JBL L82 Classic állványos hangfal teszt

Történelem sztereóban

2022. január 9., vasárnap, 22:20

JBL audio hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal JBL hangfal JBL hangfal teszt hifi hangfal teszt

A JBL L82 Classic hangjában egyszerre lappang zenetörténelem, amerikai lelkesedés és modernkori kifinomultság. Lényegesen kisebb és olcsóbb, mint a korábban általunk is tesztelt JBL L100 Classic, ezért sokkal több zenerajongó otthonában elférhet. De ne tévesszen meg senkit a kocka forma: ezekben a rockerpalánta külsejű dobozokban gondosan kiméricskélt, modern technológia rejtőzik!

JBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfal mélysugárzóJBL L82 Classic hangfal mélysugárzóJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfal csatlakozóJBL L82 Classic hangfal állványJBL L82 Classic hangfal állványJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfalJBL L82 Classic hangfal

Régi arculat, új kihívás

A JBL L100 Classicról készült tesztben kitértünk arra, hogy a woodstocki fesztivál hangosító partnereként, sikerrel vésődött bele a JBL neve a köztudatba, majd az 1980-as Maxell "Blown Away" reklámmal hogyan vált halhatatlan ikonná a gyártó eddigi legnagyobb mennyiségben értékesített hangsugárzója.

Mielőtt azonban az otthonokban hódított volna, professzionális téren is nagy tekintélyt szerzett magának a JBL, többek között azzal, hogy az 1950-es években saját hangszóróik szólaltatták meg a Fender gitárerősítőket. Az 1970-es évekre olyan hangstúdiók választották a JBL stúdió monitorait, mint az EMI, a Capitol, a Warner Brothers létesítménye, vagy a DECCA.

JBL L82 Classic hangfal

A poraiból újjáéledt JBL L100 Classic életnagyságú hangjával és lehengerlő mélytartományával nálunk is öt csillagot érdemelt ki hangzására. Azonban nem mindenki engedhet meg magának kb. 1,6 millió forint kiadást egy pár meglehetősen helyigényes hangfalra és ezzel a JBL is tökéletesen tisztában volt. Ezért döntöttek a kb. feleannyiba kerülő (jelenleg akciós áron kb. 810 000 Ft/pár) és jóval kompaktabb JBL L82 Classic elkészítése mellett. Mindehhez kellő szakmai hátteret biztosított a kaliforniai Northdridge városban lévő kutatóközpont, melyben a Harman öt(!) saját tulajdonú süketszobát, három elektronikai és két hangszórólaboratóriumot, továbbá hét zenehallgató helyiséget tart fenn.

JBL L82 Classic hangfal mélysugárzó

Nemcsak egyszerűen lekicsinyítették az L100-at. Új keresztváltót és hangszórókat terveztek azért, hogy a kisebb méretű doboz optimális hangot nyújtson. Nagyobb testvérétől eltérően az L82 Classic már csak kétutas, de arculata nagyon hasonlít a nagytesóhoz. 200 mm-es mélyhangszórójának membránja a sokak által kedvelt préselt papírból készült, ezt leszámítva belül csupa modern részletet tartalmaz: hatalmas hangszórómágneseket, fejlett keresztváltó áramkört, finomhangolt reflexnyílást és (ferrit mágnessel hajtott) titán dóm magassugárzót. Utóbbit egy akusztikai hullámvezető is kiegészíti az optimális szórás és a mélyközépsugárzóval történő hatékonyabb integráció érdekében.

JBL L82 Classic hangfal

Küllem és felszereltség

A JBL L82 Classic mellé ugyanazt az emblematikus, Quadrex nevű, kockamintás szivacs előlapot csomagolták, mint az L100 Classichoz. Jó tudni, hogy ez a szivacs tartós anyagból készült, ezért nem fog idővel úgy szétporladni, mint az 50 évvel ezelőtti L100 Century hangfalaké. Előlap nélkül lehet gyönyörködni a törtfehér mélyhangszóró-membrán látványában és a régi stúdió monitorokhoz hasonlóan, felülre pozícionált potméterben. Utóbbi hasznos célt szolgál, mert általa lehet (ízlés vagy a szoba adottságai függvényében) finomítani a magassugárzót.

