DALI RUBICON házimozi hangfalszett teszt

2014. november 20., csütörtök, 21:50

DALI RUBICON audio hifi hangfal hangfalszett hifi hangfal házimozi hangfalszett hangfal teszt hangfalszett teszt hifi hangfal teszt házimozi hangfalszett teszt

Megkaptuk forgalmazójától, a Horn Distribution Kft-től egy rövid tesztelésre a DALI legújabb hangdoboz szériájának öt tagját, amelyek 5.0 házimozi szettet alkotnak. Ennek ellenére, figyelmünk középpontjában a RUBICON 6 frontsugárzó páros állt, azt és az állványos RUBICON 2 hangfalakat kipróbáltuk sztereó összeállításban is.

Két évvel az időközben legendás hírnévre szert tett EPICON hangfalak után, a DALI piacra dobta a sok részletében hasonló kialakítású, ám többek számára elérhetőbb árú RUBICON családot.

DALI RUBICON házimozi hangfalszettDALI RUBICON 6 hifi hangfalDALI RUBICON 6 hifi hangfalDALI RUBICON 6 hifi hangfal belsőDALI RUBICON 6 hifi hangfalDALI RUBICON 6 hifi hangfalDALI RUBICON 2 hifi hangfalDALI RUBICON 2 hifi hangfalDALI RUBICON 2 hangfal terminálDALI RUBICON 2 hifi hangfalDALI RUBICON 2 hifi hangfalDALI RUBICON LCR hangfalDALI RUBICON LCR hangfalDALI RUBICON LCR hangfalDALI RUBICON LCR hangfalDALI RUBICON LCR hangfal terminálDALI RUBICON LCR hangfalDALI RUBICON LCR hangfalDALI RUBICON LCR hangfalszettDALI RUBICON hangfal hangváltójaDALI RUBICON hangfalakDALI RUBICON hangfal mágnesDALI RUBICON hangfal magassugárzókDALI RUBICON hangfal mélyközép sugárzóDALI RUBICON hangfalDALI RUBICON hangfalDALI RUBICON hangfalDALI RUBICON hangfalDALI RUBICON hangfalDALI RUBICON hangfalDALI RUBICON 6 hifi hangfal impedancia-jelleggörbeDALI RUBICON 6 hifi hangfal szobában mért frekvencia-átvitel tercsávos átlagolású mérési diagramjaDALI RUBICON 6 hifi hangfal süketszobai frekvencia-átvitel mérési diagramjaDALI RUBICON 6 hifi hangfal frekvencia-torzítás diagramDALI RUBICON 6 hifi hangfal keresztváltó működési tartományaDALI RUBICON 6 hifi hangfal - a hangdoboz forgatásának hatása a frekvenciamenetreDALI RUBICON 2 hifi hangfal impedancia-jelleggörbeDALI RUBICON 2 hifi hangfal szobában mért frekvencia-átvitel tercsávos átlagolású mérési diagramjaDALI RUBICON 2 hifi hangfal süketszobai frekvencia-átvitel mérési diagramjaDALI RUBICON 2 hifi hangfal frekvencia-torzítás diagramDALI RUBICON 2 hifi hangfal - a hangdoboz forgatásának hatása a frekvenciamenetre

A RUBICON 6 álló hangfalak kinézete nem különösebben figyelemfelkeltő. Ám ez azonnal megváltozik, amint levesszük róluk a hangszórók takarólapját. A világosszürke keretes, 16,5 centiméteres, bordó mélyközép membránok, az átlagos egy colosnál nagyobb, 2,9 milliméteres selyemdóm és a szorosan felette elhelyezkedő ribbonsugárzó bizony mágnesként vonzzák a tekinteteket.

DALI RUBICON 6 hifi hangfal

A párhuzamos oldallapokat enyhén ívelt elő- és hátlap köti össze, ennek következtében a két nagy hangszóró alumínium kosarának pereme a függőleges középvonaltól a szélek felé haladva egyre jobban kiemelkedik, ami nekünk nagyon tetszett. Ugyanezt tudjuk elmondani a hangdobozok oldaljelöléséről. A csatlakozó terminál fölé ragasztott címkéről nem csak a típus és a gyári szám olvasható le, hanem a R és L betűk, melyek a jobb és baloldalra történő elhelyezést jelzik. Ez persze csak ajánlás, mindenki tetszése szerint variálhat velük az elérhető legjobb hangzás érdekében. Mi elfogadtuk a gyári javaslatot és nem bántuk meg.

