Klipsch RSB-8 soundbar teszt

Egy új tag a csapatban

2017. április 25., kedd, 21:50

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangfalszett hangrendszer soundbar mélyláda multiroom Klipsch hangfal Klipsch soundbar multiroom rendszer multiroom hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt Klipsch soundbar teszt Klipsch hangfal teszt

Soundbar: igazi sláger manapság ez az egyszerű komponens rendszer, bár igaz hogy körülbelül a 120-150 ezer forintos árkategória, még csak a belépő szintet jelenti némelyik gyártónál, így a Klipschnél is. A Klipsch esetében nem mondhatjuk, hogy túl régen gyárt soundbarokat, de most úgy tűnik felvette a kesztyűt a konkurenciával.  Az RSB-8-as egy 4K kompatibilis modell, ami a mai televízió fejlesztési tendenciáknak a legjobban megfelel. Kisméretű, de kellő teljesítménnyel rendelkezik, és igény szerint multiroom rendszerbe illeszthető, sőt háttérsugárzókkal is bővíthető, a DTS Play-Fi vezeték nélküli megoldásnak köszönhetően.

Klipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbar hátlapKlipsch RSB-8 soundbar fali tartóKlipsch RSB-8 mélyládaKlipsch RSB-8 mélyláda hátlapKlipsch RSB-8 mélysugárzóKlipsch RSB-8 soundbar távvezérlőKlipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbarKlipsch RSB-8 soundbar

Felépítés

Mondhatjuk, hogy a Klipsch felépítése sablonosan egyszerű. A központi egység szerepét betöltő hangrúd és a kompakt, de tényleg kicsi mélyláda alkot egy egységet. A hangrendszer doboza trükkösen bontható ki, mivel a két alkotóelem egybe csomagolva található benne, óvatosan kell bánni vele, nehogy kiboruljon. Mindkettő két külön adapterrel működik, amelyek nem felcserélhetők egymással. A soundbar gyakorlatilag már szokásosnak is mondható a maga egy méteres hosszúságával.

Klipsch RSB-8 soundbar hátlap

A szépen, dizájnosan kivitelezett hangsugárzó hátoldalán középen helyezték el a csatlakozókat, amiből kettő HDMI aljzat, egy optikai bemenet, valamint egy további analóg Jack 3,5 mm-es csatlakozó. Az USB aljzat kizárólagosan szerviz célokat szolgál. A hangrúd konzol nélkül falra is szerelhető, amit a dobozban lévő mérősablon segít, ahol előrajzolva látjuk a szükséges furathelyeket, végül csak fel kell akasztani a kialakított helyre.

Klipsch RSB-8 soundbar fali tartó

A soundbar hangszórókészlete igazi Klipsches összeállítás. A magassugárzókat két darab 19 mm-es lágy dómsugárzó jelenti, a céget fémjelző 90x90 fokos irányítottságú Tractrix tölcsérsugárzóval együtt, míg a középtartományért két darab 63,5 mm-es kompozit anyagból készült hangszóró felel.

Klipsch RSB-8 soundbar

Annyit mindenképp érdemes megemlíteni, hogy az RSB-8 HDMI 2.0 szabványt ismer, ami alkalmas a 4K minőségű felvételek továbbítására. Még akkor is érdemes ilyen 4K képes hangrendszerben gondolkodnunk, hogyha jelenleg a televíziónk "csak" Full HD felbontásra képes, mivel a következővel úgyis feljebb lépünk. A komfortra sem lehet panaszunk, mivel a HDMI csatlakozó ARC képes, így a televízió távirányítójával tudjuk a soundbar rendszer hangerejét is szabályozni - ráadásul ehhez még programozni sem kell.

Klipsch RSB-8 mélysugárzó

A mélyláda, valljuk be őszintén, meglehetősen aprócska, legalábbis nagyobbat várna az ember. Még annak tükrében is kisméretű maga a hangdoboz, hogy 16,51 cm-es mélynyomót tartalmaz, igaz a hangzás ettől még lehet jó.

