Dynavoice Definition DF-8 álló hangfal teszt

2021. március 30., kedd, 23:10

Dynavoice hangfal audio hifi Dynavoice hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Dynavoice hangfal teszt

Mint arról nemrég beszámoltunk, a svéd illetőségű, és negyvenéves múltra visszatekintő Dynavoice hazai forgalmazása új kezekbe került, konkrétan a Home Movie-hoz, így egy olyan gyártó termékei jutnak el újra a szélesebb közönséghez, amelyek sorozattól függetlenül a megfizethető kategóriába tartoznak. Ilyen a Definition DF-8 álló hangfal is.

Dynavoice Definition DF-8 hangfalDynavoice Definition DF-8 hangfalDynavoice Definition DF-8 hangfalDynavoice Definition DF-8 hangfalDynavoice Definition DF-8 hangfalDynavoice Definition DF-8 hangfalDynavoice Definition DF-8 hangfal hangszórókDynavoice Definition DF-8 hangfal hangszórókDynavoice Definition DF-8 hangfal hangszórókDynavoice Definition DF-8 hangfal hangszórókDynavoice Definition DF-8 hangfal magassugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal magassugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal magassugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal magassugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal magassugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal mélysugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal mélysugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal mélysugárzóDynavoice Definition DF-8 hangfal basszreflex portDynavoice Definition DF-8 hangfal csatlakozóDynavoice Definition DF-8 hangfal csatlakozóDynavoice Definition DF-8 hangfal X-ChangeDynavoice Definition DF-8 hangfal X-ChangeDynavoice Definition DF-8 hangfal keresztváltóDynavoice Definition DF-8 hangfal keresztváltó

Egy hangsugárzó, ami nem akar kimenni a divatból

A Dynavoice kínálatában összesen négy sorozatot találunk. Nem kacérkodnak a high end régióval, elsősorban a nagyközönségnek szeretnének sokat és minőséget nyújtani. Mi sem támasztja ezt jobban alá, hogy a Definition sorozatot közel tíz éve nem változtatták meg, az összesen három tagot számláló család állványos tagját, a DM-6-ot bő nyolc éve teszteltük. Kíváncsian vártuk, hogy a gyártó, sorban harmadik szériájának álló, DF-8 típusa mit kínál 360 ezer forintért, pontosabban jelenleg bő 300 ezerért, ugyanis a Dynavoice termékeit most bevezető áron kínálja a forgalmazó.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal

Nos, szerintünk elég sokat. Amennyiben csak a száraz adatokat nézzük, akkor kapunk egy 240x1105x380 mm-es méretekkel, és darabonkénti 28 kg-os tömeggel megáldott álló hangsugárzót, aminek az előlapján bizony nem sok felületet hagytak szabadon. A háromutas, basszreflex rendszerű doboz kimeneti nyílása elég méretes, a mélysége is elegendőnek tűnik, a pereme pedig szépen le van kerekítve. Felette kettő darab 203 mm-es mélysugárzót, valamint egy darab 165 mm-es középsugárzót találtunk, melyeknek kosara alumínium öntvény, kevlárból készült membránjuk pedig nem csak lövedéknek áll ellen, hanem könnyű súlya által jobban reagál a zene apróbb részleteire is.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal hangszórók

A Dynavoice a magasszekcióban sem bízott semmit a véletlenre, hiszen itt is alkalmazták a DM-6-ban megismert dupla magassugárzót, amelyek közül az egyik egy 35 mm-es lágy dóm, a másik pedig egy ribbon. Úgy látszik nem csak a német és dán gyártók alkalmazzák előszeretettel ezt a technológiát, mi pedig ezt meg is értjük, hiszen eddigi tapasztalataink alapján csak jót mondhatunk el róla. Párosukat a közép- és mélysugárzóhoz hasonlóan egy alumíniumkeretbe foglalták, amit összesen hat csavar rögzít, hiszen ennek a tartománynak is szükséges a megfelelő stabilitás, ha tisztán szeretnénk megkapni az általuk ígért 32 kHz-et.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal magassugárzó

A csillapítóanyaggal itt sem spóroltak, hiszen az oldalfalak bőven kaptak ebből az anyagból, tehát mindent megtettek annak érdekében, hogy ez a tartomány kívül-belül megfelelő támogatást kapjon.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal magassugárzó

A magassugárzók mögött, hátul is bevetettek egy reflexnyílást, ami az előlapi méretével megegyezik, tehát az öklünk lazán belefér. Azt negatívumként meg kell jegyeznünk, hogy a belehelyezett, karton alapanyagú cső illesztése nem a legkifinomultabb.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal basszreflex port

