JBL 4305P aktív hangfal teszt

Zenegyártó zenedoboz

2023. március 24., péntek, 23:00

JBL audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal JBL hangfal aktív hangfal hangfal teszt JBL hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt JBL aktív hangfal

A JBL 4305P professzionális és otthoni hangrendszerek tudását kombinálja. Fő bája, hogy egyszerűséggel reagál még összetett igényekre is. Akkor mindent tud? Nem, de majdnem. Vezetékes és vezeték nélküli technológiákat, D/A konvertert és erősítőt is tartalmaz. Mindezt szinte aranyosan kompakt méretben tálalja, nosztalgikus formatervvel és HDI tölcsérrel megfűszerezve. Mit tud a gyakorlatban?

JBL 4305P aktív hangfalJBL 4305P aktív hangfalJBL 4305P aktív hangfalJBL 4305P aktív hangfalJBL 4305P aktív hangfalJBL 4305P aktív hangfalJBL 4305P aktív hangfalJBL 4305P aktív hangfal magassugárzóJBL 4305P aktív hangfal magassugárzóJBL 4305P aktív hangfal mélyközépsugárzóJBL 4305P aktív hangfal mélyközépsugárzóJBL 4305P aktív hangfalJBL 4305P aktív hangfal távirányítóJBL 4305P aktív hangfal távirányítóJBL 4305P aktív hangfal hátlapJBL 4305P aktív hangfal hátlapJBL 4305P aktív hangfal hátlapJBL 4305P aktív hangfal

Stúdió-multimédia-monitor?

Egyre több hangsugárzós cég mutat be aktív hangdobozokat, amelyek beépített erősítőt és egyéb funkciókat (DAC, streamer stb.) tartalmaznak. A legtöbben ezt úgy oldják meg, hogy meglévő, passzív modelljeikbe integrálják az elektronikát. A JBL kicsit más utat választott. Hagyományos hifi vonalának megőrizte passzív kivitelét. Inkább az évtizedes múltú, kék előlapos 4000-es szériájához fordult.

JBL 4305P aktív hangfal magassugárzó

A JBL 4305P hasonló formatervre épül, mint a korábban bemutatott JBL 4367 high end stúdió monitor. De miközben utóbbi akkora, mint egy mosógép, addig előbbi a legtöbb polcon, hangfalállványon simán elfér. Különleges HDI tölcsérét leszámítva szerény megjelenésű, könnyen beilleszthető dolgozószobákba, vagy akár nappalikba is. Így feleség-faktor és ár szempontból is kedvezőbb választás, mint komód méretű felmenői.

JBL 4305P aktív hangfal magassugárzó

Ahogy azt a közösségi médiában tevékeny vloggerek és tartalomkészítők igazolhatják, stúdió monitort nemcsak a keverőpult mellett lehet használni. Egyre több vállalkozás támogatja az otthoni munkavégzést. Többek között emiatt a zene- és műsorkészítők, podcast szerkesztők, zenészek számára praktikusabb, ha egyetlen hangrendszerre bízhatják a munkát és szórakozást is. A 4305P használható úgy, mint bármelyik stúdió monitor, köszönhetően a rajta lévő, kombinált Jack/XLR bemenetnek.

De a hétköznapi stúdió monitorok önmagukban nem tartalmaznak lejátszót és hálózati funkciókat sem. Ezt a hiányosságot használja ki a JBL. Lentebb kitérünk multimédiás lehetőségire. Vegyes szerepet vállal, hogy számítógépasztalon, televízió mellett, vagy akár egy kisebb házibuliban is számítani lehessen rá.

JBL 4305P aktív hangfal mélyközépsugárzó

Technikai részletek

A JBL a HARMAN International cégcsoport tagjaként óriási kutatási és fejlesztési háttérrel rendelkezik. Saját tulajdonú süketszobák, vaktesztelő helyiség és akusztikai kutatólaborok segítik a hatékony termékfejlesztést. E létesítmények köszönhetők olyan JBL technológiák, mint a HDI hullámvezető tölcsér, melynek előnyeiről a JBL Synthesis HDI-1600 állványos hangfal tesztben volt szó. A 4305P is tartalmazza az említett tölcsért, egyedi fejlesztésű 25 mm-es kompressziós magassugárzóval kombinálva. A 13 cm-es mélyhangszóró öntvénykosaras, préselt papír (pure-pulp) membránnal. Mindez két előre néző reflexnyílással egészül ki.

