Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar teszt

2021. július 8., csütörtök, 17:35

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangfalszett hangrendszer soundbar mélyláda Klipsch hangfal Klipsch soundbar soundbar teszt hangfal teszt Klipsch soundbar teszt Klipsch hangfal teszt

A neves amerikai gyártó mindig is figyelt arra, hogy nagyon széles körben tudja kiszolgálni a felhasználói igényeket. Ahogy akad pár tízezer forintos hangsugárzója, ugyanúgy több milliós párok is akadnak, de ami kivétel nélkül mindben ugyanaz, a jellegzetes Klipsch stílus, és a kiváló terhelhetőség. Az új Cinema Sound Bar sorozatról ugyanezt lehet elmondani. Lenyűgöző teljesítménnyel, egyéniséggel és széles palettával rendelkezik az új család, ahol mindenki megtalálhatja a magának valót. Mi a belépő szint feletti modellel, a Cinema 600-zal kezdtük az ismerkedést.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar magassugárzóKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbarKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar mélyládaKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar mélyláda hangszóróKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar távvezérlőKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar távvezérlőKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar AppKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar AppKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar AppKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar AppKlipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar AppKlipsch Surround 3 háttérsugárzóKlipsch Surround 3 háttérsugárzóKlipsch Surround 3 háttérsugárzóKlipsch Surround 3 háttérsugárzó hátlap

A soundbárok Shrek-je

Ez így akár sértő is lehetne, de valójában mégis igaz. A Klipsch Cinema 600 Sound Bar ugyanis egy nyers, nagydarab, buta, egyszerű, de nagyon szerethető hangrendszer, bődületes erővel.

Mielőtt kitérünk vendégünk képességeire, talán érdemes pár szót említeni a Cinema család elég jól átgondolt felhozatalára. Vélhetően a fő cél az volt, hogy a belépő Cinema 400 és Cinema 600 megvásárlásával több mint korrekt áron juthassunk nagyon jó hanghoz, amit úgy lehet elérni, hogy a szolgáltatásait minimalizálják. Az egyetlen vezeték nélküli funkció ezeknél a Bluetooth, és lényegében ennyi lehetőségünk van pl. mobilról zenét rájuk küldeni. A Cinema 800 és Cinema 1200 már komolyabb ligába tartoznak, sok-sok hálózati funkcióval és akár Dolby Atmos képességgel, de ezekről bővebben, majd az aktuális teszt keretein belül írunk bővebben.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar

A Klipsch gárdája a megnevezésükön sem húzhatta hosszúra a tárgyalásokat, ugyanis az összes modell a teljesítménye után kapta becses nevét, tehát főszereplőnk, mint sejthető, összesen 600 W krafttal gazdálkodik, ami elég becsületes ebben a kategóriában, bár számunkra csak számok egy lapon.

A Cinema 600 egy 3.1 rendszerű igen robusztus darab, és bár a 400-as az elméleti belépő soundbar, mi mégis azt valljuk, hogy egy ilyen rendszernek minimum legyen dedikált center csatornája. Lehetőség szerint párbeszéd kiemelő funkcióval, ami itt már az alapfelszereltség része.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar

Méreteit tekintve (114x7,3x8,5 cm) semmiképp sem a kompakt kategóriát erősíti, főleg a mélysugárzó, ami végre az eddigiektől eltérően fából készült, és egy 25 cm-es lefelé sugárzó hangszórót tartalmaz az igencsak méretes, 36x48x36 cm-es testben. Külsőre és méreteire is kísértetiesen hasonlít az előd Bar 48-ra, utalva arra, hogy a dizájn el lett találva, a tartalmat pedig érdemes változtatni.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar magassugárzó

Maga a fő egység egy igen mutatós bár sérülékeny szövettel bevont hangrúd, összesen 4 db ovális mélyközép hangszóróval (2 db közép szekció, 2 db a szélső csatornáké) és 3 db Tractrix tölcséres magassugárzóval.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar

A jobb oldali tölcsér felső részén találhatóak a legfontosabb kezelőszervek, valamint érdekes módon 2 db (1 szerviz) USB aljazat is itt bújik meg, amennyiben lepattintjuk a hangrúd végén található műanyag zárókupakot.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar

A további be- és kimenetek a szokványos helyen találhatóak, szó szerint a legfontosabb aljzatokkal (optikai, HDMI ARC-CEC, IR, 3,5 mm-es Jack AUX) valamint egy szubkimenet arra az esetre, ha már van vezetékes mélysugárzónk, vagy éppen csak nem felel meg a hozzá megálmodott monstrum mérete. Sajnálatos tény, hogy plusz HDMI bemenet nem kapott helyet, de ilyen árazás mellett, ezt mosolyogva elnézzük neki.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar távvezérlő

Működés közben

Bár a több mint korrekt árú Cinema 600 Sound Bar csak a 2. a családi ranglétrán, mégis ettől a modelltől már jár a mozgatásra megvilágított, határozottan jó minőségű távvezérlő is, amit tesztünk alatt lényegesen többet használtunk, mint a Klipsch Connect App-ot, ami ennél a modellnél még nem sok mindenre jó. Lényegében a Bluetooth kapcsolaton kívül másra nem volt képes a rendszer, mellyel a zenén kívül korlátozott számú funkciót irányíthatunk csak.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar App

Elvileg egy szoftverfrissítést követően az EQ állítás, és talán pár apróság elérhető lesz, de erről még nincs pontosabb információnk. Ennek az applikációnak inkább a 800-as és 1200-as modellek hálózati funkciói adnak majd értelmet, így hát csak annyi volt a dolgunk, hogy hanyatt dőljünk és élvezzük tesztalanyunk egyszerűségét és lenyűgöző erejét.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar App