Klipsch RSB-8 mélyláda

Telepítés és applikáció

Ma már az lenne a furcsa, hogy valamihez ne tudnánk letölteni egy gyári applikációt, azért hogy a funkcionalitását kibővítsük, vagy éppen valamelyik vezeték nélküli multiroom rendszerbe illesszük be. Így van ez a Klipsch RSB-8 esetében is, bár ha csak az alapfunkcióit, tehát a hangzás javítását, illetve a surround funkciót szeretnénk használni, ahhoz semmi extra dolog nem szükséges. A hangrúd és a mélysugárzó önmaguktól felismerik egymást, ehhez külön procedúra nem szükséges. Ha valami oknál fogva újra kell indítani a rendszert, akkor a kezelőgombok együttes megnyomásával lehet alaphelyzetbe  állítani, és akkor helyreáll a kapcsolat.

Klipsch RSB-8 soundbar

A hétköznapi beállítások során a kis gyufásdoboz méretű távvezérlő van a segítségünkre. Ezen közvetlen bemenet választás (optikai, HDMI, analóg, illetve Bluetooth) lehetséges, de változtathatjuk a mélyek intenzitását, kiválaszthatjuk a térhangzást, vagy éppen éjszakai fül- és szomszédkímélő üzemmódra kapcsolhatunk vele.

Klipsch RSB-8 soundbar távvezérlő

A hagyományos vezérlés mellett azonban a Klipsch saját applikációjával egy kézbe vehetjük az irányítást, amely a multiroom beállítására, illetve más kompatibilis Klipsch eszközök összekötésére szolgál. A Klipsch Stream szoftver teljeskörű hozzáférést biztosít a Klipsch DTS Play-Fi rendszerű multiroom eszközeihez, és segítségével olyan hangforrást hallgatunk, amit csak szeretnénk. Nem jelent gondot ezáltal mondjuk egy további vezeték nélküli hangsugárzó telepítése, egy bizonyos helységben, és a kompatibilis eszközökön azonos vagy eltérő média tartalmak elérése.

Használatban

A Klipsch Stream applikáció letöltése a Play áruházból pillanatok műve volt. A kezelőfelület nagyon dizájnos, szép és áttekinthető, azonban eddig volt minden szép és jó. Ahhoz hogy használni tudjuk és igazi multiroom eszközöket installáljunk, szükségünk van az otthoni WiFi hálózatunkra. A keresés automatikusan megkezdődött, persze ez csak akkor lehetett sikeres, hogyha a kompatibilis készüléket bekapcsoltuk és aktiváltuk rajta a WiFi párosítást. Ezt vegyes sikerrel tudhattuk magunk mögött, mivel a rendszer vagy felismerte az RSB-8-at vagy nem. A művelet ahelyett, hogy néhány másodperc lenne 10 percig is eltartott, a gombok nyomkodása és a nem egyértelmű visszajelzések miatt. Jóllehet a szoftverben nincs hiány lehetőségekben, mert alkothatunk hangfal csoportokat, sztereó hangfalpárt képezhetünk két eszközből, sőt kiegészíthetjük a meglévő szettet két háttérsugárzóval is. A rendszer így már kis jóindulattal tényleg 5.1-es, és nem egy közönséges soundbar. Ilyen kiegészítő hangfalnak, ami egyébként önmagában is használható az RW-1 kitűnően megfelel. Egy helységben viszont egyszerre csak egy DTS Play-Fi készülék lehet, mivel ha kettőt párosít a rendszer, hibaüzenetet ad, hogy egyszerre csak egy készüléken lehet streamelni. Természetesen ez nem igaz arra az esetre, ha a háttérsugárzókat párosítjuk össze a központi egységet jelentő RSB-8-cal.

Klipsch RSB-8 soundbar

Az applikáció nem csak a hardveres párosítást és kezelést teszi lehetővé, de a szoftverek frissítése is megoldható rajta keresztül. Műsorforrásból nincs hiány, mivel talán a létező összes zenei szolgáltató megtalálható az automatikusan felkínált listában. Ha valamelyikre regisztráltunk, akkor mi sem egyszerűbb, csak kapcsolódni kell, és már válogathatunk is az akár nagyfelbontású zenékben. Ha mindez nem áll rendelkezésre, akkor számos internet rádió érhető el az applikáció segítségével. Dicséretes, hogy a helyi rádióadókat azonnal felkínálta egy csoportban, így könnyű volt választani.

