JBL Bar 5.1 soundbar teszt

Egy majdnem valódi, vezeték nélküli házimozi rendszer

2017. december 29., péntek, 21:40

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar mélyláda JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

Vezeték nélküli, 5.1 kialakítású házimozi rendszer: ami már majdnem ténylegesen megvalósult azzal az ötlettel, ami a JBL Bar 5.1 képében megtestesült. Végre zsinórok kuszasága nélkül telepíthetjük a nappalinkba a rendszert, és még az is megadatott, hogy könnyedén átpakolhatjuk a háttérsugárzókat egyik helyről a másikra. Szolgáltatásban sincs hiány, mivel a JBL Bar 5.1-et 4K képes HDMI csatlakozóval is ellátták, 510 W teljesítményű és televíziónk távvezérlőjével is működtethető.

JBL Bar 5.1 soundbarJBL Bar 5.1 soundbarJBL Bar 5.1 soundbar kijelzőJBL Bar 5.1 soundbarJBL Bar 5.1 soundbarJBL Bar 5.1 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 5.1 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 5.1 soundbarJBL Bar 5.1 soundbarJBL Bar 5.1 soundbarJBL Bar 5.1 soundbarJBL Bar 5.1 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 5.1 soundbar háttérsugárzó

Egy érdekes megoldás

A JBL Bar 5.1, a Bar 3.1 továbbfejlesztett változata, végre egy érdekes megoldást mutatott be a soundbárok piacán. Mindig azt halljuk a szlogenekből és a leírásokból, hogy vezeték nélküli az összeköttetés a hangfalak között, de azért beláthatjuk, hogy ez azért kis túlzás és nem is igaz, vagy legalábbis kis csúsztatással. Az összes hangfal igényel áramellátást, így legalább egy vezetékkel számolni kell, aminek az elrejtése nem is annyira egyszerű. Egyszóval ez még mindenhol nem megy, de a JBL legalább arra a szintre eljutott, hogy a háttérsugárzókat teljesen mentesítette a kábelek okozta bonyodalmaktól. A két kis hangfal a soundbar két oldalára illeszthető, akkumulátoros és kb. 10 óra üzemidővel rendelkezik. Végül is a telepítés problémás részét ragadta meg a JBL, mivel ezeknek a hangfalaknak az elhelyezése a legmacerásabb. Cserébe viszont kicsik, alig nagyobb a felületük egy okostelefonnál, de ma már a nagyszabású, jobb hangzáshoz nem feltétlenül kell hatalmas hangdobozokkal rendelkezni, főként, ha csak háttérsugárzó szerepet töltenek be.

JBL Bar 5.1 soundbar háttérsugárzó

A 25 cm-es mélysugárzó természetesen tápellátást igényel, de a hangrúddal vezeték nélkül kommunikál. Akkuról nem is lehetne meghajtani, mivel teljesítménye 300 W, ami nem kevés és ehhez még a hangrúd 150 wattja adódik hozzá. A két háttérsugárzó 30 W teljesítményű darabonként, aminek tápellátásáról a korábban említett beépített akkumulátorok gondoskodnak. A töltés a hangrúdra csatolva teljesen automatikus, papírforma szerint kevesebb, mint három óra kell a teljes töltöttségi szint eléréséhez.

JBL Bar 5.1 soundbar

A hangrúdban összesen hat darab 5,7 cm méretű középsugárzó található, amit három darab 3 cm-es magassugárzó egészít ki. Ez a Bar 3.1 estében is így volt, tehát látszik a közeli rokonság. Az sem fog panaszkodni, aki eddig hiányolta a kijelzőt a soundbárokról, mivel ennek az elején a hangszóró rács alatt nagyméretű, informatív kijelző található, ami elég pontosan tájékoztat minket a hangfalszett állapotáról, a bemenetekről, az esetleg kiválasztott hanghatásokról, vagy éppen a háttérsugárzók töltéséről.

