Dynavoice Classic CL-28 álló hangfal teszt

2021. május 19., szerda, 22:00

Dynavoice hangfal audio hifi Dynavoice hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Dynavoice hangfal teszt

A svéd illetőségű Dynavoice termékpalettájából szerencsére sikerül szemezgetnünk, így ismertük meg a Definition DF-8 állódobozokat, valamint egy Bluetooth hangsugárzó párost is a Classic sorozatból a CL-14A, valamint CL-15A személyében. Most maradtunk az utóbbi szériánál, azonban visszatértünk a termetes darabokhoz, azon belül is a jelenlegi csúccsal találkoztunk, hiszen a Classic CL-28 a gyártó legnagyobb modellje.

Dynavoice Classic CL-28 hangfalDynavoice Classic CL-28 hangfal selyemDynavoice Classic CL-28 hangfal selyemDynavoice Classic CL-28 hangfalDynavoice Classic CL-28 hangfal logoDynavoice Classic CL-28 hangfal logoDynavoice Classic CL-28 hangfal mélysugárzóDynavoice Classic CL-28 hangfal mélysugárzóDynavoice Classic CL-28 hangfal mélysugárzóDynavoice Classic CL-28 hangfal mélysugárzóDynavoice Classic CL-28 hangfal keresztváltóDynavoice Classic CL-28 hangfal keresztváltóDynavoice Classic CL-28 hangfal középsugárzóDynavoice Classic CL-28 hangfalDynavoice Classic CL-28 hangfal magassugárzóDynavoice Classic CL-28 hangfal magassugárzóDynavoice Classic CL-28 hangfal csatlakozóDynavoice Classic CL-28 hangfal csatlakozóDynavoice Classic CL-28 hangfal talpDynavoice Classic CL-28 hangfal talpDynavoice Classic CL-28 hangfal

Valódi klasszikus értékeket nyújt a Classic CL-28

A cég ötvözi termékeiben a modern dizájnt a negyven év alatt klasszikussá vált Dynavoice külsővel, amihez jön még az igazi retró érzés. Ezen jellemzők által tulajdonképpen a hangdobozaik születhettek volna a múlt században is, de nagy esély van rá, hogy hasonlóan fognak kinézni mondjuk 20 év múlva is. Hogy ez baj lenne? Szerintünk korántsem, ennek a kombinációnak megvan a maga bája, ráadásul sokkal univerzálisabban illeszkednek tulajdonképpen minden enteriőrbe, legyen az régimódi, skandináv hűvösségű, vagy teljesen újszerű. A Classic a legnagyobb sorozata, azon belül a CL-28 a csúcsmodell, eredeti ára mégis alig haladja meg a 430 ezer forintot, jelenlegi bevezető ára pedig még a 370 ezer forintot sem. Hogy kapunk-e ezért, a hifi világában középkategóriásnak tekinthető modelltől a mennyiség mellé minőséget, az hamarosan kiderül!

Dynavoice Classic CL-28 hangfal selyem

A Dynavoice CL-28 álló hangfal kizárólag dió és fekete színben kapható, ezekhez idomul az előlapot takaró védőszövet, ami lehet sötét vagy retró szürke, ráadásul mindkettőt megtaláljuk a dobozban, így még könnyebben az enteriőrhöz igazíthatjuk a külsejét. Egymással párhuzamos oldallapokat alkalmaztak, melyek anyaga vastag MDF, belül pedig nem hiányoznak a megfelelő merevítések, ahogyan a csillapítóanyag sem. A 23,6 kg-os dobozok alsó lemezén M8 szerelvények találhatók a mellékelt fém tüskékhez, valamint ellenfuratokat találunk a puha csillapító lábak illesztésére, így a stabilitással nem lesz gondunk.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal talp