DALI RUBICON hangfal magassugárzók

A teljes frekvenciatartományt 2,5 + 1/2 részre, útra osztották, amit első és még második falatra is kissé nehéz megemészteni. Sokak számára már a fél út sem magától értetődően világos. Az annyit jelent, hogy a két egyforma mélyközép sugárzó közül az egyik a magassugárzóval osztozik a megszólaltatható frekvenciákon, a másik - általában az alul elhelyezkedő - csak a mélyhangok tartományában tevékenykedik, mintegy alulról megtámogatva ikertestvérét. Ez a RUBICON 6 esetében a következőképpen néz ki: alsó hangszóró 800 Hz-ig, a felette lévő 2600-ig kap a keresztváltótól hanggá alakítandó elektromos impulzusokat. A dóm 2600 és 14000 Hz között muzsikál, a ribboné a maradék 20000 Hz!

DALI RUBICON 6 hifi hangfal belső

Mindkét 16,5 centis hangszórót külön dolgozószobába illetve kamrába szerelték, melyek hátrafelé egy reflexcső formájában nyitottak. Dicséretet érdemel a reflexcsövek külső peremének csavarokkal (5 db) történő rögzítése, ugyanis azok hajlamosak lehetnek, egy idő után - ha csak ragasztó tartja azokat a helyükön - kilazulni, lötyögni, aminek egyenes következménye a zavaró zörgés.

A hibrid magassugárzó modul, ami egészen hasonló az EPICON-éhoz, megérne egy külön misét, ám mi most csak dióhéjban tudunk róla mesélni. Nem újdonság, régi DALI-s találmány és hagyomány, sőt, szabadalom. Nem mindenki szereti a ribbon (szalag) magassugárzók hangját, azonban ez számukra is kedvelhető lehet, mivel a RUBICON megoldásában csak 14000 hertztől jutnak szóhoz, szerephez. Félreértés ne essék, ez cseppet sem mellékszerep, hanem igenis kiemelten fontos. Ráadásul a kivételesen széles szórástartomány is nekik köszönhető, ezt tapasztaltuk a meghallgatások során.

DALI RUBICON hangfal

A mélyközép hangszórók, EPICON szériából átvett SMC - Soft Magnetic Compound meghajtó "motorja", csökkenti a nemkívánatos torzításokat (létezik olyan, amelyik kívánatos?) elősegíti a színezetlen hang reprodukálását. A bordó membránokon látható világos fa rostszálak egyfajta DALI védjegyként felfoghatóak, amitől néhányan a tájékozatlan vásárló közül már megrémültek, azt gondolván, valami hibája van drágaságuknak. Fontos információ, hogy még a hangszórókat is Dániában, a DALI gyárban készítik, ezzel is biztosítva a folyamatosan, egyenletesen kiváló minőséget.

DALI RUBICON hangfal

Az EISA díjas LCR egészen különleges darab, lapos, mert háttérsugárzóként falra szerelhető, erre a célra a hátlapján nyílásokat alakítottak ki. Azért a többes szám, mert állítva és fektetve is felakaszthatjuk a falba erősített tartóra, akár egy sima, mezei kampóra. Amennyiben az utóbbi pozíciót választjuk, a hibrid magassugárzó modul, úgy ahogy van, egyben, 90 fokkal elforgatható. Ugyanezt kell elvégezni, ha centersugárzóként óhajtjuk üzemeltetni. A 16,5 centis mélyközép sugárzójának mindegy, mit, merre forgatunk, a DALI SMC DRIVER remekül végzi a dolgát, ezt többszörösen bebizonyította. Az egyes frekvenciatartományok trükkös elosztása ennél a hangdoboznál is megjelenik, a gyártó szerint kettő+félutas a kialakítás.

DALI RUBICON LCR hangfal

A RUBICON 2 klasszikus, kétutas, állványos hangdoboz, hátlapján elhelyezett reflexnyílással. Formája a 6-os modell felső részének kicsit zsugorított mása. Ribbonsugárzó nincs benne, csak a már sokat emlegetett 2,9 centis dóm és a 16,5 centis mélyközép hangszóró.

