JBL Cinema SB170 soundbar teszt

2021. november 24., szerda, 19:10

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

Mióta a JBL egy bölcs döntést követően félretette klasszikus hifi termékeinek versenyeztetését, ahol bizony már komoly lemaradásban volt, és megalkotott egy új irányt a vagány és fiatalos szórakoztató elektronikák terén, talán még nem is tudták, hogy mekkora sikertörténet veszi kezdetét. A Bluetooth hangszórók terén megkérdőjelezhetetlen, amit elértek, de ami azt illeti, az igazán jó ár/értékű soundbar-jaik is követik őket a siker útján. Sok nagyon jó soundbar-hoz volt már szerencsénk a JBL-től, de a Cinema SB170, új dimenziókat nyitott. Imádni való kis kedvenc lett belőle.

JBL Cinema SB170 soundbarJBL Cinema SB170 soundbarJBL Cinema SB170 soundbarJBL Cinema SB170 soundbar csatlakozókJBL Cinema SB170 soundbar távirányítóJBL Cinema SB170 soundbar távirányítóJBL Cinema SB170 soundbar mélyládaJBL Cinema SB170 soundbar mélyládaJBL Cinema SB170 soundbar mélyládaJBL Cinema SB170 soundbar mélyláda hátlap

Kis pénz, kis foci?

Nagy igazság, de Hofi Géza idejében még nem lehetett sejteni, hogy pár évtizeddel később a technika már rá fog cáfolni erre a legendássá vált szólásra. Több méregdrága soundbar és hangprojektor is megfordult már csapatunknál, és nagyon örültünk minden egyes olyan modellnek, ami ha nem is teljes mértékben, de kielégítően tudott helyettesíteni egy komplikáltabb és költségesebb házimozi rendszert. Ahogy ebben a világban az lenni szokott, természetesen itt is a pénz az úr, és ha akad zseton egy Denon, Harman Kardon, Bose, vagy ne adj isten egy Sennheiser csúcsmodellre, akkor bizony cifra élményekben lehet részünk akár egy szimpla hangrúdtól is, pláne ha mélysugárzója is van. De mi a helyzet azokkal a felhasználókkal, akik nincs nagyon mit a whisky-be aprítani? Nos, jó pár évvel ezelőtt még olyan borzalmakat lehetett venni 100 ezer forint alatt, hogy inkább maradt volna a tv hangja.

Mára ez alaposan megváltozott, és az un. "budget" kategória koronázatlan királya kidobta az asztalra a megtestesült megdöbbenést! Egy olcsó készülék mindig kompromisszumokkal jár. Nincs ez másképp a Cinema SB170 esetében sem, de ebben az árfekvésben vagy sok hasznos funkciót és tudást kapunk, vagy jó hangot. A kettőt együtt soha, ami rendben is van így. Nekünk mindig is az utóbbi verzió állt közel a szívünkhöz, ezért az SB170 tudástárát igen kurta sorokban fogjuk ismertetni.

JBL Cinema SB170 soundbar

A szerény tehetség

A gyártótól már megszokott, látványosan "megmarketingelt" dobozból kiszedve, az SB170 némi kétséget ébresztett bennünk. A hangrúd (900x67x63 mm) és a vezeték nélküli mélysugárzó (170x345x313 mm) is igen diszkrét mérettel kerültek elő a kartonból, ami egy hifi készüléknél nem feltétlenül a duzzadó erő és dinamika jele, de ha valaki képes kis hangszóróból nagy hangot kihozni, az a JBL. Az SB170 megépítése és külső jegyei tükrözik a gyártójára jellemző igényességet, de a matt mélysugárzó fényes felületű hangrúddal megérdemel egy fekete pontot. Döntsük már el, hogy milyen legyen a szett, és akkor legyen olyan minden része, nem is beszélve a lakk felületek porra, ujjlenyomatra stb. érzékenységéről.