JBL L82 Classic hangfal állvány

Az L82 Classic sokkal kisebb, mint az L100 Classic, de a szokásos, 13/16 cm-es hangszóróval szerelt állványos hangfalakhoz képest egyértelműen testesebb darab. Majdnem félméteres magasságához kb. 30 cm-es mélység és szélesség társul, amit (különösen akkor, ha leendő tulajdonosa nem akarja kihozni belőle a maximumot és polcra kívánja helyezni) nem árt figyelembe venni vásárlás előtt. Az optimális hangzás érdekében megfontolandó kiegészítő a külön megvásárolható, kifejezetten L82-höz hangolt, padlóra helyezhető, minőségi vasállvány (JS-80) is. Ez fülmagasságig emeli a magassugárzót és enyhén megdönti a dobozt, hogy jobb szórása legyen a szobában.

JBL L82 Classic hangfal

A masszív, majdnem 13 kilós tömeg minőséget sugall: az erős hangszórómágnesek mellett figyelmet szenteltek a vastag MDF dobozra és annak belső merevítésére is, amit egy V-alakú betéttel oldottak meg. Érdekesség, hogy az előre néző, Slipstream elnevezésű reflextölcsért és a magassugárzót aszimmetrikusan helyezték el. Az L82 hangszórókiosztása tükrözött, így a felhasználó eljátszhat a magassugárzó befelé/kifelé orientálásával.

JBL L82 Classic hangfal

Az összkép első ránézésre egyértelműen dicső múltat idéző (és a diófa furnérnak köszönhetően barátságos is) volt, akár előlappal, akár anélkül néztük. A quadrex szivacs olyan szempontból letisztultabb érzetet keltett, hogy nélküle láthatók maradtak a csavarfejek és a szivacs rögzítésére szolgáló, masszív bütykök. Hasonló összegért elegánsabb kivitelű hangfalak is léteznek, de a JBL Classic széria mentségére szól, hogy az eredeti L100 Century-n is látható volt minden egyes csavar (sőt, még a hangszórókosár pereme is).

JBL L82 Classic hangfal

Hangminőség

Az első párórás meghallgatás a Házimozi Stúdió bemutatótermében történt. Ezután elvittük magunkkal a hangfalakat és otthoni környezetben, egy kb. 18 négyzetméteres szobában ismerkedtünk velük, további napokon/heteken keresztül. Az L82 Classic hangsugárzókat Arcam SA30 sztereó erősítővel teszteltük, jelforrásként Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszó és Loewe bild i.55 televízió állt rendelkezésünkre. Az elektromos áram IsoTek tápelosztóról és tápkábelekről érkezett. A hangfalakat LessLoss C-MARC kábellel illesztettük az erősítőhöz.

JBL L82 Classic hangfal csatlakozó

Az L82 Classic kifejezetten élvezetes karakterű hangfalpár. Eleinte meglehetősen nyers és öblös hanggal szólalt meg. Viszont néhány nap után sokkal finomabbak lettek a kezdetben feltűnően csilingelő magas frekvenciák és a basszus vastagsága is alábbhagyott, tehát a dobozok igényeltek némi bejáratást. A basszus gazdag volt és határozott, ahogy a 20 cm-es hangszóróktól elvártuk. A középső hangokat (az éneket beleértve) ügyes színpadi elhelyezéssel és textúrával jelenítette meg a hangfalpár. A magashangok, ahogy előbb írtuk, nekünk eleinte zavaróan csengtek, ekkor nagy hasznát vettük az előlapon található potméternek. Sikerült annyira finomítani a titándóm karakterén, hogy zavartalanul, audiofil fegyelmezettséggel illeszkedjen a középtartományhoz.

JBL L82 Classic hangfal

Az L82 Classic bődületes mennyiségű dinamikára volt képes, amit kis terhelésen, alacsony jelszinten is fenntartott. Nem kellett feltétlenül hangosan hajtani ahhoz, hogy elevenséggel és kontraszttal ábrázolja a zenéket. Halk üzemben is meglepően élénken adta vissza például az ütős vagy pengetős hangszerek jellegzetességeit. Ettől függetlenül a benne lévő mérnöki munka akkor "nyert értelmet", ha bátrabb jelszintre sétáltattuk az Arcam hangerő szabályzóját. Nagy hangnyomás mellett is megőrizte tiszta, artikulált és gazdag karakterét a JBL L82 Classic.