JBL 4305P aktív hangfal mélyközépsugárzó

Az olcsóbb aktív hangfalak többsége egyetlen tápegységet és közösített erősítőt tartalmaz. A 4305P jobb és bal oldali dobozának tápellátása és erősítése is elkülönített. A két oldal digitálisan kommunikál egymással, igény szerint vezeték nélkül, vagy Ethernet kábellel kapcsolódhatnak. A hangszórókat DSP-vezérelt erősítők hajtják, 25 wattot kap a magassugárzó, 125 wattot a mélyközépsugárzó.

JBL 4305P aktív hangfal hátlap

A 4305P tartalmaz analóg és digitális optikai, továbbá számítógépes USB bemenetet is. Internetkapcsolattal még külön forráseszköz sem kell a zenehallgatáshoz, mivel Chromecast kliens is része a funkcióknak, az Apple AirPlay 2 és Bluetooth mellett. Vezérlése hálózaton keresztül, Ethernet vagy WiFi alapon, a mellékelt Bluetooth távvezérlővel, vagy a MusicLife telefonos alkalmazással történhet. Mindez e sorok írásakor listaáron 1 120 000 forint (akciósan 995 000 Ft).

JBL 4305P aktív hangfal hátlap

Küllem

A dobozok viszonylag kis méretük ellenére masszív érzetűek. Egyetlen hangfal kb. 6,5 kilós, emellé igényes anyaghasználat társul. A 4305P a széria más tagjaival megegyező módon stúdió monitor lelkületű, ezáltal mellőzi a giccset, csillogó díszítéseket. Szögletes doboza fekete, vagy dió furnéros kiadásban kapható. Az egyedi, kúpot formáló magassugárzó szabad szemmel is látható a tölcsér közepén, ami futurisztikus hatást kelt. A mélyközépsugárzó ízlés szerint hagyományos takaróselyemmel fedhető. Kék előlapjával kétségtelenül ikonikus hatást kelt. Talán az előlap rögzítésére szolgáló fekete lyukakat eltüntethették volna, mindenesetre az összkép funkcionális és a JBL történelmi, kredencméretű hangsugárzóinak ismeretében még aranyosnak is nevezhető.

JBL 4305P aktív hangfal hátlap

Az egyik hangfal tartalmazza a vezérlésre szolgáló és bemeneteket tartalmazó elektronikát. Rajta sorakoznak az XLR csatlakozók, Jack bemenet, optikai, és számítógépes USB aljzatok. A helyi hálózathoz WiFi, vagy hagyományos Ethernet port segítségével lehet csatlakozni. A jobb és bal oldal Digital Link nevű kapcsolattal kommunikál, ami vezeték nélkül, vagy CATe-nél újabb, legfeljebb 6 méter hosszú Ethernet kábellel valósulhat meg. Említést érdemel még egy aktív mélysugárzó kimenet is azoknak, akik még több basszust szeretnének. A felhasználó fizikai kapcsolóval döntheti el, hogy melyik doboz legyen a bal/jobb oldali. Jól jön az ilyen funkció, ha valamelyik oldalhoz közelebb helyezkednek el a forráseszközök.

JBL 4305P aktív hangfal

Használat közben

A beüzemelés és mindennapi használat is könnyedén történt. A vezérlést tartalmazó hangfalon láttunk egy kapcsolóval kombinált jelszint vezérlőt (hangerő szabályzó) és egy forrásválasztót. Közöttük sorakozott 6 db fehér LED, amelyek az aktuális forrást mutatták. Ritkán kellett az előlapi kezelőszerveket használni, mert minden funkció (streaming esetén a zenei navigáció is) elérhető volt a Bluetooth távvezérlővel. Utóbbit első használat előtt rá kellett programozni a hangrendszerre, ami nem tartott tovább fél percnél, de ehhez érdemes volt belekukkantani a kézikönyvbe.

JBL 4305P aktív hangfal távirányító

Helyi hálózathoz történő kapcsolódásra a Google Home alkalmazást használtuk. A Music Life segítségével a helyi hálózaton tárolt zenék elérésére és a hangrendszer telefonról történő vezérlésére is volt lehetőség. Utóbbi a Spotify lejátszóján keresztül is gondtalanul történt. Számítógépes USB kapcsolat esetén, ha nem használtuk a hangfalakat huzamosabb ideig, azok automatikusan kikapcsoltak. Ha jelet küldött feléjük a számítógép, akkor rögtön visszakapcsolt az elektronika.

