JBL Cinema SB450 soundbar teszt

Lehet egy K-val több?

2017. március 16., csütörtök, 10:20

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar mélyláda JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

A vásárlócsalogató, de egyben elismerést is kiváltó fejlesztések eredményeképpen szépen, lassan beszivárog az otthonokba a 4K/UHD felbontás, ami lassan-lassan lelöki a trónról a sokáig misztikumnak is beillő Full HD-t. Nem csak a képmegjelenítőket, a perifériákat is eléri az új minőségi szabvány, így nem árt már most felkészülni a váltásra. A JBL úgy tűnik elsőként ismerte fel a piaci rést, és a soundbarok között piacra dobta az SB450-et, ami az UHD felbontású tévékhez is jól passzol. Magyarországon 149990 Ft-ba kerül, ami elnézve az 599 eurós külföldi árat, igazán jó ajánlatnak számít.

JBL Cinema SB450 soundbarJBL Cinema SB450 soundbarJBL Cinema SB450 soundbar hátlapJBL Cinema SB450 soundbarJBL Cinema SB450 soundbarJBL Cinema SB450 soundbarJBL Cinema SB450 soundbarJBL Cinema SB450 soundbar HDMI csatlakozókJBL Cinema SB450 soundbar audio bemenetekJBL Cinema SB450 soundbar távvezérlőJBL Cinema SB450 soundbar mélyládaJBL Cinema SB450 soundbar mélyládaJBL Cinema SB450 soundbar mélyláda hangszóróJBL Cinema SB450 soundbar mélyláda hátlapJBL Cinema SB450 soundbar mélyláda hátlapJBL Cinema SB450 soundbarJBL Cinema SB450 soundbar

Szokásos páros, új szolgáltatások

A JBL SB450 felépítésében nem különbözik a többi 2.1 soundbartól, ami annyit jelent, hogy egy hangrúd és egy mélyláda összeállítást kapunk a dobozban. Ez utóbbi is tekintélyes méretű, és egy lefelé irányított hangszórót rejt magában. A formatervezése a JBL márkához szokott szemeknek ismerős lehet. A lekerekített hangrúd pereme szépen, egy elválasztó kontúrcsíkkal határolt, középen díszeleg a logó, sőt helyenként egy-egy piros dizájnelem is helyet kapott rajta.

JBL Cinema SB450 soundbar

Vízszintes felületre két kicsi talp segítségével telepíthető a legkönnyebben, de ugyanakkor falra is felszerelhető kulturáltan, amihez a szükséges konzolokat a gyártó mellékeli. A mélyláda és a hangrúd között - ma már mondhatjuk természetesnek - nincs vezetékes összeköttetés, hanem Bluetooth adatkapcsolattal kommunikálnak egymással.

JBL Cinema SB450 soundbar HDMI csatlakozók

A hangrúd hátoldalán helyezték el a csatlakozókat, amik közül a négy HDMI játssza a legfontosabb szerepet. Három bemenet és egy kimenet áll rendelkezése, ami ARC kompatibilis. A HDMI csatlakozók teljes mértékben alkalmasak a 4K/UHD televíziók és képforrások kiszolgálására. Külső források vezetékes csatlakoztatására még két további lehetőség van, az egyik a hagyományos 3,5 mm-es Jack, míg a másik az optikai.

JBL Cinema SB450 soundbar audio bemenetek

A több mint egy méteres hangrúdban 58 mm-es hangszórók sorakoznak, beépített erősítőjének teljesítménye 240 W. A kezelési komfortot növelik a tetején lévő kezelőgombok, amik a legfontosabb funkciók visszaigazolására eltérő színű háttérvilágítást kaptak.

JBL Cinema SB450 soundbar

Ennek a komfortosságnak további eleme a kártya méretű távvezérlő, amit nevezhetünk érintősnek, de azért a gombok működésének finomsága attól messze van, elég erőteljes nyomásra reagálnak csak.

JBL Cinema SB450 soundbar mélyláda

A mélyláda 200 mm-es hangszórót kapott, a beépített erősítő 200 W teljesítményű. A hangdoboz hátlapján lehetőségünk van a frekvenciavágás és a fázis változtatására, a szoba akusztikájának és persze a fülünknek megfelelően. A távvezérlő segítségével a mélyhangzást lépésekben módosíthatjuk ízlésünkhöz és a hanganyaghoz illően.

