JBL Boost TV hangrendszer teszt

Tévétuning ésszel

2016. január 7., csütörtök, 11:00

JBL audio hangfal hangszóró hangrendszer soundbar Bluetooth Bluetooth hangszóró Bluetooth hangrendszer JBL hangszóró JBL hangfal JBL soundbar soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL soundbar teszt JBL hangfal teszt

A JBL Boost a mobil hangszórók, illetve a televíziók hangosítására szánt, soundbar hangrendszerek előnyeit ötvözi. Frappánsan kivitelezett, ugyanakkor hatékony eszközhöz volt szerencsénk, ami ráadásul a képességeihez mérten nem is annyira drága.

JBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbarJBL Boost TV soundbar

Furcsa, vagy hibátlan?

Ha nagyon lesarkítva kellene definiálnunk a Boost TV-t, akkor azt mondanánk, hogy funkcionalitását tekintve olyan, mint egy aktív centersugárzó. Persze jobban belegondolva, maximum a fizikai elhelyezését illetően lehet a hagyományos házimozi rendszerek középső csatornájához hasonlítani, mert sokkal inkább egy mini soundbarról van szó. De bármennyire is próbálnánk belekötni, nem tudunk. Ez a termék így jó, ahogy van. Miért is?

JBL Boost TV soundbar

A legtöbb gyártó követni kezdte azt a kialakult tendenciát, miszerint egy soundbar-nak nagyjából a televíziónkkal azonos szélességűnek kell lennie. Ugyanakkor folyamatosan, már-már kínos szinten sok figyelmet szentelnek a lapos, keskeny kialakításra, ami miatt az esetek döntő részében szinte semmi basszust nem produkálnak ezek a sovány kis dobozkák, ergo a felhasználónak szinte kötelező jelleggel aktív mélyládát is kell használnia. Pedig az emberek jelentős része nem ragaszkodik a mellkas döngető mélyekhez, egyszerűbben csak tisztábban és érthetőbben szeretné hallani a televízió hangját. Utóbbival természetesen tisztában vannak az audio eszközöket gyártó cégek is, de néha úgy tűnik, hogy inkább csak egymással versengenek, hogy a dizájn és a szolgáltatások listája ne legyen rosszabb a vetélytársakhoz képest. És a hangszórókészlet? Műszaki adatok alapján nem sokat fognak megtudni a laikusok: a felszín alatt 2 db 50 mm-es szélessávú membrán rejtőzik, 60 Hz-től 20 kHz-ig megszólaltatott frekvenciatartománnyal.

A JBL Boost TV-hez fűződő szimpátia annak köszönhető, hogy nem tesz nagy ígéreteket, nem ostromol minket a jól csengő házimozis szakkifejezésekkel, és nem több annál, mint ami: egy kis tévé hangfal. Csak példaként: a Toyota Yaris-t sem azért vásárolják meg, mert ilyen-olyan teljesítményadatokkal büszkélkedhet, hanem mert kicsi és praktikus. A JBL mostanában egész profin rákapott a kompakt hangrendszer hullámra, és valósággal ontja magából az ilyen-olyan kialakítású hangfalakat, csupa kis helyigényű, mégis hétköznapjaink során teljességgel kihasználható eszközt. A Boost TV-t is így jellemezhetjük a legjobban: teljességgel kihasználható.

JBL Boost TV soundbar

Mit, miért, hogyan?

Szóval a Boost TV, ahogy nevéből is sejthető, egy TV hangosító eszköz. Szinte kizárólag arra szolgál, hogy a lapostelevízió gyenge minőségű hangszóróit túlszárnyalva érthetőbb, dinamikusabb és hangosabb karakterű hullámokkal töltse be a szobát. Képmegjelenítőnket egy optikai kábel segítségével köthetjük rá, de ha régebbi típusú TV-t birtoklunk, a fejhallgató kimenetből érkező, 3,5 mm-es Jack zsinórt is képes fogadni, igaz, ez a digitális vezetékhez képest, jól hallhatóan gyengébb minőségben fog szólni. És van még egy bónusz, "természetesen", a Bluetooth.

Az eszköz beépített Bluetooth vevővel rendelkezik, így vezeték nélkül képes fogadni a mobileszközeinkről küldött hangjelet. Egyes (pl. Android operációs rendszerre épülő) televíziók képesek Bluetooth-küldő félként kibocsátani a hangot, tehát ha mázlink van, akkor még a képmegjelenítőt sem kell vezetékesen rádugnunk a JBL lapos dobozkájára. Kedves gesztus a gyártó részéről, hogy a rendelkezésre álló bemenetek mindegyikéhez szükséges kábeleket is alaptartozékként mellékelte, mi több, a Boost TV képes volt "megtanítani" televíziónk távvezérlőjét saját maga kezelésére is. Utóbbinak köszönhetően a hangrendszerhez mellékelt, parányi távirányító szükségtelenné vált.

