JBL Bar 300 soundbar teszt

2023. január 31., kedd, 12:00

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

Új év, új célok új élmények. Kb. ezekkel a gondolatokkal, pontosabban elvárásokkal álltunk a JBL új soundbar családjához, melyeket végre leegyszerűsített nevekkel áldottak meg a marketingesek. A lépcsőfokok egyszerűen csak Bar 300, 500, 800 és 1000 fedőnévvel törtetnek a csillagos ég felé, mi pedig már nagyon vártuk, hogy vendégül láthassuk ezt a kis meghitt famíliát.

JBL BAR 300 soundbarJBL BAR 300 soundbarJBL BAR 300 soundbar kijelzőJBL BAR 300 soundbar csatlakozókJBL BAR 300 soundbarJBL BAR 300 soundbarJBL BAR 300 soundbarJBL BAR 300 soundbarJBL BAR 300 soundbarJBL BAR 300 soundbarJBL BAR 300 AppJBL BAR 300 AppJBL BAR 300 App

Nincs megállás

A JBL esetében ez a kijelentés akár a fő mottójuk is lehetne, de ők a hosszas kínlódásuk után bekövetkezett gyökeres változásukat követően, tényleg a lehető legjobb irányba menetelnek! Ugye nem kell részleteznünk, hogy mire is gondolunk, ha a hangprojektorok vagy akár a Bluetooth hangszórók térhódításáról beszélünk?

A vállalat ékes bizonyítékkal szolgált már a korábbi soundbar modellekkel, hogy igenis létezik olyan, hogy minőségi hangzás korrekt áron, itt persze nem a borsosabb árú, de vitathatatlanul magasabb minőségű Harman Kardon, hanem nyílván a három betűs, sokkal szélesebb rétegnek szóló típusokra gondolunk. Szerencsére sosem elégedtek meg az éppen elért szinttel, és mindig meg tudták lepni a közönséget azzal, hogy igenis tudunk mi az előzőnél jobbat is! Ennek az elvnek lett a szimpla számokkal megáldott új JBL Bar termékcsalád legkisebb tagja a Bar 300 is a gyümölcse.

JBL BAR 300 soundbar

A Bar 300 célközönsége egyértelműen a minimalista külsőt és helyigényt díjazó, esetleg gyermekekkel, papírvékony falakkal, és gyenge idegzetű, ám jó hallású szomszédokkal megáldott vásárlók lesznek, akinél a sors büntetése lenne egy masszív mélysugárzó, de azért mégiscsak szeretné, hogy a tv szánalmas hangzása csak egy rossz emlék legyen.

JBL BAR 300 soundbar kijelző

Kis test, nagy élvezet

Pa-dö-dős csajoktól utólag elnézést kérünk, de itt bizony ez a helyzet!

A megszokott csinos kis kartonjából kicsomagolva, mondhatni a megszokott látvány fogadott minket, de a hangrúd és vele a távirányító is apró ráncfelvarrást kapott, amivel utóbbi szinte úgy néz ki, mint maga soundbar, néhány méretes gombbal. Ötletes.

Az igényesen kivitelezett fémrács a hátsó részig kanyarodik, ahol néhány csatlakozón (HDMI eARC 4K Dolby Vision támogatással, optikai, Ethernet, USB) és egy reflexnyíláson kívül más nincs is. A rács jobb oldalán elöl egy LED kijelzőnek örülhetünk, ami a hangerőtől kezdve a bemenet választáson át szinte mindent jól láthatóan kiír nekünk, ami nagy öröm, mert sok konkurens fedőlapon elhelyezett LED csíkjánál kevés értelmetlenebb dolgot tudunk elképzelni.

JBL BAR 300 soundbar csatlakozók

Alapvető tézisünk, hogy egy soundbar mélysugárzó nélkül, finoman szólva is félkarú törpe, de 300-400 ezer Ft felett, akadt már erre ellenpélda (Harman Kardon Enchant, Sennheiser AMBEO stb.), de valóban ritka jelenség. A JBL Bar 300 korántsem a belépő kategória képviselője a maga 150 000 Ft körüli árával, de a technikai adatok és a hangrúd megépítése már meghallgatás nélkül is elég bíztató.

A filigrán 820x56x103,5 mm-es méret tökéletes lehet kisebb tévék alá is, mégis elegendően nagy ahhoz, hogy a benne dolgozó 4 db ovális mélyközép hangszóró, a méretes hátsó reflexnyílásban végződő légcsatorna és az állítólag 260 W-os digitális erősítő, értékelhető basszusokkal egészítse ki az oldalra tekintő, tölcsérekben szunnyadó selyem dóm magassugárzók munkáját.

