JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar teszt

2020. május 8., péntek, 01:10

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar mélyláda Dolby Atmos JBL hangfal JBL soundbar soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt Dolby Atmos hangfal Dolby Atmos soundbar

A Harman csoport fejlesztői alaposan belehúztak az elmúlt időszakban. Hatalmas fejlődésen ment át a méltán népszerű, "soundbar"-nak nevezett kompakt készülékforma, de hogy ideáig jut ez a kategória, még mi sem hittük volna. Egyszerűség, letisztultság és funkcionalitás. Talán ezek a legjellemzőbbek ezekre a készülékekre, de az amúgy csak a "tv hangját feljavító" hangrudak mára már komplett, egész teret betöltő minőségi hangzást produkálnak, egészen korrekt árakon. Jelenleg a JBL Bar 9.1 Atmos az egyik legjobb példa erre.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar displayJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar háttérsugárzóJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar háttérsugárzóJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar hátlapJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyládaJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyláda frontJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyládaJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyláda hátlapJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyláda hátlapJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyláda mélysugárzóJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyláda hangszóróJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar távvezérlőJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar távvezérlőJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbarJBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

Amikor a matek csődöt mond

"Szkeptikusok, hitetlenek, gyűljenek körénk kérem, csak a kezemet figyeljék! 2+1+1=10!!"

Valahogy így képzeljük el az enyhén szólva is durva túlzásnak hangzó JBL Bar 9.1 bemutatását egy promóción. Valójában, nincs semmi kamu ebben a névben, és bár erősen érződik belőle a marketing és a PR részleg hatásvadász igyekezete, a lényeg mégis igaz. Négy egységben összesen 10 darab hangszóró van, melyek optimális hangzását egy két lépésben működő szoba kalibrációs szoftver hangolja össze.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

A korábban már tesztelt Bar 5.1 soundbar új szintre emelte a "wireless" kifejezést, a hangrúdról töltődő, valóban vezetékmentes háttérsugárzókkal, melyet a JBL mérnökei újragondoltak, és alaposan feltuningolták. A recept annyi, hogy a két háttérsugárzó és a hangrúd is kapott még egy-egy felfelé sugárzó Atmos hangszórót, melyek a szoba kalibrációt követően, a plafont használják visszaverő felületnek. Ilyen konstrukcióval már találkoztunk korábban, és ha nem is volt azonos az élmény egy valós, mennyezetbe épített Atmos sugárzóéval, mégis megdöbbentő volt a térérzet. Az elmélet tehát bíztató, de nézzük kicsit közelebbről, mivel is volt dolgunk.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar háttérsugárzó

A hangrúd tehát három darabból áll, egy 88 cm széles frontból valamint a hozzá dokkolható 17 cm-es háttérsugárzókból. Ezek mindegyike tartalmaz előre és felfelé sugárzó egységeket is, illetve egy-egy nagyteljesítményű akkumulátort a háttérsugárzókban, melyekkel 3 órányi töltéssel 10 óra üzemidőt ígér a gyártó.

A hangrúd nagyon egyszerű és elegáns külsejű, szinte már-már unalmasnak mondható. Lapos kivitelének köszönhetően akár a talpán álló tv-k előtt is használható. Tetején a legfontosabb vezérlő gombokat találhatjuk, míg hátul a szokásosnak mondható csatlakozók kaptak helyet. Itt kisebb csalódásként éltük meg a szegényes kínálatot mely kimerül két HDMI (ebből egy 4K UHD ARC) egy optikai, egy USB és egy Ethernet aljzatban. Ezzel alaposan lecsökkentették a külső perifériák lehetőségeit, de hát ez van, ennyivel kell beérni.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar hátlap

Ötletes és mutatós megoldás a háttérhangszórók eltávolítása utáni fedőelem, mely a hangszórókhoz hasonlóan mágnessel rögzül a hangrúdhoz. Még a polaritásra is odafigyeltek, nehogy össze lehessen keverni, hogy melyik oldal melyik.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

Természetesen a leszedett háttérsugárzók is kaptak egy-egy ilyen védőelemet, mellyel nagyon esztétikusan sikerült elfedni a dokkoló pontokat illetve az illesztő éleket. Jó ötlet, szépen kivitelezve!

