JBL Cinema SB250 soundbar teszt

Egyszerűen jót

2016. július 1., péntek, 11:15

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar mélyláda JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

Számtalan lehetőség adódhat, hogyha a televíziónk hangját szeretnénk feljavítani. Nyilván sokaknak egyből a komplett házimozi rendszer beszerzésére asszociálnak, de nem kell azért ennyire messzire menni. Elég egy márkás, de egyszerűbb soundbar is, mint amilyen a JBL Cinema SB250. Alapvetően könnyű telepíteni, vezeték nélküli aktív mélyláda tartozik hozzá, de igaz, csak néhány egyszerűbb csatlakozási lehetőség található rajta. Nem elég? Mindez 80000 Ft-ért, azért nem rossz ajánlat!

JBL SB250 soundbar dobozJBL Cinema SB250 soundbarJBL Cinema SB250 soundbarJBL Cinema SB250 soundbarJBL Cinema SB250 soundbarJBL Cinema SB250 soundbarJBL SB250 soundbar hátlapJBL SB250 soundbar mélyládaJBL SB250 soundbar mélyláda hátlapJBL SB250 soundbar mélyládaJBL SB 250 soundbar tartozékokJBL Cinema SB250 soundbarJBL Cinema SB250 soundbarJBL Cinema SB250 soundbar

Mi van a csomagban?

A JBL Cinema SB250 doboza méretes, de azért kezelhető, térfogatát növeli a benne lévő mélyláda, illetve maga a soundbar (hangrúd), ami elég vékonykára sikerült. A rendszer kétcsatornás közép/magas hangsugárzóval szerelt, amihez vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül lehet a mélysugárzót csatlakoztatni. A soundbar méretét tekintve éppen egy 32 colos televízióhoz illeszthető a legjobban. Mindene lekerekített és gondosan tervezett, középen csak a JBL felirat díszeleg, ami diszkréten utal arra, hogy itt mégis csak valami márkás cucc szól. A doboza egyébként nagyon kulturált, de bőven van benne hely, ami részben üres, részben pedig a tartozékokat rejti. Ebből pedig nem sok van, de amit kapunk azok hasznos dolgok. A csomagolás magában rejt egy falikonzolt, ha esetleg nem szeretnénk a televízió előtti helyet teljes mértékben eltüntetni, vagy ha éppen ideális elhelyezésre vágyunk. Kapunk még egy infravörös távvezérlőt is a főbb funkciók elérésére, továbbá analóg és digitális összekötő kábeleket. Mindkét egység önálló tápegységgel rendelkezik, így két szabad konnektort kell biztosítanunk számukra.

JBL SB 250 soundbar tartozékok

Felépítés

Az erősítő együttes teljesítménye 200 W, ami a mélynyomó 16,5 cm-es hangsugárzóját és a hangrúd hangszóróit hajtja. A hangrúdban, ami egy jól sikerült bagettre emlékeztet, két darab 55 mm-es közép/magas, illetve kettő darab 32 mm-es magassugárzó dolgozik. A hangrúd hossza 83,1 cm, ami a korábban említett 80 cm-es televízióhoz ideális, míg a mélysége 6,5 cm és a magassága közel 8 cm. Az anyagminősége nagyon jó, kicsit emlékeztet a hordozható JBL hangrendszerekre, amik oly nagy népszerségnek örvendenek a fiatalok körében. A hangsugárzó grill fémből készült, apró lyukacsos megoldással, amit levenni nem lehet a hangszórók elől, de alapvetően sok értelme nem is lenne, mivel az a hangminőségen ebben az esetben biztos nem javít.

JBL Cinema SB250 soundbar

A hangrúd felső részén találjuk azokat a kezelőszerveket, amelyek a legalapvetőbb funkciók elérését szolgálják. Ezek között helyezték el a hangerő szabályozás gombjait, a bemenet választást, a Bluetooth kapcsolat beállító gombját, illetve a Harman Display Surround gombját. A hátoldalon, besüllyesztve találhatjuk a mélynyomó és a hangrúd összepárosítására szolgáló gombot, optikai és 3,5 mm-es analóg bemeneteket. A hangrendszer USB aljzatot is kapott, de ez csak szoftverfrissítésre teszi alkalmassá a készüléket, külső adattároló nem csatlakoztatható hozzá. Mindezen kívül egy lényeges hangszínszabályzó választó kapcsoló is helyet kapott a hátoldalán, amivel kiválaszthatjuk és optimalizálhatjuk a hangzást abban az esetben, ha a falra szereljük, illetve valamilyen vízszintes felületre helyezzük. (pl. TV állvány)

JBL Cinema SB250 soundbar

A mélyláda nem túl nehéz darab, és főleg nagyon kevés helyet foglal. A szinte szabályos kockaformát csak a méretes talpak bontják meg, amik a megfelelő légrést biztosítják a padló és a membrán között. A hátoldalán szintén találunk néhány kapcsolót, amelyek közül az egyik a hangrúd párosítására szolgál, a másik pedig egy 0/180 fok között állítható fáziskapcsoló. Ez utóbbival optimalizálhatjuk a mélyeket, lehallgatási pozíciótól függően. A két egység gyakorlatilag ennyiből áll, tehát könnyű dolgunk volt a telepítéssel.

