KLH Model Three állványos hangfal teszt

2022. július 30., szombat, 22:50

KLH audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal KLH hangfal hangfal teszt KLH hangfal teszt hifi hangfal teszt

Új név jelent meg a hazai hifi piacon a KLH személyében. Ismerkedésünket a gyártóval az egyszerűen Model Three névre keresztelt hangfallal kezdjük, ami nem egy hétköznapi darab, előtte viszont engedjék meg a Kedves Olvasók, hogy pár szót ejtsünk magáról a gyártóról, amelynek jelentős történelme van már.

KLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfal hangszórókKLH Model Three hangfal középsugárzóKLH Model Three hangfal középsugárzóKLH Model Three hangfal magassugárzóKLH Model Three hangfal hangszórókKLH Model Three hangfal hangszórókKLH Model Three hangfal hátlapKLH Model Three hangfal csatlakozóKLH Model Three hangfal csatlakozóKLH Model Three hangfal csatlakozóKLH Model Three hangfal csatlakozóKLH Model Three hangfal csatlakozóKLH Model Three hangfal csatlakozóKLH Model Three hangfal keresztváltóKLH Model Three hangfal keresztváltóKLH Model Three hangfal keresztváltóKLH Model Three hangfal keresztváltóKLH Model Three hangfal magassugárzóKLH Model Three hangfal magassugárzóKLH Model Three hangfal középsugárzóKLH Model Three hangfal középsugárzóKLH Model Three hangfal középsugárzóKLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfal frontKLH Model Three hangfal állványKLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfalKLH Model Three hangfal

Új név, de csak a hazai audiofil közönség számára

1957-ben KLH Research and Development Corporation néven alapította Cambridge-ben (Massachusetts, Egyesült Államok) a céget Henry Kloss, Malcolm S. Low és Josef Anton Hofmann, eredetileg csupán hangszórók gyártására. A KLH rövid időn belül a világ legnagyobb hangfalgyártó vállalata volt, hiszen több mint 500 embert foglalkoztatott, és évente több mint 30 000 hangszórót szállított a kiskereskedőknek és a forgalmazóknak, hat kontinensre. A KLH olyan referenciákkal rendelkezik, mint az első teljes körű elektrosztatikus hangsugárzó a Model Nine, amelyet a Stereophile magazin a valaha épített tizenkét legjobb hangfal közé választott.

KLH Model Three hangfal

A legnépszerűbb modelljeik a Model Five, a Model Six és a Model Seventeen voltak, amelyek esetében az akusztikus felfüggesztésű hangszóró kialakítást eredetileg Edgar Villchur és az egyik alapító, Henry Kloss fejlesztették ki. A KLH-t David P. Kelley, a Klipsch és a VOXX korábbi ügyvezetője vásárolta meg 2017-ben, ekkor a globális központot az Indiana állambeli Noblesville-be tette át.

KLH Model Three hangfal

Most viszont térjünk vissza jelen cikkünk főszereplőjére, ami a Model Collection sorozat legkisebb darabja, és a KLH Model Three nevet kapta. Bár állványos hangdobozról van szó, és tulajdonképpen az is, de nem a megszokott formában, továbbá az eggyel nagyobb, Model Five nyomában jár. A Model Five felett van még a Model Seven hangfal is, ami a gyártótól kapott információink szerint ősszel érkezik, és előljáróban annyit elárulunk róla, hogy nem kisebb, mint 13 colos, tehát 335 mm-es mélysugárzóval rendelkezik, tehát igazán izmos darab lesz! Most viszont tényleg kezdjük az egészet az elejéről.

KLH Model Three hangfal

A KLH Model Three egy klasszikus megjelenésű, termetes állványos doboz, ami a külsejét tekintve máris visszarepít minket a múlt század közepére. Ez köszönhető az egymással párhuzamos vastag MDF oldallapoknak, amelyek valódi faburkolatot kaptak, a kivitelezés példás, így szemet gyönyörködtető is. A Model Five hangfalhoz hasonlóan, az angol dió változathoz kőmosott színű védőszövet jár, a nyugat-afrikai mahagóni kivitelt az Old-World rácsszövet egészíti ki, de ezeket külön is megvásárolhatjuk a Basalt Black Knit elnevezésűvel is akár, ami eredendően egyikhez sem jár. A minőségük igazán pompás, a tartómágnes komolyan veszi a dolgát, és egy alul kilógó szövetdarab segítségével vehetjük le az előlapról. Szerintünk így, felhelyezve nyújtanak igazán egységes képet a hangdobozok, a szövetet eltávolítva viszont láthatjuk azt, hogy nagyon is modern hangszórókat alkalmaztak!

KLH Model Three hangfal hangszórók

A KLH a Model Three-t a kisebb hallgatási területtel rendelkező zenerajongóknak ajánlja, viszont a képességei is megközelítik az álló modellét, nem csak a kivitelezési variációi. Ezt úgy érték el, hogy mellékeltek hozzá egy saját állványt is, ami teljesen acélból készült, az illesztési területeken filcréteg van a sérülések elkerülése érdekében, maga a váz pedig 8 fokos szögben meg van döntve, így az előlapba került hangszórók szórási szöge is megnőtt. Érdekesség, hogy a KLH Model Three zárt rendszerű doboz.

