M&K Sound S300 házimozi hangfalszett teszt

Nagyágyúk a vászon körül

2015. szeptember 7., hétfő, 13:55

MK MK Sound audio házimozi hangfal hangfalszett házimozi hangfal házimozi hangfalszett MK hangfal MK hangfalszett MK Sound hangfal teszt hangfalszett teszt házimozi teszt házimozi hangfalszett teszt MK hangfal teszt

A szerkezet

Az S300 dobozokban a mély/közép hangszóró membránja a már korábban említett, polimer bevonatos üvegszál szerkezet. Ám az üvegszál nem csak itt bukkan fel, hanem a porsapka és a lengőtekercs csévetestje is ebből készült. A hangszórókosár természetesen alumínium öntvény és a tervezésénél figyelembe vették a légáramlás igényeit is. A magassugárzó dóm kialakítású. Vagyis kívülről szemlélve, klasszikus felépítésű. Ám a mögötte megbúvó szerkezet nagyon is összetett. A felsőkategóriás hangszórókban egyre gyakoribb, torzítást csökkentő légrés-betét gyűrű mellett több rétegnyi csillapítást, különböző, belső légáramlást szabályozó betéteket, rezgéscsillapító gyűrűt, árnyékolást is találunk.

MK Sound S300 hangfal

Az alkatrészek és a kettősfalú doboz összeházasítása sem egyszerű feladat. A három magassugárzót, alumínium öntvény keretbe szereli a gyártó, majd ezt a modult építik az előlapba. A mélysugárzók leszorításához pedig vastag acéllemezt használt fel az M&K Sound. A hangfal doboz a dobozban elv szerint épült, vagyis az MDF oldallapok duplafalúak, közöttük nehéz, csillapító anyag van, ami egyrészt elnyel számos közép és magas frekvenciás rezgést, másrészt növeli a doboz súlyát, vagyis a fizikai értelemben vett tehetetlenségét.

Apró érdekesség, hogy a magassugárzókhoz adnak 2-2 szivacs csíkot, amit akkor kell felragasztanunk a dómok közé, ha a hangfalakat közelről szeretnénk hallgatni. Ez az apró kiegészítő elsősorban a stúdió felhasználást segíti, vagyis a jelenlegi felállásban nem volt rájuk szükség. Ugyanakkor, ez a kicsike szivacs is emlékeztet rá, hogy a gyártó változatlanul számol a profik igényeivel. Ez a típus nem a tömegek szórakoztatására született, hanem magas hanghűség elérésére.

MK Sound S300T háttérsugárzó

A szett háttérsugárzói a fentiekhez hasonló műszaki alapokra épülő S300T tripole sugárzók. Kisebb térfogatúak, ezért az S300-ban használt, több komponensű hangszóró rögzítést itt nem lehetett bevetni. Ennek ellenére, a háromkamrás doboz nem hétköznapi szerkezet. Az előlapba szerelt hangszórók az S300-ban megismert típusok, az oldallapokban pedig 2-2 db 4 colos membrán dolgozik, saját légkamrában.

MK Sound X10 Push-Pull aktív mélyláda

A szubbasszus sugárzó a gyártó X10 típusa, ami a márkára jellemző módon, ellenütemben dolgoztatott hangszórókat használ. Ahogyan erről már korábban is írtunk, ez a megoldás a hangminőség szempontjából egyértelműen jó választás, azonban a gyártása nehéz és költséges, mivel a klasszikus reflexes vagy passzív membrános kialakításokénál nagyságrendekkel nagyobb terhelést kell elviselnie a beépített alkatrészeknek. A közel 30 kg súlyú doboz a vászon alatt kapott helyet.

MK Sound X12 Push-Pull aktív mélyláda

A meghallgatott készletben a front- és centersugárzó szerepkörben 3 db S300 dolgozik, amelyek közül 1 db baloldali kialakítású, kettő pedig jobboldali. Érdekes módon, a gyártó ez utóbbit ajánlja a centerhangdoboznak. A szóban forgó hangsugárzót ezúttal a vászon fölé helyezték, ami a tesztek alatt nekünk tetszett.

Háttérsugárzóként az S300T típusból szereltek fel 4 darabot. Ez a modell a mozikban megszokott, matt fekete szín mellett, fehérben is rendelhető, csinos, fehér szövet előlapokkal.

Meghallgattuk, kétszer is!

Az elkészült rendszert kétszer is meghallgattuk. Első alkalommal a Marantz AV8802A processzor alatt még a Marantz MM8077 típusú végerősítője dolgozott, másodjára pedig egy NAD Masters M27 végfok vállalta magára, a nem éppen csekély feladatot. A tesztek alatt a megszokott, jól ismert felvételek közül a Hit Man Returns: David Foster and Friends (Michael Bubble) és az Art of Flight részleteket emelnénk ki külön. Illetve említésre érdemes még a Metallica Through the Never című filmje, nem csak Antal Nimród miatt, hanem azért is mert a húsos, gazdag hangzásával ez az anyag egy kicsit kilóg a megszokottak közül.

