DALI OPTICON 2 állványos hangfal teszt

Megfelelési kényszerből ötös

2016. február 1., hétfő, 11:05

DALI OPTICON audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal DALI hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt DALI hangfal teszt

Az új DALI család megérkezett! És ígéretünkhöz híven rögvest rávetettük magunkat az egyik típusra. Az OPTICON 2 számos tekintetben érezteti, hogy szomjazza az elismerést, cserébe sok apróságot felmutat a gyártó boszorkánykonyhájából. De mi a pontos recept? Tessék tovább olvasni, a főfogás még hátravan!

DALI OPTICON 2 hifi hangfalDALI OPTICON 2 hifi hangfalDALI OPTICON 2 hifi hangfal hátlapDALI OPTICON 2 hangfal csatlakozóDALI OPTICON 2 hifi hangfalDALI OPTICON 2 hifi hangfalDALI OPTICON 2 hifi hangfalDALI OPTICON 2 hifi hangfal dizájnDALI OPTICON 2 hifi hangfal SMC driverDALI OPTICON 2 hifi hangfal mélyközép sugárzóDALI OPTICON 2 hifi hangfal mélyközép sugárzóDALI OPTICON 2 hifi hangfal mélyközép sugárzóDALI OPTICON 2 hifi hangfal magassugárzóDALI gyárDALI gyárDALI OPTICON hangfalak

Törekedni, de mire?

A DALI OPTICON széria mögötti koncepció meglepően egyszerű, ugyanakkor nehezen kifogásolható. A dánok nem köntörfalaztak a hangfalak mellé fűzött magyarázatot illetően. Az új termékcsaládot egyszerűen csak olyanra akarták tervezni, hogy bármilyen környezetben, minden jellegű felhasználási területen megállja a helyét. Az univerzalitás nem csak a méretre (falra szerelhető, lapos profilú LCR hangfalak és álló dobozok ill. házimozi centersugárzók is találhatók a famíliában) hanem dizájnra, árcédulára és hajthatóságra is értendő. Magyarán, elméletileg az OPTICON képviseli a DALI legjobb ár/érték arányú termékeit. Minőségi hangot vihetünk haza, akár egy átlagos élettérbe is, anélkül, hogy hétszámjegyű összeget hagyjunk a boltban, és egy ésszerű teljesítményadatokkal rendelkező erősítővel valószínűleg meg is kapjuk a hangfalak tudásának legjavát.

DALI OPTICON hangfalak

Technikai háttér dióhéjban

Sokan elismerésnek adóznak a DALI döntéséért, amiért mai napig, saját házon belül fejleszt és gyárt mindent. Az MDF lapok kivágásától és fóliázásától kezdve, a teszteléseken keresztül egészen a hangszórók, keresztváltók méréséig és összeszereléséig, minden Dániában zajlik. Jelen esetben az OPTICON 2 a gyártó skálájához viszonyított belépő középkategória képviselője. Darabja kb. 130000 Ft, kitartással és komoly hifi rendszer építési szándékkal sok realista bakancslistára beférkőzhet anélkül, hogy bankot kelljen rabolni.

DALI gyár

A gyártó szakértelme természetesen több ponton is megmutatkozik, de főleg a hangszórókban. A doboz szögletes (rosszindulatú dizájnfüggők akár "fantáziátlannak" is titulálhatnák), félénken dekoratív jellege nem feltétlenül szónokolja a benne szunnyadó technológiát, pedig igenis akadnak különlegességek a fekete selyem mögött.

DALI OPTICON 2 hifi hangfal mélyközép sugárzó

A préselt fából készített mélyközép membrán alapján már messziről is sejthető, hogy ez egy DALI hangfal. Ha úgy tetszik, a jellegzetes vörös szín a skandináv manufaktúra védjegye, meggyőzően bizonyított többek között az általunk is tesztelt, IKON sorozatban is. Mi több, a meghajtásért SMC mágnesek felelnek, melyek a hagyományos, vasbázisú betétekkel szemben kevésbé melegszenek, és sokkal alacsonyabb mechanikai torzulást produkálnak.

DALI OPTICON 2 hifi hangfal SMC driver

Ugyancsak figyelmet szenteltek a hangszórók beépítésére, rögzítésére is. A mélyközép membrán kosarának merevítő elemei környékén szándékosan bevágták a hangszórót befogadó, 25 mm vastag előlap széleit. Így, a gyártó elmondása alapján, természetesebb légáramlást sikerült elérni a doboz belsejében. A hangszórók és a ház közötti, légmentes kapcsolatot gumi betéttel oldották meg, az ilyen aprólékos, vibrációcsökkentő lépéseknek főleg nagy hangerőn mutatkozik meg az előnye.

DALI OPTICON 2 hifi hangfal magassugárzó

Küllem

Ahogy előbb említettük, az OPTICON 2 doboza MDF-ből készül. Fekete, fehér vagy dió külsővel vásárolható meg, nálunk utóbbi vendégeskedett. A felület mintáját és színét egész ügyesen eltalálták, kimondottan dekoratív olyan közegben, ahol pl. könyvespolcok, régi bútorok dominálnak. Értelemszerűen a fekete vagy fehér verziók jóval inkább modern környezetekhez passzolnak.