JBL 4305P aktív hangfal távirányító

Szubjektíven csak annyit hiányoltunk, hogy optikai kapcsolatnál nem ébredt fel automatikusan az elektronika, ha a televíziót bekapcsoltuk. Ez leginkább kényelmi részlet. Esetleg ARC-képes HDMI aljzatot helyezhettek volna a bemenetek közé, hasonlóan a JBL L75ms hangrendszerhez (hamarosan arról is várható teszt). Ezt a két apróságot leszámítva nehezen találtunk kifogásolható funkcionális tényezőket. 21. századi kényelemben és kiforrott vezérlési élményben volt részünk.

JBL 4305P aktív hangfal

Hangminőség

A JBL 4305P-t remek élmény volt tesztelni. Karaktere egyetlen szóval: stresszmentes. Nappaliban (25 nm) és dolgozószobában (15 nm) is járattuk. A nagyobb teret is ügyesen betöltötte, ott értelemszerűen az alsó frekvenciás határ észrevehetőbb volt. A kisebb helyiségben viszont szinte semmi hiányérzet nem jelentkezett a mélyhangokat illetően. Olyan energiával szólalt meg Joe Satriani - Wind in the Trees száma közben a lábdob, hogy a kanapé rezonált alattunk. Ez már intenzív, hangos zenehallgatás volt. Az összkép mégsem sértette a fület, a torzított gitár és a cintányér is sima, enyhén lágy megjelenésének köszönhetően.

JBL 4305P aktív hangfal

Utóbbi mondat egyáltalán nem azt jelenti, hogy a 4305P hangja tompa. A részletek szeparálása és körvonalazása volt egyik fő erőssége, ami Yuja Wang zongoristanő Sonatas & Etudes c. albuma közben is beigazolódott. A HDI hangszóró a hagyományos dómsugárzókkal ellentétben nem a központ letapogatására fektetett fő figyelmet, inkább az egész tér tonalitását próbálta elkapni. Így nemcsak a zongorát figyelhettük, hanem a háttérből visszaverődő dallamokat is.

JBL 4305P aktív hangfal

A modern JBL hangfalakban érezhető kerek közlésmód a 4305P-ből sem maradt el. Kerek alatt értendő, hogy amennyire fizikai tulajdonságai engedték, magabiztosan kezelte a mélyhangokat, határozottan sugározta a középső frekvenciákat. A hanginformációt nem maga köré, hanem kissé a hallgató irányába tessékelte. Ez nem jelenti azt, hogy erőszakosan tolta arcunkba a hangokat. Inkább úgy tűnt, hogy óriási nagy burkot épített a szobába, amiben könnyedén megtarthattuk figyelmünket.

Nappaliban a dobozok homogén szórása által kevésbé számított, hogy mennyire közel helyezkedtek el a sarkokhoz vagy hátsó falhoz. Ha kissé befelé forgattuk a hangszórókat, tisztább érzetűvé vált az énekhang. Viszont a színpad bal/középső/jobb szegmense ugyanolyan erősen összekovácsolt maradt akkor is, ha a dobozok egyenesen előre néztek, falra merőlegesen, beforgatás nélkül. Ráadásul a hanginformáció így még hatékonyabban szétterült, szélesebbé vált a színpad. Dolgozószobában kb. egyméterre voltak tőlünk a hangfalak, ott a kisebb hallgatói távolság miatt jobb eredményt kaptunk beforgatott hangszórókkal.

JBL 4305P aktív hangfal

A 4305P szétterülő színpadjával bármilyen zenei stílust előnyösen ábrázolt, de leglelkesebb oldalát elektronikus és rock műfajokkal mutatta. A kanadai Sum 41 rockzenekar Fat Lip c. számát hallgatva azonnal vigyor ült az arcunkra. A felfűtött, pezsgő gitár riffek tengerében találtuk magunkat, feszes lábdobbal és kristálytiszta énekkel. A legmagasabb frekvenciákon lágy kerekítés volt tapasztalható, de nem bántuk, mert a kis dobozból fergeteges energiák szabadultak fel.

Gregory Porter - In Fashion olyan jazznóta, ami egy házibulinak is jól áll. Annak ellenére, hogy a zongora háttérszerepet játszott, meglepően halk tónusokat is jó felbontással adta vissza. A művész orgánumát korábbi hangrendszereken inkább kontrasztosnak hallottuk e számon. A JBL kissé finomabb tónust adott Porter erős férfihangjának éléhez és a pozícionálást is belátása szerint végezte. Utóbbi azt jelenti, hogy az énekhang nem egyenesen középre került, hanem egy nagy felhőként úszott felénk. Más daraboknál is azt lehetett érzékelni, hogy a központi eseményeket indirekt módon rajzolta meg a 4305P.