JBL Boost TV soundbar

Tesztalanyunk méretét és felépítését tekintve sokaknak a JBL Xtreme mobil hangrendszer stílusát idézheti, tényleg sok a hasonlóság. A hangszórókat műszálas, erős anyagú kárpit takarja, a padlólemez közepén pedig egy élénk narancssárga (szerencsére a nézői pozícióból nem látható), csúszásgátló gumi alátét díszeleg. A mindösszesen négy (a micro USB csak szervizes célokat szolgál) darab csatlakozó a talp hátulján lévő mélyedésbe került, ide kényelmesen be tudtuk fűzni a vezetékeket anélkül, hogy az eszköz instabillá vált volna. Egyedül a külső, közel laptop töltő nagyságú tápegység elrejtése okozhat pluszmunkát azok számára, akik minimalizálni szeretnék a mindenütt csüngő kábelek mennyiségét.

JBL Boost TV soundbar

A Boost TV nyitott rendszer, félig tölcsér alakú, fényes fekete műanyagból formált reflexnyílásai jól láthatóak két oldalán. E kialakítás előnyös lehet, amennyiben a szoba falának/sarkának tövébe helyezett, terebélyes médiabútoron hagyjuk "szétterülni" a kis JBL által keltett léghullámokat. Szűkös, hátsó faltól távol eső, üres tér közepére téve értelemszerűen kevesebb basszusra kell számítani, épp úgy, mint a legtöbb hagyományos hangfal esetében. Próbaképpen mi is átrendeztük "hendikep" teszthelyiségünket és levettük az akusztikai paneleket a falról, mindössze két nagy könyvespolcot hagytunk a TV jobb és bal oldalán. Itt kezdődtek az érdekes élmények.

Hangminőség

Beüzemelés előtt azt sejtettük (talán a vizuális hasonlóság miatt), hogy majd az Xtreme-mel azonos karakterben lesz részünk. A gyakorlat mást mutatott. Nem szólt rosszul a Boost TV, csak teljesen máshogy, mint amire számítottunk. Stílusát nem is a puha vagy tompa, hanem inkább "összefüggő" és "meleg" jelzőkkel lehetne jellemezni. A Boost TV által leközölt frekvenciaspektrum nem hifis jellegű, de multimédiás igényekre sok esetben bőven megfelelt. Nem az olcsó műanyag eszközöktől megszokott, kongós, hörgős mélyeket produkálta. Nem is nagyon akart "lemenni" 80 Hz alá, de néha (pl. a Hobbit végén érkező csatajelenetben) bátran kipöfékelt magából kellemes és váratlanul bátor impulzusokat, melyekre egyáltalán nem számítottunk. Az 60 Hz környéki, "kemény" alsó frekvenciákat nagyon ügyesen kezelte.

JBL Boost TV soundbar

Rengeteg lakásban a falig tolják az ülőgarnitúrát, és onnan nézik a televíziót. Utóbbi ugyancsak a falig (vagy a falra) szokott száműződni. Ennél fogva az átlag otthonok jó része, meglehetősen rossz adottságokkal rendelkezik a basszusok arányos visszaadásának szempontjából, mivel ez a "faltól falig" felállás a tudtunkon kívül pumpálja, deformálja el a basszusokat. Nos, a Boost TV pontosan ilyen szobákban, ilyen környezetekben tud remekelni.

Közepeivel minden eddig általunk hallott televízió hangszóróját űberelte, aminek köszönhetően, párbeszédhangok terén nagyon jól teljesített. Olyannyira, hogy a dialógusok sokszor tényleg a televízió közepéig emelkedtek, ezért úgy éreztük, hogy a szereplők a képből szólalnak meg, és ez egy műanyagházas, kompakt dobozkától több, mint becsületes. A hangrendszer szórása nagyon jól sikerült, jobbra és balra is kb. egy-másfél méterrel képes volt szétterelni a legkülönfélébb effektusokat. Magas frekvenciái Bluetooth-kapcsolat esetén nagyon csonkultak, az optikai kábelre átváltva szerencsére sokkal több részletet sikerült kapnunk. Aki HD filmeket is szokott nézni, semmi esetre se mellőzze a kábelt. Egyesekben felmerülhet a kérdés, hogy vajon "mennyit bír", mennyire terhelhető a Boost TV? Ha az a cél, hogy egy tágas nappali túlsó végében is tisztán értsük, amit a televízióban mondanak éppen (még akkor is, ha amerikai konyhánk van és épp az orrunk előtt rotyog a fazék tartalma), arra tökéletesen elég. Őrjöngésre, házibulira nyilván combosabb hangrendszerre lesz szükség, de egy jóleső, aláfestő háttérzenei jellegű igénybevételhez mindenféle gond nélkül bevethető a kis JBL. A lényeg, hogy a Boost TV nem egy NASA technológiát felvonultató csodaszer, mégis, a maga kategóriájában hibátlan, pazarul teljesítő termék.

Végszó

A JBL Boost TV megerősít egy mondást, miszerint a kevesebb néha több. Elnézést kérünk azoktól, akik nem így gondolják, de amennyiben az otthoni tévézést kiszolgáló, multimédiás hangrendszerek közül kellene választanunk, még látatlanban is hamarabb választanánk a Boost TV-t, mint bármelyik egybecsomagolt, olcsó műanyagházas 5.1 házimozi (bögre)szettet. Hallottuk, és így már értjük, hogy mire képes. Tetszett, határozottan ajánlott vétel, a fentebb leírt alkalmazási körökben tökéletesen helytálló eszköz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.