JBL Bar 3.1 soundbar teszt

2017. november 7., kedd, 14:55

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar mélyláda JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

Klasszikus megjelenés, és majdhogynem minden tudás, amit a soundbárok egyetemén tanítanak belezsúfolódott az őszi IFA keretein belül bemutatott JBL Bar 3.1 szolgáltatásaiba. A korábbi SB sorozat frissítéseként érkezett sorozat középső tagja a 3.1 összesen 450 W erősítő teljesítménnyel, HDMI, optikai, és analóg audió csatlakozókkal, valamint Bluetooth 4.2 verziójú adatkapcsolat lehetőségével lépett a soundbárok versenyébe. A Bar 3.1 különlegességét az adja, ami talán inkább ma már alapelvárás, hogy HDMI portja 4K képes, ARC kompatibilitásával pedig a tévénk távvezérlőjét sem kell eldobni. Mindezt 149 999 Ft-ért vihetjük haza, ha megtetszik.

JBL Bar 3.1 soundbarJBL Bar 3.1 soundbarJBL Bar 3.1 soundbarJBL Bar 3.1 soundbar hátlapJBL Bar 3.1 soundbarJBL Bar 3.1 soundbar mélyládaJBL Bar 3.1 soundbar

Mi van a dobozban?

A JBL Bar 3.1 felépítése a soundbárok klasszikus jegyeit viseli magán. A méretes önálló mélyláda és a relatív vékonyra tervezett hangrúd lapul a dobozban, amit a kiegészítők doboza tesz teljessé. A kiegészítők között találunk egy HDMI kábelt, valamint egy analóg Jack összekötő kábelt, ami átmenetileg segítségünkre lehet a mélysugárzó bekötésére, míg jobbat nem veszünk. Meglepő, hogy a mélysugárzó térfogata elég nagy, talán az átlagoshoz szokott szem túl nagynak értékeli, de ugyanakkor meglehetősen könnyűre sikerült. A több mint egy méter hosszú hangrúd, alig több mint 2 kg tömegű, asztalra vagy éppen a falra egyaránt felszerelhető kialakítású. A Harman csoportnál még biztosan vannak klasszikus értékeket ismerő marketingesek, akik még az önálló távvezérlőt nem csak valami egyéb felesleges költséget generáló tényezőnek tekintik, így a Bar 3.1 egy hagyományos távirányítót is kapott. Cserébe viszont a készüléket applikációval nem lehet irányítani, azt nem kezeli ez a modell, így multiroom szolgáltatása sincsen.

JBL Bar 3.1 soundbar hátlap

Szolgáltatások és csatlakozók

A JBL Bar 3.1 végre egy olyan soundbar, amelynél gyakorlatilag a legtöbb szolgáltatást megkapjuk, ha mérlegre tesszük, mit is kellene tudni egy ilyen hangrendszernek. A mélysugárzó és hangrúd egymással vezeték nélkül kommunikál, ami természetesnek is mondható ebben a kategóriában. A mélyládán található egy Jack csatlakozó is, ami lehetővé teszi a vezetékes összeköttetést a mélysugárzó és a hangrúd között. A hangrúd számos csatlakozót kapott, melyek közül kiemelendő a 3 HDMI bemenet, ami alkalmas 4K felbontású képek továbbítására is. A 4. HDMI aljzat ARC szolgáltatást biztosít, ha a megjelenítő eszköz is támogatja. A hátlapon optikai, analóg PCM bemenetet is találunk, de szükség esetén Bluetooth adatkapcsolattal is csatlakoztathatunk hozzá műsorforrást, például okostelefont vagy tabletet. A JBL soundbart még az a kifogás sem érheti, hogy nem elég informatív, ugyanis a hangrúd elején pontmátrixos kijelző informálja a felhasználót az aktuális szolgáltatásokról. A kijelző messziről is kitűnően olvasható, és fényerejét is tudjuk változtatni, amennyiben szükséges.

JBL Bar 3.1 soundbar

A mélyláda erősítőjének teljesítménye 300 W, míg a hangrúd további 150 wattal járul hozzá az erőteljes hangzáshoz. A mélysugárzó mérete 25,2 cm-es, amit a hangrúdban hat 5,7 cm-es középsugárzó és három 3,15 cm-es magassugárzó egészít ki.

JBL Bar 3.1 soundbar mélyláda

Első lépések

A hangrendszer telepítése nem nehéz feladat: nagyjából az a recept, hogy kicsomagolás után a megfelelő kábeleket a televízióval összedugjuk, áram alá helyezzük és kész is, hátradőlve a fotelben máris évezzük a kiválasztott műsorforrást akár 4K minőségben. A papírforma azonban nem mindig jön be, és ez ebben az esetben is így volt. A kicsomagolás után jött az elhelyezés problémaköre: mi a televízió állványt választottuk, de valójában elég könnyen, egy akasztós megoldással a falra is felhelyezhettük volna. A kábelek csatlakoztatása viszont nem könnyű dolog, különösen, mivel jobb minőségű, vastagabb árnyékolt kivitelűeket használtunk. A problémát az okozta, és már nem az első esetben, hogy a csatlakozókat csak óvatosan lehet törés nélkül a hátlaphoz illeszteni.