Nem a színpad közepére, hanem az összképre fektette a hangsúlyt, viszont a zenészek irányát, távolságát és a térmélységet ügyesen kezelte. Tetszett, hogy az In Fashion akusztikus részletei erőltetettség nélkül, mégis bátran röppentek szét a tesztelő szobában. A basszus lágy, meleg érzete magas hangerőn sem esett össze. 45 Hz alá menni nem próbálkozott a mélyközépsugárzó. Ahhoz viszont elég basszust adott, hogy megőrizze a nagybőgő feszességét. A testtel érezhető rezgésekhez már kiegészítő mélysugárzó kellett volna. Hozzá kell tenni, hogy a dinamika kapacitás kisméretű állványos hangfalhoz képest dicséretet érdemelt.

JBL 4305P aktív hangfal

Megjegyzés: a teszteléshez Reavon UBR-X200 Blu-ray lejátszót és Loewe bild i.55 OLED tévét használtunk. Mint minden hangfal, ez is jobb hangzást nyújtott, ha ügyeltünk a szobaakusztikára (a nappali könyvespolcokat és néhány hangelnyelő panelt is tartalmazott). Emellett aki teheti, annak érdemes kipróbálni a gyárinál jobb minőségű tápkábellel és tápelosztóval is a hangrendszert. Az IsoTek V5 elosztók tesztelése is e hangfalpárral történt. A szűrőkről szóló cikkben próbáltuk egyértelműen leírni, hogy a zajos, szennyezett áram mennyire lerontotta a 4305P hangzását. Tisztább és egységesebb hangzást sikerült elérni hifi célra optimalizált tápelosztó és IsoTek EVO3 Premier tápkábel beillesztésével.

Alternatívák

Hasonló funkciókat kínál a KEF LS50 Wireless II, melynek formaterve modernebb, alsó frekvenciás határa pedig néhány hertzzel lejjebb ér. HDMI bemenetet is tartalmaz, viszont e sorok írásakor 1,4 millió forintba kerül, tehát az esetleges többletnek ezúttal is megkérik az árát. Másfelől aki beleszeret a HDI hullámvezető karakterébe, máshol nem fogja ugyanezt a hatást megtalálni.

JBL 4305P aktív hangfal

Végszó

A JBL 4305P egyszerre energikus és pihentető karakterével, magától értetődő használatával kész felüdülés volt. Kifejezetten jó móka volt vele zenét hallgatni, filmet nézni és tartalmakat szerkeszteni is (YouTube videóink vágásához tisztességes monitornak mutatkozott). Hobbi zenészeknek, otthoni tartalomkészítőknek egy kisebb szobába nem biztos, hogy kell több kakaó. Nagyobb helyiségek, kedvezőtlen szoba adottságok vagy magasabb basszusigény esetén viszont érdemes kiegészíteni egy mélysugárzóval.

Az árcédula kissé vaskos, de nemcsak egy pár hangfalra értendő. Tartalmazza az erősítőt, D/A konvertert és hálózati zenelejátszót is. A telefonos alkalmazás és Bluetooth távezérlő látszólag jelentéktelen részletek, de egy hagyományos hifi rendszerhez képest jelentősen megkönnyítik a használatot. A JBL hangkarakterben érezhető némi játékosság. A speciális hullámvezető kissé kitágítja a hangmezőt, amitől nagyobbnak érződik a színpad. A pontosságot kereső audiofilek közül nem mindenki, vágyik ilyen, leplezetlenül gáláns karakterre. Őket leszámítva sokan értékelni fogják a fülbe mászó, bántás nélküli tónusokat.

A JBL 4305P különc metszet a vájtfülűek igényrendszerében. Ma a jó hang fontos, de még fontosabb, hogy kamatoztatható legyen, minél több zenével és eszközzel, amelyek előfordulhatnak a háztartásban. Ez a hangfalpár óriási nagyot szól, közben a legelterjedtebb forráskészülékekhez tud hidat emelni anélkül, hogy a fél szobát elfoglalná. Nekünk ezért tetszett leginkább. Viszonylagos fizikai korlátjai ellenére remek élmény és nagyszerű "társ" volt!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.