Jamo SB 40 soundbar teszt

Egyszerűen nagyszerű

2018. március 1., csütörtök, 20:35

Jamo audio hifi hangfal hangszóró hangfalszett soundbar Jamo hangfal Jamo soundbar hangfal teszt soundbar teszt Jamo hangfal teszt Jamo soundbar teszt

Ha valaki a Jamo termékeket szereti, akkor ezt imádni fogja! Kicsi, mondhatni könnyűsúlyú játékos a soundbárok között, mégis nagyot üt az SB 40, egyrészt hangjával, másrészt szolgáltatásaival és 149 999 forintos árával. Ezt a soundbar-t kissé retro dizájn jellemzi, de cserébe pusztán csavarokkal is felerősíthetjük a falra, miközben kisméretű mélysugárzója meglehetősen ütős hangzást produkál. A 4K/UHD képesség szinte már természetes, amivel könnyen felveszi a kesztyűt a konkurens modellekkel.

Kicsi, egyszerű, könnyű

Az első, ami szembetűnik a Jamo SB 40 kézbe fogása során az a tömege, ugyanis feltűnően könnyű a korábbiakban tesztelt típusokhoz képest. Pedig a recept teljesen változatlan, a szett ugyanis egy hangrúdból és egy mélysugárzóból áll, amelyek vezeték nélkül kapcsolódnak egymáshoz. Kibontva nagyon gyorsan hadra foghatjuk a soundbar-t, mivel a hangrúd stabilan megáll a televízió előtt, a mélysugárzó pedig kis méreténél fogva szinte bárhol elhelyezhető. Érdekes a hangrúd tervezése, pontosabban az anyagválasztása, mivel a külső burkolata, mondhatjuk hangszóró selyemnek is, gyakorlatilag egy vékony farmer anyag. Első pillanatban szokatlan ugyan, de messziről már egyáltalán nem látszik a szokatlan burkolat kialakítás, cserébe viszont nem levehető a hangszórók tarkarója, ami nem nagy veszteség.

Jamo SB 40 soundbar

A csomagolástól megszabadítva azonnal feltűnt, hogy egy óvatlan pillanatban a mélysugárzó kieshet a habszivacs lapok közül, erre vigyázzunk! A tartozékok rendre előkerültek a rekeszekből, így a távvezérlő, az ajándék HDMI kábel, illetve a tápegységek. Mindkét egységhez önálló táp tartozik, úgyhogy ez lehet az egyik olyan kritikus pont, ami az elhelyezést befolyásolja. Látszik, hogy nem csak európai piacra szánták, mivel az EU norma szerinti csatlakozó mással is, például angol változattal helyettesíthető: csak fel kell pattintani rá.

Jamo SB 40 soundbar tartozékok

A bekötés innentől kezdve gyerekjátéknak mondható, és jó hír, hogy ha 4K/UHD képes jelforrásunk van, annak a csatlakoztatása sem jelent problémát.

Jamo SB 40 soundbar

Aki esetleg a falra szeretné felszerelni, annak nagyon egyszerű dolga lesz, mivel a dobozban találunk egy rajzot is, mely pontosan jelöli a csavarhelyeket, így néhány felesleges lyukfúrástól megkímélhetjük magunkat és a falból sem lesz ementáli sajt. Egyébként maga a hangrúd semmilyen különleges felfüggesztést nem igényel, egyszerű csavarok segítségével akaszthatjuk a falra.

Jamo SB 40 soundbar hangrendszer

Szolgáltatások és felépítés

A Jamo tényleg nem vitte túlzásba a tervezést, mivel a hangrúd nagyjából egy méter hosszú, kicsit jellegtelen, látványos elemektől mentes. Kézbe véve kicsit könnyebb annál, amit megszokásból elvárnánk, de mindez nem von le értékéből. Az előlapon csak a tájékoztató LED sor foglal el egy vékony kis csíkot, tehát a nagykijelző mániások kicsit csalódottak lehetnek majd.