JBL L82 Classic hangfal mélysugárzó

A basszusban a sok erő mellett rengeteg árnyalatot és extra tónust fedeztünk fel. A kisebb dobozméret, illetve hangszóró átmérő miatt feszesebb és viszonylag keményebb mélyhangokat kaptunk, mint az L100 Classic tesztelésekor. A The Dave Brubeck Quartet - Take Five c. számát elindítva jól kiépített sztereó teret kaptunk, határozottan, de nem erőlködve megrajzolt cintányérokkal és testes, de még épphogy nem domináns nagybőgővel. A dobozok eleven, élénk karaktere különösen a dobszólónál okozott meglepően dinamikus, magával ragadó élményt. Kicsit vadabb vizekre evezve (Post Malone - rockstar ft. 21 Savage) a JBL készséggel adta vissza a modern hip hop közegbe kódolt, masszív basszusokat. Ilyen és ehhez hasonló zenékkel azt a karaktert kaptunk, ami a szórakozni vágyó felhasználók zömére szabott. Ennek megállapítását a Daft Punk - Get Lucky tette teljesen egyértelművé. A francia elektronikus zenei duó slágerét izgalommal, nyitottsággal és erővel reprodukálta a JBL.

JBL L82 Classic hangfal

A hangfal DNS-ében ott lappangott az amerikai rocktörténelem, legalábbis számunkra a tesztelés csúcspontját Joe Satriani - Slow Down Blues c. (elektromos gitárt és szájharmonikát egyaránt tartalmazó) száma jelentette. A JBL sikeresen biztosította azt a felfűtöttséget és játékos érzetet, ami végül mozgásra invitálta a lábfejünket és széles mosolyra késztetett mindenki mást is a szobában.

JBL L82 Classic hangfal

Alternatívák

Akik a dobozméretet, autentikus külsőt túl dominánsnak gondolnák saját otthonukba és inkább modern formájú, homogénebb hangú hangfalat keresnek, azoknak a JBL Synthesis HDI-1600 megfontolandó (és valamivel olcsóbb) alternatíva. A jövőben érkezni fog az L82-nek egy még kisebb testvére (L52 Classic), remélhetőleg azt is tesztelni fogjuk!

JBL L82 Classic hangfal

Végszó

A JBL L82 Classic tesztelése kifejezetten kellemes feladat volt. Tetszett a hangfal energikus, lendületes és magas felbontású karaktere. Elsődleges célja nem a higgadt és szárazon realista ábrázolás volt, ehelyett inkább a JBL történelmének esszenciáját, kivonatát próbálta meg átadni, egy endorfinnal átitatott borítékban. Sokfajta zenei stílussal ügyesen bánt, de különösen a könnyedebb zsánerek álltak jól neki és csupa olyan zeneszám, amelyekben érvényesíthette komoly teherbírását.

Az L82 Classic teljesen önálló kategóriát képez, azoknak való, akik nem kívánják elengedni a '70-es, '80-as évek hangulatát, ugyanakkor mai, modern hangot keresnek. Ez a hangfal autentikus hangulatba öltözteti a neki szánt szobát, miközben minden szögből egyételmű módon adja tudomásul birtokosának "retró-imádatát". Egyszerre eszköz és ereklye, szobadísz és szimbólum.

A leendő tulajdonosnak érdemes szem előtt tartani, hogy a frissen kicsomagolt hangfal igényel néhány napnyi folyamatos bejáratást. Az első órákban tapasztalható akusztikai rendetlenségeket idővel szépen kisimítja. Továbbá a hangfal meghálálja a minőségi elektronikát és kábelezést, persze a hasonló árú hangsugárzók mindegyikéről kijelenthető ugyanez. Nem árt előre lemérni, hogy elfér-e majd a neki szánt helyen, továbbá akkor lesz igazán kihasználva, ha időnként bátrabb terhelésben részesítik. Aki a fentiek alapján úgy érzi, hogy szívesen meghallgatná a JBL eme közepesen kompakt időgépét, előzetes időpontfoglalást követően megteheti a Házimozi Stúdióban!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.