Kevésbé diszkrét méretű a JBL Bar 9.1 vezeték nélküli mélyládája. Az igen méretes (305x440x305), több mint 11 kg-os dobozban egy 25 cm-es, lefelé néző hangszóró mozgatja a levegőt egy hátsó basszreflex nyílás segítségével. Ez házimozis körökben nem tűnhet nagy extrának, de egy soundbar-hoz bizony ritkaságszámba megy, így érdemes ezekkel a méretekkel is számolni egy vásárlás előtt, ha valaki helyszűkében van.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyláda mélysugárzó

Mit tud és mit nem

A JBL Bar 9.1 alaposan tele van tömve hangszórókkal és erősítőkkel (összesen 820 W D osztályú teljesítmény melyből 300 W csak a szubláda, 400 W a hangrúd, és 2x60 W a háttérsugárzók) de szolgáltatások terén sajnos nem ő a legélesebb kés a fiókban. A JBL-től mostanában megszoktuk, hogy nem támogatják a beépített zenei streming szolgáltatásokat, így ezeket a forráskészülékünkről tudjuk megosztani Chromecast, AirPlay 2, vagy legvégsőbb esetben Bluetooth segítségével. A JBL Bar 9.1 is a Google Home vagy Apple Home vezérlése alatt teszi a dolgát, melyek egyrészt igényelnek némi megszokást, másrészt nem tartalmaznak olyan beállítási lehetőségeket, melyeket több konkurens gyártó saját vezérlő felülete tud. Pozitív pont a Google Home multiroom rendszerbe való integrálhatóság, amennyiben valakinek több készüléke is ezen szoftver gondozásában van. További erény, hogy a Bar 9.1 támogatja az eARC-t, Dolby TrueHD-t, Dolby Visiont, DTS:X-et és természetesen a Dolby Atmos-t is.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar display

Ahogy korábban említettük, a csatlakozó kínálattal is ki kell békülni, ugyanis, ha a felhasználó egynél több forráskészüléket kívánna használni, akkor azt vagy folyamatos kábelcserével, vagy egyenesen a tv készülékhez való csatlakozással tudja megoldani. Az USB bemenet elvileg a tengerentúli verzióknál zenelejátszásra is alkalmas (bár azt nem igazán értjük, hogy azt hogy vezérelhetjük) de az európai kiadásoknál csak szerviz funkciókat lát el.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

A Bar 9.1 rendelkezik még három "rejtett" beállítással is melyeket a némító gomb hosszú lenyomásával majd a hangerő fel (smart funkció ki/be) vagy le (éjszakai mód ki/be) megnyomásával aktiválható. A smart mód aktiválásával a hangeffekteket és a térhatást kissé megregulázza, és inkább a hangrúdra helyezi a hangsúlyt, melyet inkább egyszerű tv nézésnél érdemes használni, aztán filmeknél kikapcsolni, hadd zúduljon a hangorkán. Az éjszakai mód elvileg minden tartományból visszavesz, de a valóságban ez nem volt élesen érezhető.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

Működés közben

Ahogy már megszoktuk, a JBL Bar 9.1 sem kíván műszaki végzettséget, hogy életre keljen. Miután áram alá helyeztük, a Google Home applikációt megnyitva csak a rutinszerű lépéseket kellett követnünk, csatlakoztunk a hálózatunkhoz, és máris bevetésre készen állt a rendszer.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyláda

A mélysugárzóhoz való párosítás is automatikus volt, semmihez nem kellett nyúlnunk. Az útmutatót követve leválasztottuk a háttérsugárzókat, majd magunk mellé raktuk a szoba kalibráció első lépéséhez. A HDMI gomb hosszú lenyomására el is kezdte körbe "puttyogni" a szobát, majd a második lépéshez már a végleges helyére kellett raknunk a háttérsugárzókat és újra megismételni az egészet. Miután a rendszer végzett a korrekcióval, megkezdtük a bejáratást.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar mélyláda hátlap

Az első napokban főleg a mélysugárzó bántotta a fülünket, érezhetően nyers és dobozjellegű hangja volt, ami nem igazán lepett meg egy új készüléknél. Közel egy hetes intenzív járatás után ez érezhetően finomodott, de még így is költői túlzásnak tartottuk az 5 fokozatban állítható intenzitást. Ahogy sorra vettük kedvenc teszt filmjeinket és zenéinket, egyre inkább rájöttünk, hogy a hangrúddal maximum a 3. fokozattal tud egységes maradni 30 négyzetméteres szobánkban. Négyes fokozaton már szinte zavaróan sok basszust produkált a szubláda, ötösön pedig egyenesen elviselhetetlenné vált. Túlzás nélkül, olyan volt, mint egy túlexponált lórúgás, függetlenül attól, hogy film vagy zene szólt. Magasabb jelszinten minden szét akart esni a szobában bődületes erejétől, de ez természetesen a helyiség adottságaitól függ, és szerencsére az öt fokozat bőségesen elegendő, hogy mindenki megtalálja a fülének (na meg a szomszédokénak) legmegfelelőbbet.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar távvezérlő

A teszt első felében filmjeink kerültek terítékre, azokból is inkább az akciódús művekből válogattunk, mint John Wick, Jurassic Park, Hacksaw Ridge (A fegyvertelen katona), vagy a Fast & Furious (Halálos Iramban)sorozat néhány újabb része.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

Az elején adódott némi problémánk a háttérsugárzók feltöltésével, amit a hangrúdra dokkolva sajnos nem sikerült maradéktalanul végrehajtania a rendszernek, ezért az azokon található micro USB-ken keresztül oldottuk meg. Ezek után már nem figyelmeztetett a hangrúdon lévő pontmátrix kijelző erre, tehát indulhatott a hangoskodás.