JBL Cinema SB170 soundbar távirányító

Ahogy az alcímben is említettük, az SB170 technikai tudása elég szerényre sikeredett. Nincs semmiféle hangzatos téralkotó vagy szobakalibrációs szoftvere, csini kijelzője, divatos hálózati funkciók armadája, sem egy EON kapcsolószekrényre emlékeztető csatlakozó terminálja.

Ami viszont van, az két ovális közép-, két selyemdóm magassugárzó, egy HDMI ARC és egy optikai aljzat, Dolby Digital jelfeldolgozás, Bluetooth (v4.2) kapcsolat, egy egyszerű, de praktikus távvezérlő néhány előre beállított EQ-val és párbeszéd kiemeléssel. Persze a vezeték nélküli basszreflex mélysugárzó egy 12 cm-es hangszóróval is megér egy misét, ami ugyan elég pöttöm kis dobozocska, de szinte bárhova el tudjuk rejteni, és ugye senkinek nem kell bemutatni egy JBL Charge, vagy Xtreme mélyhangjait egy kólásdoboznyi testből. Bármilyen más származásnál aggódtunk volna, hogy ebből mi lesz, de a JBL nem véletlenül lett az egyik kedvencünk mióta megtalálta az igazi útját. Szerencsére bejött a tippünk.

JBL Cinema SB170 soundbar mélyláda

Működés közben

Az SB170 felszereltségénél csak a beüzemelése volt egyszerűbb. Táp és HDMI kábelt csatlakoztattuk, bekapcsoltuk, ennyi. Mélysugárzó azonnal kapcsolódott, indulhatott a bejáratás, amire csak néhány napot kapott a kis JBL, mert egyrészt a kíváncsiságunk legyűrte a türelmünket, másrészt megdöbbentően jól szólt olyan nyersen, mint az angolosra sütött bélszín. Két fontos szám mielőtt elmeséljük mit hallottunk. 70 000! Mindössze ennyi forintból nem adnak vissza az Extreme Audio-s fiúk, ha elviszünk tőlük egy JBL Cinema SB170-et. 30! Ez pedig a teszt-szoba mérete volt m2-ben, hol már több ennél drágább és testesebb soundbar is elvérzett már.

JBL Cinema SB170 soundbar csatlakozók

Amit nagyon nem szeretünk, de "ennyiért elnézzük neki", hogy egy apró fehér LED-en kívül semmi visszajelzésünk sincs a hangerő állásáról, ahogy arról sem, ha hangszíneket, bemeneteket váltunk, vagy a párbeszéd kiemelőt aktiváljuk. Szinte minden soundbar tesztünk alkalmával igyekszünk hangsúlyozni e készülékek valós funkcióját és küldetését. Ez nem más, mint hogy kompakt méretek mellett, drasztikusan feljavítani a tv hangját. A Cinema SB170-et szívünk szerint ennek az elméletnek a nagykövetévé neveznénk ki, mert valami hihetetlen egyszerűséggel tette mindezt, úgy, hogy egy pillanatig sem izzasztotta meg a feladat.

JBL Cinema SB170 soundbar mélyláda

A zenék világban nagyon magabiztosan és élvezetesen tette a dolgát, miközben nyomát sem éreztük a méreteiből várt gyengeségnek. A kis mélysugárzóból elhanyagolható mennyiségű búgás, olykor diszkrét dobozhang volt jellemző, de a töredékét sem tapasztaltuk annak, amit a legtöbb hasonló értékű konkurencia produkált eddig. Ezek a jelenségek szinte velejárói ennek a rétegnek. A térképzése elmaradt a sok szögben elfordított hangszórós, térhatású modellekéhez képest, de így sem konkrétan a hangrúdból érkezett a muzsika, hanem egy egész hatásos színpadot kreált maga köré. A hangszeres zenék nem véletlenül kívánják meg a komoly hangrendszereket és az sem átlagos, hogy egy soundbar-on audiofil élményben legyen részünk, így az SB170 sem okozott ebben pozitív csalódást. Egy kellemes jazz, blues vagy szimfonikus zenei album legfeljebb hallgatható volt a JBL-en de semmiképp sem mélységeiben élvezhető. A basszusok jelen voltak és az erőben sem volt hiány, mégsem éreztük valósnak, a közép- és magashangok pedig fátyolosan, és kissé erőtlenül szólaltak meg.