KLH Model Three hangfal állvány

Az előlapjába a klasszikus elrendezésben építettek egy 25 mm-es lágy gumi felfüggesztésű alumínium dóm magassugárzót, és egy 200 mm-es, papírpépből készített membrános mélyközép hangszórót, amit inverz gumiperemmel és lapos vezetékes lengőtekerccsel láttak el.

KLH Model Three hangfal hangszórók

Az utóbbit rezonanciamentes, présöntött alumíniumkeretbe helyezték, a párosukat belül pedig tizenhárom komponensű keresztváltó támogatja, ami kiváló minőségű vasmagos tekercsekkel és Mylar fóliás kondenzátorokkal van ellátva.

KLH Model Three hangfal magassugárzó

Az alkalmazott akusztikus felfüggesztési kialakítás a jelenleg elérhető egyik legpontosabb és leglineárisabb mozgást eredményezi. A teljesen saját fejlesztésű megoldás okán a hangszórók nagyobb mozgástéren kisebb torzítással működnek, mint a hagyományos basszusreflex típusú rendszerek. Ezt a kialakítást világszerte elismerik nagyobb pontossága, feszesebb mélyhang-tranziensei, valamint kivételes mélyhangfelbontása és textúrája miatt. A hangdoboz hátulján találjuk meg az első osztályú, aranyozott, szimpla bemeneteket, valamint egy háromállású egyensúlyszabályozót, amely a hangzást az akusztikai környezethez igazítja.

KLH Model Three hangfal keresztváltó

Mindezekbe belegondolva, a KLH Model Three egy elég univerzális hangdoboz, amit a már meglévő állványunkra is helyezhetjük, de igazán magát kifutni a sajátján fogja, ami nélkül eleve nem is vásárolható meg. Megjegyezzük, hogy együttes áruk abszolút versenyképes, főleg annak a tudatában, hogy sok más gyártó egy sokkal kevesebb anyagot tartalmazó állványért jelentős összeg elkérésére hajlamos. Tehát úgy is állhatunk hozzá, hogy maga az állvány ára benne van a hangdobozéban, tulajdonképpen egyfajta bónusz, és segítség is abban, hogy a Model Three igazán önmagát adja, hiszen mindkettő tervezése párhuzamosan zajlott. A meghallgatás során ezt Parasound elő-végfokunkat, Naim SUPERNAIT 3 sztereó erősítőnket, és csöves kimenetű CD-lejátszónkat használtuk, QED valamint AudioQuest kábelezéssel és kíváncsiságból saját márvány hangfalállványaink is szerephez jutottak.

KLH Model Three hangfal csatlakozó

Egyéniség a klasszikus értékrendek híveinek

A KLH Model Three tulajdonképpen a háromutas Model Five kisebb változata, de az alapelv maradt ugyanaz, amiről Kerry Geist így nyilatkozott: "Megközelítésünk az volt, hogy a Model Three hasonló alacsony frekvenciájú kiterjesztéssel rendelkezzen, de kompaktabb kialakítása miatt alacsonyabb kimeneten is nyújtsa azt, mint az Ötös modell. Az ötlet, hogy a Model Three-t kisebb hallgatási terekben használnák, vagy ahol nincs szükség nagyobb teljesítményre, a basszus feláldozása nélkül."

KLH Model Three hangfal középsugárzó

Nos, ebből a számunkra az szűrődik le, hogy a KLH fogta a nagyobb modellt, majd arányaiban lekicsinyítve, jóval barátságosabb áron nyújtja ugyanazt a hangzást, mint a nagytestvére, viszont annak mélytartományából nem akartak engedni. A Model Five valóban már egy termetesebb darab, de a Model Three sem panaszkodhat a fizikumát tekintve, hiszen nem lehet nem észrevenni, és ez nem csupán a luxuskivitelének, és az állványos rendszerének köszönhető. Először óvatosan is bántunk vele, hiszen elég egyéni, és ugye zárt konstrukciójú a doboz, viszont a 200 nm-es mélyközép hangszóró, valamint az, hogy Amerikában tervezték, azért valamit sejtet. Igen, a KLH Model Three hangja nagyon erős, domináns, igazán egységes és van egy bája, ami a külsejével abszolút megegyezik. A klasszikus értékrendek híve, tehát lényegében azt kapjuk, amit a megjelenése alapján elvártunk.

KLH Model Three hangfal középsugárzó

A hátul található háromállású szabályzó közül kettő igazán dunsztossá tette a hangképet, a harmadik viszont már jobban engedte az egyébként remek magassugárzó kibontakozását is, így maradtunk ennél az opciónál. A kísérletezést persze senki se hagyja ki, de a mi rendszerünkben és szobánkban ez a pozíció nyilvánult a legjobbnak, itt jött létre egy igazán balanszos hangkép. 20 nm meg sem kottyant neki, már alacsony kivezérlési szinten is meg tudta mutatni a tudásának a legjavát, de a 88 dB-es érzékenységet vegyük komolyan, tehát legalább 50 W és kellő tartalékok kellenek ennek az eléréséhez.