JBL Bar 5.1 soundbar

Ha már a képességek részletezésénél tartunk, a HDMI csatlakozókra sem lehet panasz, van belőlük összesen négy darab, amiből az egyik 4K képes kimenet. A hangfalszett kompatibilis a Dolby Digital, DTS, Dolby Pro Logic szabványokkal, ami ritka, mert általában a Dolby Digital szabvánnyal kimerül a szolgáltatási kör. Ezt megfejelte még a JBL és analóg, valamint digitális optikai bemeneteket is elhelyezett a soundbáron, sőt az USB sem csak a szerviz célokat szolgál, hanem hanganyagok lejátszására is alkalmas. A soundbar egészen 3000 kbps rátáig tudja fogadni a hanganyagokat, WAV formátumban, de jobb minőségű 320 kbps-os bitrátájú MP3 állományok lejátszására is van mód. A soundbar azonban csak az USB 2.0 csatolófelületű eszközöket támogatja, és az is előfordul, hogy nem mindet ismeri fel. Azt már szinte mondanunk sem kell, hogy Bluetooth adatkapcsolat is rendelkezésre áll, sőt olyan extra szolgáltatás is párosul hozzá, mint a SoundShift, ami mobil források prioritását jelenti, mondjuk a televízión éppen nézett egyéb forrásokkal szemben.

JBL Bar 5.1 soundbar

A távvezérlő

Nos, a távvezérlőben semmi, de semmi különleges nincsen. Nem világít, nem csipog, nincs rajta kijelző, egyszerűen csak egy távirányító, a legfontosabb funkciókkal. A hangerő szabályozása, a háttérsugárzók hangerejének beállítása mellett elérhetjük a segítségével a surround módok egyikét (mozi, zene, ének és sport), elvégezhetjük vele a háttérsugárzók kalibrálását, éjszakai módra kapcsolhatunk, valamint a kijelző fényerejét is csökkenthetjük vele. Zenei tartalmak esetében az ismétlés, véletlen lejátszás funkciók közül is választhatunk, közvetlenül meg tudjuk adni vele a hangforrásokat és elérhetjük a Bluetooth eszközöket. Nyilván ritkábban kell, de esetleg szükség lehet rá, az audió és videójel közötti időbeli eltérés korrigálása, amit szintén +/- gombok segítségével adott határok között megtehetünk.

JBL Bar 5.1 soundbar kijelző

Kipróbáltuk

A JBL Bar 5.1  hangfalszett alapvetően mozizásra teremtetett, akármennyi is az elérhető hangforrás rajta. A kicsomagolás mondhatni egyszerű volt a sokadik soundbar teszt után, mivel elég logikusan osztották fel a doboz tartalmát. Kicsomagolva már láthatjuk, mi okozott tényleg nehézséget a mozgatása során, mivel a mélyláda kifejezetten nagy és súlyos egyéniség. A hangrúd már sokkal jobban kezelhető, kifejezetten kecses megoldású. A háttérsugárzók külön csomagolva érkeznek, mivel az már túl hosszúvá tenné a papírdobozt. A hangrúd két végére csatolva a háttérsugárzók azonnal elkezdenek töltődni. Nyilván valamilyen szinten feltöltve érkeznek, de azért a teljes teljesítmény elérése miatt célszerű teljesen feltölteni mindkettőt. Ezt a műveletet egyébként önálló USB kábelekkel, és akár telefon töltővel is elvégezhetjük.

JBL Bar 5.1 soundbar

A két kis háttérsugárzó rögtön üzemkész, de a szoba akusztikájának megfelelően be kell állítani egy tartozék kalibráló mikrofon segítségével. A pontosság kedvéért a kalibrációt akkor kell elvégezni, amikor a kis hangdobozkáknak fix helyet találtunk például valamelyik polcon.

JBL Bar 5.1 soundbar háttérsugárzó

A hangrúd szépen összepárosodott a mélysugárzóval, igaz nem magától, hanem a hátoldalán lévő gomb megnyomása után. Előtte persze a kábelezést el kellett végezni, és ehhez HDMI csatlakozó van bőven a hátoldalon. Az alapcsomagban kapunk a hangfalszetthez HDMI és optikai kábelt is, persze akinek van már jobb minőségű otthon, azt is hozzá kötheti. Viszont, ha vastagabb a szigetelés a kábelen, akkor bajban lesz, mert egyrészt alig fér el kettő egymás mellett, másrészt a féltett kábel pillanatok alatt megtörik, úgyhogy a vékonyabb vezetékek előnyben! A HDMI bekötés az ARC funkció miatt lényeges, hogy a TV távvezérlőjével tudjuk a soundbárunk hangerejét is állítani. Ez, ha nem jön össze, azért nem kell kétségbe esni, mivel számos neves gyártó távvezérlőjére azonnal reagál a soundbar, köszönhetően a gyári előre programozásnak. Így például a Sony televíziók távirányítójával azonnal tudtuk a soundbar hangerejét is állítani, de ilyen az LG illetve Samsung is. Amit elfelejtettek az az, hogy ilyenkor a TV hangereje is változik, ami zavaró. (ARC módban, HDMI bekötés esetén a TV saját infrás hangerő szabályzása kikapcsol)