JBL Cinema SB170 soundbar mélyláda hátlap

Az rock zenék sem hagytak mély nyomot, de míg egy rommá basszerezett Korn albumot nagyon csíptünk, egy-egy elektromos gitárt tépős Metallica szám már erősen zavaró harsogásba csapott át. Ebben a stílusban inkább diszkrétebb vokálosabb vonalat szerettük jobban, de ahogy már oly sokszor, ennél a soundbar-nál is inkább a lendületesebb és egyszerűbb zenék jöttek be, főleg ha nem kellett élő hangszereket prezentálnia. Elektronikus, pop, hip-hop stb. volt az igazi otthona az SB170-nek. Itt tudott pörögni, szárnyalni, dübörögni, méghozzá úgy, hogy a bútorokon is alaposan éreztette, hogy kicsi a bors, de nagyot tud ütni. Nem vártunk ilyen szintű dinamikát, főleg basszust összesen 220 W teljesítményből és ilyen méretekből. Egy átlagos porszívót játszi könnyedséggel túlzenélt egy élő Paul Kalkbrenner mix-szel, sőt, talán még egy kis táncolás is lett belőle közben.

JBL Cinema SB170 soundbar távirányító

Ezek után az igazi vadászterületén már tudtuk, hogy mire számíthatunk. A "Movie" hangszín akár filmen, akár zenén, számunkra a legjobb választás volt, de míg a muzsikákat agyonvágta a próba erejéig rányomott párbeszéd kiemelés, mozizás közben kifejezetten előnyösen hatott az összképre. Imádtuk vele a dialógokat, akciójeleneteket, és a legtöbb betét zenét is, főleg ha valamilyen vagány fiatalos verzió volt, bár a Bohemian Rhapsody, vagy a Whiplash is tartogatott mosolyra csalós jeleneteket. A legjobban mégis a John Wick, Jurassic Park vagy Trasformers jellegű akció zúzások mutatták meg a kis kecses készülék erejét és tudását. A fémek csengése, csattogása, a robbanások ereje, a szilánkok vagy golyók suhanása alaposan próbára tette a teljes frekvencia-tartományt, ha figyelembe vettük, hogy egy összesen 70 000 Ft értékű rendszer dühöng előttünk, azt is elfelejtettük, hogy kevés a csatlakozó, nincsenek okos funkciók, vagy éppen itt ott hamarabb elértük a rendszer határait, mint a több százezres nagytesók esetében.

Ha egy soundbar-tól azt várjuk el, hogy a tv hangja fel legyen tuningolva, akkor a JBL Cinema SB170 jelenleg az egyik legjobb választás a piacon, mert nemhogy elvégzi ezt a feladatot, hanem brutálisan túl is szárnyalja azt, mindezt (túlzás nélkül) röhejes áron!

JBL Cinema SB170 soundbar

Összegzés

A JBL a nagyon jól eltalált Bluetooth hangsugárzói mellett, pont az ilyen brutálisan jó ár/értékű soundbar-jai miatt érdemelte ki a nagyközönség figyelmét, és hosszú ideje a mi elismerésünket is. A Cinema SB170 pont azoknak ajánlott, akik hely és pénz hiányában vannak, de a hangzást minden esetben előnyben részesítik a manapság elterjedt okos funkciókkal szemben. Ez a hangrendszer a szemünkben az igazi végletek eszköze. Talán a legkorrektebb áron kínálja a legszegényesebb szolgáltatáscsomagot, de a kategóriájában a legjobb hanggal fűszerezve, és míg a tudásban tudunk engedni az igényekből, a fülünk kevésbé ismer kompromisszumot. Nálunk abszolút kivívta az Ajánlott Vétel címet!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.