Monitor Audio - Monitor sorozat

2018. február 5., hétfő, 13:20

Monitor Audio audio hifi házimozi hangfal hangfalszett hifi hangfal házimozi hangfalszett Monitor Audio hangfal

Az angolok ledobták a retro bombát az új hangfalukkal, aminek még a nevétől is visszhangzik az ember agya.

Monitor Audio Monitor hangfalakMonitor Audio Monitor hangfalakMonitor Audio Monitor 50 hangfalMonitor Audio Monitor 50 hangfalMonitor Audio Monitor 50 hangfalMonitor Audio Monitor 50 hangszóróMonitor Audio Monitor 50 hangfal hátlapMonitor Audio Monitor 50 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangszóróMonitor Audio Monitor 100 hangfal hátlapMonitor Audio Monitor 200 hangfalMonitor Audio Monitor 200 hangfalMonitor Audio Monitor 200 hangfal talpMonitor Audio Monitor 200 hangfal hátlapMonitor Audio Monitor 200 hangfalszettMonitor Audio Monitor 300 hangfalMonitor Audio Monitor 300 hangfalMonitor Audio Monitor 300 hangfalMonitor Audio Monitor 300 hangfal hátlapMonitor Audio Monitor 300 hangfalMonitor Audio Monitor C150 centersugárzóMonitor Audio Monitor C150 centersugárzóMonitor Audio Monitor C150 centersugárzóMonitor Audio Monitor C150 centersugárzóMonitor Audio Monitor C150 centersugárzó hátlapMonitor Audio Monitor MRW10 aktív mélyládaMonitor Audio Monitor MRW10 aktív mélyládaMonitor Audio Monitor MRW10 aktív mélyládaMonitor Audio Monitor MRW10 aktív mélyláda hátlapMonitor Audio Monitor MRW10 aktív mélyláda

Az angol hangfal gyártó olyat dobott, amitől egy kicsit jojóznak a szemeink. A Monitor Audio új termékcsaládjának neve ugyanis Monitor lett. Igen, Monitor Audio - Monitor! Monitor - Monitor... Ezt még szoknunk kell. Ettől eltekintve, az új, belépő kategóriás családra érdemes vetni egy pár pillantást.

Monitor Audio Monitor 50 hangfal

Ha már a név (Monitor - Monitor) kapcsán belekezdtünk a felszínes vizsgálódásba, akkor gyorsan megjegyezzük, hogy a dizájn több okból is tetszetős. Elsőként a legkisebb típust említjük, ami a mindössze ~20x20x24 centis méretével majdnem teljesen kocka lett. Ám ennek ellenére sikerült belepréselni egy 12 cm-es mélyközép hangszórót, illetve a gyártóra jellemző, C-CAM magassugárzót. A trükk csupán annyi, hogy a hangszórók nem egymás fölött vannak, hanem átlós elrendezésben.

Monitor Audio Monitor 50 hangszóró

A következő izgalmas tulajdonság a színválasztás, ami egyértelműen a 30-40 évvel ezelőtti divatból merít. Az előlap ugyanis szürke, a rostély pedig nem fedi be a teljes előlapot, már a második legkisebb modell esetében sem. Így pedig, mint egy szoknya alól kivillanó boka, ott marad fedetlenül egy pár centis, vagy az álló modellek esetében pár tíz centis szakasz, ahol jut hely a márka és típus megnevezés feltűntetésére. Ráadásként, a magassugárzót védő rács köré egy kis díszítő csík is került, a mélysugárzók bronz/narancs színében. Az összkép annyira tetszetős, hogy igazából az sem zavaró, hogy emellett az előlapon két nyoma is van annak, hogy most nem a drágább, Bronze vagy Silver modelleket látjuk. Az egyik árulkodó jel a hangszórók rögzítése, ami ezúttal a szokványos módon, az előlapra csavarozással történt, nem pedig a hátlaphoz húzó csavarral, mint más, Monitor Audio típusokban. Illetve szintén az alacsonyabb ár velejárója, hogy a rostélyok szokványos módon, bepattintó lábakkal rögzülnek, nem pedig mágnesekkel. No de ennyi kompromisszumot amúgy is vállalnunk kell, szinte minden belépő modell esetében. És tegyük hozzá, az összkép még így is nagyon mutatós.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal hátlap

Mit is kapunk?

Az állványos és álló hangfalak hátsó reflexnyílással rendelkeznek. A centersugárzó, szokatlan módon, zárt kivitelű. Mindegyik típus C-CAM magassugárzót kapott, ami 30 kHz-es felső frekvenciahatárt ígér. A hangfalak névleges impedanciája egységesen 8 Ohm. A legkisebb doboz Monitor 50 néven, a már említett, kétutas felépítés mellett, 15-70 wattos erősítőkhöz ajánlott. Alsó frekvenciahatára 55 Hz.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal

A következő modell, a még mindig állványos, Monitor 100, szintén kétutas. Ezt 30-100 wattos erősítőkhöz ajánlja a gyártó, alsó frekvenciahatára pedig 44 Hz. A kisebbik álló modell a Monitor 200, a C-CAM magassugárzó mellett egy mélyközép- és egy mélysugárzót használ. A doboz ehhez illő módon, kétkamrás kialakítású, az ajánlás szerint 30-120 watt közötti erősítővel használandó, alsó frekvenciahatára 40 Hz. A nagy Monitor 300 az előbbi koncepciót viszi egy kicsit tovább. Itt azonban 12 helyett 16 centis hangszórók dolgoznak, ráadásul mélyből mindjárt kettő is. Ennek névleges alsó frekvenciahatára 35 Hz, erősítőből pedig 40-150 watt az ajánlott.

Monitor Audio Monitor 200 hangfalszett

A centersugárzó (Monitor C150) kétutas, a kétszázaséhoz hasonló hangszórókészlettel. A zárt kivitel egyrészt vonzó lehet azoknak, akik zárt hátlapú tévéállványba szeretnék betenni a hangdobozt, ugyanakkor a 17,5 centiméteres magasság és 45,5 centis szélesség ennek ma már akadálya is lehet, mivel nem minden bútorban van ekkora hely.

Monitor Audio Monitor C150 centersugárzó hátlap

A Monitor család természetesen kapott egy saját aktív mélyládát is. Ez a Monitor MRW-10 nevet viseli és egy 100 wattos, D osztályú erősítőt, illetve 25 centiméteres MMP II membránt kapott.

Monitor Audio Monitor MRW10 aktív mélyláda

Az új típusok dió, fekete és fehér színben lesznek megvásárolhatók.

A gyári adatlap persze nem árul el minden részletet, így azt sem, hogy a megadott frekvenciahatárok között mekkora tűréssel mértek.

Az új modellek várható elérhetőségéről és áráról még nem rendelkezünk információval.

www.extremeaudio.hu

www.monitoraudio.com

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.