JBL Bar 5.0 MultiBeam soundbar teszt

2021. április 3., szombat, 15:10

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

A JBL-nél nem szoktak unatkozni, ezt már megszoktuk. Szinte folyamatosan dobják piacra az újabbnál újabb csoda Bluetooth hangszóróikat vagy hasonló örömfakasztó készülékeiket, és mostanában a soundbar-ok is folyamatosan beleesnek ebbe a lelkes forgatagba. Ennek eredménye lett egy újabb önálló, de igen okos hangsugárzó, a JBL Bar 5.0 MultiBeam, melyet leginkább azoknak álmodták meg, akik egy egyszerű, kompakt megoldást keresnek kedvenc filmjeik hangjának megszólaltatására.

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar kijelzőJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar BluetoothJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar távvezérlőJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar távvezérlőJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar hátlapJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar hátlapJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbarJBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar falikonzolJBL Bar 5-0 MultiBeam AppJBL Bar 5-0 MultiBeam App

All in One soundbar? Miért ne!

A koncepció tapasztalataink szerint valami hasonló lehet. A JBL Bar 5.0 MultiBeam egy teljesen önálló hangrúdnak lett megálmodva, tehát lehetőség mélysugárzó vagy kiegészítő hangsugárzók csatlakoztatására, de elméletileg nincs is rá szükség.

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar

A külsejéből nem nehéz következtetni a minőségi teljesítményre. A szokásosnak mondható szürke szín lényegében minden környezethez passzol, méretei miatt (709x58x101 mm) pedig akkor is kényelmesen elfér bármilyen tv előtt/alatt, ha az még a talpán áll, és nem fali konzolon van. Az anyaghasználat inkább a felsőbb kategóriát idézi, "fültől fülig" érő hangszórók előtti rács is egy másik prémium gyártó stílusára emlékeztet, ami szerencsére nagyon jól áll a JBL-nek is.

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar

A hangrúd tetején a szokásos alapvető kezelőgombokon kívül egy igen érdekes dolog található, ami igazából nem csak itt, hanem a hangszóró alján is ugyanúgy megvan (bár oda ritkábban néz az ember). Összesen 4 db integrált hangszóró rácsot láthatunk fent és lent, ami elsőre az alap specifikáció alapján igen megtévesztő is lehetne.

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar

A JBL Bar 5.0 MultiBeam soundbar egyik legnagyobb újítása ugyanis a virtuális Dolby Atmos kompatibilitás, így naivan azt hihetnénk, hogy magasba kiabáló Atmos hangszórók találhatóak alatta, de ebben bizony csalódtunk. A JBL, illetve a Harman Kardon már hosszú ideje igen eredményesen alkalmazza a reflex rendszerek helyett, a passzív radiátorokat. Aki hallott már életében egy Harman Kardon Onyx Studio, vagy egy JBL Boombox hangszórót, az tudja, hogy a fizika törvényit olykor semmibe vevő basszusokat préselnek ki akkora hangszórókból, mint egy cipősdoboz, vagy éppen retikül. Miért ne működhetne egy soundbar-ban is?

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar

A JBL Bar 5.0 MultiBeam összesen 5 db 48x80 mm-es ovális hangszórót tartalmaz, melyből három előre, kettő pedig oldalra sugározza a hangokat. Ezek, valamint az alsó és a felső rácsok alatt megbújó összesen 4 db 75 mm-es passzív radiátor alakítja át a 250 W összteljesítményt testes basszusokká és minőségi hangokká.

