Polk Audio Signature Elite ES15 állványos hangfal teszt

2023. február 16., csütörtök, 08:25

Polk Audio audio hifi hangfal hangszóró Polk hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Polk hangfal teszt Polk Audio hangfal Polk Audio hangfal teszt

A Polk Audio Signature S sorozatának tagjaiból jelentős számban kerültek hangdobozok a szerkesztőségünkbe 3 évvel ezelőtt, a széria tavaly ősszel felfrissült. Típusjelzésben annyi a különbség, hogy az S betű elé került egy E, ami az Elite rövidítése, és csupán apróbb finomításokat eszközöltek, hiszen ez a család még korántsem nevezhető elavultnak vagy divatjamúltnak. A Signature ES15 a legkisebb modell az Elite sorozatban, ismerjük hát most meg sztereó zenehallgatás során!

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfalPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal hangszórókPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal középsugárzóPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal magassugárzóPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal Power PortPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal Power PortPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal Power PortPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal csatlakozóPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal keresztváltóPolk Audio Signature Elite ES15 hangfalPolk Audio Signature Elite ES15 hangfal állvány

Naprakész univerzalitás kis méretben

A Polk Audio S szériájának szinte minden tagját teszteltük megjelenésükkor, még a legkisebb S15 is eljutott hozzánk, ami a belépő kategóriában próbált sikeresen megfelelni a sztereó és házimozi rajongóinak is. A Signature Elite ES15 tulajdonképpen megegyezik az elődjével a külső méreteit elnézve, maximum 1-2 %-os növekedést tapasztalhatunk, és a dizájn is maradt a régi. Az eredeti Signature az amerikai célközönséget célozta meg, a Signature S az európait, a Signature ES pedig tulajdonképpen mindenkit, aki kis pénzből szeretne hozzájutni, ebben az esetben egy kicsi, de mutatós és erőteljes hangdobozhoz, ami univerzálisan használható. Gondolunk itt arra, hogy állványra helyezhetjük, egy klasszikus hifi rendszer részeként, vagy akár a falra is felerősíthetjük, a választás tényleg csak rajtunk múlik.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal magassugárzó

A Signature Elite ES15 erőteljesen csillapított Medite MDF-ből készült, lézerrel optimalizálták a merevítéseit, így egy erős és akusztikailag megfelelő doboztestet kapunk, ami csökkenti a belső állóhullámokat és rezonanciákat, így kevesebb színeződés és torzítás hallható a hangban. A Signature ES15 Hi-Res Audio tanúsítvánnyal rendelkezik, amiben rendkívül fontos szerepe van a 25 mm-es, Terylene (magyarul terilén, tehát textil) dóm magassugárzónak, ami ideális az olyan nagyfelbontású zenék, mint az Apple Music, TIDAL, Amazon Music HD, Qobuz és Spotify HiFi, valamint a legújabb, akár Dolby Atmos vagy DTS:X hanganyaggal rendelkező filmek reprodukálásához. Hozzá társult ezúttal is a 133 mm-es hangszóró Dynamic Balance Mica erősítésű polipropilén membránja, aminek pereme mi más lenne, mint a jól bevált butilgumi. A kerámia mágnes, a fázis optimalizált, precíziós keresztváltó, valamint a Conex pille sem maradtak ki.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal középsugárzó

Azon lepődtünk volna meg igazán, ha a szintén saját fejlesztésű, és a Polk Audio egyik védjegyének tekintendő Power Port technológia kimaradt volna, de mindenkit megnyugtatunk, ez a reflexrendszer továbbra is a rendelkezésünkre áll az ES15 hátsó részén. A szabadalmaztatott Power Port kialakítása nagyobb felületet és egyenletesebb légáramlást biztosít a hagyományos reflexnyílású hangfalakhoz képest, és a nagyobb teljesítmény még kevesebb torzítással is jár, tehát maga a basszus erőteljesebb és lazább lesz, ami nagyon fontos, főleg ilyen kis fizikumú hangdoboz esetében. Ez alatt találjuk a csatlakozókat, amelyekből ezúttal is egy pár jutott, és az aranyozás mellett műanyag védelemmel is ellátták.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal Power Port