DALI RUBICON 2 hifi hangfal

Az aranyozott kábelcsatlakozók minden igényt kielégítőek, villát és banándugót is fogadnak, a megszorításuk és fellazításuk csekély erőfeszítést igényel, mert a forgórész nagy átmérőjű és jól megragadható. A RUBICON 6-é kettős kábelezésre/erősítésre alkalmas, a két párt összekötő "jumper" lágy, de erős műanyag szigetelést kapott. Ez is perfekt! Ugyanez a dicsérő jelző jár az előlapok rögzítési megoldására. Oly módon rejtették el az ahhoz szükséges kicsiny lukakat, hogy csak a figyelmes szemlélő veszi észre, ha éppen azokat keresi.

DALI RUBICON 2 hifi hangfal

Örültünk a kétféle kivitelnek - fekete zongoralakk center- és frontsugárzók, diófa furnéros háttérsugárzók - mert testközelből tapasztalhattuk mindkettő szépségét. Ezeken kívül fehér zongoralakk és valamilyen vöröses színű falemez, feltehetően cseresznye vagy mahagóni burkolattal kaphatóak a RUBICON hangfalak.

DALI RUBICON LCR hangfal

A meghallgatáshoz Arcam AVR450 házimozi erősítőt és Norma Revo IPA-140 sztereó erősítőt használtunk. Sokcsatornás mozifilmek és koncertek mélyhangjait (AudioQuest Wolf kábellel csatlakoztatott) SVS szubládára bíztuk, hiszen anélkül nem beszélhetünk házimoziról.

DALI RUBICON 6 hifi hangfalKezdésnek RUBICON 6 szóló, vagyis inkább páros, produkcióját vizsgálgattuk. Kezdetben nagyon loudnesszes, zavaros, semmi különös, kicsit széteső, aztán bemelegítve, gyökeres változásnak voltunk fültanúi. A hangdobozok pozíciója átlagosan fontos, mi, némi kísérletezés után, 15 fokban befelé fordítva hallgattuk, így kisebb a tere, de kevesebb, szerintünk éppen ideális, és finomabb a magastartomány. Egymástól jól szét lehet és kell is őket húzni, nem ürül ki a hangtér közepe, és az egyébként átlagos színpadszélesség ezzel nagyon megnő. A magasság rendben van, jóval a dobozok fölött pendül a cintányér, és aminek még onnan kell megszólalnia, a mélység szintén átlagos. Vissza kell térnünk pár szó erejéig a színpadszélességre, mert az időnként káprázatos, elképesztő méreteket öltött. David Foster Hit Man című koncertjének LPCM 2.0 és DTS-HD Master Audio 5.1 sávjait váltogatva teszteltük a RUBICON 6 frontsugárzók (valamint a teljes szett) képességeit. Sztereóban olyan hatalmas színpadot tárt elénk, mindkét oldalról, hozzánk annyira közelről is érkeztek hangok, hogy többször ellenőriznünk kellett, véletlenül nem mégis a surroundot hallgatjuk? Ugyanezt tapasztaltuk CD-ről lejátszott zenékkel és folyamatosan fülig érő mosoly volt az arcunkon. Hirtelen eltűntek a hangdobozok a szobából, mert a zene mindenhonnan áradt felénk. Körvonalazódtak a hangszerek, melyek szépen felkerültek a színpadra egyesével, de mégis egységesen, ahogy azt az élőben meghallgatott koncerteken megszoktuk. A tipikus DALI karakter itt is megjelent, de a két és fél + félutas kialakítás rendkívül jó linearitással szólaltak meg. Szinte tökéletes az összkép, nem lóg ki semmi. Muddy Waters hangja és gitárja eleven, pendülő húrok, magával ragadó atmoszféra. Florence Welch átható hangja is úgy csendült fel, ahogy a Nagy Gatsby c. film közben: érzelmes és könnycsalogatóan fájdalmas. Pontosan lehetett érezni a színpad tagolódását, széltében és mélységben is. A háttér vokál gyakran már a szoba falán túlról egészítette ki az énekes hangját. Brian Bromberg szóló-regiszterekbe hangolt basszusgitárja is tökéletes, ahogy Christian McBride vagy éppen Ray Brown nagybőgője. Egy ilyen hangdobozpárt hallgatva az ember igazán belemerülhet a zene élvezetébe, nem a hibákat fogja keresni, hanem elfelejti, hogy a távirányító a kezében van, és nem akar a következő számra ugrani. Vagy hirtelen, egy ültő helyében, az összes kedvencét meghallgatná egy este alatt.

