JBL Bar 800 soundbar teszt

2023. február 20., hétfő, 10:10

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

Az új JBL Bar sorozat jelenlegi 3. tagjához érkeztünk a ranglétrán. A JBL Bar 800 már egy komolyabb ugrás az előzőekhez képest, nemcsak teljesítményével, hanem jelfeldolgozásával és főleg téralkotásával valamint hangszórókészletével kopogtat az Atmos soundbar-ok felső házának ajtaján.

JBL Bar 800 soundbarJBL Bar 800 soundbarJBL Bar 800 soundbarJBL Bar 800 soundbarJBL Bar 800 soundbarJBL Bar 800 soundbar kijelzőJBL Bar 800 soundbar hátlapJBL Bar 800 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 800 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 800 soundbarJBL Bar 800 soundbarJBL Bar 800 soundbar mélyládaJBL Bar 800 soundbar mélyláda hátlapJBL Bar 800 soundbar mélyláda hangszóróJBL Bar 800 soundbar tartozékokJBL Bar 800 soundbar AppJBL Bar 800 AppJBL Bar 800 App

Egy osztállyal feljebb

JBL Bar 300 és JBL Bar 500 modellek hihetetlen jó ár/érték arányú középkategóriás hangrendszerek, kimagasló hangzással és több mint megfelelő tudástárral. Persze vannak hiányosságok, de olyan árcetlivel, amivel az a két soundbar rendelkezik, véleményünk szerint nem igazán várhatunk el többet.

JBL Bar 800 soundbar

Ha mégis magasabb igényeink vannak, szerencsére ez is csak az anyagi lehetőségeinken múlik, na meg egy kicsit a helykínálatunkon is, de a lehetőség adott. A Bar 800 és Bar 1000 már egy magasabb szintet képviselnek, mind teljesítményben, mind tudásban és extrákban is. A fizikai Atmos hangszórókkal is ellátott páros kisebbik modellje, a Bar 800 már az előd Bar 5.1 vagy Bar 9.1-hez hasonlóan, megkapta a levehető, vezeték nélküli, akkumulátoros háttérsugárzókat, tehát így már 5.1.2 rendszerről beszélhetünk. Az elődöknél nem voltak problémamentesek ezek a levehető egységek, és egy ideig úgy tűnt, megszűnik, de ha a csúcsmodelleknél így visszatértek, az talán jó jel is lehet, mert maga az ötlet zseniális!

JBL Bar 800 soundbar

A JBL Bar 800 méretei érdekesen alakulnak, mert ha rajta vannak a háttérsugárzók, a mérete 1174x56x120 mm, viszont ha azokat eltávolítjuk, kb. 885 mm lesz a hossza, ami nagyjából a Bar 300 alapmérete. Érdekes itt odafigyelni a 120 mm-es mélységre is, szemben a Bar 300 és Bar 500 103 mm-ével, ami szintén bizalomgerjesztő adat.

JBL Bar 800 soundbar

A rács mögött összesen 8 db hangszóró dolgozik ebből 3 db a szokásos 46x90 mm-es ovális mélyközép-, és 3 db 20 mm-es selyem dóm magassugárzó, melyből a két szélső nagyon ötletes helyet kapott. Mivel ugye a szélső paneleket rend szerint levesszük, és magunk mögé rakjuk, a hangrúd oldalában nem lehetnek hangszórók, így az oldalra sugárzó egységek, a sarkok előtt néznek az oldalsó falak irányába és igyekeznek ebből a szögből generálni az onnan érkező hangokat. A lényeget hagytuk a végére, mivel a Bar 800 már valódi Atmos-os soundbar, itt már nem csak a jelfeldolgozásra kell érteni. A hangrúd két végén egy-egy 70 mm-es magassági hangszóró tolja a plafonra az odakevert hangokat, majd hagyja a Multibeam szoftverre azok legtökéletesebb célba juttatását. A mobil háttérsugárzók, a Bar 800 esetében még "csak" egy-egy 46x90 mm-es ovális hangszórót rejtenek magukban, amit akár konzolra szerelve, vagy egyszerűen egy bútorra rakva is elhelyezhetünk, a lényeg, hogy megfelelő szögben dolgozzon, hogy maximális teljesítményt nyújthasson.

JBL Bar 800 soundbar

Ezekkel a paraméterekkel, természetesen a mondhatni, már megszokott 300 W-os 25 cm-es mélysugárzóval együtt a JBL Bar 800 összteljesítménye 720 W papíron, ami egy gyártó által megadott adat ugyan, de akkor is elég meredeknek hangzik. Ha ezen túl lendülünk, egészen bizonyos, hogy erőben nem fogunk hiányt szenvedni a Bar 800 társaságában.

JBL Bar 800 App

Az okosságok

Ahogy a kisebb modelleknél, a központi agy itt is nagyon hasonló tudással lett megáldva, persze egy kis plusszal fűszerezve. Mint a többi új Bar modellnél, úgy természetesen itt is a JBL ONE applikációval kezelhető a rendszer, de akad egy mellékelt távirányító is. Ez már nem ugyanaz, mint a 300 és 500 esetében, bár teljesen ugyanúgy néz ki, egy plusz gomb került rá, a hátsó hangszórók jelszintjének 3-fokozatú állításához. Sajnos a Bar 800 sem kapott DTS dekódolást, de itt már valódi Dolby Atmos a térhangzás. PureVoice párbeszédjavító technológia, beépített WiFi, AirPlay 2, Alexa Multi-Room Music, Chromecast, hangasszisztens, HDMI eARC 4K Dolby Vision áteresztő képesség és a zseniális Multibeam kalibrációs szoftver is azt szolgálja, hogy a lehető legközelebb kerülhessünk a valós moziélményhez, már amennyire egy soundbar erre képes lehet.