Az alkalmazott hangszóróknál két dolgot már az elején érdemes kiemelünk. Mindegyik alumínium öntvény kosárba került, valamint kaptak egy speciális bevonatot a papíralapú membránok, így sikerült magas terhelhetőség mellett is megtartaniuk a minőségi hangzást, valamint biztosítani a hangszórók merevségét. Erre bizony szükség lehet, hiszen alul kettő darab 203 mm-es mélysugárzót találunk, ami által az alsó frekvenciahatár eléri a 38 Hz-et, a maximális terhelhetőség pedig a 300 wattot is.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal mélysugárzó

Föléjük helyezték el a 127 mm-es középsugárzót, a sort pedig a 25 mm-es textil dóm magassugárzó fejezi be, amit egy külön fémtáblába integráltak, annak stabilitásáért összesen nyolc csavar felel.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal magassugárzó

A CL-28 háromutas, basszreflex rendszerű hangdoboz, a két darab, azonos méretű basszreflex port hátul található, a peremük szépen lekerekített, a beépített csövek hossza megfelelően terjedelmes. Az aranyozott csatlakozók külön panelre kerültek, négyet találunk belőlük, tehát a bikábelezés lehetőségét nyújtják.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal csatlakozó

A Dynavoice Classic CL-28-at a nevéhez méltó, tehát nálunk már klasszikusnak számító elektronikákkal, így a Parasound elő-végfokunkkal, valamint csöves CD-játszónkkal párosítottuk, kábelekből pedig a QED és Nordost gyártmányokat használtuk.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal csatlakozó

Nagy hang, nagy élvezeti faktor

Szokásunk akusztikus zenékkel kezdeni a repertoárt, ami most sem volt másképp, de a jól bevált Dire Straits vagy Eric Clapton albumok helyett most egy nálunk érthetetlen okból kissé elfeledett előadóval kezdtük. A neve Bruce Springsteen, és nem kevésbé méltó arra, hogy gyakran hallgassuk, így került terítékre a Devils and Dust című lemeze, amin már észlelhetők az öregedés jelei, ennek köszönhetően elgondolkoztató dalok csokrát találjuk rajta. A CL-28-nak feküdt ez a jelleg, hiszen markánsan, ugyanakkor érzelmesen szólalt meg, egyedül annyi kívánsága volt, hogy a hangerőt kicsit növeljük meg. Termetes modellel van dolgunk, ne is feltétlenül várjuk el azt, hogy kis kimeneti szinten produkálja magát. Amint teljesítettük a kívánságát, még beljebb vont a muzsikába, és megadta nekünk az amerikai érzést, ami néha földszagú, száraz, de mindig reménnyel teli, legalábbis a "Főnök" szemszögéből.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal keresztváltó

Váltottunk egy másik irányba a Dream Theater-re, hiszen kíváncsiak voltunk, hogy a The Best of Times vissza tudja-e adni azt az érzést a Dynavoice által, amit úgy tíz éve nyújtott nekünk egy szabadtéri koncerten. A katarzis ugyan elmaradt, de bizony sikerült megközelítenie azt. Nagyvolumenű nóta, halkan nem is szabad hallgatni, viszont telítve van érzésekkel, és ennek az átadásához a Classic CL-28 minden adottsággal rendelkezik, legalábbis a kategóriáján belül. A részletek nem feltétlenül jöttek át, hiszen erre a keverésnél sem nagyon figyeltek oda, de bevezetett egy olyan közegbe a hangsugárzó, ami szükséges e nótának igazi tartalmának megértéséhez. Nem volt tehát hibátlan, de ott marasztalt a dal végéig, és a lényeg csak ez.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal keresztváltó

Mike Oldfield No Dream-jével folytattuk a sort, így maradtunk az elfeledett gyöngyszemeknél, valamint az érzelmek hullámvasútján. A mélytartomány itt kelt életre igazán a basszusgitárnak köszönhetően, de megmaradt a szükségesség határain belül, a két termetes hangszóró feleslegesen nem produkálta magát. Persze követte a dal fokozódó, és végül szinte tobzódó hangulatát, de közben Oldfield énekhangja is nyitott maradt. Igen, ezen az albumon kivételesen ő veszi át ezt a szerepet is, ami nem feltétlenül telitalálat, de ide illik. A CL-28-ban van szufla, ezt most még jobban bebizonyította, valamint azt is, hogy kis nappaliba ne vásároljuk meg, mert teljesen felesleges. Bár elég jól ki tud bontakozni 20 m2-en is, de érezni a rejtett tartalékokat, amit kár lenne bent marasztalni.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal középsugárzó