MK Sound S300 házimozi hangfalszett

Az első találkozás mindig felejthetetlen? Na jó, ez azért túlzás, elvégre nem életünk párjáról van szó, csak egy hangfalrendszerről. Annak viszont bitang jó az M&K Sound S300 sorozat. Érkezésünk idején egy már unalomig hallgatott DALI teszt CD szólt a rendszeren és a hallottak kifejezetten pezsdítőleg hatottak ránk. Zenei! Ez volt az első felkiáltásunk és nem vonjuk vissza, akkor sem, ha tudjuk, nem szabad egy hangfalat pár dal alapján megítélni. Ültünk és élvezettel fogyasztottuk a zenét. Próbáltunk belekötni a hallottakba, kerestük a fogást a rendszeren, de nem sikerült. Még csak azzal sem kisebbíthetjük az érdemeit, hogy "moziszetthez képest" jó. Egyszerűen csak jó és kész. A középtartomány gazdag, részletező és az idő nagy részében simán elhiteti magáról, hogy egy komoly, zenei hangfalpárral állunk (ülünk) szemben. A monitorokra oly jellemző, analitikus és már-már agresszíven dinamikus természet nem ütött át a hallottakon.

Persze kipróbáltuk a rendszert filmekkel is, elvégre ezért jöttünk. A helyiek nem sokat lacafacáztak. Mindjárt bedobták az Interstellar-t és alaposan meghajtották a hangfalakat, illetve a füleinket. A mellettünk ülő 10 éves fiú fel is állt, mondván ez neki már elviselhetetlen hangerő. Mi viszont kitartottunk és kerestük a torzítás apró nyomait. Hiába. Sőt, az arányok sem torzultak. A magasak helytállása, a közepek kérlelhetetlensége különösen lenyűgöző volt. A mélyek terén az M&K Sound príma volt, az üléssor mögé rejtett ládával pedig az élmény már-már vidámparki magasságokba szökött. Rendben van! Mi is tudjuk, hogy az ember nem a hátsójával hallgatja a mélyeket, de amikor az űrhajó recsegve, ropogva felemelkedik és pluszban még a székünk is remeg, pontosan a történéseknek megfelelő módon, akkor muszáj egy kicsit elvigyorodni az örömtől. Mentünk végig a filmeken és a tapasztaltak alig változtak. A Marantz processzor és végfok köré épített rendszer egyértelműen erős, kellemes és már zenére is méltó volt. Mégis, borzalmasan izgatott a kérdés, hogy mi lenne, ha ezeket a brutális erejű dobozokat egy rámenősebb, izmosabb végerősítővel is összehoznánk? Ez az, amire a második meghallgatás alkalmával kaptunk választ?

A nagy kérdés, hogy a vászon fölé helyezett centersugárzó mennyire válik be, pozitív választ kapott. A magasan elhelyezett hangdoboz jól beleolvadt a frontok összképébe és a párbeszédek sem tűntek képen kívülinek. Itt megjegyezzük azt is, hogy amennyiben a képen a szereplő legalább a derekáig látható, akkor a szája közelebb is van a vászon felső széléhez, mint az alsóhoz, így ilyenkor ez az elhelyezés elméletben közelebb is áll az ideálishoz, mint a vászon alá helyezve. Persze megfelelő szerkezetű (szövött vagy perforált) vászon mögé el lehet rejteni a center- és frontsugárzókat, akkor mindegyik azonos magasságba kerülhet. Ez nem csak esztétikai szempontból előnyös, hanem ráadásként a THX ajánlásának is megfelel.

MK Sound S300 házimozi hangfalszett

A meghallgatás második futama pár héttel később zajlott, egy NAD végerősítővel kibővítve. Ekkorra már teljesen beüzemelt, pontosan bekalibrált rendszer várt ránk, ami kiegészült 4 db magassági (Atmos) csatornával is. A változás az első pillanatokban még nem volt egyértelmű. Amit hallottunk az nagyon tetszett, de eddig sem panaszkodtunk. Majd jöttek a magassugárzókat keményebben megdolgoztató filmrészletek és jött pár koncertfelvétel. A korábban zenei karakterként azonosított hangzás most rámenősebb, gyorsabb és dinamikusabb lett, miközben a magastartomány még pontosabbá és nyíltabbá vált. Ha úgy tetszik, megerősödött a mozis karakter. A korábbi zeneiség, ehhez képest inkább egyfajta jótékony palástolása volt a tisztán Marantz alapú rendszer korlátainak. Nem mintha okunk volna leszólni a Marantz elektronikáját, de a NAD Masters (jóval magasabb ár mellett) tényleg jobban szerepelt.

Atmos?