JBL SB250 soundbar mélyláda

Tényleg jobb a hangja?

Tényleg jobb, de ne szaladjunk ennyire előre! A felépítés nagyon egyszerű, és ez megfelel annak a koncepciónak, hogy egy márkás, olcsó és praktikus termékkel tudjuk kiegészíteni az otthoni mozinkat. Ne feledjük: ez is csak egy soundbar, tehát nem hangprojektor. Nem fogja helyettesíteni az 5.1, 6.1 vagy még magasabb hangfalszámmal rendelkező igazi házimozi rendszereket. Arra tervezték, hogy kicsit jobb legyen a tévéműsorok hangja, mozisabb legyen egy-egy film hangzása, de semmi több. Mindezt olcsón oldja meg a Harman, egy olyan márkanévvel, mint a JBL, ami jól cseng a hangtechnikában járatosak fülében.

JBL Cinema SB250 soundbar

A SB 250 egy egyszerű modell, de olcsósága ellenére nagyon ütős hanggal áldották meg. A hangrudat könnyedén elhelyezhetjük kisebb tévéállványokon is, vagy akár a televízió mögött. Amennyiben nincsen közvetlen rálátása a távvezérlőnek a készülékre, úgy irányítani sem tudjuk, erre azért figyeljünk.

JBL Cinema SB250 soundbar

Az SB250 soundbar tesztje során a két egység összepárosítása egyszerű volt, valamint optikai bemenetét használva érhettük el a legjobb minőséget. Az előlapon semmilyen visszajelzés nem látható, így az egyes funkciókról, hangzástípusról, bemenetekről csak akkor tájékozódhatunk, ha a hangrúd felső részén lévő kezelőgombok visszajelző LED-jeit ellenőrizzük. A hitelkártya méretű távirányítóját használhatjuk minden beállításhoz, így azon a hangerőt, illetve a basszust önállóan módosíthatjuk. A hangerő szabályozása nem tekinthető teljesen fokozatmentesnek, mivel egy relatív normál hangerőről rögtön lenémít, ha csökkentjük.

Jó megoldás a hangzás közvetlen választásának lehetősége, amelyek normál sztereó, virtuális surround, illetve a Harman volume. A virtuális surroundot nem kell magyarázni, míg a Harman volume úgy viselkedik, mint a loudness a hagyományos erősítőkön.

JBL SB250 soundbar mélyláda

A tesztet tévéműsorokon kezdtük, hiszen az egyik leggyakrabban hallgatott forrás úgy is ez lesz. Nos, arra kitűnő, mivel egyértelműen sokkal jobb hangzást biztosít, mint egy átlag televízió. A közép- és magastartomány beszédhangra tökéletes, zenére kicsit talán szegényes, de ezzel együtt jól hallgatható például egy zenei csatorna is. Önmagában a soundbar árkategóriájának megfelelő hangzást biztosít, de lehetne finomabb a megszólalása. Filmeken a szett egyértelműen sokkal jobb hangzást produkált, de ez érthető, mivel az az igazi közege. A virtuális hangzás ugyan kicsit kiterjeszti a térhatást, míg a Harman volume bekapcsolásával egyértelműen dinamikusabbá és egyben hangosabbá is válik a rendszer. Az Indiana Jones sorozat, vagy éppen a 007-es ügynök kalandjai egészen moziszerű hangzást kapnak, bár nem helyettesítve egy klasszikus házimozi rendszert. A teljesítménye elegendő, sőt több mint elegendő, torzítást hallgatható hangerőn nem produkált. A mélyek aránya jól beállítható, de a kis távvezérlő érintő gombjai viszont néha csak emberesebb nyomásra reagáltak. Ha valaki a komolyabb mélyhangokat helyezi előtérbe, akkor egyértelműen bele fog szeretni az SB 250-be.

JBL Cinema SB250 soundbar

Összegzés

Olcsó is, jó is, ha röviden össze szeretnénk foglalni a JBL SB250 tulajdonságait. Arra tervezték, hogy "feljavítsuk" vele a televíziók hangzását, így a napi tévézést élvezetesebbé tegyük. Ennek a funkciónak maximálisan meg is felel, sokat dob az átlag tévé hangján. Olcsóságának ára néhány kényelmi funkció hiánya, mint amilyen az ARC, vagy éppen az előlapi kijelző. Ennek ellenére könnyen kezelhető, mivel cserébe bekapcsolható rajta a visszajelző hang, ami minden gombnyomásnál aktív. A 100000 Ft alatti kategóriában jó vételnek számít, mivel sokkal szórakoztatóbbá és élvezetesebbé tehetjük vele a tévézést, ezáltal csak ajánlani tudjuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.