DALI RUBICON hangfal hangváltója

Ahogy a specifikációja ígéri, (méréseink igazolják) a legalja (20-40 Hz) hiányzik, de sebaj, legtöbbször ügyesen palástolja! Azt gondolhatnánk, ha nem próbáltuk volna ki 1/3 oktávos mérőjelekkel, hogy szubbasszus sugárzót rejtettek el benne. Mélyhangokban bővelkedő zenéink közben megremegett alattunk a kanapé, szóval ez nagyon rendben van. Erőteljes, zaftos, nagyon kicsit elfolyó basszustartományt szólaltatott meg, amire nem a legprecízebb jelző illik, de gyorsan bele lehet szeretni. A férfi ének bársonyos, testes jól követhető és pozícionálható, van tüdeje rendesen. Női hangokkal kristálytiszta, zöngés, rengeteg részlettel, talán egy kicsit visszahúzódó. Szaxofonja talán a legjobb a zenekarból: gyors, tele zörejjel, és mégis van teste, nem rikoltozik, néha félelmetes tranziensek, nagy hangerőn (200 W!) sem hallottunk préselést. Magasai zseniálisak részletezők, időnként egy picit sok, de ilyen triangulum még Martin Logan-nél sincs talán (momentán nem volt kéznél egy Summit, hogy összehasonlítsuk). Nagyzenekari művekkel nem omlik össze, hallani az egyes hangszereket, a szokásos jazztrió szuper, nagy csend van a  hangszerek között.

DALI RUBICON LCR hangfal

A RUBICON LCR - elnézést a kifejezésért - de kicsit idétlenül nézett ki hifiállványunk tetején, hosszabbik "élére" és Soundcare SuperSpikes alátétekre állítva. Ám amikor megszólalt, tátva maradt a szánk. Olyan jelenlétérzettel még sosem hallottuk Barbra Streisand rövid monológját az említett koncertlemezről. Tényleg úgy tűnt, mintha velünk szemben ülne a szobában és minden elektromos eszköz közvetítése nélkül, csak simán, hozzánk szólna. Hasonló élvezetet okozott az összes dal és később a filmek, amiket nem csak tesztelés, hanem saját magunk szórakoztatására, műsorra tűztünk. Ritkán találkozni ennyire a frontokhoz illeszkedő és a dolgát ilyen hibátlanul végző centersugárzóval.

Meghallgattuk a RUBICON 2 hangfalakat is sztereóban, amiről később részletesen, egy önálló cikkben számolunk majd be. Most csak röviden, pár mondatban jellemezzük.

Méretéhez képest nagyon, árához képest már kevésbé tetszett. Nagyon más volt, mint a 6-os, magasai simábbak, kevésbé ezüstösek, némileg visszafogottabbak, az ének szintén jó, tere mélységében annál is jobb(!). Mélyei nagyon érdekesek, pontosak, szárazak, még akár elegendőek is - ha nem félmilliós állódobozhoz hasonlítjuk. Érdekes módon messze nem lehetett azt a legtöbb állványos hangfalra jellemző lendülethiányt érezni, amit vártunk tőle, szóval felnőtt darab!

DALI RUBICON hangfal mélyközép sugárzó

Ezek fényében nem meglepő, hogy a RUBICON 2 hangfalak, házimozi rendszer háttérsugárzóiként pompásan szerepeltek. Kétoldalt, kb. 30 centivel a hallgatói pozíció mögött, a THX által javasolt magasságban elhelyezve, olyan pontos teret rajzoltak a kanapénk mögé, hogy csak ámultunk és közben vigyorogtunk. Részletező képességben messze túlteljesítették az elvárásainkat, kis túlzással azt mondhatnánk, túl jók erre a szerepre. De nem mondjuk, mert olyan nincs, hogy egy hangdoboz túl jó. Na persze "empéháromhoz", meg "diviksz" filmek hangjához overkill, olyanokat viszont akkor sem hallgattunk, amikor dúlt a divatjuk.

Végszóként annyit, hogy borzasztósan sajnáltuk, amiért csak egy hétig maradhatott nálunk a DALI RUBICON hangfalszett és felírjuk azon termékek listájára, amiket szívből ajánlunk a minőségi zenét és házimozit szerető embertársainknak. No meg a Jézuskának is elküldjük kívánságként, hátha?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.