M&K Sound S300 házimozi hangfalszett teszt

Nagyágyúk a vászon körül

2015. szeptember 7., hétfő, 13:55

MK MK Sound audio házimozi hangfal hangfalszett házimozi hangfal házimozi hangfalszett MK hangfal MK hangfalszett MK Sound hangfal teszt hangfalszett teszt házimozi teszt házimozi hangfalszett teszt MK hangfal teszt

Pár hete írtuk, hogy Magyarországra is megérkezett a nagy múltú M&K Sound, sőt még az első szállítmány kicsomagolását is lefotóztuk. A Home Movie csapata azóta felszerelte és bekalibrálta a hangrendszert, sőt már az első fejlesztésen is túl vannak.

MK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S300 hangfalMK Sound S300 hangfalMK Sound S300 hangfalMK Sound S300 hangfalMK Sound S300 hangfalMK Sound S300T háttérsugárzóMK Sound S300T háttérsugárzóMK Sound S300T háttérsugárzóMK Sound X10 Push-Pull aktív mélyládaMK Sound X12 Push-Pull aktív mélyládaMK Sound S300 házimozi hangfalszettMK Sound S150 házimozi hangfalszettMK Sound S300 hangfal és X10 Push-Pull aktív mélyláda

Komoly hangfal, komoly installáció

A Home Movie gárdája, az első látogatásunk után, nekilátott a Miller & Kreisel hangfalszett felszerelésének, ami nem csak annyiból állt, hogy a régebbi dobozokat kihozták, az újakat meg bevitték a demószobába. Az korábbiaknál jóval súlyosabb háttérsugárzók, no meg a gyártó által ígért nagy hangnyomás miatt, a szoba egy kisebb átalakításon is átesett. A hátsó, hangsugárzó tartó oszlopokat megerősítették, az üléssorokat pedig előrébb helyezték. Ám a leglátványosabb változás a centersugárzó vászon fölé telepítése volt, aminek hatása különösen érdekesnek bizonyult, erre még később visszatérünk.

MK Sound S300 házimozi hangfalszett

Persze a korábbi demórendszerrel összehasonlítva fontos különbség az S300T háttérsugárzó is, ami a ritkaságnak számító, tripole elrendezést használja. Illetve újdonság, hogy a mélysugárzó szerepkört két egységgel fedte le a csapat. Elől, avagy főszerepben az M&K Sound X10 gondoskodik a szubbasszus hangról és pontosságról, miközben a hátsó üléssor mögött, szerényen meghúzódik egy SVS mélyláda is. Ezzel az apró kiegészítéssel, a Home Movie szakemberei sokkal egyenletesebb, állóhullámok hatásaitól mentes hangzást tudtak összehozni. Ez nem csak holmi magabiztos kijelentés, hanem mérésekkel alátámasztott tény. Az ülőhelyeken mérve, 20 és 120 Hz között, alig 2 dB-es szórás van, ami a mélyek terén nagyon jó érték. Persze emellett akad egy kis bónusz is. A hátul elhelyezett mélysugárzó egyúttal a székek és a hallgatók rázásáról, remegtetéséről gondoskodik, egyfajta shaker-szerű szerepkörben.

MK Sound S300 házimozi hangfalszett

A 300-as család

Az M&K Sound S300 sorozat alapja az S150 család, ami az elmúlt évtizedekben a mozi és zene történetének szerves részévé vált. A Dolby, a THX és még sok más, a mozitechnikában meghatározó szerepet betöltő cég használta ezeket a hangfalakat referenciaként, vagy épp újítások bemutatására. Biztos, stabil pont volt a típus, de legyünk őszinték, rég volt már 1995 és kellett egy jobb és szebb modell a kínálatba. A formatervezés sokáig nem is volt lényeges szempont, hiszen a tudása miatt használták és semmi másért. Egy stúdióban, akár sok száz potméter, kapcsoló és gomb fölött elhelyezve, senkit nem zavar, hogy az előlapon 40 db csavar vigyorog ránk és a mély/közép hangszórók fémkosarai a lakkozott felületbe mart mélyedésben kapaszkodnak a szerkezetbe. A lakberendezők nem ilyen helyekre járnak kávézgatni.

MK Sound S300 házimozi hangfalszett

Az S300 tervezői fogták az eredeti dizájnt, ami nem a külső megjelenésről szólt, hanem a praktikus, funkcionális szerkezetről, majd azt összehozták a mai technológiával és végül az egészet felöltöztették, egy kicsit esztétikusabb köntösbe. Bármennyire is divatos azt mondogatni, hogy a hangfalgyártás alapjában véve nem változott az elmúlt évtizedekben, ez mélyebben vizsgálva, már nem állja meg a helyét. Egyre kifinomultabb eszközeink vannak a tervezésre és felhasznált alkatrészek hatalmas fejlődésen mentek át, ahogyan a nyersanyagok gyártása egyre kifinomultabb lett. Pár évtizeddel ezelőtt még a papír membrán felületkezelése és geometriája volt a fejlesztések középpontjában, ma pedig olyan polimer bevonatú, üvegszálas hangszórót tud a gyártó beépíteni, aminek az elkészítése a DVD korszak hajnalán, sorozatgyártásban még szinte megoldhatatlan lett volna. Egykor különleges anyagok sora vált elérhetővé, egzotikus műszaki megoldások lettek szériagyártásra érettek. Az, hogy a doboz előlapja is sokkal csinosabb, már csak hab a tortán. A legtöbben úgysem fogják a hangfalakat nézegetni.

