Focal Sopra 2 hangfal bemutatók Budapesten

Megérkezett Magyarországra az első két pár Focal Sopra N°2

2016. június 13., hétfő, 11:05

Focal Sopra audio hifi hangfal high end hifi hangfal Focal hangfal hangfal teszt high end hangfal

Egy éve, amikor a müncheni HIGH END kiállításon mi magunk is jelen lehettünk a Sopra család bejelentésén, még nem volt egyértelmű, hogy az új típus a vonzó ár mellé milyen hangot képes prezentálni. Végül, jó egy évvel ez után, megérkezett az első pár Focal Sopra N°2 a Denon Márkaboltba, majd a második az Audio Centrumba, így végre mi is belehallgathattunk, mit tud a francia gyártó.

Focal Sopra 2 high end hangfal az Audio CentrumbanFocal Sopra 2 high end hangfal az Audio CentrumbanFocal Sopra 2 high end hangfal az Audio CentrumbanFocal Sopra 2 high end hangfal az Audio CentrumbanFocal Sopra 2 high end hangfal az Audio CentrumbanFocal Sopra 2 high end hangfal a Denon MárkaboltbanFocal Sopra 2 high end hangfal a Denon MárkaboltbanFocal Sopra 2 high end hangfal a Denon MárkaboltbanFocal Sopra 2 high end hangfalFocal Sopra 2 high end hangfalFocal Sopra 2 high end hangfalFocal Sopra 2 high end hangfalFocal Sopra 2 high end hangfal

Technológia és technológia

A Sopra műszaki leírásában a Focalra jellemző műszaki megoldások mellett találunk néhány újdonságot is. Néhány apró és pár nem is olyan kicsi újítás garantálja, hogy a Sopra nem csak az Utopia egy kevésbé drága kistestvére. A Sopra önmagáért, a bele fektetett munka miatt válik érdekessé, nem azért, mert nem kerül annyiba, mint a Focal legnagyobb sorozata.

Focal Sopra 2 high end hangfal

Ismerős alkatrész, rejtett okossággal

A magassugárzó a Focal-ra jellemző módon, inverz berillium dóm. A berillium a magassugárzókban alkalmazott membrán alapanyagok közül az egyik legjobb választás, ez nem vitás. Ugyanakkor a nyersanyag magas ára, és roppant nehéz megmunkálhatósága miatt, egyike a legritkábban használtaknak is. Érthető, hogy ez került az ízig-vérig high end hangfalba, de a Focal mérnökei még egy lépéssel tovább mentek és a magassugárzó mögötti légteret is a hang terjedéséhez igazították. A membrán mögötti, hangelnyelő anyaggal feltöltött és hátrafelé nyitott, fordított tölcsér bár nagyobb az átlagosnál, nem foglal több helyet, mint amennyit feltétlenül szükséges. Így a körülötte "megspórolt" tér is hozzáadódik a mélysugárzó légteréhez.

Bár a Sopra N°2 álló hangfal és alakján egyértelműen látszik a monstre Utopia modellekkel a rokonság, a dobozok aránylag kompaktak. Nem embernyi magasak és a szélességük sem sokkal haladja meg a tipikus álló hangfal méreteit.

Focal Sopra 2 high end hangfal

A Sopra középsugárzója a Focal felső kategóriás termékeire jellemző, W kompozit szendvics membránt kapta, ami két vékony, merev üvegszálas réteg és az általuk közrefogott, könnyű hab kombinációja. Itt talán a változó falvastagságot, vagyis a hangolt tömeg alapú lengéscsillapítást használó gumiperem az, amit érdemes megemlíteni. Ez toronyházakban vagy hidakban ma már mindennaposnak számító műszaki megoldás, ám a hangszórógyártásban még újszerűnek, egyedinek számít. Anélkül, hogy a működés részleteiben elmerülnénk, elárulhatjuk, hogy a gumiperemen látható vékony csíkok, lényegében súlyok, nehezékek. Ezek elhelyezése és mérete a rendszer rezonancia frekvenciájának ismeretében tervezhető, így hatékonyabb, pontosabb csillapítást kaphatunk általa. Ez a középtartománynak fegyelmezettebb, pontosabb működést biztosít.