DALI OPTICON 2 hifi hangfal

Az OPTICON 2 kidolgozottsága csinos, a kedvező árért cserébe vállalható kompromisszumokkal. Például a hangszóróselyem nem mágnesesen illeszkedik a helyére. Cserébe a keretet tartó "lyukak" nem ósdi módon az előlap négy sarkába fúrták, hanem a hangszórók peremében rejtették el azokat. Mi elsősorban a hangminőséget tesszük mérlegre, ettől függetlenül megértjük azokat, akik kifogásolják az OPTICON 2 megjelenését. A fényes előlapi lemez és a hangszórók köré ágyazott krómgyűrű együttese egyszerűen túl sok, amitől a diszkréció hívei számára komolytalannak hathat az amúgy tényleg hifi kvalitású hangfal. Persze ez szubjektív, és ha valakit nagyon zavar a hangsugárzó arcára applikált "sminkkészlet", még mindig dönthet a takaróselyem visszahelyezése mellett. Ugyanakkor újfent elismételjük: elsősorban a hang mérvadó. Úgyhogy térjünk a lényegre!

DALI OPTICON 2 hifi hangfal dizájn

Hangminőség

Az OPTICON 2 három hétig vendégeskedett nálunk, ez idő alatt Yamaha, Rotel és T+A erősítőkkel hajtottuk, forráseszközként Pioneer lejátszó ill. egy SSD-alapú, JRiver lejátszó szoftvert futtató PC volt segítségünkre.

Papíron "könyvespolc" hangsugárzóként is említik az OPTICON 2-t, mi mégsem merjük javasolni, hogy olvasmányaink közé tuszkolva, a fülmagasságtól eltérő pozícióba helyezzük a dobozt. Főleg azért, mert (bizonyára sok olvasónk számára nem is kérdés) az "állványos hangfalak" dedikált, csökkentett rezonanciájú állványon nyújtják a legjobb teljesítményt. Tehát ha valaki OPTICON 2-t vesz, annak hozzá passzoló állványt vagy rezgéselnyelő talpat is erősen ajánlott a rendszerbe illesztenie. Mi is így tettünk.

DALI OPTICON 2 hifi hangfal hátlap

A DALI OPTICON 2 hátsó reflexnyílásos doboz. A hátulján tátongó cső légáramlását alaposan kimérték, ennél fogva basszusai nem csak gyorsak, hanem szükség esetén kemények is. Figyelembe vették azt is, hogy a felhasználók zöme a falhoz közel tudja csak elhelyezni a dobozokat. A mi szobánkban beüzemelt OPTICON 2 kb. 40 cm-re állt a tapétától. Ha ennél közelebb toltuk a falhoz, az alsó frekvenciák zavaróan domináns jelleget öltöttek (ami akciófilmek esetén nem is annyira hátrány), és hallható időeltolódás is keletkezett a felületeken való oda-vissza pattogás miatt. Mindazonáltal az OPTICON 2 nem félt szilárd, határozott dinamikát felmutatni, akárhányszor lábdob, basszusgitár, nagybőgő vagy elektronikus zenei motívum került a lejátszási listára. Basszusaiból elmaradt a légies, pehelykönnyen integrált jelleg, cserébe vadabb muzsikákkal is tudott bátran, szégyenérzet nélkül együttműködni a kis skandináv méregzsák.

Ha csak egyetlen dolgot emelhetnénk ki az OPTICON 2 pozitív tulajdonságaiból, az a középtartomány lenne. A zongorát, beszédhangokat és hirtelen keletkező "fél-távoli" impulzusokat lenyűgözően, zseniális természetességgel tudta reprodukálni. Bizonyos részletek olyannyira jóleső és könnyed módon tudtak megszólalni, hogy gondtalanul kompenzálni tudták pl. az alkalmanként kissé tömény basszusokat.

A lágy textil dóm magassugárzó néhány napig tartó bejáratást követően szerencsére szinte mindent "elfelejtett" a kezdeti viaszos, csattogós stílusból. Két hét után már szájhúzás nélkül fel lehetett ismerni a szaxofont és a cintányért is, és bizonyos szituációkban (különösen könnyűzenei, populárisabb elektronikus előadók hallgatásakor) meglepően kristályos, élénk részleteket kaptunk. A DALI állításaival addig egyet tudunk érteni, hogy az OPTICON 2 dómja rengeteg terhelést elbír, viszont hozzá kell tenni azt is, hogy erős jeltől hamar ércessé, mesterkéltté válhat. Tömény információt tartalmazó (pl. metál vagy szimfonikus zenekari felvétel) zenék esetében úgy tűnhet, hogy 10 kHz fölött hajlamos a szükségesnél többet nyújtani a hangfal. Ez valameddig persze kompenzálható, például egy melegebb karakterű erősítő használatával.

Végszó

Mindent összevetve a DALI OPTICON 2 tényleg vegyes használatra ajánlott. Azoknak tudjuk javasolni, akik a Spotify-tól a veszteségmentes felvételekig, mindent meghallgatnak otthon, nonstop járatják a hifi rendszerüket, és esetleg nappalijuk alkalmanként a fiataloknak fenntartott videojátékozás központja is. Igaz, hogy az OPTICON 2 néha szükségtelenül bevállalós dobozként viselkedett, viszont pont ez a lelkesedés tette őt izgalmas, részletekre kihegyezett előadóvá. Basszusok és térábrázolás tekintetében nagyvonalúan, az extra mélységeket elegánsan mellőzve viselkedett, de ez érthető, hiszen így sugallta, hogy a nála nagyobb modellek többre is képesek. Az OPTICON 2 fő előnye, hogy igyekszik kihozni a mögötte álló készülékek pozitív adottságait. Talán vannak akusztikai korlátai, de sok aprósággal kompenzál, helyesbít, és szórakoztat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.