JBL Studio 680 álló hangfal teszt

Hanghullám idomárok

2023. július 14., péntek, 22:10

JBL audio hifi hangfal hifi hangfal JBL hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt JBL hangfal teszt

A legtöbben mindenevő, házimozira és önfeledt zenehallgatásra egyformán bevethető hangrendszerre vágynak. A filmes és zenei igényeket azonban nem könnyű összeegyeztetni. A JBL úgy hidalja át a két világot, hogy otthonokba szánt hangsugárzóihoz saját professzionális hátteréből merít ihletet. Ebben fontos szereplő a kompressziós hangszóró. A Studio 6 széria a legkedvezőbb ár/érték arányú opció azoknak, akik ennek előnyeit szeretnék otthonukban élvezni.

JBL Studio 680 hangfalJBL Studio 680 hangfal mélysugárzóJBL Studio 680 hangfal mélysugárzóJBL Studio 680 hangfal hangszórókJBL Studio 680 hangfal magassugárzóJBL Studio 680 hangfal magassugárzóJBL Studio 680 hangfal magassugárzóJBL Studio 680 hangfal magassugárzóJBL Studio 680 hangfalJBL Studio 680 hangfal csatlakozóJBL Studio 680 hangfalJBL Studio 6 hangfalak

JBL Studio 6 háttértörténet

A JBL Studio 6 széria a (nemrégiben 75. születésnapját ünneplő) gyártó jelenlegi erős középkategóriája. Úgy fejlesztették ki, hogy filmnézésre és zenehallgatásra egyaránt bevethető legyen. Sztereó és házimozi rendszer is építhető belőle bármilyen méretű otthoni szobába. Ez a korábbi híranyag összefoglalja, hogy milyen modellekből áll a termékcsalád. A három álló résztvevő közül legkisebbnek számító JBL Studio 680 (magyar mércével) közepes szobához teljesen ideális.

JBL Studio 6 hangfalak

A komplett termékcsalád tervezése és fejlesztése a HARMAN Luxury Audio cégcsoport kutatóközpontjában történt, amely kaliforniai Northridge-ben, található. A cégcsoport többek között az Arcam, Mark Levinson, Revel és Lexicon gyártókat is magába foglalja. Minden itt fejlesztett hangsugárzó egy meghatározó szempontrendszer szerint készül, a jelenlegi legfejlettebb objektív és szubjektív tesztmódszerek kombinációjával. A JBL saját alkotóelemeit hasznosítva, azzal a céllal készítette el a Studio 6 szériát, hogy műszernek és emberi fülnek is ideális eredményt nyújtó hangfalakat tartalmazzon.

JBL Studio 680 hangfal magassugárzó

A JBL hangfalaknak (beleértve a cég stúdiókba, színpadokra és hagyományos mozitermekbe szánt professzionális termékcsaládjait) egyik legfontosabb alkotórésze a kompressziós hangszóró. Előnye a hagyományos dóm magassugárzókhoz viszonyított nagyobb szórás, jobb terhelhetőség és több dinamikai tartalék. Ezzel harmonikusan együttműködő, szintén nagy teherbírású mélyközépsugárzó is szükséges, hogy az elkészült hangdoboz egységes karaktert nyújtson.

JBL Studio 680 hangfal magassugárzó

Ami korábban jól bevált, azt nem piszkálták. Megőrizték a Studio 5 saját tervezésű, PolyPlas membrános mélyközépsugárzóját. A JBL Professional divízió által kifejlesztett és szabadalommal védett 2414H kompressziós hangszórón sem módosítottak, viszont a hullámvezetőn igen. A 6. generációs Studio hangfalak a modern kivitelű HDI hullámvezetőt tartalmazzák, melynek előnyeiről a JBL Synthesis HDI-1600 állványos hangfal tesztjében esett szó. A Studio 6 másik fontos részletét, a kerekített szélű dobozát ugyancsak magasabb kategóriás HDI rokonaitól örökölte meg.

JBL Studio 680 hangfal magassugárzó

Megjegyzés: egy hagyományos dóm magassugárzó az energia 2-5%-át képes hanggá alakítani. A kompressziós hangszóró hatékonysága lényegesen nagyobb, 20-50% közötti. Utóbbi jobban képes összpontosítani a hanghullámokat. A gyártó ennek szemléltetésére locsolócsöves hasonlatot alkalmaz. A hullámvezetővel kiegészített kompressziós magassugárzó olyan hatékony, mint egy szórófejjel ellátott locsolócső. Ha levesszük a szórófejet, irányítás nélkül csobog belőle a víz (hagyományos magassugárzó).

JBL Studio 680 hangfal mélysugárzó

Küllem

A hangfalak letisztult formája mellőzi a felvágást, éppen ezért a legtöbb környezetbe észrevétlenül besimulnak. Méretük sem kimondottan domináns. Alig több, mint egyméteres magasságukhoz sötétbarna, famintás külső társul. Utóbbi, ha nem süt rá közvetlenül nap, majdnem feketének látszik, ezért a legtöbb környezetbe univerzális látványelemként illeszthető be. Enyhén selyemfényű, felesleges csicsa nélkül. Mindössze az alulra helyezett, szürke embléma és a doboz legalján lévő fekete sáv képez elegáns dekorációt.

Az előlapon nincsenek látható csavarfejek, rögzítési pontok. A hangszóróselyem, mely része a csomagolt tartozékoknak, mágnesesen rögzíthető. A dobozok aljába szabványos M8 csavarmenet került, melybe vibrációcsökkentő alátét helyezhető. A kartondoboz tüskét és gumis talpat is tartalmaz. Hátul kettős erősítésre, illetve kettős kábelezésre alkalmas csatlakozó fészkel, egy méretes, kerekített szélű reflexnyílás alatt.

