JBL Cinema SB450 soundbar teszt

Lehet egy K-val több?

2017. március 16., csütörtök, 10:20

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar mélyláda JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

A vásárlócsalogató, de egyben elismerést is kiváltó fejlesztések eredményeképpen szépen, lassan beszivárog az otthonokba a 4K/UHD felbontás, ami lassan-lassan lelöki a trónról a sokáig misztikumnak is beillő Full HD-t. Nem csak a képmegjelenítőket, a perifériákat is eléri az új minőségi szabvány, így nem árt már most felkészülni a váltásra. A JBL úgy tűnik elsőként ismerte fel a piaci rést, és a soundbarok között piacra dobta az SB450-et, ami az UHD felbontású tévékhez is jól passzol. Magyarországon 149990 Ft-ba kerül, ami elnézve az 599 eurós külföldi árat, igazán jó ajánlatnak számít.

Szokásos páros, új szolgáltatások

A JBL SB450 felépítésében nem különbözik a többi 2.1 soundbartól, ami annyit jelent, hogy egy hangrúd és egy mélyláda összeállítást kapunk a dobozban. Ez utóbbi is tekintélyes méretű, és egy lefelé irányított hangszórót rejt magában. A formatervezése a JBL márkához szokott szemeknek ismerős lehet. A lekerekített hangrúd pereme szépen, egy elválasztó kontúrcsíkkal határolt, középen díszeleg a logó, sőt helyenként egy-egy piros dizájnelem is helyet kapott rajta.

JBL Cinema SB450 soundbar

Vízszintes felületre két kicsi talp segítségével telepíthető a legkönnyebben, de ugyanakkor falra is felszerelhető kulturáltan, amihez a szükséges konzolokat a gyártó mellékeli. A mélyláda és a hangrúd között - ma már mondhatjuk természetesnek - nincs vezetékes összeköttetés, hanem Bluetooth adatkapcsolattal kommunikálnak egymással.

JBL Cinema SB450 soundbar HDMI csatlakozók

A hangrúd hátoldalán helyezték el a csatlakozókat, amik közül a négy HDMI játssza a legfontosabb szerepet. Három bemenet és egy kimenet áll rendelkezése, ami ARC kompatibilis. A HDMI csatlakozók teljes mértékben alkalmasak a 4K/UHD televíziók és képforrások kiszolgálására. Külső források vezetékes csatlakoztatására még két további lehetőség van, az egyik a hagyományos 3,5 mm-es Jack, míg a másik az optikai.

JBL Cinema SB450 soundbar audio bemenetek

A több mint egy méteres hangrúdban 58 mm-es hangszórók sorakoznak, beépített erősítőjének teljesítménye 240 W. A kezelési komfortot növelik a tetején lévő kezelőgombok, amik a legfontosabb funkciók visszaigazolására eltérő színű háttérvilágítást kaptak.

JBL Cinema SB450 soundbar

Ennek a komfortosságnak további eleme a kártya méretű távvezérlő, amit nevezhetünk érintősnek, de azért a gombok működésének finomsága attól messze van, elég erőteljes nyomásra reagálnak csak.

JBL Cinema SB450 soundbar mélyláda

A mélyláda 200 mm-es hangszórót kapott, a beépített erősítő 200 W teljesítményű. A hangdoboz hátlapján lehetőségünk van a frekvenciavágás és a fázis változtatására, a szoba akusztikájának és persze a fülünknek megfelelően. A távvezérlő segítségével a mélyhangzást lépésekben módosíthatjuk ízlésünkhöz és a hanganyaghoz illően.

JBL Cinema SB450 soundbar mélyláda hangszóró

A soundbar speciális hangeffekteket is kínál, mint a beszéd, párbeszéd kiemelés, illetve a virtuális térhangzás. A JBL SoundShift nagyon egyszerűvé teszi a források közötti váltást, legyen az televízió, tablet vagy telefon. A JBL Connect funkcióval egy másik, kompatibilis JBL hangsugárzóval köthető össze az SB450, így bővíthető a rendszer.

