Klipsch RSB-14 soundbar teszt

Nagytestvér

2017. május 30., kedd, 19:20

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangfalszett hangrendszer soundbar mélyláda multiroom Klipsch hangfal Klipsch soundbar multiroom rendszer multiroom hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt Klipsch soundbar teszt Klipsch hangfal teszt

Ha valakinek esetleg kicsi és keveset tudó lenne az RSB-8 soundbar, akkor annak máris itt egy másik alternatíva, ami rögtön hat számmal nagyobb a kistesónál. Az RSB-14 bővebb kvalitásokkal rendelkezik, mint a honlapunkon már tesztelt RSB-8, így három HDMI bemenet, a Bluetooth aptX audio dekódolás, nagyobb frekvencia-átfogás és nagyobb teljesítmény máris a nagytestvér oldalára billenti a mérleget. A szintén 4K/UHD kompatibilis soundbar egyébként emellett azonos szolgáltatásokat nyújt, mint a kisebb modell: DTS Play-Fi WiFi adatátvitel, a Bluetooth adatkapcsolat, a 3,5 mm-es Jack, illetve optikai bemenet áll a felhasználó rendelkezésére. Használható multiroom rendszerben és bővíthető vezeték nélkül működő háttérsugárzókkal is. Mindezt mennyiért? A készülék alapára 249999 Ft, amit még megdob az esetleges háttérsugárzó pár költsége, az RW-1 esetében további 90 ezer forinttal, darabonként.

Klipsch RSB-14 soundbarKlipsch RSB-14 soundbarKlipsch RSB-14 soundbarKlipsch RSB-14 soundbarKlipsch RSB-14 soundbarKlipsch RSB-14 soundbar hátlapKlipsch RSB-14 soundbarKlipsch RSB-14 soundbar mélyládaKlipsch RSB-14 soundbar mélyládaKlipsch RSB-14 soundbar mélyládaKlipsch RSB-14 soundbar mélyládaKlipsch RSB-14 soundbar távvezérlőKlipsch RSB-14 soundbar és RW-1 háttérsugárzóKlipsch RSB-14 soundbarKlipsch RSB-14 App beállításKlipsch RSB-14 App beállításKlipsch Stream AppKlipsch Stream AppKlipsch Stream App

Hasonló, de mégis csak többet tud

A Klipsch RSB-14 első ránézésre ugyan nagyon hasonlít az RSB-8-ra, de azért lényeges különbségeket fedezhetünk fel köztük. A hangrúd maga olyan nehéz, mint a kistestvér mélysugárzója, hiszen 4,5 kg körüli. A mélyláda igazi óriás a másikhoz képest, mivel majdnem 11 kg anyagot sikerült beleépíteni. A méretbeli különbség egyik velejárója, hogy a 14-es modell főleg az 50 colos vagy nagyobb televíziók ideális kiegészítője lehet. A 110 cm-es hosszúságával optimálisan illeszkedik a nagyméretű televíziókhoz és tetszés szerint falra is szerelhetjük, a dobozban található konzolok segítségével.

Klipsch RSB-14 soundbar

Összesen hat hangszórót rejt magában, merthogy gyakorlatilag nem láthatunk a hangszórórács által fedett kulisszák mögé. A magastartomány pontos reprodukálására két darab 19 mm-es lágy dóm sugárzót, míg a térhatás és a beszéd, ének kiemelése érdekében 4 db 63,5 mm-es hangszóró került a belsejébe. A magassugárzók elmaradhatatlan kellékei a Tractrix tölcsérek, amik 90x90 fokos kialakítással terelik, irányítják a hanghullámokat a hallgató felé.

Klipsch RSB-14 soundbar

A mélysugárzó nemcsak, hogy nehezebb, de méreténél fogva nagyobb, 20,32 cm-es mélyhangszórónak ad helyet. Ennek következtében a rendszer frekvencia-átfogása szélesebb a 8-as modellnél, mivel 28 Hz-től 20 kHz-ig terjed, és a kistesó ehhez képest csak 30-15000 Hz-ig tolmácsolja a frekvenciákat.

Klipsch RSB-14 soundbar mélyláda

Mindez a teljesítmény adatokra is jellemző, hiszen a folyamatos szinuszos 35 wattal több, míg a csúcsteljesítmény 50-nel haladja meg a kisebb soundbar erejét. A hangrúdban egyébként DSP dolgozik, amit kiegészít a közép- és magassugárzók különálló erősítő része, így akár kettős erősítésűnek is nevezhetjük ezt a modellt. A DSP amellett, hogy a filmek hangzását próbálja szobánkba adaptálni, alkalmas a beszédhangok kiemelésre is (dialogue enhance), illetve éjszakai üzemmódba is kapcsolhatjuk a készüléket, hogy ne zavarjuk a család többi tagját, vagy épp a szomszédunkat tévézésünkkel.

Beépített Dolby Digital dekóderrel is ellátták, de a WiFi kapcsolat elnevezésében lévő DTS dekóder nem szerepel a szolgáltatások között.

Klipsch Stream App

Applikációval előrébb leszünk?

Az RSB-14 szolgáltatásainak, így a multiroom adta lehetőségek kihasználásához, illetve a háttérsugárzókkal történő bővíthetőséghez le kell tölteni a Klipsch Stream applikációját. Az okostelefonokra írt szoftver összesen 32 Play-Fi komponenst támogat a házi rendszerekben, de egyszerre csak 16 eszköz számára lehet ugyanazt a műsorforrást streameléssel megosztani. Szerintünk ez is bőven elegendő lesz. Egy eszköz számára négy zónát tart fenn és maximálisan nyolc különböző eszköz tud műsoranyagot megosztani kompatibilitási és interferenciás gondok nélkül. A vezeték nélküli Play-Fi kapcsolat 24 bit/192 kHz mintavételezésű hanganyagok továbbítását is lehetővé teszi, a normál CD minőségen kívül. Az applikáció hangfal csoportok elkülönítését is biztosítja, amiket tetszőlegesen elnevezhetünk. Emellett a szoftveres multiroom támogatással a nappaliban, például a zeneszerverről szól kedvencünk, miközben a gyerekszobában valamilyen gyerekműsort hallgatnak a legkisebbek. Eközben további zónákkal bővíthetjük a kört, amit el szeretnénk érni egy eszközről.

