Canton Townus 90 álló hangfal teszt

2023. december 4., hétfő, 18:55

Canton audio hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal Canton hangfal hifi hangfal teszt Canton hangfal teszt

A Canton a Townus sorozattal már az audiofil kategóriát súrolja, ahogyan azt a Townus 30 tesztjekor már tapasztaltuk. Most jöjjön az egyetlen állódoboz, a Townus 90, ami hasonló minőséget ígér, viszont sokkal méretesebb nappaliba, hiszen az esetében egy elég impozáns, masszív hangfalról van szó!

Canton Townus 90 hangfalCanton Townus 90 hangfalCanton Townus 90 hangfal hangszórókCanton Townus 90 hangfal hangszórókCanton Townus 90 hangfalCanton Townus 90 hangfalCanton Townus 90 hangfal selyemCanton Townus 90 hangfal selyemCanton Townus 90 hangfalCanton Townus 90 hangfalCanton Townus 90 hangfal talpCanton Townus 90 hangfal talpCanton Townus 90 hangfal csatlakozóCanton Townus 90 hangfal csatlakozóCanton Townus 90 hangfal hangszórókCanton Townus 90 hangfal hangszórókCanton Townus 90 hangfal középsugárzóCanton Townus 90 hangfal középsugárzóCanton Townus 90 hangfal középsugárzóCanton Townus 90 hangfal magassugárzóCanton Townus 90 hangfal magassugárzóCanton Townus 90 hangfal magassugárzóCanton Townus 90 hangfal mélysugárzóCanton Townus 90 hangfal mélysugárzóCanton Townus 90 hangfal hangszóróCanton Townus 90 hangfal keresztváltóCanton Townus 90 hangfal keresztváltó 1Canton Townus 90 hangfal keresztváltó 1Canton Townus 90 hangfal keresztváltó 2Canton Townus 90 hangfal keresztváltó 2Canton Townus 90 Atmos hangfalszett

A Canton bemutatja Townus sorozatának csúcsát

A Canton Townus sorozata kínál a számunkra háttér, center és Atmos sugárzót, valamint mélyládát, tehát komplett házimozi is építhető belőle, és úgynevezett okos, hétköznapi nyelven aktív típusokat is, viszont sztereó zenehallgatásra, passzív hangfalból csupán az állványos Townus 30, és az álló Townus 90 létezik. Elsőre kicsit furcsának tűnhet, hiszen a gyártók általában 2-3 álló típust is nyújtanak egy-egy sorozaton belül, de reményeink szerint tesztünk végére kiderül, hogy miért döntött így a Canton (lapzártakor érkezett a hír, hogy egy új modell is megjelenik a sorozatban, a Townus 100).

Canton Townus 90 Atmos hangfalszett

A cég ebben az esetben is a gyökereire, székhelyére, a Hessian Taunus közepén található központra utalt a megnevezésnél, a Townus 90 által, ahogyan az állványos modell esetében is a városi nyüzsgés és a csendes, vidéki élet kombinációját szeretnék nekünk nyújtani, az időtlen formatervvel, a minőségi anyaghasználattal, és a zenei reprodukcióval.

Canton Townus 90 hangfal

A matt fehér, fényes fekete vagy dió furnérozású Townus 90 minden esetben fekete színű, lekerekített védőszövetet kapott, aminek a minősége a kategóriájában abszolút megfelelő, ám audiofil szempontból teljesen felesleges. Az oldallapok egymással párhuzamosak, csak a lekerekítések tekinthetők dizájnelemnek, amúgy jellegzetes Canton termékről van szó, ami a klasszikus hangfalkinézet pártolóinak igazi jutalomjáték lehet, és az is biztos, hogy soha nem fog kimenni a divatból.