A Dynavoice az állóhullámok kiküszöbölése terén klasszikus módszerekhez folyamodott, gondolunk itt az egymással párhuzamos oldallapokra, belül pedig a megfelelő merevítésre, valamint csillapítóanyagra. Hátul azonban találunk egy érdekességet. A dupla kábelezésre és banándugók fogadására képes aranyozott csatlakozók fölé helyeztek egy konzolt, amely lehetővé teszi a középtartomány finomhangolását, ezt X-change névvel illették. Választhatunk -2, 0, +2, +4 dB között, így ízlésünk szerint formálhatjuk szükség esetén a hangsugárzó karakterét.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal csatlakozó

A 165 mm-es középsugárzó teljesen külön kamrában található, ahol a magassugárzónál említett csillapítóanyag használat kiteljesedik, tulajdonképpen annyit alkalmaztak belőle, amennyi csak elfért. Itt érdemes megjegyezni, hogy a finomhangoláshoz egy darab szivacsot is kínálnak hangsugárzónként, így választhatunk, hogy a mély vagy középszekciót igazítjuk még jobban az ízlésünk és a szobaakusztika javára. A beépített keresztváltó megbízható darab, a kábelezésnél pedig kellően vastag "drótokat" alkalmaztak, ami újabb piros pontot jelent.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzó

Dynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzó

A fekete, fehér vagy tölgy kivitelben kapható Definition DF-8 háza MDF-ből készült, és egy gyárilag rögzített talp tartozik hozzá. Ezekre minden bizonnyal szükség van, hiszen a hangfal alsó tartománya sem hétköznapi, az adatlap alapján egészen 23 Hz-ig képes leereszkedni, ami egy mélyládának is a becsületére válna. Az érzékenysége viszont több, mint baráti, hiszen 94 dB, ami azt jelenti, hogy nem szükséges hozzá erőmű. Ennek ismeretében a megszokott és izmos Parasound elő-végfok párosunk mellett bekötöttük a Dynavoice Challenger CA802BT mini erősítőt is, amire egy másik cikk keretében hamarosan visszatérünk. Elöljáróban csak annyit, hogy egy 40 wattos, D osztályú modellről van szó, ami "zenelejátszóként" is megállja a helyét.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal X-Change

Lehengerel, de nem azzal fog minket levenni a lábunkról

A Dynavoice DF-8 álló hangfal termetes példány, és az említett specifikációk, főleg a dupla 203 mm-es mélysugárzó ismeretében van egy bizonyos elvárásunk. Igen, ez a modell bizonyára nagy Star Wars rajongó, mert az erő vele van, de nem feltétlenül ezen, vagy ennek a dominanciáján van a hangsúly. Persze nagyot szól, még alacsony kimeneti fokozaton is, amihez bőven elég a cégen belüli parányi erősítő is, a Parasounddal pedig még a bútorzatot is képes átrendezni, de ez a hangsugárzó nem csak ezen a téren fog értéket képviselni a tulajdonosának.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal mélysugárzó

Dynavoice Definition DF-8 hangfal mélysugárzó

Amit elsősorban ki kell emelnünk a hatalmas levegőtömeg megmozgatása mellett, az a középtartomány, ami hangolható is. Az opciót ugyan megoldhatták volna egy kapcsolóval, ami valljuk be, kényelmesebbé tenné ezt a kísérletezést, de így sem jelent sok macerát. Vastag, aranyozott, félkör alakú modult kínál a gyártó, amit nem a legkönnyebb kivenni, majd betolni a helyére, de legalább biztos, hogy ott is marad. Részletezhetnénk az összesen négy opciót (a negyedik ugye az, amikor nem használjuk), mert tapasztalható a különbség, de a választást úgyis az egyéni ízlés fogja eldönteni. Érzékelhető és hallható a változás, hiszen az egyik állásban puhább, a másikban pedig karcosabb lesz ez a hangtartomány, de ez az említett ízlés mellett az éppen hallgatott műfaj szerint is változhat.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal keresztváltó

Ugyanez mondható el a reflexnyílásokba tömhető szivacsnál is, amivel szintén a kedvünk szerint játszadozhatunk. A frontoldalinál a mélyszekciót, a hátsónál pedig a dupla magassugárzót szelidíthetjük meg, de dönthetünk úgy is, hogy egyszerűen benne hagyjuk őket a kartondobozban. Belegondolva, ez elég sok opció ahhoz, hogy eltaláljuk vele azt a hangot, ami leginkább közel áll hozzánk, és akkor még nem is beszéltünk a DF-8 elhelyezéséről, amire egyébként nem kényes. Szereti a nagy teret, de nem feltétlenül igényli, tehát átlagos, vagy annál kisebb nappaliban, és egymáshoz relatíve elég közel sem fog feszengeni.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal magassugárzó

