JBL LINK BAR soundbar teszt

2020. július 23., csütörtök, 12:35

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar mélyláda JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt Android TV soundbar

Kis túlzással szinte minden hétre jut egy új soundbar teszt, olyan hihetetlen sebességgel fejlődnek ezek a készülékek és jönnek ki az újabbnál újabb modellek a különböző gyártóktól. Ugyanezt tette a JBL is, aki továbbra is be akarja bizonyítani a versenytársaknak és a felhasználóknak, hogy nem csak Bluetooth hangszórókban mozog otthonosan. Olyannyira, hogy a Harman égisze alatt működő cég valami olyat mutatott, amit szinte még senki.

JBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbar távvezérlőJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbar hátlapJBL LINK BAR soundbar hátlapJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbarJBL LINK BAR soundbarJBL SW10 mélyládaJBL SW10 mélyláda hátlapJBL SW10 mélyláda hangszóró

Nagyon jó irányvonal, de rögös még az út

A különböző szintű soundbar-okkal szinte már Dunát lehetne rekeszteni. Külső, hangzás, szolgáltatások, integrálhatóság, és még sok hasonló indok alapján választanak ilyen rendszereket a felhasználók, de az egyéni ízlésen és persze az áron kívül már szinte semmilyen nyomós ok nincs egy-egy készülék mellett vagy ellen. Mind jól néz ki, mind jól szól, és sokféle zenét le tud játszani, hála a divatos zenemegosztó platformoknak. Mi az, amit azonban egy soundbar sem tud? Például vizuális élményt adni.

JBL LINK BAR soundbar távvezérlő

A JBL LINK BAR itt lóg ki a sorból (egyelőre), ugyanis a gyártó fogta magát és megalkotta az első Android TV-s hangszórót, amivel már nem csak a tévékészülék hangját tudja lényegesen feljavítani, hanem már kvázi médialejátszóként is szolgálhat, ha csak nincs erre már valami jobb dedikált megoldásunk.

JBL LINK BAR soundbar

Külsőre olyan, mint egy klasszikus, felsőkategóriás hangrúd. Valamivel egy méter feletti hossz, 2,5 kilós súly, és egy nagyon igényes szövetanyag, mely teljesen láthatatlanná teszi a mögötte megbújó 2 db (20 mm) magas-, és 4 db (44x80) mélyközépsugárzót. Utóbbiak már kellő légmennyiséget képesek megmozgatni ahhoz, hogy hatékonyan dolgozhassanak a hangrúd végein tátongó reflexnyílások. A beépített D osztályú erősítő 100 W-ot pumpál a hangszóróknak, ami már alkalmassá teszi a hangrudat arra, hogy kisebb méretű szobákban, akár külön mélyláda nélkül is kellemes basszusokkal árassza el a légteret.

JBL LINK BAR soundbar

A hátulján azonban az átlagtól eltérő látvány fogadott minket. Nem ritka az AUX és az optikai, de még a HDMI aljzat sem egy soundbar-nál, de négy HDMI (ebből egy ARC) már annál inkább. Ilyen bőséges csatlakozási lehetőség legfeljebb egy kisvárosi vasútállomáson szokott lenni, ám ugyanitt hiányoltuk az USB portot (csak frissítéshez való van) amellyel külső merevlemezt tudna kezelni a LINK BAR. Alapból nagyon hasznos dolog tud lenni az Android TV de itthon, a letöltött filmek hazájában ezt valószínű nem csak mi fogjuk hiányolni. Ezek persze csak a "kőkorszakban" ragadt felhasználók problémái, hiszen a Google már messze nem ezekben az ókori lehetőségekben látja a jövőt.

JBL LINK BAR soundbar hátlap

Sarah Connor idegeskedhet

A Terminátor című film-klasszikusok már a 80-as években utaltak arra, hogy a gépeink egyszer olyan okosak lesznek, hogy öntudatra ébrednek, és jól kiporolják a kis fenekünket. Ennek egy része mára már valósággá vált (szerencsére nem a porolós). A Google Assistant segítségével a JBL LINK BAR lényegében egy Google Home okosotthon központi agyává válhat, amivel messze túllép azon a szinten, hogy csak esetleges nem smart tévénket "okosítsa fel" egy médialejátszóval. Egy jól irányzott (egyelőre angol nyelvű) "Hey Google"-lal kezdett mondattal, szinte bármit kérhetünk új soundbar-unktól. Nyilván működésbe hozza a hozzá csatlakoztatott tévét és természetesen az összes Android TV vizuális és audio szolgáltatását, de ezekkel szinte csak a felszínt kapargatjuk. Kezelheti a klímánkat, a világítást, a konyhai eszközöket és még egy csomó mindent, amit a Google Home az irányítása alatt tart. Ehhez persze jelenleg nagyon jól kell tudnunk angolul, és még azon belül is válogat a kis mocsok, tehát meg kell tanulni vele megfelelően kommunikálni, amíg a paolo alto-i zsenik ki nem találják a tökéletes megoldást.

JBL LINK BAR soundbar

Ilyen extrákkal szinte nevetségesnek tűnik a gyári távvezérlő, de azért nem dobjuk még túl messzire, jól jön az! Csak egy példa: az utasításunkra a LINK BAR, pontosabban a Google Assistant kb. 10-15 másodperc alatt halkította le magát, amit pont 2 másodperc alatt értünk el a kis távirányítóval. Ha ez sem lenne elég, a letölthető applikáció segítségével, ugyanezt a távirányítót megkapjuk a telefonunkra/táblagépünkre, amivel sokkal könnyebb például begépelni valamit az Android TV keresőjébe, bár a legtöbb fontos alkalmazást Google Chromecast segítségével is pillanatok alatt átjuttathatunk a LINK BAR-ra, és onnan a tv-re.