Elsődleges benyomásunk az volt, hogy a JBL Bar 9.1 térhatása lenyűgöző. Az akciójelenetek ereje és részletessége magával ragadó volt. A távvezérlőn állíthattunk a háttérsugárzók és az Atmos hangszórók (első és hátsó) intenzitásán is, de nagyon hiányoltuk az EQ és a párbeszéd kiemelés lehetőségét. Bár a különböző effektusok ereje, tisztasága és pontossága lenyűgöző volt, éppen ezek a hangok nyomták el a párbeszédeket. A hallgatói pontot kicsit szűkösnek éreztük, de a megfelelő helyen zseniális térhatást varázsoltak a hangszórók. Valós mennyezeti hangszórókat ugyan nem tudnak maradéktalanul pótolni a háttérsugárzók, de nagyon jól használták a visszaverő felületeket. Az 5.1 hatást várakozásunkon felül produkálták a vezeték nélküli hangszórók. A sík terjedelmű hangok mozgását nagyon szépen ábrázolta a Bar 9.1 de a magassági mozgásokat nem éreztük hitelesnek, sokkal inkább a téralkotása volt bámulatos. A valós házimozi élményt eddig kevés soundbar volt képes ennyire megközelíteni ebben az árkategóriában (kb. 300 000 Ft) mint a JBL Bar 9.1, főleg ami a dinamikát és az erőt illeti.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

A zenei betétekkel és sok párbeszéddel tarkított filmeknél éreztünk némi hiányt a közép- és magastartományban, mely később a zenékre térve is jelen volt.

Ahogy eddig szinte minden középkategóriás konkurensénél, a JBL Bar 9.1-nél is egyértelműen a friss, dögös fiatalos elektronikus, pop és hip-hop zenék remekeltek. Ezeknél a stílusoknál tudta megmutatni az igazi erejét és sokszínűségét, főleg az Atmos hangszóróknak köszönhetően. Teljesen megtöltötte a teret zenével, mintha egy klubhelyiségben lettünk volna. Ahogy elhagytuk a könnyed stílusok világát és előtérbe kerültek az énekhangok és az akusztikus hangszerek, érezhetően csökkent a rendszer önbizalma. Kellemes, egészen részletes, és telt hangzással, de abszolút digitális felhanggal, és érzelemvilággal adta át a hangszereket és az énekesek előadásait. Egy sztereó rendszerre megálmodott album helyett, sokkal nagyobb élményt nyújtott egy jó minőségben rögzített koncert felvétel (Sting, Pink Floyd - Pulse, Coldplay) ahol sokkal jobban érvényesítette azt az atmoszférát, ami ott körülvette a közönséget, mintsem egy FLAC vagy DSD jazz felvétel legapróbb rezdüléseit. Fontos megemlíteni, hogy ha valakit zavar a háttérből érkező hang zenehallgatáskor, természetesen nem kell elpakolni a háttérsugárzókat, hanem egy elegáns mozdulattal ki lehet őket kapcsolni.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

Összességében kellemes és hallgatható partner zenékkel a JBL Bar 9.1, de mély nyomot nem hagyott bennünk a teljesítménye ezen a téren, ellenben minden zenei hiányosságát pótolta a mozizás területén, ahol végig érződött, hogy ezt erre találták ki.

JBL Bar 9.1 Dolby Atmos soundbar

Összegzés

A JBL ismét magasra helyezte a lécet a Bar 9.1 Atmos soundbar-ral. Itt végre komolyan lehet venni a "wireless" kifejezést az akkumulátoros háttérsugárzókkal, megfejelve azzal, hogy ez a piacon az első és eddig egyetlen Atmos képes vezeték nélküli rendszer. Térhatása abszolút meglepő volt, beleértve a magassági effekteket is, de számunkra fontos beállítási lehetőségek, mint a hangszínek és a párbeszéd kiemelés nagyon hiányoztak. Szolgáltatás csomagja és csatlakozói kielégítőek, de nem bánnánk, ha ezen még fejlesztenének a jövőben. A JBL Bar 9.1 nem kifogástalan, de ebben az árban jelenleg egyeduralkodó, és ezzel együtt nagyon komoly házimozis teljesítményre képes. Zenék terén válogatós, amit szeret, azt lelkesen prezentálja, amit nem, azt sem kezeli félvállról, de hallottunk már jobbat ebben a kategóriában.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.