A Dynavoice a pénzünkért sokat szeretne nyújtani, és azt meg is kapjuk. Tud finom lenni, és kellően vehemens is, de még a boogie sem hiányzik belőle. Hatalmas a szíve, ezt pedig nem is rejti véka alá. Először Daft Punk-kal próbáltuk ki, ahol az adott pörölyszerű mélyhangok természetesen átjöttek, még a pontosság is stabil maradt, azonban itt is a hangulatteremtést kell kiemelnünk, mert a francia duó elektronikus zenéjében amellett, hogy elsősorban a táncparkettre való, nagy adagot kapunk ebből is. ZZ Top volt a folytatás, ahol a gyakran szintetizátorral aláfestett zene prezentációja során a triót szépen elkülönítette egymástól, azonban a texasi dögösség is megmaradt. Maradtunk a nagy hangerőnél, és örömmel tapasztaltuk, hogy a ritmustartással nem akadt gond, és hosszan sem fárasztott minket, tehát valamit sikerült jól eltalálni a tervezőknek.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal hangszórók

Eric Claptontól most a Pilgrim albumot választottuk, ahol a klasszikus blues mellett populárisabb dalok is helyet kaptak, amelyek lazán elfértek egymás mellett. A River of Tears esetében átjött Lassúkéz ősfájdalma, de az nem akart minket mély depresszióba süllyeszteni. Az érzelmek megvoltak, de a dal végére nem az érvágás, hanem inkább kellemes, esetleg korábbi fájó emlékek jutottak az eszünkbe. Az énekhang tisztasága és részletezése bizony példaértékű ebben a kategóriában, kevés mérnök fektet arra nagy hangsúlyt, hogy egy ilyen volumenű konstrukciónál az is rendben legyen. Szintén ezeket a jelzőket ildomos kiemelnünk Sheryl Crownál is, ahol az alaptempó végig adott volt, de először mégis a női énekre lettünk figyelmesek, ami Claptonéhoz hasonlóan tiszta, pontos, és még annál is érzékibb volt.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal középsugárzó

Barry Lyndon filmzenéje következett ezután, ahol a szimfonikus zenéé volt a főszerep. Ha Kubricknak megfelelt, akkor nekünk sem lehet kifogásunk ellene, ahogyan a Dynavoice hangfalaknak sem volt. Némi puhaságot itt tapasztaltunk, legyen az Vivaldi akár Schubert, de a film jellegéhez ez teljesen passzolt, ezek ilyen jellegű szerzemények, tehát nem a hangsugárzó negatívuma. A megnövelt hangerőt a DF-8 nagyon jól tolerálta, nem esett szét a hangkép, a továbbra sem kevés levegőtömeg pedig nem mosta át az agyunkat, hanem egyenlően eloszlott, így könnyedén és élvezettel hallgattuk végig az egész albumot.

Dynavoice Definition DF-8 hangfal

Nagy méret, nagy szív

A Dynavoice Definition DF-8 hangfal termetes darab, de mégsem azzal fog minket letaglózni, hogy fitogtatja az erejét - ami bőven van neki -, hanem a hosszútávú hallgathatóságával és hangulatteremtésével. A cég házon belüli erősítőjével is jól ki tudta futni magát, de az igazi élvezethez a Parasound erőtöbbletére szüksége volt. Halkan is szépen és erőteljesen muzsikált, főleg az utóbbival, nagy kivezérlésnél pedig hosszútávon sem terhelt le, pedig ebben a kategóriában ez többnyire tapasztalható, és talán még bele is fér. A középszekció finomhangolásával, valamint a reflexnyílásokba való szivacsokkal való játszadozással ízlésünkhöz és az adott műfajhoz hangolhatjuk a karakterét, de tapasztalatunk alapján mindegyik opció jól működik, a végső döntés már a tulajdonos kezében van. A hangszórók elég retró hangulatot kölcsönöznek a modellnek, de az előlapon végigfutó szövet felillesztésével ettől megszabadulhatunk, ha esetleg zavarnának. Szerintünk nem adnak okot panaszra, talán ezért sem esett át fejlesztésen ez a típus közel tíz éve, amihez természetesen hozzájárul az előadása is. Ajánlott címke még nem feltétlenül jár neki az eredeti árán, de a jelenlegin mindenképpen, így érdemes meghallgatnia annak, akinek a zeneiség többet jelent holmi átmeneti divatos hóbortnál.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.