JBL LINK BAR soundbar

Ez az egyszerű, elegáns filigrán soundbar tulajdonképpen annyi funkcióval rendelkezik, hogy napokig gépelhetnénk róla, de inkább elmondjuk tömören, hogy működés közben mit tapasztaltunk.

JBL LINK BAR soundbar hátlap

Munka közben

A beüzemelés pont olyan egyszerűen működött, mint bármely más soundbar esetében. A bőséges HDMI kínálatnak hála, több külső forrást is ki tudtunk próbálni rajta, de a lényeg inkább a Google extrák, illetve az Android TV volt. Aki teljesen szűz ebben a témában, annak fel kell készülnie néhány regisztrációra (YouTube, Netflix, RedBull TV, Spotify stb.). Az Android TV rengeteg hasznos szolgáltatót tartalmaz, melyeket tetszés szerint, nagyon rugalmasan alakítgathattunk, bővíthettünk, eltávolíthattunk. A WiFi kapcsolat mellett mi inkább az Ethernet kábelt preferáltuk, melynek csatlakoztatásával pillanatok alatt megnyílt a világ. Takaros sorokban elérhetővé vált minden vizuális és zenei szolgáltató melyek ikonjait akár a távirányítóval is rendezgethettük igényeink szerint. Néhány tv alkalmazás nem támogatta a nagyobb felbontású képet és sajnos a HDR videókat sem, de képminősége magabiztosan hozta az alsó-középkategóriás médialejátszókét. Gyönyörű színei, jó kontrasztja és nagyon éles képe volt, bár több ízben éreztük enyhén lassúnak (pl. játék konzolnál). Ami a hangot illeti, sajnos csak csonka tesztet tudtunk végezni, mert a JBL LINK BAR annyira új itthon, hogy a vezeték nélküli mélysugárzója, a JBL SW10 (plusz 90 000 Ft-ért) még nem állt rendelkezésre. Amennyiben tv készülékünk kikapcsolt állapotban van, a LINK BAR ugyanúgy szolgál hálózati zenelejátszóként vagy Bluetooth hangszóróként, mint bármely klasszikus soundbar, ám itt meg kell elégednünk a hangszóró elején látható LED pöttyökkel, mert más visszajelzést ilyenkor nem kapunk.

JBL SW10 mélyláda

Negatívumként jegyezzük itt meg, hogy a mélysugárzón kívül semmiféle surround hangszórót nem támogat a LINK BAR, sőt, ami szinte teljesen érthetetlen, hogy a Google Home multiroom hangszórói közé sem integrálható. Reméljük, ezen már dolgoznak. Ezeken túl a JBL LINK BAR hangja igyekezett minden negatívumot feledtetni velünk. A képi tulajdonságaival ellentétben a hangminősége nagyon is felsőkategóriás soundbar-okat idéz. Erőteljes masszív középtartományt egészítenek ki az olykor szinte hifisen selymes magashangok (itt nem audiofil szintre gondolunk). 30 négyzetméter körüli teszthelyiségünk sajnos túl nagynak bizonyult ahhoz, hogy elégedettek lettünk volna a basszusokkal, de abszolút meghökkentő mélytartományt produkált ez az 1 méteres rudacska. A gyár által megadott 75 Hz-es alsó határérték sem üvegrengető dübörgésről árulkodik, de egy kisebb szobában (főleg ha ideggyengék a szomszédok) bőségesen elég tud lenni. Ettől függetlenül, mi minden soundbart a hozzátartozó mélysugárzóval tartunk komplett egésznek és remélhetőleg hamarosan a LINK BAR esetében is lesz alkalmunk kipróbálni. A hangvezérlés nem mindig volt tökéletes, ahogy már fent is említettük, de amikor a jól begyakorolt kifejezésekkel kértük, nagyon gyorsan és hatékonyan végezte a dolgát. Remélhetőleg mihamarabb előállnak a magyar nyelvű verzióval is! Összeesküvés elmélet függőknek, a soundbar-on található egy kapcsoló, mellyel elvileg tilthatjuk a Google Assistant mikrofonjait és így az nem fog "hallgatózni" olyankor, amikor azt nem szeretnénk. Pár éve nem gondoltuk volna, hogy ilyeneket fogunk írni egy soundbar-ról, de ez már a valóság, és ha tippelnünk kellene, valami olyannak a kezdete, ami merőben eltér az eddigi zenehallgatási és tévénézési szokásoktól, azt pedig mindenki maga dönti el, hogy ez jó, vagy rossz neki.

JBL LINK BAR soundbar

Összegzés

A JBL megalkotta azt az eszközt, ami egybegyúr egy minőségi soundbar-t, egy Android TV-t és egy Google Home vezérlőt, ami egyrészt nagyon jól néz ki, másészt pedig fantasztikusan szól. A szoftveres részén még van mit fejleszteni, de tudomásunk szerint ez jelenleg is zajlik. A jövőbeni frissítésekkel és a hozzá megálmodott mélysugárzóval, a JBL LINK BAR egy olyan komplex megoldást jelent majd az otthonunkban, melynek segítségével szinte bármit vezérelhetünk a kanapénkon ülve, mindezt úgy, hogy közben minőségi zenék és videók kényeztetnek. Reméljük, hogy az emberiség készen áll erre, és nem úgy fogunk kinézni majd, mint a WALL-E szereplői az űrhajón.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.