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar hátlap

A tudástár

Természetesen a minőségi hangzásnak csak egyik feltétele a megfelelő hangszórókészlet, vagy a teljesítmény. A hangrúd hátulján lapuló digitális csatlakozókat (USB, optikai és két HDMI, melyből egy eARC) is tartogat számunkra. Ez azt jelenti, hogy a Bar 5.0 MultiBeam a jelenleg ismert legjobb felbontású, tömörítetlen és veszteségmentes tömörítésű audio és videó fájlok lejátszására is képes, így tehát nem túlzás sem Virtual Dolby Atmos, sem pedig az Ultra HD 4K, Dolby Vision kompatibilitás. Ezekkel a képességekkel a filmek világában egészen biztos, hogy nem fog zavarba jönni a Bar 5.0, de nézzük a zenei képességeket is. Rendelkezik a mára szinte alapvetőnek nevezhető Chromecast funkcióval, miután hozzácsaptuk a Google Home rendszerünkhöz, de a multiroom képességeket akár az Alexa Multi-Room-Music-on keresztül is képes kamatoztatni, illetve a jó öreg Bluetooth (v4.2) is ott van a sorban, ha éppen nem áll rendelkezésre hálózat.

Kell esetleg még valami? A hardver és a szoftver tehát adott, nézzük mire képesek ezek a valóságban!

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar Bluetooth

Működés közben

Beüzemelni egy ilyen soundbar-t már szinte a nagyszüleinknek sem lenne nagy kihívás (diszkrét túlzással) de sokat segít a helyzeten, ha már ismerjük a Google Home lépéseit, pláne ha már használjuk is a rendszert. Ahogy a hálózatunkra kerül, megnyílik a világ, és kedvünkre onthatjuk kedvenc zenei megosztó felületeink tartalmát AirPlay 2 vagy Google Chromecast segítségével a hangrúdra.

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar távvezérlő

Mielőtt nagyon alábecsülnénk a mellékelt távvezérlő jelentőségét, érdemes jobban szemügyre venni, ugyanis a látszat ellenére elképesztően sok funkciót kezel a gombok különböző módokon történő nyomkodásával, plusz az alapfunkciókat is sokkal könnyebben vezérelhetjük rajta, mint bármelyik forráskészülékünkön.

A Harman Kardon Citation készülékeiből már jól ismert MultiBeam kalibráció, kérésünkre alaposan "körülnézett" a szobában, hogy mik azok a pontok, amivel totál hülyét csinálhat belőlünk a hangrúd, és onnan is hangokat hallhassunk ahonnan sosem jött. Ez pár másodperc puttyogtatás után befejeződött, majd kezdhettük a nyúzást.

JBL Bar 5-0 MultiBeam App

Zenei képességeinek méltatását nem fogjuk túlzásba vinni, ugyanis hamar bebizonyosodott, hogy alkalmas zenehallgatásra, de nem igazán erre találták ki, és nem is sorolhatjuk az erősségei közé. Mindenképp említésre méltó volt a filigrán hangrúdból érkező basszusok ereje, de a gyárilag megadott 50 Hz-es alsó tartomány, ha igaz is, akkor sem az az igazi minőségi kellemes mélyhang, mint amire pl. egy-egy komolyabb passzív radiátoros hangszóró képes.

JBL Bar 5-0 MultiBeam App

Komolyabb muzsikákkal, mint Norah Jones, a Stockfish Records dalai, vagy hasonló finomabb jazz zenékkel ugyan tette a dolgát, de nem igazán éreztük meg bennük azt, amit szerettünk volna. A mélytartomány kissé búgósan, középtónusosan szólalt meg, a magashangok tisztán, élesen, de nagyon mesterkélten szóltak, az énekhangok pedig szinte Bluetooth hangszórós érzéssel áradtak a hangrúdból (bár abból a legdrágább és legjobb verziókra gondolunk). A domináns középtartomány miatt érdekes módon több kedvenc Chris Botti számunk is meglepően szépen muzsikált, valahogy a rézfúvós hangszereket szerette vendégünk.

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar

A könnyebb stílusok is hasonló eredményt hoztak. Nagyon kellemesen és hosszan hallgathatóan prezentálta a szokásos rock, elektronikus vagy hip-hop zenéket, de sajnos a hangerő növelésével a dinamika is arányosan csökkent, és esett szét a hangkép. A JBL Bar 5.0 MultiBeam egyszerűen nem zenei géniusz, és semmiképp sem bulii hangszóró, de a háttérben gyönyörűen tölti meg zenével a teret.