A Sopra még a mély és középsugárzók mágnes/tekercs rendszerében is képes újat mutatni. A Focal által tervezett, egyedi Faraday gyűrű úgy növeli a hanghűséget, hogy közben megőrzi azt a dinamikát, amit a többi, hasonló megoldás elveszít. Mit jelent ez a kusza hablaty? Valódi high end termékkel van dolgunk, ami nem csak a felhasznált anyagokban, de a műszaki tartalom apró részleteiben is különbözik a klasszikus, hifi hangfalaktól.

Focal Sopra 2 high end hangfal

Ismerős forma

Tény, hogy a Sopra felvonultat néhány érdekes, új megoldást, de az alapokat egyértelműen az Utopia család adta. A három részre tagolódó, döntött előlap, ennek és az oldallapoknak az íve, mind ismerősek lehetnek a Focal csúcsmodelljeiből. Bár a legtöbb reklámanyagban a remekül eltalált Electric Orange látható, a Sopra színválasztékában szerepel egy dió furnér változat is, ami a fekete előlapokkal egyértelműen felidézi a Focal, pontosabban JMlab klasszikus Utopia hangfalait.

Focal Sopra 2 high end hangfal az Audio Centrumban

Itt van és meghallgatható

Persze a lényeg most nem a műszaki tartalom, hanem az, hogy végre Budapesten is meghallgathatjuk ezeket a hangfalakat. Az első helyszín, ahol mi is bele füleltünk a francia remekművek hangjába, az Audio Centrum bemutatóterme volt, ahol éppen egy Hegel rendszerrel hajtották az akkor még csak egy napos hangfalakat és az eredmény már ekkor is lenyűgöző volt. Rengeteg pontosság, hatalmas fegyelem és varázslatos magastartomány jellemezte már ekkor is a Sopra hangját. Egy héttel később pedig már lebilincselő élményben volt részünk. Hiába, itt nem csak a hangfal, de a rendszer egésze, beleértve a szobát is, remek.

Focal Sopra 2 high end hangfal a Denon Márkaboltban

Nem sokkal később ellátogattunk az Allee bevásárlóközpontba, a Denon Márkaboltba, ahol egy apró szobában hallgattuk meg a Sopra N°2 hangfalakat, ezúttal egy Marantz rendszeren. Az eredmény ezúttal is lenyűgözött, bár a szoba légtere és akusztikája egyértelműen kevés volt a hangfalaknak.

Bár méricskélhetnénk a Marantz kellemes, barátságos hangját a Hegel szigorúbb, precízebb előadásához, elemezhetnénk a mélyek példás egyenletességét, a közép és magastartomány varázsát, a tér mélységét, a fantasztikus felbontást, ezt most inkább mellőznénk. Elvégre a Sopra N°2-t nem a tesztünkre vakon támaszkodva fogják megrendelni a legelszántabb zenerajongók. Éppen ezért is érdekes, hogy két helyen is meghallgatható ez a hangfal. Az egyik helyen high end elektronikák és kábelek sokasága közül válogathatunk egy komoly szobában, a másik hely pedig egy bevásárlóközpontban van. Amíg mi a Sopra-t hallgatjuk, a gyerekek ehetnek egyet a Mekiben, vagy beülhetnek a moziba a legújabb Pixar filmre.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 3 999 990 Ft
Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-3470020

1191 Budapest, Ady Endre út 28.

hu.horn.eu

Bemutatóterem:

Denon Márkabolt

+36-1-2090298

1117 Budapest, Október 23. u. 8-10.

www.denonmarkabolt.hu

 

Audio Centrum

+36-1-4682176

1148 Budapest, Fogarasi út 14.

www.audiocentrum.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.