JBL Bar 5.1 soundbar háttérsugárzó

A soundbárunk, mind a Dolby Digital, mind a DTS szabványt ismeri, így a hangforrásokkal nem lesz nagy gond. És milyen a hangzása? Televízió esetében kicsit csalódottak voltunk, legalábbis a mélyek esetében. Maximumra kellett állítani a mélyek hangerejét ahhoz, hogy valamit ténylegesen érzékeljünk egy-egy műsornál a mélysugárzó jelenlétéből. Mindez normál műsorokra igaz, ahol nyilván a gyári hang sem olyan kódolású, minőségű, esetleg PCM sztereó, mint ami ennek a házimozi rendszernek igazán fekszik. Amint filmet kezdtünk rajta nézni, ami legyen csak egy T-Home Tékából kölcsönzött Maya a méhecske, vagy Blu-ray Harry Potter, vagy éppen James Bond kalandja, rögtön helyrejött a hangkép. A mélyeket vissza kellett venni 10-15 közti értékre, mivel már nagyon erősen, falbontósan szólt. A beszédhangokkal nem volt semmi gond, szépen kiemelte, és a zenei részeknél sem spórolt le egyetlen tartományt sem. A magas- és a középtartomány filmek és Bluetooth hangforrások esetén is nagyon rendben volt, bár a színpadot nem ábrázolta különösebben szélesnek. A mélyek esetében volt néha olyan érzésünk, hogy kicsit pufog, de hanganyaga válogatta, mivel filmeknél nem volt jellemző. Inkább tévéműsorok esetében élte ezt a külön életet a mélysugárzó. A soundbar zenei anyagoknál jól hallgatható háttérzenét szolgáltatott, de azért érezhető volt, hogy nem az igazi közege. Persze jól hangzottak első hallásra Sting számai, vagy épp Dave Brubeck zenéje, de a színpad kicsit szűkre sikerült, a sztereó hatás kevésbé érvényesült, érthető okokból.

JBL Bar 5.1 soundbar

A háttérsugárzók kellemes csalódást jelentettek minden szempontból. Egyrészt remekül működtek, másrészt pedig teljesen jól el lehetett helyezni őket mindenféle tekeredő kábelek nélkül. Az effektek visszaadása nagyon jól sikerült, pontosan tette a dolgát mindkét kis hangdoboz. Ezért gratulálhatunk a Harman csoportnak, illetve a JBL részlegnek. Egyedüli negatívum csak az lehet, hogy oldalról a hangrúd kissé furcsának tűnt a kis dobozok nélkül, de mindez a hangot nem befolyásolta. A teljesítményéről annyit érdemes megjegyezni, hogy bőven sok, biztos, hogy tartósan senki nem fogja jól felhangosítani, mert akkor a szomszédokkal baja lesz.

Ajánlás

Kellemes csalódás volt a JBL Bar 5.1 a sok hasonló soundbar között, mind hangminőségben, mind pedig szolgáltatásban. Szidni nem tudjuk, hacsak nem a tömege miatt, mert az nem kevés, viszont dicsérni igen, mivel az innovatív surround megoldása ötletes és nagyon jól működik. 229 990 Ft nem kevés érte, de úgy hisszük kicsit sem pénzkidobás, mivel rengeteg szolgáltatása van, 4K képes, jól is néz ki és elég ötletes a felépítése. A csatlakozók száma elég és meglehetősen könnyű telepítést kínál. Hálózathoz ugyan nem lehet csatlakoztatni, applikáció sem vezérli, de annyi baj legyen, mozizásra több mint jó.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.