A Signature Elite ES15 esetében tehát minden adott ahhoz, hogy zenéhez, mozihoz, vagy játékokhoz használjuk, hiszen nagyfelbontású és nagy helyiséget betöltő, moziszerű hangzással áldották meg, ráadásul arra is odafigyeltek, hogy zökkenőmentes, élethű teret hozzon létre, függetlenül attól, hogy hol is ülünk a szobában.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal Power Port

Ebben még hozzájárul szerintünk a külső is, ami divatos, de nem túl csicsás, tehát érthető, ha nem nyúltak hozzá. A védőszövet is maradt, ami elég stabilan rögzíthető, és fennhagyva sem gátolja a hangszórók munkáját, hiszen az anyaga sűrű, de minőségi. A magassugárzó peremén feltüntetett 1972-es szám továbbra is a Polk Audio születésére utal, amiből nem nehéz kiszámolni, hogy a cég idén ünnepli ötvenedik születésnapját. Gondoljuk azt, hogy nem ezzel a modellel vagy sorozattal jubilálnak, de jóleső érzés ennek a tudatában ránézni a Signature Elite E15 hangdobozra is.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal hangszórók

Ahogyan írtuk a bevezetőnkben, sztereóban hallgattuk meg az ES15 hangdobozokat, így a mi a megszokott sztereó láncunkba illesztettük be, tehát a Parasound és Denon erősítőnk, valamint csöves kimenetű CD-lejátszónk adott volt, ahogyan a QED kábeleink, és márvány hangfalállványaink is.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal csatlakozó

Kis kategória, amit a Polk Audio-nak ismét sikerült feszegetnie

A Polk Audio egy amerikai hangfalgyártó cég, ezért akár az európai szájíznek szeretnének megfelelni, akár mindenkinek, a karakter alapvetően marad amerikai, azon belül is "polkos". A cég az elmúlt 50 év alatt számos sorozatot készített, amelyek elsősorban a megfizethető kategóriába tartoztak, de egész magasra is merészkedtek, amit jelenleg a Legend szériájuk képvisel. A Signature ES nem a legkisebb a gyártó repertoárjában, hiszen alatta helyezkedik el a T és Monitor XT sorozat is, amelynek tagjai tényleg pénztárcabarátok. Az ES15 a bő 110 ezer forintos árával még mindig mindenki számára elérhető, és ha bebizonyosodik a gyártó állítása, mi szerint tényleg univerzális felhasználásra készült, akkor egy abszolút best buy hangdobozpárral ültünk szemben.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal

Még emlékszünk az előd tesztjére, aminek során egy remek dobozt ismertünk meg, ami kisebb szobák univerzális darabjává vált, csak némi nyíltságot hiányoltunk belőle. Nem sok kellett ahhoz, hogy elnyerje ajánlott vétel minősítésünket, de elég nagy a felhozatal és a verseny ebben az árfekvésben is, ezért picivel ugyan, de lecsúszott róla. Az ES15 már az első percekben is hozta a Polk Audio jellegzetes stílusát, ami 88 dB-es érzékenységével ellentétben már kis hangerőn is meg tudott mutatkozni, tehát már halkan is meleg, enyhén édeskés és telt hangzást nyújtott, ráadásul mindezt úgy, hogy a falaktól távol helyeztük el, tehát nem volt szükség azok támaszára, köszönhetően a Power Port reflexrendszerének. Bár lehetőségünk nem volt kipróbálni úgy, hogy a falra akasszuk, de az így hallottak alapján házimoziba illesztve még egy frontsugárzó szerepét is lazán rá mernénk bízni, természetesen legfeljebb 20 nm-es nappaliban és erőteljes szubbasszus támogatással.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal keresztváltó

Sztereó zenehallgatás során ugyanezt megközelítő légteret önmagában is képes megtölteni, ami bizonyos varázslat eredménye lehet, de a lényeg az, hogy működik. Nem állítjuk azt, hogy pontosság terén a legjobb a kategóriájában, ahogyan a részleteket sem bontotta ki teljesen, de az összkép szórakoztató volt és nem okozott hiányérzetet. Mark Knopfler zenekara összébb húzódott a szokásosnál, Chopin zongorája is kisebb helyet foglalt el, és Tori Amos Bösendorfere is éppen csak elfért a színpadon, az ES15 viszont a technológiájának hála élt a háromdimenzió lehetőségével, ami természetesen elsősorban házimozin jön jól, de zenehallgatás során is hasznát lehet venni, ha nem a határozottsághoz, hanem térérzethez ragaszkodunk inkább, pontosabban az ízlésünk abba az irányba hajlik. Tehát a zenészeket nem választotta el teljesen, kevesebb helyet bocsájtott a rendelkezésükre, viszont az egészet a spéci doboztestnek és reflexrendszernek köszönhetően szétterítette.

