JBL Bar 5.1 Surround soundbar teszt

2020. január 10., péntek, 06:10

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar mélyláda JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

A soundbar-ok elterjedésével, és létjogosultságával teljes mértékig egyetértünk. Egyszerűek, kényelmesek, okosak és szinte láthatatlanok. Egy vérbeli házimozis hangosan kacag, amikor azt mondjuk, jó a hangjuk, de ezeket nem nekik találták ki, ellenben minden átlagfelhasználó fényévekkel jobb hangzást kap, mint egy tv hangszóróitól, és ebben ennyi a lényeg. Amivel azonban nem értünk egyet, az az ilyen jellegű hatásvadász megnevezések, mint a surround, bár némi térhatást valóban sikerült elérniük.

JBL Bar 5.1 Surround soundbarJBL Bar 5.1 Surround soundbar frontJBL Bar 5.1 Surround soundbar displayJBL Bar 5.1 Surround soundbar controlJBL Bar 5.1 Surround soundbarJBL Bar 5.1 Surround soundbar hátlapJBL Bar 5.1 Surround soundbarJBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyládaJBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyládaJBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda frontJBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda hátlapJBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda hangszóróJBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda távvezérlőJBL Bar 5.1 Surround soundbarJBL Bar 5.1 Surround soundbarJBL Bar 5.1 Surround soundbar

Egy a sok közül? Nagyon nem!

A különböző gyártók marketingesei szeretnek túlzásokba esni a termékeik nevével, hiszen ki kell lógni a sorból, el kell adni a terméket. De az 5.1 elnevezés egy soundbar-nál nálunk már akkor is erős volt, amikor egy korábbi modellt teszteltünk, melynek valóban voltak vezeték nélküli háttérsugárzói. Természetesen az 5.1 kifejezés itt nem a hangszórók mennyiségére utal, hanem arra a térérzetre, amit egy ilyen felállás képvisel. Sok olyan soundbar járt már nálunk, melyek képesek voltak olyan térábrázolásra, amire nem számítottunk, és a JBL ebben már korábban is jól bizonyított. Árát tekintve a Bar 5.1 Surround erős középkategóriát képvisel, melyet sokkal inkább (végre) a hangja magyaráz, mint sem a temérdek kényelmi funkció. De erről majd kicsit később.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar

A külsőségek

A JBL Bar 5.1 Surround sokkal kevésbé a Bar 5.1 mint a Bar 3.1 utódja lett. A dizájn is pont erről árulkodik. Nincs leválasztható háttérsugárzó, ellenben sokkal finomabb vonalak és részletek jelennek meg mindenhol. Az elegáns antracit szürke szín nagyon jól áll a hangrúdnak és a mélynyomónak is, mellőzve minden felesleges sallangot, amivel magára akarná terelni a figyelmet. Az egy méternél szélesebb hangrúd nagynak mondható, de keskeny formájának köszönhetően nagyon könnyű elhelyezni akár a médiabútoron, akár a mellékelt rögzítők segítségével a falon.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda

A mélysugárzó már egy másik dimenzió ezen a téren, de ennek nagyon is örültünk. A 25 cm-es mélysugárzót rejtő, 10 kg körüli doboz, 300 W teljesítménnyel rengeti a bútorokat, ám elhelyezés szempontjából odafigyelést igényel a termetes hátsó reflexcső, és a méretei miatt. Annyi azonban bizonyos, hogy a basszusok terén nem volt hiányérzetünk, sem mennyiségben, sem minőségben.

A szoláltatások

A hangrúd összesen 7 db hangszórójából szinte semmit nem látni a rács miatt, sem elöl, sem oldalt, mindössze a jobb oldalon helyet kapott fehér pontmátrix kijelző karakterei válnak, amúgy nagyon jól láthatóvá. A tetején csak a legfontosabb vezérlő gombok kaptak helyet a gumírozott burkolat alatt, bár ezek használatát a szintén csak a leglényegesebb gombokkal ellátott távvezérlő úgyis szükségtelenné teszi.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar control