JBL Cinema SB450 soundbar mélyláda hangszóró

A soundbar speciális hangeffekteket is kínál, mint a beszéd, párbeszéd kiemelés, illetve a virtuális térhangzás. A JBL SoundShift nagyon egyszerűvé teszi a források közötti váltást, legyen az televízió, tablet vagy telefon. A JBL Connect funkcióval egy másik, kompatibilis JBL hangsugárzóval köthető össze az SB450, így bővíthető a rendszer.

JBL Cinema SB450 soundbar mélyláda hátlap

Hangpróba

A JBL SB450-et egyszerű beüzemelni, hiszen a mélynyomó és a hangrúd között az adatkapcsolatot egy pillanat alatt fel lehet építeni. A kezelőgombok elhelyezése informatív, a legszükségesebb üzemmódról mindig tájékoztat minket. Az elhelyezés vízszintes felületre tényleg nagyon egyszerű, szerelést nem igényel, de maga a hangrúd meglehetősen hosszú, kellett azért helyet biztosítani neki.

JBL Cinema SB450 soundbar távvezérlő

A távirányítóval mindent kényelmesen vezérelhetünk, de a gombok sokkal finomabban is működhetnének. Zavarónak bizonyult, hogy nem mutatja semmi például a hangerő állapotát, így előfordult, hogy szinte teljes hangerőnél sikerült a készüléket bekapcsolni. Az érdekes, hogy a JBL ehhez nem készített önálló vezérlő applikációt, így csak a hagyományos módon tudjuk megtenni. Persze okos eszközökről van lehetőség a streamelésre, így jól illeszthetjük a meglévő rendszerünkbe.

Hangminőség zenével

Meglepően jól szólt, de ne hasonlítgassuk a sztereó rendszerekhez, mivel azok egész más adottságokkal rendelkeznek. Mélyekből nem volt hiány, tisztán szólt, de nagyobb hangerőn kicsit bomlott az egység. Ugyanakkor tagadhatatlan dinamikájú és a felbontása nagyon részletes, mozi jellegű hangzást produkált. Elővéve a hagyományos klasszikusokat Dave Brubeck Take Five felvételében a dinamikus és kifinomult előadás előtérbe került, gyakorlatilag a magas- és mélytartomány is nagyon rendben volt. Nem túlzott egyik tartomány sem, nem is pufogtak a mélyek, de persze el lehet rontani ezt is egy nem megfelelő beállítással. Hangerőből nem volt hiány, és csak a legnagyobb teljesítménynél vált érezhetővé, hogy a mélyek kicsit külön életet éltek. A felbontása és részletessége is jobb volt, mint az átlagos, megfelelően részletezett volt a hangkép. Klasszikus zenére nem tűnt ideálisnak, de könnyebb műfajokkal, illetve jazz esetében jól állta a sarat.

JBL Cinema SB450 soundbar

Hangminőség filmekkel

Ez a soundbar kisebb 5.1-es rendszereket simán tudott volna helyettesíteni, annak ellenére, hogy a háttérsugárzókat csak oda tudtuk képzelni. Itt is a jól megszokott lemezeket választottuk, Men in Black illetve Indiana Jones sorozat. Elégedettek voltunk, kellő teljesítmény és dinamika szorult ebbe a JBL soundbarba. Az önálló mélysugárzó jól tette a dolgát, eléggé alacsony frekvenciákat ki lehetett belőle csikarni. A beszédhangokat nagyon jól visszaadta, és ideális szobában, ahol a falakról vissza tudtak verődni a hangok még térérzetünk is keletkezett. A hangeffektek visszaadása nem okozott nehézséget, és feltűnt, hogy a két hangsugárzó nagyon szépen működött egymással szinkronban, kellemes hangélményt adtak alacsonyabb hangerőn is.

JBL Cinema SB450 soundbar

Ajánlás

A JBL SB450 kimondottan jó hangú soundbar, ami majdhogynem mindenevőnek is mondható. Sokkal jobb hangrendszer annál, hogy csak a televízió hangját lenne hivatott kiváltani. Zenehallgatásra és filmnézésre is ajánljuk bátran. Ára 150 ezer forint, de nem mondható soknak, mivel ezért a pénzért minőségi hangzást kapunk. Ha ezt még egy önálló applikációval is megtámogatná a gyártó, igazi adu ász lenne a kezében, viszont a 4K/UHD képességgel mindenképpen dzsókernek számít.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.