e hangfal

Összegezve, hozta azt ezen a téren is, amit a méretéhez képest elvártunk. Stan Getz-el szelídültünk ezután, a régi felvétel tempóján pedig a Signature S15e is komfortosabban érezte magát. Bebizonyította, hogy a jazz és a fúvósok sem tudják zavarba hozni. Bár kicsi, de hangulatos jazzklubot varázsolt elénk, itt sem a kérkedésen volt a hangsúly, de arra már eddig is rájöttünk, hogy ez nem az ő asztala. Zongorára esett a választásunk komolyzene területén, egy ekkora méretű és kategóriájú doboznál az újévi koncertet feleslegesnek tartottuk erőltetni, arra ott vannak a nagyobb Polk Audio-k. Chopin szerzeményei tulajdonképpen nem okoztak neki problémát, de itt még természetesen ne várjunk valódi zongorahangot, elégedjünk meg egy pianínóéval. Az viszont kellemes volt, még némi fát is odaképzeltünk, a zenébe pedig bele lehetett feledkezni, és ez bizony nagy szó. Egy kis fátyol az, amit minden esetben éreztünk, de ezt minden bizonnyal további pár hetes bejáratással levetkőzhetjük, esetleg egy más jellegű hangfalkábellel tehetjük szellősebbé a hangképet.

Polk Audio Signature S15e hangfal

A Polk Audio európai szájíz szerint elkészített amerikai hangdoboza, a Signature S15e nem okozott csalódást. Eddig is tudtuk, hogy alacsonyan árazott termékeik is nagyon szerethetőek, ezt most újra bebizonyították nekünk. Bő százezer forintért kapunk egy klasszul kinéző és tisztességesen megépített dobozt, amit elsősorban háttérsugárzónak ajánlanak, de 20 négyzetméteresnél nem nagyobb nappaliban, hétköznapi zenékkel nagyon jól érzi magát egy sztereó lánc élén is. Ne vigyük kísértésbe, ne feszegessük a határait, ekkor kapunk egy kis mindenevő hangsugárzót, ami nekünk és barátainknak is szórakoztató perceket, órákat okozhat. Várjuk a nagytestvért is egy teszt erejéig, hogy megtudjuk, valamivel magasabb áron és termetben mi pluszt tud adni ehhez a szép teljesítményhez.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.