MK Sound S300 hangfal

A THX Ultra2 avagy a nagybetűs THX

Az M&K Sound S300 család THX Utra2 minősített, vagyis 85 m3-t meghaladó térfogatú szobákban is képes a THX ajánlásainak megfelelő hangzást stabilan biztosítani. A hangfal stabilan, megbízhatóan képes (egyebek között) a THX által elvárt hangnyomást, egyenletes frekvenciamenetet, széles horizontális és vezérelt vertikális irányítottságot biztosítani. Ha ehhez megfelelő forráselektronikát választunk és egy akusztikailag is "megfelelő" szobában gondoskodunk a rendszer precíz kalibrálásáról, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt halljuk, amit a film alkotói, amikor a hangsávot összeállították. Ha ugyanezt THX nélküli komponensekből építjük meg, akkor hasonló alaposság mellett "csak" abban lehetünk biztosak, hogy a hang jó. Vagyis az M&K Sound S300 sorozatot is felhasználva, felépíthetünk egy THX (Ultra2) mozit, amiben azt halljuk, amit hallanunk kell. Persze ha bármit szeretnénk változtatni, azt továbbra is megtehetjük. Mivel a THX minősítési folyamatnak fontos része a tartós terhelhetőség vizsgálata, biztosak lehetünk benne, hogy a rendszernek még lesznek tartalékai. Ha pedig már a THX-et emlegetjük, azt sem hagyhatjuk ki, hogy a gyártó minden baloldali hangfalhoz mellékel egy eredeti, fémdobozos THX beállító Blu-ray lemezt.

MK Sound S300 házimozi hangfalszett

Az elmúlt években sokan kritizálták a THX-et amiért kicsi olcsóbb rendszereket is bevizsgált és elfogadott, amit bizonyos szempontból meg is értünk. Elvégre, amikor a THX logó első alkalommal tűnt fel hangfalakon és erősítőkön, akkor azok még az iparág legjobbjai voltak, most pedig ott láthatjuk a hárombetűs jelzést némely jobbfajta számítógép hangfalacskán is. Ez tényleg egy picit összezavarhatja az embert. Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy THX Multimedia, Select2 és Ultra2 nem ugyanazt jelentik! Az apró aktív hangdoboz, hiába is visel THX logót, azt soha senki nem ígérte, hogy az úgy fog szólni, mint a nagyok. Az ígéret csak annyi volt, hogy megfelelő körülmények között, a THX által elvárt módon fogja a hangot továbbítani. A megfelelő körülmények azonban ritkán adottak. Azt szintén soha senki nem ígérte, hogy az olcsó "ikeás" asztalra letett hangszóró, az alaplapi hangkártyáról meghajtva, sima, vakolt fallal a háta mögött, egy 25 m2-es szobában jól fog szólni. Ez nonszensz!

Milyen célok és technológiák határozták meg a tervezést? A túlszárnyalás?

Az elmúlt két évtizedben, a veszteségesen tömörített Dolby Digital után megjelentek és elterjedtek a veszteségmentes és a nagyfelbontású formátumok is. Ha csak a rögzített hang technikai jellemzőit nézzük, bátran kijelenthetjük, hogy a ma minimálisan elvárt minőség jóval magasabb annál, amiért 20 évvel ezelőtt még őszintén rajongtunk. Tehát érdemes volt a hangfalak hangminőségét továbbfejleszteni. Igaz, ezt a célt önmagában meg lehet valósítani egy modellfrissítéssel, amit a gyártó meg is tett az S-150 MKII képében.

MK Sound S150 házimozi hangfalszett

Ám az elmúlt két évtizedben nem csak a filmekhez csatolt digitális hangsávok változtak, de a mi elvárásaink, álmaink és moziszobáink is. A korai, nappaliba telepített házimozik mellett előbb az egy autónyi garázsokból kialakított moziszobák, majd az önálló, akár 30-40 m2-es alapterületűek is egyre jobban elterjedtek. Így egyre nagyobb igény volt a valóban nagy erejű hangrendszerekre. Ez pedig már egyértelműen egy nagyobb teljesítményű és ezzel együtt nagyobb méretű hangfalszettért kiáltott.

Az S300 egyszerre jobb, nagyobb és erősebb az alapjául szolgáló S150-nél. Bár egy kicsivel magasabb terhelhetőséghez elég lett volna korszerűbb, nagyobb terhelést is elviselő hangszórókat beszerelni, de minek álljon meg a tervező félúton? Az egyedi tervezésű hangszórókészlet mellé a dobozt is tovább fejlesztették. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a tervezőasztalon elkészült első rajz és alkatrészlista megszületésétől, mennyi idő telt el az első prototípus elkészítéséig, de azt elárulta a gyártó, hogy a meghallgatásokkal és kisebb-nagyobb finomításokkal, több mint két év ment el. Az eredmény a korábbinál 3 dB-lel jobb, immár 93 dB-es érzékenység, ami kifejezetten magas érték. Az ajánlott legnagyobb erősítő teljesítmény 500 watt, a frekvenciaátfogás pedig +/-3 dB-es tűrés mellett 60 Hz-22 kHz közötti.

Bár a márka sikere Amerikából indult, az új típust Dániában tervezték és itt végzik a gyártást illetve minőségellenőrzést is. Talán már emlegettük, de még egyszer leírjuk, hogy néha úgy érezzük, a dánok mindenkinél jobban vonzódnak a hangfalgyártáshoz.

 
1  2  3  4
A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.