JBL BAR 300 soundbar

Mivel a hangszórókészlet ezekben ki is merül, a Dolby Atmos támogatás és MultiBeam Surround Sound kalibrációs szoftver csak erősen virtuális módon lesz képes a valódi 3D hangzásra, mégis több esetben ért már kellemes csalódás minket ezekkel a hangzatos funkciókkal, ha a szoba kialakítása és visszaverő felületei optimálisak erre.

Nem csak a kondi a fontos!

Persze a dögös hangzáshoz elengedhetetlen, de az is, hogy ezek hangrudak nem csak erősödnek, hanem bizony okosodnak is a kor elvárásainak megfelelően. A fejlesztő csapat kiadta az új applikációjukat, melyet most JBL One-nak kereszteltek, ami vicces név, ha azt nézzük, hogy már kb. a 27. JBL App, de hát mindig van min javítani.

JBL BAR 300 App

Szerencsére, ahogy eddig is, ez a felület is nagyon jól sikerült, jól néz ki és abszolút felhasználóbarát. Innen érhető el lényegében az összes ismert (és sok ismeretlen) internet rádió, streaming szolgáltató, mindenféle beállítás, hangszínszabályzó és még egy csomó hasznos funkció, beleértve egy távirányítót is. Ez azt is jelenti, hogy a jópofa hasáb, amit kapunk hozzá ugyan ott lehet, de teljesen szükségtelenné is válhat, bár, még mindig sokkal gyorsabb, mint előkapni a mobilt, kinyitni, belépni stb.

A tudástár persze itt még nem ér véget, hiszen ma már a multiroom funkciók, esetünkben Alexa Multi-Room Music (MRM), AirPlay, Qplay, Chromecast, Bluetooth szinte kötelezőek, és vendégünk természetesen alkalmazza is ezeket. A Dolby Atmos, Dolby Digital és PCM jelfeldolgozás is jelen van, ellenben a DTS formátumot sajnos nem kívánja megemészteni, csak hogy egy kis (vagy inkább dömpernyi) homok is legyen a gépezetben.

A sok-sok tudnivaló után már csak a lényeg maradt hátra, hogy hogyan is boldogul a zenék és filmek világában egy olyan hangrúd, aminél a csillagokat is leígéri a gyártó, hogy köszöni szépen, de megvan mélysugárzó nélkül is, semmi másból sem fogunk hiányt szenvedni. Erre nagyon kíváncsiak voltunk!

JBL BAR 300 App

Működés közben

Ahogy a JBL-től megszoktuk (sajnos ez tényleg nem minden gyártónál ilyen egyszerű), elhelyezni és beüzemelni pillanatok alatt sikerült. A JBL One applikáció letöltése után csatlakoztunk a hálózathoz, frissítést megcsinálta, elindítottuk a Multibeam szobakalibrálást majd néhány pityegő puttyogó hangot követően el is indítottuk a bejáratást. Pár napig hagytuk járódni a 6 db hangszórót, amíg ismerkedtünk a kezelő felületekkel. Kinek hogy, de nekünk nagyon bejöttek a fizikai nyomógombok a hangrúd tetején a dizájnos érintő simogató világító kezelő szervek helyett. Igen, olcsóbbnak tűnik, valahogy mégis jobban esett ezeket nyomkodni, bár sok szükség nem lesz rájuk a jövőben.

JBL BAR 300 soundbar

A mobilunkat kézbe véve és a JBL One applikációban matatva előjött néhány apró hiányzó részlet, amiket mostanában nagyon megszoktunk, de fogjuk rá, hogy ezeket amúgy is biztosan tudja. Nincs ugyanis sehol a szinte alapnak számító "movie, music" stb. hangzáskép és bár mindenhol ott virít a hangzatos PureVoice Dialogue Enhancement Technology szöveg, ez nem a szokásos párbeszéd kiemelést jeleni egy gombnyomásra, hanem konkrétan folyamatosan hangsúlyossá teszi a beszédhangokat. Ez jó ötlet filmeknél, de a zenék esetében már nem biztos. Meglátjuk.

Az elhelyezés nagyon fontos, mert a hátsó reflexnyílás miatt vagy érdemes a mellékelt konzolra rakni és a falnak szorítani, vagy legalább 20 cm helyet hagyni mögötte, ha bútorra kerül, mert könnyen búgóssá válhatnak a basszusok, amiből viszont van gazdagon! De még mennyire, hogy van!

JBL BAR 300 soundbar

Megfordult már nálunk több ellenfél is hasonló árfekvésben és ugyanekkora teljesítménnyel, mint pl. a Bose Smart Soundbar 300 vagy éppen a JBL Bar 5.0 MultiBeam, ami tesztalanyunk közvetlen elődje, de ilyen erőt és testességet még nem préselt ki magából "olcsó" soundbar ezelőtt.