Monitorsugárzó méreteivel ellentétben tehát nem a precizitással próbált minket levenni a lábunkról, és nem is azzal, hogy teljesen feltárta a dalokat, hanem azzal, hogy egy tágas teret alkotott, amit megtöltött testes, enyhén doromboló mélyhangokkal, megnyugtató, kiegyensúlyozott zenével. Egy kis fedettséget tapasztaltunk, főleg azokban az esetekben, ahol a hangszernek jobban kéne szárnyalni, így Jan Garbarek szaxofonjából is kevesebb levegő jött elő, és a Toto régebbi felvételeinek apró díszítéseit sem találtuk meg maradéktalanul, de az ES15 más irányból közelítette meg ezt a kategóriát. Kisebb teltségérzethez akart juttatni, valamint szórakoztatni kívánt, könnyedén, lazán, de enyhén zárkózottan. Az ES15 nem az audiofil kategóriát képviseli, és ezzel tisztában van. Mi sem vártuk el tőle azt, hogy alig több, mint 110 ezer forintért minden vágyunkat kielégítse, viszont azt éreztük, hogy abszolút megszolgált az érte elkért pénzért. Ezért az árért találkoztunk már tisztábban, szellősebben és pontosabban megszólaló állványos hangdobozokkal, viszont azok korántsem voltak ennyire univerzálisak. A Polk Audio tehát nem árult zsákbamacskát, hiszen, ahogyan azt már említettük, minden területen meg akart felelni nekünk, ezáltal valamennyi áldozatot is kell hoznia.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal Power Port

Ez a hangdoboz kellő izgalmat tudott nyújtani olyan zenéken, amelyekben fontos az adrenalin, tehát a koncertfelvételeket imádta, ahogyan a nagyobb volumenű dalszerkezeteket is. Ez is furcsa lehet a méretéhez képest, de ezt tapasztaltuk még Petrucciani, vagy a Pink Floyd élő dalainál is, tehát az ES15 inkább a közönségnek, társaságnak készült, nem pedig egy fotelébe süppedős vájtfülű zenehallgatónak. Szórakoztatni képes, ráadásul hosszú távon, hiszen kerülte a kihegyezettséget, a dallamosság és kiegyensúlyozottság pedig a vérében van.

A Polk Audio ES15-öt tehát egyszerűen le kell tenni az állványra, össze kell kötni az erősítővel, aztán kezdődhet a szórakozás. Egy nálunk vendégeskedő streamerrel is kipróbáltuk, ami szintén képes a Hi-Res felvételek reprodukálására, és ez a páros is hiánytalanul jelenítette meg a cég elképzeléseit. Kicsit elnagyoltan, kicsit lazán, de erőteljesen és határozottan muzsikált, ráadásul azt sem tapasztaltuk, hogy igazán zavarba jönne, tehát az biztos, hogy tisztességesen össze van rakva.

Polk Audio Signature Elite ES15 hangfal állvány

A zene mindenkié

A Polk Audio Signature Elite ES15 nem csak a sztereó zenehallgatóké, nem csak a film vagy koncertszeretőké, és nem csak a játékőrülteké, hanem mindannyiunké. Univerzális kis hangdoboz, amit tulajdonképpen bárhová lerakhatunk, bármivel összeköthetjük, hozza a formáját, ami hosszútávon is kedvelhető. Nem a legpontosabb és legrészletesebb a kategóriájában, és az árnyaltság továbbra sem az erőssége, de a remek összetevőinek hála egy olyan koktélt nyújt, amit bármikor szívesen hallgat az ember, akár halkan, akár hangosan. Továbbra sem érdemel tőlünk titulust, de annak, aki 130 ezer forint körül keres egy klassz kisdobozt, aminek lelkes, kicsit édeskés és meleg, valamint határozott előadása van, szánjon rá időt, hogy meghallgassa. Amerikában készült, elsősorban az ő ízlésviláguknak felelhet meg, de mi is könnyen meg tudtunk vele barátkozni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.