Jamo SB 40 soundbar

A hátoldal ésszerűen tervezett, a csatlakozóknak megfelelő méretű kivágás és bemélyedés ad elegendő helyet. Itt mindenfajta csatlakozó megtalálható, ami csak szükséges lehet és a HDMI be- és kimenet 2.0 szabványú, natív módon támogatja a 4K/UHD műsoranyagokat. Nem nélkülözi az ARC kényelmi szolgáltatást sem, így nem gond az egy távvezérlővel történő hangerő szabályozás.

Jamo SB 40 soundbar HDMI csatlakozók

Emellett optikai és analóg hangbemenet is található rajta, utóbbi 3,5 mm-es Jack formátumú. A beépített dekóder Dolby Digital, a DTS dekódolást ennél a modellnél is lespórolta a gyártó.

Jamo SB 40 soundbar csatlakozók

A hangrúd érdekessége a kettős erősítés, mivel a Jamo csatornánként önálló végfokkal látta el az SB 40-et. A magas frekvenciákat kettő darab 19 mm-es lágy dóm adja vissza, míg a középtartományért a kettő darab 63,5 mm-es hangszóró a felelős. Erősítése 36 W csatornánként és ehhez 24 W-os mélysugárzó erősítés párosul. Nem sajtóhiba, tényleg csupán 24 W mélysugárzó erősítőjének teljesítménye, de ne ítéljünk a számok alapján elhamarkodottan.

A hangfalszett Bluetooth kompatibilis, Android és iOS alkalmazással is együttműködik. Az SB40 azon ritkább soundbárok közé tartozik, amelyek nem kaptak önálló applikációt valamelyik Play áruházban vagy store-ban, egyszerűen a távvezérlővel kezelhető.

Jamo SB 40 soundbar mélyláda

A mélysugárzóról sem szabad elfeledkezni, amely kicsit nőies szóhasználattal élve olyan "cuki". Kicsi és valószínűtlenül könnyű, aminek nyilván az is oka, hogy tápegységet nem tartalmaz, az teljesen önálló elemet képvisel. A mélysugárzó 16,5 cm-es hangszórót tartalmaz és elég magas lábak választják el a padló szinttől. A felépítésére jellemző, hogy nagyon sarkos és szögletes, semmilyen látványos dizájnelemmel nem látták el.

Jamo SB 40 soundbar mélysugárzó

Telepítés és tapasztalatok

Nehéz ma már olyan soundbar-t készíteni, ami kilóg a sorból és valamivel többet ad a társainál. A  minden elfogultság nélkül az első pillanattól kezdve megtetszett nekünk. Miért? Azért mert teszi a dolgát és mindendféle hókuszpókusz nélkül is azonnal működőképes a szett, gond nélkül felismerte egymást a hangrúd és a mélysugárzó. Azért mert a csatlakozók választéka elegendő, és könnyen beilleszthető a meglévő rendszerbe. Mindemellett azért is, mert hagyományos távvezérlővel mindent elérünk rajta, nem kell kizárólag az okostelefonra hagyatkozni.

Jamo SB 40 soundbar távvezérlő

Persze nem minden volt problémamentes. A kicsomagolás után sikerült a hangrudat rossz oldalával a televízió állványra tenni és fel sem tűnt, mivel a kijelző sor így is úgy is felül volt, csak éppen a távvezérlőre nem reagált. Persze lehet, hogy csak apróság, de az sem szerencsés hogy a kezdő csomagban nem találunk optikai kábelt, pedig néha egyszerűbb ilyen módon a televízióhoz kötni a soundbar-t. A kijelző sem kellően informatív, mivel a bekapcsoláskor a hangerősséget nem látjuk, tehát az is lehet, hogy maximális hangerőn szólal meg a rendszer, és az is, hogy teljesen minimum szinten van. A LED-ek villogása jelzi, hogy épp módosítjuk a hangerőt vagy a mélyhangzás mértékét.