JBL Studio 680 hangfal csatlakozó

Használat közben

A JBL Studio 680 hangfalak meghallgatása Arcam SA30 sztereó erősítővel történt. A készülék teljesértékű hálózati zenelejátszó (streaming) szolgáltatást, többek között TIDAL klienst is tartalmaz, ezért forrás szerepét is betöltötte. Közvetlenül USB-ről ugyancsak gondtalanul lejátszotta a jól ismert tesztelős zenéket. Filmes teszteléshez egy Loewe bild i.55 OLED TV nyújtott segítséget, konkrétabban a John Wick: Chapter 3. - Parabellum c. alkotás. Az Arcam SA30 Dirac szobakorrekciójával is remekül együttműködtek a hangfalak. Bizonyos hangsugárzók torzulást produkálnak bemérés közben, ami ellehetetleníteni az optimalizálást. A JBL Studio 680 esetében nem állt fenn ilyen gond.

Fontos: ajánlott az alapos bejáratás. Az első 1-2 órában rideg és tömör hangzás volt tapasztalható, lassú basszussal. Néhány nap járatással (vagy IsoTek bejárató lemezzel) megszűnt a ridegség és gyorsabbá váltak a mélyhangok.

Hangminőség

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát elindítva a gazdag dinamika ismét megmutatkozott. Egy hagyományos állványos hangfalhoz képest sokkal több levegőt mozgatott meg. Ez megnövelte a közvetlenséget, térnagyságot és a dinamikai határokat. A hangszerek szépen kirajzolódtak, miközben a basszus meleg, telt támaszt nyújtott a komplett műnek. Az énekesnő hangján enyhe kontrasztosság volt érzékelhető. Nem vált le teljesen a hangszórókról és nem irányult tökéletesen középre, viszont a többi hangsávtól szépen elhatárolódott és kissé a hallgatói pozíció felé nyúlt. Az összkép derűs klubhangulatra hasonlított. A JBL Studio 680 enyhe lelkességgel kezelte a zenét, de közben arra is ügyelt, hogy tisztán dolgozzon. Tetszett, hogy a jazzgitár hatalmas felhőt formált, amitől invitálóbb és tágabb formát öltött a zenemű.

JBL Studio 680 hangfal mélysugárzó

Elektronikus zenével, vadabb műfajokkal is nyugodtan kínálható. A legtöbben könnyűzenét, azon belül is elektronikus és popslágereket hallgatnak. Ezt a hangsugárzók nem hagyták figyelmen kívül. Az elvetemült effektekkel megfűszerezett HEDEGAARD - Ratchets sötét, masszív jellegét ügyesen megőrizték. A basszus erőteljes volt és játékos. Ráadásul az érdes, visszhangzó elektronikus hangokat óriási mezőben jelenítették meg. Fedettség érzet nélkül, egyenesen és konkrétan kürtölte szét a szobában a HDI hullámvezetős magassugárzó a részleteket. A vízszintes és függőleges szórást is meggyőzően végezte. A középpont továbbra sem volt igazán pontos, de a közvetlenség, tiszta részletesség és hatalmas tér bőven kompenzálta. A basszus legalsó részében nem volt olyan mértékű felbontás, mint a felsőbb frekvenciákban, de az óriási dinamika bőven elfeledtette.

JBL Studio 680 hangfal hangszórók

A John Wick jelenetei megmutatták a hangdobozok agilis oldalát. A lövöldözések, robbantások, ütések, padlónak verődő testek, áttörő üveglemezek még kétcsatornás felállásban is kiváló dinamikával és erővel jelentek meg. A HDI hullámvezető szélesen, de dominancia nélkül rajzolta meg a párbeszédet. Így a szereplők hangja nem zavaró elkülönítéssel, két oldalról, hanem homogén mezőként, a kép irányából, középről érkezett. A zenei betétek eközben részletgazdagon és bántó élesség nélkül jelentek meg magasabb terhelésen is. Amikor John Wick és szövetségesei állig felfegyverkeztek, várva a Continental hotelhez érkező kommandósokat, Vivaldi - Tél c. műve szólt. A zene szellős atmoszféraként ölelte körül a katonai bakancsok baljós trappolását, a Wick nadrágszíjára felkattanó huszonkilencedik lövedéktárt és megszámlálhatatlan további apró részlet. Eközben fejfájástól mentesen sikerült a film világába feledkezni, kikapcsolódni, remekül szórakozni.

JBL Studio 680 hangfal

Végszó

A JBL Studio 680 józan méretekkel megáldott, szobabarát hifi hangfal, amibe beleivódott a stúdió monitoros őszinteség és a PA hangrendszerek profi, homogén térkitöltő képessége. A diszkrét külső csak álca. Energiával telt hangzásra lehet tőle számítani olyan karakterrel, amely arany középutat képez a multimédiás mindenes és elmélyült zenehallgatós irányzatok között. A basszus textúrája nem olyan gazdag, a magashangok mikro-dinamikája pedig nem olyan finom, mint a HDI sorozat esetében. Mindez az ár és a gyártó termékkínálatának ismeretében elfogadható, főleg úgy, hogy az élvezet nem szenved csorbát. A JBL Studio 680 kezdő hifi rendszer építők és rutinosabb vájtfülűek számára is felmutat értékelhető tulajdonságokat. Meghallgatása nyugodt szívvel ajánlott azoknak, akik vegyes igényekre, közepes szobába szeretnének jól terhelhető hangfalakat. A középkategóriában kevés résztvevő képes klasszikustól elektronikus zenéig megőrizni az irányítást, de ezúttal a küldetés sikerrel zárult.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.