A hátoldalra sem mondhatjuk, hogy a bőség zavara érvényesült. Itt sajnos el tudnánk képzelni az optikai, 2 db HDMI (1 ARC) és az USB aljzatokból még néhányat pár plusz külső egységnek (konzol, lejátszók stb.) de hát ennyi jutott. Az itt található USB porton elvileg zenelejátszás is történhet, bár a mi próbálkozásaink sajnos eredménytelenek voltak. Az amerikai JBL oldal szerint MP3 felbontásig képes támogatni a lejátszást, de az európai oldalon erre semmiféle útmutatót nem találtunk, ugyanis a Bar 5.1 Surround, még nincs is fent. Egyelőre frissítések céljára alkalmas csak, de tapasztalatink szerint, remélhetőleg egy ilyen frissítés fogja ezt majd megoldani később.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar

WiFi és vezetékes kapcsolat is rendelkezésre áll, de hálózati funkciókat (NAS, multiroom) nem találtunk a JBL Bar 5.1 Surround tudástárában. Kedvenc zenéink reprezentálásában azonban az AirPlay 2, a Chromecast és természetesen a Bluetooth is segítségünkre lehet, bár a jobb hangminőség érdekében, inkább az első kettővel érdemes számolni.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar

A komolyabb JBL rendszerekkel már automatikusan jön a zseniális MultiBeam technológia is, ami ha nem is tudja a hátunk mögé varázsolni a hangokat, de azt már több ízben bebizonyította, hogy könnyedén hülyét csinál a fülünkből, ha arra hagyatkozunk, hogy az adott hang csak egy pontból jön. Nos, az éles teszt során ezt ismét sikerült megtennie.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar display

Működés közben

A beüzemelés mondhatni, a szokásosnál is egyszerűbb volt. A hangrúd abban a pillanatban csatlakozott a mélysugárzóhoz, ahogy bekapcsoltuk őket, és a WiFi hálózathoz való csatlakozás sem tartott sokkal tovább. A fehéren tündöklő LED kijelző minden lépésről azonnal, jól látható tájékoztatást adott, ahogy a különböző bemenetek között ugráltunk. A HDMI ARC és az optikai kábel is automatikusan indította a rendszert, ahogy jelet kapott, így egy fázis legalább kimaradhatott a távvezérlővel.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda távvezérlő

Filmekkel

Korábban sosem gondoltuk volna, hogy egyszer ezt hiányolni fogjuk, de a Bar 5.1 Surround-ban nincsenek előre programozott hangszínek, sem manuálisan állítható EQ, így semmi különbséget nem tehettünk "Movie" és "Music" között. Fene tudja, hogy ezt fel lehet-e hátrányként emlegetni, minden esetre érdekes.

A Multibeam kalibrációt a HDMI gomb nyomva tartásával indítottuk el, mely rövid hangjelzések sorozatát követően közölte velünk, hogy indulhat a buli. Érdekességképpen végeztünk egy "előtte-utána" tesztet. Szerencsére a teszthelyiségünk viszonylag szimmetrikus, és nincs teletömve bútorokkal, ezért drámai eltérést nem éreztünk, de valóban jobban kezelte a teret a kalibrációt követően. Komolyabb eltéréseket inkább ott tudunk elképzelni, ahol nem a középpontban helyezzük el a rendszert és eltérő távolságban vannak a falak, vagy a bútorzat.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar

Továbbra is erősen félrevezető, és túlzó marketingfogásnak tartjuk, hogy 5.1-nek neveztek el egy összesen két darabból álló hangrendszert, de az első térhangok hallatán már értettük, hogy mire utal ez a név. A hangrúd oldalán elhelyezett és szögben előre döntött magassugárzókkal, hihetetlen dolgokat művelt a DSP. A szemből eldurranó lövések (John Wick) ugyan a középen látható pisztolyból indultak el, de kis túlzással, valahol a kanapé mellett húzott el a lövedék. Fogalmunk sincs róla, hogy miként játszott ilyen szinten a Bar 5.1 Surround az érzékeinkkel, de tökéletesen elhitette a fülünkkel, hogy az a golyó márpedig mellettünk ment el. Nem volt ez másképp az oldalról érkező autókkal sem, melyek nagyon hatásosan előztek meg, vagy éppen durrantottak oldalba. A korábban tesztelt Bar 5.1 valós háttér hangszóróit közelről sem pótolhatta az újonc, de ami szemből jött az magasan felülmúlta azt. Magashangok tiszták, élesek és pontosak, középtartomány nagyon határozott, feszes és energikus volt, bár a zenei jeleneteknél olykor éreztünk benne gyengeséget. A térhang leképzésen felül a JBL Bar 5.1 Surround vitathatatlan erőssége a mélysugárzó. Itt három fokozatban állítható az intenzitás, melyet leginkább a mélysugárzó elhelyezése, a szoba nagysága, és persze a felhasználás (zene vagy film) formája fog meghatározni. Amíg egy minőségi mélysugárzónál fel sem merülhetne ez a probléma, addig sok soundbar esetében, az is előny lehet, ha nincs jellegzetes műanyag dobozhangja. Ezen a téren JBL Bar 5.1 Surround megdöbbentően jól szerepelt. 300 W-os teljesítményének köszönhetően szinte lehetetlen volt zavarba hozni, de ami még ennél is fontosabb, hogy mindezt meglepően jó minőségben tette. A mi tesztkörnyezetünkben legtöbbször elegendő volt a közepes beállítás, de zúzással teli akciófilmeknél a legerősebb fokozatra állítva rángattuk meg a 25 cm-es membránt, ami alaposan meg tudta rengetni a padlót és mindent, ami azon volt.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda hangszóró