JBL Cinema SB450 soundbar mélyláda hátlap

Hangpróba

A JBL SB450-et egyszerű beüzemelni, hiszen a mélynyomó és a hangrúd között az adatkapcsolatot egy pillanat alatt fel lehet építeni. A kezelőgombok elhelyezése informatív, a legszükségesebb üzemmódról mindig tájékoztat minket. Az elhelyezés vízszintes felületre tényleg nagyon egyszerű, szerelést nem igényel, de maga a hangrúd meglehetősen hosszú, kellett azért helyet biztosítani neki.

JBL Cinema SB450 soundbar távvezérlő

A távirányítóval mindent kényelmesen vezérelhetünk, de a gombok sokkal finomabban is működhetnének. Zavarónak bizonyult, hogy nem mutatja semmi például a hangerő állapotát, így előfordult, hogy szinte teljes hangerőnél sikerült a készüléket bekapcsolni. Az érdekes, hogy a JBL ehhez nem készített önálló vezérlő applikációt, így csak a hagyományos módon tudjuk megtenni. Persze okos eszközökről van lehetőség a streamelésre, így jól illeszthetjük a meglévő rendszerünkbe.

Hangminőség zenével

Meglepően jól szólt, de ne hasonlítgassuk a sztereó rendszerekhez, mivel azok egész más adottságokkal rendelkeznek. Mélyekből nem volt hiány, tisztán szólt, de nagyobb hangerőn kicsit bomlott az egység. Ugyanakkor tagadhatatlan dinamikájú és a felbontása nagyon részletes, mozi jellegű hangzást produkált. Elővéve a hagyományos klasszikusokat Dave Brubeck Take Five felvételében a dinamikus és kifinomult előadás előtérbe került, gyakorlatilag a magas- és mélytartomány is nagyon rendben volt. Nem túlzott egyik tartomány sem, nem is pufogtak a mélyek, de persze el lehet rontani ezt is egy nem megfelelő beállítással. Hangerőből nem volt hiány, és csak a legnagyobb teljesítménynél vált érezhetővé, hogy a mélyek kicsit külön életet éltek. A felbontása és részletessége is jobb volt, mint az átlagos, megfelelően részletezett volt a hangkép. Klasszikus zenére nem tűnt ideálisnak, de könnyebb műfajokkal, illetve jazz esetében jól állta a sarat.

JBL Cinema SB450 soundbar

Hangminőség filmekkel

Ez a soundbar kisebb 5.1-es rendszereket simán tudott volna helyettesíteni, annak ellenére, hogy a háttérsugárzókat csak oda tudtuk képzelni. Itt is a jól megszokott lemezeket választottuk, Men in Black illetve Indiana Jones sorozat. Elégedettek voltunk, kellő teljesítmény és dinamika szorult ebbe a JBL soundbarba. Az önálló mélysugárzó jól tette a dolgát, eléggé alacsony frekvenciákat ki lehetett belőle csikarni. A beszédhangokat nagyon jól visszaadta, és ideális szobában, ahol a falakról vissza tudtak verődni a hangok még térérzetünk is keletkezett. A hangeffektek visszaadása nem okozott nehézséget, és feltűnt, hogy a két hangsugárzó nagyon szépen működött egymással szinkronban, kellemes hangélményt adtak alacsonyabb hangerőn is.

JBL Cinema SB450 soundbar

Ajánlás

A JBL SB450 kimondottan jó hangú soundbar, ami majdhogynem mindenevőnek is mondható. Sokkal jobb hangrendszer annál, hogy csak a televízió hangját lenne hivatott kiváltani. Zenehallgatásra és filmnézésre is ajánljuk bátran. Ára 150 ezer forint, de nem mondható soknak, mivel ezért a pénzért minőségi hangzást kapunk. Ha ezt még egy önálló applikációval is megtámogatná a gyártó, igazi adu ász lenne a kezében, viszont a 4K/UHD képességgel mindenképpen dzsókernek számít.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.