A Dolby Atmos magassági csatornákkal kiegészült rendszer, egy kicsit megosztotta a hallgatóságot. A jelenlévők közül hárman kedvelték a plusz csatornák által nyújtott többlet élményt, egy fő pedig beismerte, hogy számára ez a kérdés nem annyira izgalmas, hogy lelkesedni tudjon érte. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy a különbség majdnem akkora, mint autóban a letekert ablakok és a lenyitott (kabrió) tető között. Persze ehhez a megosztottsághoz az is hozzátartozik, hogy a meghallgatott demófelvételek közül a Dolby Atmos bemutató lemez már unalmas, a Transformers: Age of Extinction pedig? Nos, akad jó néhány film, amit szívesen néznénk meg újból és újból, egy igazán jó házimozi rendszeren, de ez nem szerepel a listán. Remélhetőleg ezt majd az idő megoldja, hiszen egyre több film jelenik meg ezzel a hangformátummal kiegészülve. Visszakanyarodva a hallottakra, a hangminőség továbbra is kiváló volt, az effektusok térbeli pozíciója egy kicsit talán pontosabb lett, az igazi többletet mégis az atmoszféra, a jelenlétérzet megerősödése adta. Persze ebben sokkal nagyobb szerepe volt a processzornak és az aprólékos hangolásnak, mint a hangfalaknak, amik már 7.2-ben is bizonyították rátermettségüket.

MK Sound S300 házimozi hangfalszett

Ajánlás

Az M&K Sound S300 elsőként minden bizonnyal a technika iránt érdeklődő mozirajongókat képes megszólítani, hiszen a gyártó pedigréje és a hangfal monitorszerű megjelenése a szó szoros értelmében profi minőséget sejtet. A típus azonban nem csak azoknak érdekes, akik vonzódnak a technikához, hanem azoknak is, akik az alapoktól kezdve szeretnének egy profi házimozit építeni. A hangfalszettet a vászon mögé, akár a falakba is beépíthetjük és a teljesítménye által, nagyobb szobákban is magabiztosan használhatjuk. Ha az erősítőt is megfelelően választjuk, akkor a hang úgy fogja a teljes hallgatóságot lenyűgözni és elsöpörni, ahogyan azt ma egyetlen multiplex moziban sem hallhatjuk.

Ítélet

Az M&K Sound bemutatkozott és elnyerte a tetszésünket. Komoly hangfalak ezek és nem csak hangerő tekintetében. A dinamika és a gyorsaság különösebben nem lepett meg, mivel a monitor jellegű dobozok látványa erre lélekben már egy kicsit felkészített minket. Illetve, talán azért is, mert mindez az M&K Sound előadásában természetesnek hatott. A magashangok könnyed ereje, azonban még így is váratlanul ért. Ez pedig kétségtelenül a három dóm sugárzóval megépített szerkezetnek köszönhető. Arra is rácsodálkoztunk, hogy a hangfalak mennyire jól kezelik a nagy hangerőt. Nem pusztán fegyelmezettek, hanem valósággal nyugodtak. Mintha könnyű feladat volna a szoba minden köbcentiméterének megrezgetése. Érdemes most betérni a Home Movie-ba, mert jó móka egy hangos jelenetet nézve, akaratlanul is széles vigyorral ülni a moziszékekben. Illetve érdekes élmény, amikor egy ízig-vérig moziszett, olyan zenei módon szólal meg, hogy a szemünk kikerekedik a meglepettségtől.

A cikk angolul is olvasható a következő oldalakon!

If you want to read this article in english language please turn a page!

Műszaki adatok

M&K Sound S300

Frekvencia-átvitel: 60 Hz-22 kHz
Impedancia: 4 Ohm
Keresztváltási frekvencia: 1500 Hz
Érzékenység: 93 dB
Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-500 W
Színválaszték: fekete
Méretek: 395 x 340 x 330 mm
Tömeg: 18 kg
Ár: 1 000 000 Ft/db

 

M&K Sound S300T

Frekvencia-átvitel: 80 Hz-22 kHz
Impedancia: 4 Ohm
Keresztváltási frekvencia: 1800 Hz
Érzékenység: 89 dB
Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-400 W
Színválaszték: fekete és fehér
Méretek: 345 x 345 x 180 mm
Tömeg: 12 kg
Ár: 1 350 000 Ft/pár

 

M&K Sound X10 Push-Pull aktív mélyláda

Frekvencia-átvitel: 20 Hz-200 Hz
Fázisszabályzás: 0-180°
Aluláteresztő szűrő: 80 Hz/szabályozható/kikapcsolható
Beépített erősítő: 350 W tartós teljesítmény (650 W csúcs)
Színválaszték: fekete
Méretek: 380 x 560 x 420 mm
Tömeg: 28 kg
Ár: 850 000 Ft

Mérleg

Pontos és energikus hang, e kettő együtt, ritka kincs, nem csak filmekhez, hanem zenehallgatáshoz is elsőrangú társ

A magassugárzók többszörözése fantasztikus hangzást eredményezett, ami még egészen magas hangerőn is megmarad

A kivételesen masszív megépítéshez, óriási terhelhetőség társul, ennek előnye hatalmas teljesítményű erősítőkkel mutatkozik meg

Gyári állvány hiányában a frontsugárzók és centersugárzók elhelyezése kissé körülményes

Szubjektív vélemény

Hangminőség házimozira:  
Hangminőség zenére:  
Kivitel:  
Ár/érték arány:  

Iránytű

7.1 szett ár: 6 450 000 Ft
Forgalmazó:

Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Információs oldal: mksound.hu

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.