Jaco Pastorius-ra bíztuk ezúttal a jazz vonalát, ahol a Dynavoice először tudta igazán megmutatni a tudása legjavát. A basszus még mélyebbre ment, mint eddig, a virtuóz játékot viszont végig pontosan le tudta követni, pedig a zenészek elég szabadosan használták a hangszerüket, sokszor csak apró leütéseket hallhattunk a zongorista részéről, és a fúvósok is szinte véletlenszerűen kapcsolódtak be. Akinek ez a korántsem pillekönnyű zene fekszik, az nem fog csalódni, hiszen ez a hangdobozpár mindent meg fog tenni azért, hogy részesei legyünk a roppant nehezen követhető, és prezentálható műfajnak.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal

Mielőtt szimfonikus zenére váltottunk volna, lazítottunk egy picit a gyeplőn Prince segítségével. Persze ebben a zenében is hatalmas tudás rejlik, de egy Pastorius után nem jelenthet kihívást, vagyis inkább más téren kell megfelelnie az elvárásoknak. Hogy ez mennyire sikerült? Nagyon. Lüktetett a szoba, a nagydarab zenészek bizony rendesen odapakolták magukat, ahogyan kísérték a kistermetű zsenit. Bevalljuk, önkéntelenül elkezdtünk rá mozogni, tehát a boogie-faktor nagyon benne van ebben a hangsugárzóban. Itt egyedül a távolsággal kell vigyáznunk, mert 3-4 méterről egy kisebbfajta halláskárosodás garantált utána.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal logo

Haydn, Vivaldi és Paganini zárta a sort, ahol a Dynavoice végképp megmutatta azt, hogy hatalmas levegőtömeg megmozgatására képes. Nagyon vehemens tudott lenni, de valahogy mindig sikerült neki betartani az arányokat, így nem esett szét a színpadképe. A hullámzás, pulzálás itt is annyira természetesnek tűnt, érzeni lehetett, hogy rengeteg még az erőtartalék. Mindezek mellett az apró finomságokat is előhozta, és ugyan bátran tálalta azokat, de a tapintat is megmaradt. Koncertélményt kaptunk, pedig stúdiófelvételeket hallgattunk, így végképp megnyilvánult az, hogy a CL-28 valódi életet pumpál a felvételekbe, tényleg meg tudja teremteni azt a varázst, amit egy élő előadástól szeretnénk kapni a négy fal között.

Dynavoice Classic CL-28 hangfal

A Dynavoice CL-28 csúcsra tudja magát járatni!

A Classic CL-28 a Dynavoice zászlóshajója, és úgy is viselkedik. Semmilyen műfajon nem érzi magát kellemetlenül, de elsősorban azokon a zenéken tudja kifutni magát, amelyek megkívánják a nagy hangerőt, temperamentumot, ezek mellett viszont a határok betartására és a kellő nyugalomra is szükségük van. A CL-28-at nem szabad, pontosabban kár lenne kis szobákba megvásárolni, oda találunk a cég termékpalettáján szerényebb fizikummal, de hasonló minőséggel megáldott típusokat is. Ez a hangfal arra született, hogy életet vigyen az otthonukba, megtöltse azt energiával, és tulajdonképpen átitasson, bevonjon minket az élő zenével. Klasszikus külső, klasszikus megközelítés, tulajdonképpen azt kapjuk, amit elvárunk ettől a hangdoboztól, miután kicsomagoljuk. Bátran ajánljuk tehát azoknak, akik szeretik, és van is rá lehetőségük arra, hogy olyan hangerőn hallgassák kedvenc zenéjüket, ahogyan azt csak szeretnék, és közben a minőség terén sem akarnak hátrányban szenvedni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.