KLH Model Three hangfal csatlakozó

A KLH Model Three semleges hangképpel rendelkezik, ugyanakkor mégis megvan egy szórakoztató stílusa. Sammy Hagar, Sheryl Crow és Eric Clapton jött egymást követően, ahol az énekhang abszolút természetes volt, és nem színezett, hanem színes. A saját elektronikáink jellege elég analógos és kövér basszusú, ami nagyon jól állt neki, a méretes mélyközép membrán már halkan is feszesen és keményen nyomta a tempót Marcus Miller basszusgitárjának, a Van Halen esetében pedig a dobok a természetességük mellett a mélységükkel is meglepetést okoztak. Amennyiben ez valakinek sok lenne, vagy pontosabban szokatlan, az például próbálkozhat egy komolyabb S.M.S.L. erősítővel is, aminek szellősebb, jobban magasba húzó hangképe van, így a KLH közép- és felsőtartománya juthat nagyobb szerephez. Ízlés kérdése, szerintünk mindkettő remekül működik együtt, hiszen maga a doboz nagyon határozott elképzelések szüleménye, a végeredmény pedig mindenképpen elismerésre méltó.

KLH Model Three hangfal hátlap

Hatalmas színpadkép alkotására volt képes, ami a döntött állványának is köszönhető, azt nélkülözve kicsit egyenesebb, konkrétabb hangképet kaptunk, és bár így is óriási volt a tér, amit képes betölteni, nem teljesen azt hallottuk, ami a tervezők pontos elképzelése volt, tehát egy álló, ebben az esetben a Model Five hangfal megközelítése. Érdekes, hogy ez a hangdoboz nem olyan, mint egyes vetélytársai, akik nagynak akarnak tűnni, mert valóban egy sokkal termetesebb doboz hatását éreztette velünk. Igényelt némi megszokást az, hogy alacsonyabban volt, mintha egy normálméretű állványra helyeztük volna, de rövid, tényleg rövid időn belül megszoktuk, majd megszerettük ezt, köszönhetően a már említett természetességének és erejének.

KLH Model Three hangfal keresztváltó

Mozgalmas, feszes és ütős a hangképe, ami analitikusabb zenerajongóknak talán sok is lehet, de ez inkább annak tudható be, hogy nem igazán vártuk el azt egy ekkora méretű hangdoboztól, hogy ilyen nagy mennyiségű levegőt mozgasson meg, ráadásul hatalmas erővel, ugyanakkor pontossággal. Tori Amost hallgatva az énekesnő megtévesztően nem is tűnt már olyan aprócskának, a Bösendorfere viszont olyan méretet öltött, amilyen csak elfért a meghallgató helységünkben. Toto-nál igazi, telt színpadot mutatott, ami olyan volt, mint maga a zene: laza, szórakoztató, ugyanakkor vérprofi és mindig pontos.

KLH Model Three hangfal

Elektronikus zenéken is képes volt minket bebetonozni, nagyon pislogni sem volt lehetőségünk, olyan határozottan szólalt meg a Yello zenéje, ami a Kraftwerk során tovább fokozódott. A Safri Duo szintén rendesen feltüzelt minket, a keményebb metál pedig egy újabb szintre emelkedett általa, hiszen az ősenergiák felszabadítása mellett végre érezhettük azt is, hogy a dobokon valódi bőrök vannak, a gitárosokat pedig amellett, hogy engedte őket zúzni, szépen elválasztotta, mindegyiket tisztán és pontosan lehetett hallani, és élvezni.

KLH Model Three hangfal

Stílus, határozottság és szórakoztatás remek keveréke ez a hangfal

A KLH esetében a Model Three-nél jobb indítást talán el sem tudtunk volna képzelni. Van olcsóbb hangfaluk, azt is szeretettel várjuk, ahogyan nagyobb is - szintén nem fogunk ellenkezni ha tesztelnünk kell -, aminek sikeréből kiindulva tervezték meg ezt a hangdobozt, csak kisebb helységekbe. Mint írtuk, ez is relatív, mert egy átlagos nappalit lazán megtölt meleg, izgalmas, telt, pontos, ugyanakkor szórakoztató zenével, karakteréből adódóan pedig minden stílusból képes kihozni a legtöbbet. Annak, akinek széles a zenei repertoárja, rendelkezik, vagy vásárolni szeretne egy izmosabb erősítőt, és egy egyéni, nagyon határozott, lendületes és valódi, kézzelfogható zenei élvezetet nyújtó, kis helyigényű hangdobozt keres, az ki ne hagyja annak a lehetőségét, hogy megismerkedjen a Model Three-vel! A slusszpoén pedig az - pedig nem vicc -, hogy ebben az árkategóriában az egyike azon kevés gyártónak, aki 10 év garanciát vállal a hangfalra. Ez szerintünk a jogos önbizalmat jelenti, nekünk pedig egy bizonyos nyugalmat, ami nem elhanyagolható még akkor sem, hogy valószínű, nem kell élnünk a lehetőségével.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.