Klipsch RSB-8 soundbar

Az egyes helységeket természetesen elnevezhetjük, így ha multiroom rendszerben használjuk az RSB-8-at, csak az egyes névre kell rákattintani, és a választott forrás már szól is.

Klipsch RSB-8 soundbar

Hangminőség

Amikor a soundbar-t a klasszikus forrásokkal használtuk, így Blu-ray lejátszóval, akkor megelégedéssel nyugtáztuk, hogy a moziszerű hangzás bizony a helyén van. Nem tökéletes a középtartomány részletezettsége, de attól még Harry Potter elkapta a cikeszt seprűjén lovagolva, illetve Indiana Jones is meglelte kristálykoponyákat. Egyszóval nem rossz, de ebben az árkategóriában hallottunk már részletesebbet is. Viszont azoknak a térhatása nem volt ennyire jó, mint az RSB-8-nak, amit ebben az esetben a surround funkcióval tovább növelhetünk. Olyannyira, hogy ajánlatos is bekapcsolni filmnézéskor, mert jelentősen javul a térhangzás és javul a film atmoszférája. Ugyanakkor, ha zenét hallgatunk rajta, feltétlenül kapcsoljuk ki, mert csak ront a hangképen a surround beállítás, ami azért valamennyire magától értetődő. Akár analóg Jack bemeneten, akár Bluetooth kapcsolaton keresztül hallgattuk a jól ismert tesztzenéinket, így Dave Brubecket, Phil Collinst - Another Day in Paradise vagy éppen Allan Taylor - Wheel of Fortune című számát sok más között, a hang felbontása, a hangkép részletessége nem olyan meggyőző, mint amit hasonló árkategóriában már hallottunk. A nagyfelbontású zenei anyagok magastartománya kitűnő, jól pozícionált minden hangszer, közelről hallgatva még sztereó színpadot is sejtet, de a középtartomány kissé mosott, energiában szegényesebb. A mélyekre nem lehet panasz, még akkor sem, hogyha a hangdoboz mérete meglehetősen kompaktra sikerült. Alacsony hangerőn talán egy kissé külön életet él a mélytartomány, vagy inkább nem elég fajsúlyos, de normál vagy annál nagyobb hangerőn hallgatva a helyzet optimálissá válik, és egy-egy nem várt energiájú mélybeütéssel meg tudott lepni minket.

Klipsch RSB-8 soundbar

Miután felfedeztük, hogy az applikáció segítségével, főleg ha megvesszük a két darab RW-1 hangsugárzót, igazán jó kis házimozi rendszert készíthetünk magunknak otthon, és még a vezetékekkel sem kell bajlódni. Persze WiFi hálózat kell ehhez is, de a térérzet jelentősen javítható az RW-1-ek segítségével, mindenképp érdemes elgondolkodni a beszerzésükön.

Ajánlás

A Klipsch RSB-8 összességében egy tetszetős, és átlagon felüli képességekkel bíró soundbar. Gondolunk itt az applikáció adta sokféle beállítási lehetőségre, még akkor is, ha a azokat még lehetne egyszerűsíteni, vagy éppen a hangot tekintve a nagyszerű térhatásra, ami a surround effekt bekapcsolásával vált optimálissá. Mindezért 190 ezer Ft-ot kell a pénztárnál hagynunk. Ha bővíteni szeretnénk a két vezeték nélküli RW-1 hangsugárzóval, akkor már a számla végösszege 329 999 forintot mutat. Mérlegelni kell, hogy megéri-e a plusz háttérhangok oltárán közel kétszeres árat a pénztárnál hagyni. Egy érv azonban biztosan mellette szól, mivel ha megunjuk a surround rendszert, multiroom eszközként még használhatjuk a két másik hangsugárzót a lakás bármely, WiFi-vel lefedett pontján.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.