JBL Bar 1000 soundbar teszt

2023. március 6., hétfő, 19:10

JBL audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar JBL hangfal JBL soundbar JBL hangrendszer soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt JBL hangfal teszt JBL soundbar teszt

Ahogy a JBL Bar 300 tesztje során említettük, lassan de biztosan el fogjuk érni a JBL Bar család csúcsát, és bár a kezdéskor még csak négy taggal számoltunk, a Bar 1000-hez érve örömmel jelenthetjük be, hogy nem ő a plafon. Időközben, bár a létezéséről tudtunk, végre megérkezett a forgalmazóhoz az aktuális csúcsragadozó is, de először elmeséljük, hogy a Bar 1000 mit művelt a nálunk töltött ideje alatt.

JBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbar kijelzőJBL Bar 1000 soundbar hangszóróJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzóJBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzó hátlapJBL Bar 1000 soundbar mélyládaJBL Bar 1000 soundbar mélyládaJBL Bar 1000 soundbar távirányítóJBL Bar 1000 soundbar hátlapJBL Bar 1000 soundbar hátlapJBL Bar 1000 soundbar AppJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 Atmos soundbarJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbarJBL Bar 1000 soundbar tartozékok

Ha a sok sem elég

Mivel nem PR magazin vagyunk, igyekszünk mindig őszintén leírni a véleményünket a termékekről, amik megfordulnak nálunk és a JBL Bar 1000 már elért egy bizonyos határt, ahol ez már kikívánkozik belőlünk. Már a Bar 800 Atmos sugárzóinak is hihetetlen hatása volt a térhangzásra, a JBL nyilván nem állhatott itt meg, ezért még tovább nyújtotta a méreteket és még több hangszórócskát tömködött a hangrúdba.

JBL Bar 1000 soundbar

Amennyiben az oldalakra dokkolt háttérsugárzók éppen töltésen vannak, a hangrúd ezt itt is ugyanúgy érzékelni fogja, mint a Bar 800 esetében, és ilyenkor az egész soundbar egyként fog üzemelni nem kevesebb, mint 14 hangszóróval. Ebből összesen 4 db kapott helyet a levehető háttérsugárzókban és így lesz a rendszer 7.1.4 csatornás. Ezzel már nálunk is súrolja a JBL az értelem határát, de azt is folyton be tudta eddig bizonyítani a gyártó, hogy semmit sem csinál ok nélkül, és mivel nemsokára folytatjuk a sort a Bar 1300-zal, annak tudatában, hogy abban mi van, igazából a 14 hangszóró nem is tűnik olyan soknak.

JBL Bar 1000 soundbar

Az ovális hangszórók gyarapodása mellett, a háttérsugárzókban pont ezeket váltotta le egy selyem dóm magassugárzó (ferdén előre) és egy 70 mm-es Atmos (felfelé) hangszóró, és ezzel már a hátulról érkező hangok is a plafonról (is) érkeznek. Ezekkel a bővítésekkel a Bar 1000 összteljesítménye papíron eléri a 880 W-ot a 300 W-os mélysugárzóval, amit a Bar 500 és Bar 800 modelleknél már megismertünk, ami már több mint tekintélyes szám, főleg egy soundbar esetében!

JBL Bar 1000 soundbar hangszóró

A teljesítményen, a hangszórók számán, néhány cm-en és megközelítőleg 150 000 Ft-on felül, a Bar 1000 még további két HDMI csatlakozóban is különbözik az eggyel kisebb modelltől, ha esetleg valaki hiányolta volna ezt a lehetőséget a kisebbekből, így tehát valóban minden szempontból ugrást jelent a rangsorban jelenlegi tesztalanyunk.

JBL Bar 1000 soundbar hátlap

Beállítását és kezelését tekintve tökéletesen megegyezik az összes többi JBL Bar-ral, így ugyanazt a JBL One applikációt kellett életre keltenünk az éles teszt során.

Működés közben

A Bar 1000 üzembe helyezése 1-2 perc alatt lezajlik, de itt is mindenképpen javasoljuk a JBL One applikáció használatát, egyrészt a hálózathoz való csatlakozás, másrészt a Multibeam szobaakusztika kalibráció helyes használata miatt. Bár a távvezérlőn is találunk egy gombot erre a célra, de a háttérsugárzók kalibrálása két lépcsőben zajlik itt is, és ezt az applikáció nagyon szépen megmutatja, hogyan kéri az elhelyezést a tökéletes végeredményért!

JBL Bar 1000 soundbar App

Ahogy megszoktuk, itt is a zenék világát barangoltuk be először, pontosabban, szinte ugyanazokat a muzsikákat és stílusukat próbálgattuk, amiket a kisebb tesókkal is, de leginkább a Bar 800-hoz képest keresgettük a pluszt. A PureVoice technológia áldásos hatása itt is megmutatkozott, főleg az énekhangokon, valamint a frekvencia-tartomány többi részében is több mint kellemes hangzással kényeztetett a Bar 1000. Az egyetlen eltérés talán, ami kézzelfogható volt, az a finomabb és érezhetően igényesebb magashangok. Ezt köszönhetjük a több magassugárzónak, és kis részben a megnövekedett teljesítménynek is, de valóban nagyon jót tett az összképnek ez a "bővítés". A Bar 800-hoz képest érdekes tapasztalat, hogy míg ott érzékeltünk egy minimális késést a hangrúd és a háttérsugárzók közt (főleg elektronikus zenéknél volt észrevehető) a Bar 1000 tökéletes szinkronban dolgozott össze több mint 5 m távolságból.