JBL Bar 800 App

Működés közben

A Bar 800 üzembehelyezése pontosan olyan "bonyolult" volt, mint az előző modelleké. JBL ONE applikációval 1-2 perc alatt már a hálózaton volt a rendszer, viszont most a kalibrációnál akadt egy kis dolgunk is. A legalább 4 órán át tartó töltődést a hangrúd végén érdemes megvárni a háttérsugárzókkal, majd a kalibrációhoz az applikáció útmutatását követve kell két lépcsőben elhelyezni a hangdobozkákat és kész is. Arra számítani lehetett, hogy mivel a mélysugárzójuk ugyanaz, zenei produkcióban nem fogunk drasztikus javulást érezni a Bar 500-hoz képest, ami nagyjából beigazolódott. Amikor a háttérsugárzókat a helyükre tettük, ezekre és a hangrúdra is mellékelve vannak a kiegészítő fedő elemek, amikkel úgy néztek ki külön-külön ezek az egységek, mintha soha nem lett volna közük egymáshoz.

JBL Bar 800 soundbar háttérsugárzó

A finomabb hangszeres zenék valahogy továbbra sem tartoztak az erősségek közé, de a Pure Voice technológia mégis nagyon kellemessé tudta tenni Sam Cook, Sting, Diana Krall vagy Norah Jones isteni énekét. A basszusok ereje és testessége abszolút jelen volt, ám a zene igazi lelke nem jött át sajnos. Érdekes élmény volt, hogy bár könnyű, rock vagy éppen elektronikus zenék jobban ki tudtak teljesedni a Bar 800 előadásában, az olyan ismétlődő ütemes műfajok, mint a house, drum&bass és hasonlók, egy minimális, de mégis hallható csúszással érkeztek meg a hátsó hangszórókhoz, mint egy villámgyors, alig észrevehető visszhang. Ezzel szemben a fent említett előadók vagy pl. egy Metallica - Nothing Else Matters zseniálisan beraktak minket a nézőtér közepébe, és megdöbbentően széles térből érkeztek szemből a hangok. Imádtuk!

JBL Bar 800 soundbar

Ez után a korábban végigpörgetett filmekkel folytattuk, és tudjuk, hogy már rongyosra koptattuk ezt a közhelyet, mégis tény, hogy ezek a rendszerek erre vannak kitalálva, de a Bar 800 ez alkalommal minket is meglepett! Nagyon meghálálta a megfelelő forrásanyagot, szóval nem érdemes spórolni a gigabite-okkal, sőt, a Netflix/Disney+/HBO Max Dolby Atmos formátumú filmjei is brutális hangzású mozi szörnyet csináltak ebből az egyszerűnek tűnő kis soundbar-ból. Hihetetlen, hogy 330 000 Ft-ért ilyen élményben lehet részünk, ha belegondolunk, hogy korábban néhány csúcsmodellnek csak a hangrúdja került ennyibe.

JBL Bar 800 soundbar hátlap

Szinte az összes kedvenc Marvel filmünket végignéztük, Top Gun - Maverick brutális légi jeleneteit nem is említve, ahol szintén nagyon meggyőzően cikáztak a hangok előre hátra, jobbra-balra és még a fentről érkező vadászgépeket is nagyon hitelesen "rakta a plafonra" a két magassági hangszóró. Az örök klasszikus kedvenc jelenetünknél, szinte védőszemüveg után kapkodtunk, mikor John Wick elemi erővel zúzta porrá a betonpadlót, közben libabőrt hozva ránk.

JBL Bar 800 soundbar háttérsugárzó

A háttérsugárzókat és a Dolby Surround jelszintjét maximumon, viszont a mélysugárzóét inkább csak 3-4-es fokozaton éreztük tökéletesnek, mert az 5. szint már túl sok volt a 25 m2-es szobánknak és búgóssá vált a basszus.

JBL Bar 800 soundbar App

Amikor az is a helyére került, semmi más nem járt az eszünkben, csak hogy ha a JBL Bar 800-on nem igazán találunk fogást és ennyire lenyűgöz minket, akkor mire számítsunk az Bar 1000-től, ami még ehhez képest is egy igen komoly szint-ugrás lesz. Szerencsére már "nem kell sokat aludni" hogy kiderüljön.

Összegzés

Ha a JBL Bar család tagjainak szintjeit létrafokokban mérnénk, akkor a Bar 300 és Bar 500 után, a Bar 800 nem egy újabb fok lenne, hanem inkább egy fél létrányi ugrás! Az a néhány jól elhelyezett plusz hangszóró, az a két extra háttérsugárzó, na meg az a nem kevés plusz watt a rácsok mögött meggyőztek minket arról, hogy jelenleg 330 000 Ft-ért irtó nehéz lesz legyőzőre találnia. Lehet, hogy megtaláltuk az új referencia hangprojektorunkat? Na azért ilyet nem jelentünk ki a Bar 1000 tesztje előtt. Talán az után...

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.