600 W. Szép szám, nagyon jól is mutat az adatlapon, de sajnos, mint tudjuk, egészen más pl. 600 LE egy amerikai autóban vagy egy Audi RS-ben. A Klipsch itt inkább (mivel amúgy is jenki) az előbbi verziót eleveníti meg, tehát erő van bőven, de távolról sem kezeli olyan precízen, mint egy drágább, kifinomultabb rendszer. Az üzembehelyezést követően a hangrúd és a mélysugárzó azonnal csatlakoztak egymáshoz, bár több helyen olvastunk esetleges nehézségekről ennél a lépésnél, nálunk minden flottul ment.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar

Ahogy szoktuk, zenékkel indítottunk részben Bluetooth-on részben pedig tv-ről lejátszott Spotify, YouTube Premium stb. lejátszókkal HDMI-n keresztül, bár a végeredményen nem sokat változtatott a forrás. Zenei képességeit tekintve hozta az árkategóriájától elvárhatót, bár úgy éreztük, hogy volt, amiben felülmúlta az "átlag 200 000 Ft alattiakat". Nem túlzunk azzal, hogy ilyen dinamikát és minőséget bőven a 300 000 Ft feletti hangrendszerektől szoktunk meg, de tény, hogy azok a szolgáltatásaik bősége miatt csúsztak feljebb az árazásban, így a Cinema 600 koncepciója valóban zseniális azoknak, akik nincsenek elkényeztetve ilyen téren.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar

A tölcséres magassugárzók nagyon élénk, tiszta és erős legfelső tartományt adtak, kellő térérzettel, amit a "Surround" gomb megnyomásával tovább tudtunk fokozni. A négy fokozatban állítható párbeszéd kiemelés a zenéknél is hasznos segítség volt, bár a 2. esetleg a 3. fokozatnál feljebb már nem szabadott menni, mert nagyon dobozhangúvá vált a középszekció. Ezt a filmeknél is hasonlóan éreztük, bár ez sokban függött a forrásanyag felbontásától és minőségétől.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar mélyláda

A mélysugárzó nemhogy csak a dolgát tette, egyenesen parádés volt! A basszreflex láda kis túlzással, feleslegesen sokat tud a hangrúdhoz képest, és bár nyersessége miatt olykor pufogóssá vált, mégis elképesztő basszusokat produkált. Persze egy 25 cm-es hangszóró és egy ekkora fa doboztest talán érthető indok erre a teljesítményre. A remek kis távvezérlőn természetesen a mélytartományt is állíthattuk, de ahogy a "dialog" kiemelésnél, a basszusnál is kb. az a bizonyos arany középút volt a jó választás, akár zenére akár filmre.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar mélyláda hangszóró

Ahogy a szokásosnak mondható "tesztfilmjeinkre" váltottunk, a Klipsch Cinema 600 még jobban megerősített minket abban, hogy igenis lehet 200 000 Ft alatt brutális erejű soundbar-t venni, ha rugalmasan tudjuk kezelni az apróbb hibákat. Az egyik és talán legfontosabb fogyatékossága, hogy kizárólag Dolby Digital jelet képes feldolgozni, ami manapság már nehezen elfogadható, de csak az árcédula és a hangzás lebegjen ilyenkor a szemünk előtt! A teljes frekvencia-tartományt lefedő, energiától duzzadó akciójelenetek viszonylag hamar kárpótoltak az elvi hiányosságokért és talán a párbeszédek, zenei betétek vagy hasonló középtónusos részeknél éreztünk némi mesterkélt hangzást, illetve fátyolosságot, de ezeket is csak alacsonyabb felbontású filmeknél. Amennyiben megkapta a neki járó adatmennyiséget és minőséget, elképesztő előadást nyújtott ez a hangrendszer.

Klipsch Surround 3 háttérsugárzó

Természetesen mindent lehet fokozni, főleg ami a térélményt illeti. Itt egyrészt a már említett surround funkcióra is gondoltunk, amivel valóban faltól falig ért a hang mindenféle kalibrációs szoftver nélkül, másrészt a hangrúd oldalában található kék lyuk "betömésével", ami a Klipsch Surround 3 háttérsugárzók vezeték nélküli kapcsolatot biztosító moduljának a helye. Így kb. plusz 100000 forinttal megkönnyítve zsebünket egy 5.1 rendszer épül fel, mellyel egész más dimenziók közé kerülhet a mozizás. Sajnos tesztünk alatt nem állt rendelkezésre ez a kis kiegészítés, de véleményünk szerint azzal  hihetetlen ár érték arányú rendszert kapnánk.

Klipsch Cinema 600 Sound Bar soundbar

Összegzés

A Klipsch mindig is értett ahhoz, hogy miként kell elérhető áron komoly teljesítményt letenni az asztalra, vagy akasztani a falra. A Klipsch Cinema 600 Sound Bar igazán a végletek hangrendszere! Nagyon jó áron juthatunk, nagyon jó hangzáshoz, ami nagyon erős, nagyon jól néz ki, és egyben nagyon buta szegény. Amennyiben valakit nem érdekel, hogy soundbar-ja kezelje a teljes otthoni hálózatot, kövesse hangparancsait, mindenféle trendi zenelejátszó programból muzsikáljon, mosson, főzzön, takarítson, persze multiroom rendszerben, hanem csak egyszerűen le akar ülni, és képes még távirányítóval megoldani egy mozizást, annak nagyon jó hírünk van. Jelenleg nem sok hasonló teljesítményű rendszert tudnánk szívből ajánlani ennyi pénzért, mint a Cinema 600 Sound Bar, így nem csak elismerésünket vívta ki a Klipsch ezzel a készülékkel, hanem az erősen Ajánlott Vétel címet is. Alig várjuk a nagyobb tesókat vendégségbe!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.