Jamo SB 40 soundbar

A bemeneteket egy-egy gombnyomással lehet kiválasztani, ez teljesen egyértelműen ment, bár néha az volt az érzésünk, hogy kicsit lassan reagált a hangrúd a távvezérlő utasítására. A dinamika kompressziót is közvetlenül elérhetjük, elég csak Night módba kapcsolni.

És a hangzás

Az SB 40 minden várakozásunkat felülmúlta, gyakorlatilag minden szinten. Lényegesen drágább készülékek sem produkálnak olyan tiszta vagy tisztább és dinamikusabb hangzást, mint ez a Jamo. Korábban, ahogy már utaltunk rá, ne ítéljünk a számok alapján, ezt igazolták a hallottak. Ha nem tudtuk volna az értéket simán egy nullát még hozzá írtunk volna képzeletben, például a mélysugárzó adatlapjára. Bőven elég a teljesítménye, semmilyen panaszra nem lehet okunk. A soundbárt nagyfelbontású internetes demóanyagokkal, a szokásos Dave Brubeck féle kompozíciókkal és filmekkel is kipróbáltuk. Ami megragadta a fülünket az a dinamika, a beszédhangok érthetősége, mert mindkettő nagyon jó volt. A kis mélyláda elképesztően ütős, falbontós mélyeket produkált, amit kicsit hitetlenkedve néztünk. Filmjeleneteknél, pl. Harry Potter, többször le akartuk venni a mélyek arányát, ám azt vettük észre, hogy minimum szinten van. Imádni fogják azok, akik a nagyon dinamikus mélyeket szeretik.

Jamo SB 40 soundbar mélyláda hátlap

Alsó-középállásban szerintünk hosszútávon hallgatható, de maximum állásban arra is jó, hogy a szomszédhoz bekopogjunk. A közép- és magastartomány is jól kontrollált, nyílt, annak ellenére, hogy átvitele 15 kHz-ig terjed. Párbeszéd kiemelésére önálló funkció szolgál, de nagy szükségét nem éreztük, mivel amúgy is teljesen jó arányban szólaltak meg a dialógusok.

Nagyon meglepett a surround beállítás használata, mivel általában rontja a hangképet többünk szerint. Itt bekapcsolva azonban nem tolta el a hangképet, hanem egészséges mértékben kiterjesztette, szélesebbre húzta a sztereó színpadot. Érdekes volt, hogy a visszaverő felületen, ami jelen esetben egy függöny, a surround gomb megnyomásával elég hatékonyan produkált virtuális hangcsatornát, míg a jobboldalon ahol nem volt semmilyen felület a közelben ez hallhatóan hiányzott. Érdemes tehát olyan helyre telepíteni, ahol mindkét oldalon a közelben van valamilyen - függönynél hatékonyabb - visszaverő felület, úgy egész korrekt tárhangzást érünk el majd vele.

Zenehallgatás esetén sem volt rossz tapasztalatunk, sőt az átlagosnál és megszokottnál jobbra értékeltük. Kellemesen hallgatható akár közvetlenül is, akár pedig csak háttérzene-szolgáltatóként. Az ütős és billentyűs hangszereket is tisztán leképezi, nem mossa el a részleteket, karakteres. Soundbar-tól valami hasonló minőséget szeretnénk szinte mindig hallani.

Jamo SB 40 soundbar

Összegzés

A Jamo SB 40 soundbar egyértelműen jól szerepelt a tesztben. Ha nem igényeljük a látványos körítést, és le tudunk mondani a nagy kijelzőről valamint az applikációról és a hang a fontos, akkor egyértelműen nagyon jó választás. 149 999 forintért keresve is alig lehet jobb hangú soundbar-t találni, nagyobb előrelépéshez sokkal többet kellene fizetnünk. A Jamo Studio SB 40 egyszerű, célratörő minden szolgáltatásában és mérete miatt még elhelyezni is egyszerű. Nagy dinamikájával és tiszta hangzásával gyorsan levesz a lábunkról. Azt gondoljuk, hogy ha valaki soundbar-t keres, semmiképpen ne hagyja ki az SB40-et a meghallgatásra szánt készülékek közül!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.