A vezérlő alkalmazásban rá is tudunk segíteni az EQ állítgatásával, így a zenéknél pl. a teljesen sík, filmeknél pedig határozottan a "V" alakú (basszus és magas hang felhúzva) EQ bizonyult a legjobbnak. Hasznos infó lehet az is, hogy bár multiroom hangszórókat hozzá tudunk csapni a Bar 300-hoz, extra mélysugárzót nem áll módunkban párosítani vele, ha mégis meggondoltuk volna magunkat. Szóval érdemes az elején kipróbálni és eldönteni, mert ha falat akarunk bontani (tehát nem panelban lakunk) akkor kapásból a Bar 500 vagy onnan felfele kell letenni a voksunkat, melyek tesztje amúgy rögtön ez után fog követezni, ha ezzel esetleg segíthetünk a döntésben!

JBL BAR 300 soundbar

A zenék világában nagyon jól boldogult a Bar 300, érezhetően finomabb magashangokkal, nagyon kellemes középtónussal és ténylegesen, fizikailag is érezhető basszusokkal, amit valóban szoknunk kellett az elején. Nem, nem olyan mintha lenne külön szubláda, de itt végre valóságosnak éreztük az 50 Hz-es megadott adatot, és egy pillanatig sem éreztük azt, hogy a produkció ne lenne kerek úgy, ahogy van. A vokálos, hangszeres muzsikák nagyon kellemesen hosszan hallgathatóan szóltak (végre!), amit ilyen árú hangrúdnál nem igazán éreztünk még, de természetesen nyomában sem járt egy akár olcsóbb sztereó rendszernek, mégis jó érzés volt látni és hallani, hogy ez egy soundbar műve. A szobakalibráció és utána az "Atmos" funkció élesítését követően a hangok nem abból a kis fekete csíkból jöttek, hanem nagyon ügyesen felhasználva a visszaverő felületeket, egy nagyon tág teret kreált maga köré már-már egy színpadot varázsolt elénk. A hangszerek és énekhangok kissé műanyagosak és mesterkéltek voltak, de még abszolút élvezhető kategóriában, és mivel járatás ide vagy oda, egy nyers készülékről beszélünk, ami jó pár óra használat után sokat fog finomodni ilyen téren.

Ahogy az szinte elvárható a soundbar-októl, a könnyűzenék, pop, rock, hip-hop és főleg az elektronikus muzsikák már inkább kis barátunk profiljába vágtak. Itt könnyen, izzadság nélkül pörgette a számokat, és persze itt jöhet majd igazán jól a Bar 500 mélysugárzója, mégis valami elképesztő energiával töltötte meg a szobát.

Filmekre váltva az addigi pozitív benyomásunk egy következő szintre ugrott, mert ez volt az a terület, ahova a Bar 300-at szánta az alkotója, és bizony, ha megfelelő minőségű anyagot kapott, ki is kerekedett a szemünk.

A párbeszédek nagyon hangsúlyosak voltak külön center csatorna kiemelés nélkül, szóval ez a Pure Voice blabla tényleg nem csak marketing duma, az oldalra és picit felfele néző magassugárzók szintén pazarul használták az oldalsó falakat (már akinek van) és a szoba teljes szélességében mozogtak balra-jobbra az oda szánt hangok. Az akció jelenetek fémes csattogása, a suhanó golyózápor élessége és a robbanások ereje is messze felülmúlta az egy szimpla hangrúddal szembeni elvárásainkat.  

Alapvetően abban a ritka élményben lehetett részünk a JBL Bar 300 tesztje alatt, hogy a megfizethető szegmensben most először találkozhattunk olyan soundbar-ral, ami önmagában is teljes értékű eszközként használható, főleg ha az cikk elején említett, vagy ahhoz hasonló korlátok gátolják meg, hogy szabadjára engedhessük a bútorrengető basszusokat. Arra ott lesz a Bar 500, amivel nem sokára jelentkezünk!

JBL BAR 300 soundbar

Összegzés

A JBL Bar 300 nemhogy méltó utódja a Bar 5.0-nak, hanem sikerült túlszárnyalni azt tudásban, és főleg hangzásban. Sajnos nem lehet utólag mélysugárzót illeszteni hozzá, sajnos nincs DTS dekódolás és előre beállított hangzásképek közt sem tudunk ugrálgatni, de a Bar 300 úgy lett megépítve, hogy ezek hiányát ne is érezzük meg. Több mint elegendő szolgáltatással, egyszerű és praktikus kezeléssel, hosszan hallgatható kellemes hangjával és méreteihez képest megdöbbentő basszusaival nálunk jelenleg befutó lett az alsó-középkategóriás, mélysugárzó nélküli soundbar-ok között, és miközben csomagoltuk vissza a dobozába, csak azon kattogott az agyunk, hogy ha ez ilyen volt, milyen lesz a Bar 1000? Na de addig még lesz két izgalmas megállónk, hamarosan mesélünk róluk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.