JBL Bar 500 soundbar teszt

2023. február 7., kedd, 23:45

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

A JBL új soundbar családjának következő állomásához érkeztünk, ahol is a nemrég tesztelt Bar 300 egyel nagyobb tesóját fogtuk hadrendbe. Ez a két hangkeltő tényleg nagyon közeli rokonok, ugyanis tudásra szinte megegyeznek, viszont az új Bar 500 már azoknak való, akik helyben, hangzásban, erőben és méretekben is többet szeretnének, és persze a zsebük is öblösebb egy picivel.

JBL Bar 500 soundbarJBL Bar 500 soundbarJBL Bar 500 soundbarJBL Bar 500 soundbar kijelzőJBL Bar 500 soundbar csatlakozókJBL Bar 500 soundbarJBL Bar 500 soundbarJBL Bar 500 soundbar tartozékokJBL Bar 500 soundbar mélyládaJBL Bar 500 soundbar mélyláda hátlapJBL Bar 500 soundbar mélyláda hangszóróJBL Bar 500 soundbarJBL Bar 500 soundbarJBL Bar 500 AppJBL Bar 500 AppJBL Bar 500 App

Szteroid kúra után

A JBL Bar 500 tesztje annyiban mindenképpen rövidebb, hogy bár erőben és méretekben egy alaposan kigyúrt Bar 300-ról beszélhetünk, a tudásuk lényegében megegyezik, így azt érdemes ott elolvasni, hogy ne ismételjük önmagunkat.

A külsőre tökéletesen megegyező hangrúd mindössze annyiban különbözik kisebb rokonától, hogy a 820 mm-es hossz megnőtt 1017 mm-re valamint a beépített erősítője is 30 W-tal többet, tehát 290 W-ot pumpál a hangszórókészletre, ami szintén majdnem megegyezik a Bar 300-éval. Az egyetlen eltérés, hogy a 4 db ovális mélyközépsugárzó közé, a Bar 500 kapott még egy selyemdómot a két oldalsó hangszóró mellé.

JBL Bar 500 soundbar mélyláda

A nagyobb teljesítmény és megnövelt térfogat önmagában is testesebb mélyhangokat eredményezhetne, de ezt a Bar 500 esetében nem kell már kideríteni, mert a legkomolyabb ugrás éppen a hozzá tartozó, vezeték nélküli 26 cm-es hangszóróval és 300 W teljesítménnyel dühöngő mélysugárzó jelenti, amit innen felfelé az összes nagyobb modell megkapott és ettől a pillanattól már ez a rendszer is 5.1 megnevezést érdemelt ki. A szubláda 305x440,4x305 mm-es méreteivel egész kulturáltnak mondható, bár a masszív peremben táncoló membránnal megáldott doboz, hátsó reflexnyílása miatt érzékeny lehet az elhelyezésre, ami azt jelenti, hogy nem ajánlott csak úgy bepréselni valami sarokba, vagy bútorba.

JBL Bar 500 soundbar mélyláda hátlap

Ahogy feljebb már említettük, a Bar 500 minden tudása megegyezik a Bar 300-zal, illetve ugyanazt az új felületet használja (JBL ONE) így ezekre most nem térünk ki újból, inkább a valós különbségekre fogunk rámutatni az éles teszt során, amit ez esetben is néhány napos bejáratás előzött meg.

JBL Bar 500 soundbar

Meghallgatás

Miután a JBL ONE applikáció nemrég már megismerkedett a Bar 300-zal, a Bar 500 esetében semmi dolgunk nem volt, automatikusan érzékelte a hálózatot és a mélysugárzó is azonnal összeállt a hangrúddal. A közel 20 cm-rel hosszabb hangrúd továbbra is tökéletesen illik a legtöbb tv alá, feltételezve, hogy aki ilyen hangrendszert vesz, annak már nem monitor méretű készüléke van, a hátsó reflexnyílás miatt viszont itt is érdemes odafigyelni, hogy kellő távolság legyen a falig, kivéve persze, ha konzolra kerül.

JBL Bar 500 App

Az első tapasztalatok mindenképp megosztóak voltak, nyilván a mélysugárzó hatása óriási különbséget hozott a basszusokban, de ahogy említettük, a hangrúd hangszórókészlete szinte megegyezik a kisebb Bar 300-éval, ami viszont nagyon egységes hangképet tudott prezentálni.

A Bar 500 mélyhang fokozása is öt lépcsőben történik, de míg a kisebb tesó esetében már a torzítás határa felé mentünk, itt sokkal inkább a túl sok mélyhang volt a probléma, ami már-már elnyomta a hangrúd erejét, viszont a mélyláda jelszintjét itt nem lehet külön állítgatni.