A mélyláda és a soundbar közötti összeköttetés automatikusan jön létre, de a teszt alatt ez a mutatvány nem sikerült. A hangrúd többszöri ki és bekapcsolás ellenére sem kapcsolódott a mélysugárzóhoz, úgyhogy azt kézi módszerrel kellett létrehozni. Bár van gyakorlatunk az ilyesmiben, de csak a használati utasítás segítségével tudtuk mindezt megoldani. Nem elegendő a mélysugárzó hátoldalán a párosítás gomb megnyomása, a távvezérlőn BASS+ és BASS- gombokat egymás után is meg kell nyomni, miután a DIM DISPLAY gombot öt másodpercig nyomva tartjuk.

Miután sikeresen összepárosítottuk a rendszert, a HDMI kábelek megfelelő összekötése maradt hátra. Az egyik tetszőleges bemenetet kiválasztva a TV ARC HDMI csatlakozón keresztül felfűzve a műsorforrást, megjelent a kép, és a hangerő szabályozása a televízió távirányítójával is lehetségesé vált. A soundbar válaszideje viszont közepesen gyors volt csak, a HDMI felismerése egy-két másodpercet igénybe vett. 

A hang beállítás ezek mellett a soundbar távvezérlőjével lehetséges, ahol is választhatunk többféle mód, surround hatás között: MUSIC, MOVIE, VOICE, SPORT. Az nagyon tetszett, bár szerencsére nem volt szükség a használatára, hogyha esetleg a kép és a hang nem lenne szinkronban, úgy a késleltetés módosításával tudunk korrigálni rajta. A hang módozatok közt megtalálható az NIGHT MODE, ami Dolby Digital adások esetén dinamika kompresszióval teszi szomszédbaráttá a filmezést.

A teszt alatt nem volt elérhető, de elméletileg a bátrabbak maguk is végezhetnek szoftverfrissítést a készüléken. Ehhez a használati utasításban részletes leírást találunk így különösebb kockázat nélkül el tudjuk végezni a műveletet USB csatlakozón keresztül.

Az USB nem csak szerviz célokat szolgál, hanem elsősorban zenei anyagok lejátszására szánták, de csak MP3 és WAV állományokat tud olvasni. Jelenleg nem támogatja a FLAC, illetve más veszteségmentes hangfájlok lejátszását, de persze egy szoftverfrissítés ezt is megoldhatja.

JBL Bar 3.1 soundbar

Hangpróba

A Bar 3.1 automatikusan bekapcsol, ha ARC képes csatlakozójára jel érkezik, így amikor bekapcsoltuk a televíziót, a soundbar is aktív lett. A szolgáltatásokra nem lehet panasz, elég kényelmesen lehet kezelni is, de hangzásában azért meglepetés ért minket. A hangrendszert többféle forrással kipróbáltuk, és más-más eredményt kaptunk, korántsem volt annyira egységes a hangkép, mint azt más esetekben már tapasztaltuk.

 

TV hangzás

A televízió hangját forrásként használva a párbeszédek nagyon jól érthetők voltak, tényleg tisztán szólt, de elsősorban a magas- és a középtartomány felső frekvenciái domináltak rajta. Ugyanakkor hiányzott az az öblösség a beszédhangok tekintetében, ami mondjuk a felkonferálásoknál jellemző, vagy éppen a mozifilmeknél is megszokhattunk. A műsorok hangját sokkal élvezhetőbbé tette, mint a televízió eredeti hangja volt.

 

Mozifilmek

Természetesen elővettük jól bevált tesztanyagainkat, így a Man in Black trilógiát, illetve Harry Potter kalandjait, hiszen effektekben bővelkednek. Itt már sokkal jobb volt a helyzet, mivel az effektek szépen hangzottak, de azért nem bontotta le a falat. Annak ellenére, hogy a mélysugárzó teljesítménye elegendő, mégis kevésbé volt hangsúlyos a jelenléte a hangtérben. Úgy éreztük, hogy a rendszer nem használja ki azt a teljesítményt, amit a tervezők a rendelkezésére bocsátottak. A hangrúd térleképezése a soundbároktól elvárható szintet hozta, de nem alkotott széles színpadot. Surround hatás bekapcsolásakor a hangképet széthúzta, de nem lett lényegesen nagyobb a tér.

 

Zenei képességek

Nekünk tetszett, Dave Brubeck játéka, vagy éppen Ed Sheeran - Gaga Symphony Orchestra tényleg hangzatos játékot adott elő, még azt is megkockáztatjuk, hogy háttérzenének is igazán jól bevált, mivel nagyon kellemes volt a basszus, részletezett a magastartomány, még levegősnek is mondhattuk. Ugyanakkor a középtartomány kissé erőtlen, szinte alig volt jelen a hangképben.

JBL Bar 3.1 soundbar

Összegzés

A JBL Bar 3.1 egy nagyon széles szolgáltatási körrel rendelkező soundbar, amit leginkább tévéműsorokhoz használhatunk, de könnyed zenei stílusokhoz is ajánlunk, ahol nem annyira fontos és szükséges a falat remegtető mélyek jelenléte. A középtartomány nem igazán hangsúlyos, de ez egy firmware frissítéssel biztosan megoldódik, mert ennek a soundbárnak minden adottsága meg van arra, hogy teljes és erőteljes mozihangot produkáljon. A 150 ezer forintos árért nem csak szép, de egy lágy hangzású, sok szolgáltatással rendelkező soundbárt vihetünk haza.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.