Zenékkel

Ahogy a soundbar-októl már megszokhattuk, és ezt soha nem is róhatjuk fel nekik, a JBL Bar 5.1 Surround sem egy audiofil hifi rendszer. Ez alatt azt értjük, hogy bármilyen nemű hangszeres, vokálos, nagyzenekari, jazz, vagy hasonló muzsika roppant élvezetes tud lenni, de mindig is hiányozni fog belőle az a lélek, az az élet ami egy arra kitalált rendszerből árad. A magashangok tiszták, csillogóak, mégis erősen mesterkéltek és hatásvadászok voltak. Az ének és hangszerhangok minden mennyiségben jelen voltak, talán még a részletgazdagságra sem lehetett panaszunk, de mégsem volt képes életre kelteni az énekest, vagy elénk tárni egy fúvós hangszer fémességét, vagy egy zongora testét.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda hátlap

A középtartomány kissé nyomott és gyengécske volt ezeknél az albumoknál, de nem győzzük hangsúlyozni, ő nem is erre lett gyártva! Abban a pillanatban, ahogy az apró részletekre kiterjedő kritikusságot félretettük, máris élvezetes és jó összhangú muzsikákat kaptunk, amit egyszerűen csak hallgatni kell, és nem a hibákat keresgélni benne. Más lett a helyzet akkor, amikor viszont olyan könnyed modern zenék kerültek terítékre, ahol még egy-egy felső kategóriás állványos hangsugárzó is elvérzett volna. Ahol a lendület, a dinamika és basszus az úr, ott a JBL is kitárulkozott. Tudott halkan, mégis telt hangzással kényeztetni, de ha elgurult a gyógyszer, az ablakokat is meg tudta rezgetni, bár több alkalommal vettük le a basszust "mid" vagy "low" fokozatra, mert egyszerűen elnyomta a hangrúd hangját a megtermett mélysugárzó. Igazi mindenevő volt a teszt alatt, és amennyiben figyelembe vettük azt, hogy egy 200 000 forint alatti soundbar zenélt, még azt az elenyésző gyengeségét is mosollyal az arcunkon néztük el neki, mert ebben az árkategóriában talán az egyik legjobb produkciót hallottuk.

JBL Bar 5.1 Surround soundbar mélyláda

Összegzés

A JBL Bar 5.1 Surround ugyan nem képes a valós 5.1 hangzásra, de olyan térhangzásra igen, amit sosem vártunk volna egy 1 m széles hangsugárzóból. Napjainkban már szinte természetes, hogy egy ilyen eszköz tele van zsúfolva minden létező extrával, kényelmi funkcióval és szolgáltatással, de nem feltétlenül a hangminősége miatt kérik meg az árukat. Ez a JBL soundbar nem ilyen. Nincs tele csatlakozókkal, nem tud százféle platformról zenéket lejátszani (elvégre, amiről vezéreljük, úgyis tudja) viszont elképesztően jól szól rajta minden film, és majdnem minden zene is. Amennyiben arra a célra szánjuk ezt a rendszert, amire végül is a soundbar-ok ki lettek találva, ebben az árban az egyik legigényesebb kivitelű és hangminőségű készüléket kapjuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.