Klipsch Stream App

Próbakör

Az RSB-14 telepítését már nagy rutinnal végeztük, hiszen a kistestvérhez nagyon hasonlóan lehet beállítani. Ebben segítséget nyújtott az előlapi LED kijelző, ahol a bemenetekről, üzemmódokról folyamatosan tájékozódhattunk. Az első lépésként a WiFi hálózatra csatlakozattuk a készüléket, az applikáció segítségével. Mivel ez nem sikerült azonnal a manuális WiFi setup gomb nyomva tartásával újra kezdtük a műveletet - a kezelési útmutató is ezt a tippet adja. Előre bocsájtjuk, nem kell hamar feladni a próbálkozásokat, előbb utóbb sikerülni fog, felismertetni az applikációval az RSB-14-et. Nekünk 6-7 próbálkozás után illesztette a szoftver a WiFi hálózathoz a soundbart. Mikor sikerült, akkor jöttünk rá a trükkre: csak készenléti üzembe szabad kapcsolni és a hátoldalán lévő WiFi setup gombot ilyenkor kell 10 másodpercig nyomva tartani, és utána szabad csak a készülék keresést elindítani. Javasolt, hogy a "troubleshooting" menüből kezdjük kerestetni a hangfalat vagy teljesen lépjünk ki a szoftverből, mert csak így találta meg a Klipsch applikáció a hangfal és a WiFi hálózat közötti kapcsolatot. A művelet után további 10 percet igényelt a szoftverfrissítés, ami automatikus és ajánlott. Érdekes, hogy a rendszer nyílt WiFi hálózatra nem, csak kódoltra csatlakozott. Ha egy korábbi hálózattal már felismerte és illesztette hozzá a hangfalat a szoftver, akkor azt resetelni kell, különben nem fog a telepítés sikerülni!

Klipsch RSB-14 App beállítás

A soundbar RW-1 háttérsugárzókkal történő bővítése szintén sikeres, de egyben körülményes is volt. Ez esetben egyenként kell hangfalakat felismertetni a rendszerrel, majd a végén kijelölni, hogy melyik legyen a front-, illetve melyek legyenek a háttérsugárzók. Tehát bármilyen kompatibilis hangfal lehet bármelyik szerepben. Beállíthatjuk, a hangfalak távolságát az applikáció segítségével, amit a rendszer le is tesztel. A teszt során a wps automatikus biztonságos kapcsolat felépítésével nem vacakoltunk, de célszerű erre figyelni és használni, nehogy nyitott kapukat hagyjunk az otthoni WiFi hálózatban.

Klipsch RSB-14 soundbar és RW-1 háttérsugárzó

A televízióhoz HDMI-vel csatlakoztattuk, mivel ARC képes, így a hangerő szabályozás nem volt probléma. Azonban itt is volt egy kis trükk, amivel nem számoltunk: a CEC funkció ki van kapcsolva alapértelmezetten. Csak a bekapcsolása után működött a hangerő szabályzás, de csak akkor, ha optikai kábellel is bekötöttük a hangrudat. (CEC bekapcsolása: bemenetválasztó+hangerő le három másodpercen keresztül nyomva tartva.)

Klipsch RSB-14 soundbar hátlap

A hangminőségén hallatszott, hogy ez a soundbar magasabb kategóriát képvisel. Sokkal nyíltabban szólaltak meg a filmek, mint a kisebb testvér estében, volt bennük dinamika és tartalék. A tesztanyagnak számító, már-már rongyosra játszott jelenetek az elvártnak megfelelő hangélményt produkáltak. A térhangzása meglepően jó volt, de az RSB-14 se nem hangprojektor se nem egy önálló házimozi rendszer. Lényegesen élvezetesebbé tette a tévéműsorok hangját is, mivel kicsit mozis, öblös és dinamikában teltebb hangzást kölcsönzött nekik, de néha még kiemelés mellett is kicsit kevésnek tűnt a mélyvisszaadás.

Az RSB-14-et kifejezetten zenehallgatásra nem neveznénk ideálisnak vagy tökéletesnek, de jóformán egyik soundbar sem az. Legfeljebb a háttérzenét tudja biztosítani, és ha kicsit nem figyelünk oda, akkor nagyobb sztereó rendszert is a szobába képzelhetünk a hang alapján.

Klipsch RSB-14 soundbar

Összegzés

Méretben talán ez az ideális, így nem mondhatjuk, hogy a nagyravágyók soundbarja a Klipsch RSB-14. Az átlagos szoba mérethez és akusztikához jobban illeszkedik, mint a kistesó, mivel több benne az erő és az élet. Mindezekért egy kicsit nagyobb mérettel kell számolnunk, de teljesen jól kezelhető. Ha arra tesszük a voksunkat, hogy a Klipsch multiroom rendszerét építgetjük, akkor mindenképpen jó választás mondjuk központi elemnek. Alapára és értéke arányban van, azt is mondhatjuk bátran, hogy nem sok érte ez a pénz. A bővítés vezeték nélküli hangfalakkal már viszont komoly többletet jelent, amivel számolnia kell annak, aki befektet az RSB-14 soundbarba és nem árt hozzá egy jó adag türelem sem!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.