JBL Bar 500 soundbar mélyláda hangszóró

A termetes szubláda 26 cm-es hangszórója brutálisan feszes és mivel esetünkben kőpadlóra került a teszt alatt kicsit kemény, minimálisan műanyagos hangzást produkált. Legnagyobb bánatunkra, olyan hosszú ideig viszont nem maradhatott a rendszer, hogy igazán bejárathassuk és eljussuk addig, hogy ez az átmeneti helyzet megszűnjön.

JBL Bar 500 App

Zenei tesztünk alatt igyekeztünk pontosan ugyanazokat a muzsikákat hallgatni, mint a mélysugárzó nélküli kistesónál, és talán itt érzékeltük a legérdekesebb különbséget. Igen, nyílván testesebb hangrúd, hatalmas mélyláda, érthető, hogy a mély tartományok nem említhetőek egy napon, ami persze jól jöhet minden olyan zene esetében, ahol dinamika, a döngölés, az erő és a lendület a fontos. De bizony vannak olyanok is, akik annak ellenére, hogy nagyon szeretik a finom akusztikus muzsikákat, nem feltétlenül rendelkeznek erre a célra egy klasszikus hifi rendszerrel. Nos, amikor jazz, blues, és esetleg szimfonikus zenét kívánnak hallgatni JBL Bar hangrúdjukon, ott a Bar 500 melldöngető ereje inkább hátrány, mint előny, szemben a kisebb Bar 300 egységes és összeszedett hangzásával. A mélyládát mindegy hova helyeztük el, valahogy nem állt össze egésszé az előadás, és folyamatosan el akarta nyomni a hangrúdból érkező dallamokat. Egyszerűen túl sok a Bar 500 hatalmas basszusa, a hangrúd hangszórókészletéhez ilyen zenék esetén, talán nem véletlen, hogy ugyanezt a mélysugárzót kapta a Bar 800 és a jelenlegi zászlóshajó, a Bar 1000 is, pedig azoknál bizony már más a helyzet ilyet téren (is) abban a kis keskeny rudacskában.

JBL Bar 500 soundbar

Ahogy váltottunk az előbb említett lazább és "egyszerűbb" stílusokra, ez a kis ellentét azonnal elsimult, és pillanatok alatt értelmet nyert az a 70 000 Ft körüli felár és a sok-sok plusz watt. A Bar 500 igazi otthona az, ahol elszabadulhat a pokol és vagy nincs, vagy csak magasról le van ejtve a szomszéd véleménye a zenehallgatási és filmnézési szokásainkról, amíg azt persze nem egy kiérkező rendőr továbbítja felénk.

JBL Bar 500 soundbar

Az a kis plusz magassugárzó a center részen tovább finomított a felső tartományon, a szélső surround csatornák pedig ugyanolyan hatásos térhangzást eredményeztek, mint a kisebb modelléi, de hangsúlyozzuk, ehhez szükség van a kalibrációra a beüzemeléskor, és persze visszaverő felületekre is a közelben.

JBL Bar 500 soundbar

A filmek hangélményét is egészen más szintre emelte a Bar 500 megnövekedett teljesítménye. A térhangzásban elméletben nem érezhettünk eltérést a korábbi teszthez képest, mégis a mélysugárzó jelenléte valahogy nem csak basszusokkal töltötte meg a szobát, hanem az egész atmoszférája teltebb lett. Míg a Bar 300 inkább csak a tv hangjánál jelentett nagyon komoly dimenzióugrást, az 500-as már a valós moziélmény felé közelített, függetlenül attól, hogy zenés vagy akció jelenetek energiáját kellett átadnia. Bár a jelfeldolgozás itt is elbír a Dolby Atmos, Dolby Digital és PCM formátumokkal, mégsem lesz alkalmas a magassági hangok előállítására, hiszen abban az irányban nincs fizikai hangszóró, márpedig az nem árthat hozzá.

JBL Bar 500 soundbar csatlakozók

Ettől függetlenül a Bar 500 a közvetlen elődhöz a Bar 5.1-hez hasonlóan, sőt, azt túlszárnyalva már egy nagyon komoly belépőt jelent a vérbeli soundbar-ok házába, árban mégis sikerült a földön maradnia úgy, hogy hiányérzet nélkül megkapjuk tőle azt az igazi JBL-es dögös hangzást, zseniális téralkotást és temérdek extrát, amit más gyártóktól jóval magasabb árfekvésben remélhetünk csak.

JBL Bar 500 soundbar kijelző

Összegzés

A ranglétra második fokán található JBL Bar 500 hozta az elődje után elvárt fejlődést, bődületes erőt, a hatásos térhangzást és persze temérdek hálózati funkciót. Amennyiben nem akarunk egy kisebb vagyont elkölteni egy hangrendszerre, a JBL Bar 500 tökéletes partner lesz akár a filmek, akár a zenék világában, ha viszont ennél is kifinomultabb zenei, vagy élethűbb Atmos hangzásra vágyna az ember, érdemes lehet mélyebben zsebbe nyúlni, és nemsokára erre is lesz egy, pontosabban két nagyon jó tippünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.