JBL Bar 1000 soundbar

Az elő koncert vagy buli videók (Metallica, Paul Kalkbrenner, Pete Tong - Ibiza Classics) zseniálisan vontak be minket a nézőtérre, talán ekkor volt először érezhető a háttérsugárzók magassági hangszórójának hatása.

JBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzó

Nyilván egy virtuális térképzésről beszélünk, de mégis, ha a szoba kialakítása megfelelő, nagyon hatásosan tudja használni a visszaverő felületeket.

JBL Bar 1000 Atmos soundbar

Bár egy minimális minőségi ugrást éreztünk, a JBL Bar 1000 igazi fölénye mégsem a zenéknél jött elő. Az előző három JBL Bar modellnél nagyon hiányoltuk a DTS kompatibilitást, ami itt végre DTS:X formájában megérkezett. Ezzel már lényegében minden jelenlegi valós térhangzást támogató formátumot ott tudhatunk a csinos borítás alatt, és ezzel még kevésbé lesz érzékeny a rendszer a helyiség sajátosságaira.

JBL Bar 1000 soundbar mélyláda

A filmek tesztje alatt már inkább előtűntek azok a hozzáadott pluszok, amiket vártunk. Az előbb említett magashangok itt talán még több értéket adtak a különböző jelenetekhez, legyen az zenei, akció vagy párbeszéd, de talán az Atmos hangszóróval megtoldott háttérsugárzók okozták az igazi meglepetést, illetve az összhangjuk a hangrúddal. Egy vérbeli házimozis még mindig jót mosolyogna ezen, de bizony nagyon komoly szintre jutott már ezeknek a soundbar-oknak a térhangzása. Kifejezetten emlékezetes jelenet volt a Préda című film azon jelenete, amikor a csendes erdőben, a főszereplő Predator gyilkos Pocahontas lányka a baltáját dobálta mindenféle fába. Abban a kameraállásban, amikor hősünk a hátunk mögül suhintotta meg fegyverét, kis híján elkaptuk a fejünket, ahogy elhúzott mellettünk és végigkövethetően eljutott a célpontba, ahol olyan elemi erővel robbant a fába, hogy megremegett alattunk a kanapé. Ilyesmit eddig nem igazán tapasztaltunk hasonló felépítésű soundbar-októl. Közben az erdőben csicsergő madarak hangját valóban a fejünk felől hallottuk, mintha körbe vett volna a természet, ami szintén megdöbbentően hatásos jelenet volt.

JBL Bar 1000 soundbar távirányító

Erőben természetesen az alaposan felpaprikázott John Wick földrengést szimuláló betonfeltörése sem szenvedett hiányt, ahol szinte érezni lehetett a törmelék szétszóródását és a kalapács elemi erejét, ahogy éles fémes hanggal szétrobbantotta a talajt. Itt fogalmazódott meg bennünk, hogy bár az árazása miatt se feltétlenül a "mindenki számára elérhető" kategória a JBL Bar 1000, egy társasházba, ne adj' isten panel lakásba lehet, hogy csak komoly fenntartásokkal mernénk ajánlani. Ez a hangrendszer már inkább a "családi házasok" játékszere lesz, és akkor is csak úgy, ha nincs a közelben kiskorú csemete és rendkívül jól sikerült házasodniuk.

JBL Bar 1000 soundbar háttérsugárzó

A gyártó által ígért 10 órás játékidőt így konkrétan nem tudjuk alátámasztani az akksis háttérsugárzóknál, mert néhány film után, ha éjszakára nem raktuk vissza a helyére töltődni, bizony másnap már figyelmeztetett a hangrúd LED kijelzője az alacsony energiaszintre, tehát erre érdemes odafigyelni, és úgy kezelni ezeket, mint egy mobilt és minden éjszaka tölteni.

JBL Bar 1000 soundbar

Összegzés

A JBL Bar 1000 nemhogy méltó utódja lett a Bar 9.1-nek, hanem egy teljesen új szintre emelte a felső-középkategóriás hangrudakat. Itt már azok is bátran benevezhetnek erre a hangrendszerre, akik zenekedvelők szinte stílusoktól függetlenül, de mint filmkedvelők, ebben az árban, ilyen közel még soha nem kerültünk egy valódi házimozi rendszer képességeihez és élményéhez.

Ezt a cikksorozatot úgy terveztük, hogy négyállomásos lesz, de mivel idő közben befutott a forgalmazóhoz, az összesen 22 hangszórót mozgató Bar 1300 csúcsmodell, most nem azzal búcsúzunk, hogy a JBL zászlóshajó soundbar-ja hogyan ejtett minket ámulatba, mert úgy fest, az még hátravan, de addig is, megpróbáljuk összeszedni az állunkat a padlóról, és könnyes búcsút veszünk lenyűgöző vendégünktől.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.