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar falikonzol

A filmek kezdésével azonban komolyat fordult a helyzet. Egy soundbar alapvető funkciói itt kell, hogy érvényesüljenek, és szerencsére tesztalanyunk kellemes meglepetést okozott már a teszt elején. A filmek minőségére nagyon határozottan hívja fel a figyelmet a Bar 5.0 MultiBeam, így egy közepes felbontású anyaggal, sajnos a végeredmény sem lesz jobb, sőt már-már kiábrándítónak mondható. Vendégünk tiszteletére azonban nem spóroltunk a gigabájtokon és a lehető legkomolyabb 7.1 Dolby Atmos formátumú filmekkel kínáltuk meg, ami túlzás nélkül mondva is döbbenetes teljesítményt facsart ki ebből a kis karcsú hangrúdból. Passzív radiátorok ide vagy oda, azon felül, hogy az átlagnál dinamikusabb és teltebb hangot produkált, továbbra sem helyettesített egy mélysugárzót, azonban amíg a teljesítmény 60 % alatt maradt, tényleg más ligában játszott ez a JBL mint bármelyik önálló (mélysugárzó nélküli) vetélytársa. Az igazi erényét azonban nem is annyira a mélytartományban, hanem inkább onnan felfelé mutatta meg. A MultiBeam technológia valóban zseniálisan verte át a fülünket, ugyanis olyan érzésünk volt, mintha teljes előttünk lévő szobafal hangszórókból állt volna. Hatalmas terjedelmű volt a színpad, ami az oldalfalakon túlra és mélységében is több méterre elnyúlt! Hihetetlen! A beszédhangok, akció jelenetek, mind-mind borotvaélesen és kristálytisztán hasították a légteret, de a mélyebb durranások, robbanások sajnos enyhén dobozhangúak voltak. Külön tetszett nekünk pl. az Alita: Battle Angel című film "csapdába ejtős" jelenetében (ahol a kiscsaj először pofozza le a rosszakat), amikor a csini pengekarú hölgy az aszfaltot csapodva kívánja felszecskázni főhősnőnket. Olyan élesen és élethűen csattogtak a pengék, hogy szinte csengett tőle a fülünk, valamint az ütések és rúgások hangereje is mellbevágó volt. A Hobbit filmek nagy csatajelenetei is teljesen az esemény közepébe helyezték a kanapét, ahol valóban minden kardnyisszantást tisztán hallottunk az utolsó pillanatig. Nagyon részletes és energikus előadást nyújtott a JBL Bar 5.0 MultiBeam bármelyik zenei, akció vagy párbeszédes jelenetnél.

Sok önállóan szolgáló hangrúd megfordult már nálunk, de mozizásra, egy kisebb méretű szobába nem igazán tudnánk hasonló képességű ellenfelet felidézni ebben az árfekvésben. Alig várjuk a produktív gyártó újabb és újabb versenyzőit!

JBL Bar 5-0 MultiBeam soundbar

Összegzés

A soundbar-ok már rég átlépték azt a szintet, amire alapvetően kitalálták őket. Napjainkra egyre közelebb próbálnak kerülni egy klasszikus házimozi rendszer hangminőségéhez vagy téralkotásához, bár tény, hogy oda soha nem fognak eljutni, mégis elképesztő fejlődéssel valóban közelítenek a cél felé. A JBL Bar 5.0 MultiBeam tökéletes kompromisszum azoknak, akik egy igazán minőségi házimozis hangzást, egy basszusokban gazdag, minden praktikus hálózati zenei funkciókkal ellátott multiroom hangrendszert és mindenekelőtt egy kábelektől és kiegészítő hangszóróktól mentes szórakoztató központot keresnek. Ja, és mindezt 150 ezer forintért! Köszönjük JBL!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.