Canton Townus 90 hangfal selyem

A Canton Townus 90 elég termetes hangfal, összesen négy darab hangszórót tartalmaz, a felépítése háromutas, rendszere basszreflex. Az utóbbi széles kimenete a doboz alján található, a vaskos MDF doboz és a talp között négy darab lefelé vastagodó fémláb biztosítja a távolságot.

Canton Townus 90 hangfal talp

A Canton az előlap alsó részébe dupla 174 mm-es titán membránú mélysugárzót épített, felülre velük megegyező méretű és alapanyagú középsugárzót, közéjük pedig a már eddig is jól bevált, 25 mm-es, alumínium-oxid kerámiából készült dóm magassugárzót.

Canton Townus 90 hangfal hangszórók

A hangszórók műanyag kosárba kerültek, gumiperemet kaptak, a magassugárzóhoz természetesen hullámvezető is jár. A masszív felépítésű dobozok belsejét többszörösen megerősítették, a csillapítóanyaggal sem spóroltak, és a minőségi kábeleket sem hagyták el, ahogyan a megfelelő keresztváltóra is odafigyeltek.

Canton Townus 90 hangfal keresztváltó

A Wave Beading technológiának köszönhetően a Townus 90 még magas hangszinten is pontosan és kiegyensúlyozottan képes zenélni, a szabadalmaztatott DC technológia pedig a kontrollált és feszes basszusért felel.

Canton Townus 90 hangfal csatlakozó

Hátul minőségi aljzatokat találunk, amelyek a dupla kábelezést és erősítést teszik lehetővé, a saruk és csupasz drótvégek mellett a banándugókat is képesek fogadni. A Townus 90 tehát úgymond betonbiztos darabnak tűnik, tényleg sugárzik belőle az erő és a magabiztosság, a cég filozófiáját ismerve ezúttal sem bíztak semmit a véletlenre. Klasszikus Canton termékkel találjuk tehát magunkkal szemben, hiszen a jól bevált technológiákat ötvözték finomításokkal, igazán forradalmi újításokat sem kívül, sem belül nem alkalmaztak, és ezzel alapvetően nincs is baj.

Canton Townus 90 hangfal hangszóró

A meghallgatásnál mi is a biztosra mentünk Parasound elő-végfokunkkal, QED és VIABLUE kábeleinkkel, valamint csöves kimenetű CD-lejátszónkkal és Naim streamerünkkel, a bejáratás ezúttal sem maradt el, ahogyan a változatos műfajú zenék sem.

Canton Townus 90 hangfal hangszórók

Mennyiség és minőség remek szimbiózisa

A Canton termékeiről már eddig is tudtuk, hogy nem visszafogott darabok, főleg az álló típusok. A új GLE sorozat darabjai egyenesen ledöntöttek a lábunkról, de a minőségükre sem lehetett igazán panaszunk. A Townus magasabb ligában játszik, így elméletben egy olyan hangfallal van ez esetben dolgunk, ami bőséges basszussal képes beteríteni minket, viszont a zene részleteit, finomságait, árnyalatait is képes nívósabb szinten megjeleníteni. A Townus 30 kategóriájának egyik remek darabja, de igazán nem tudott azok közül kiemelkedni. Sok fogást ugyan nem találtunk rajta a meghallgatás során, így 20 m2 alatt egy biztos befutó lehet annak, aki karakteres, lendületes állványos hangdobozt keres. A Townus 90 bő egy méter magas, darabonkénti tömege 24 kg, tehát anyag van benne bőven, és már ránézésre is képes kicsit fenyegető, de jobban fogalmazva magabiztos lenni. Nem is volt semmi köntörfalazás az előadásában, hiszen erőért nem kellett átmennie a szomszédba, viszont az elsöprő lendület mellett tényleg képes volt azt nyújtani, amit kicsivel egymillió alatt elvárunk egy ilyen hangfaltól, természetesen megőrizve, és kicsit újratervezve is a cég alapvető karakterét.

Canton Townus 90 hangfal keresztváltó 1

Az biztos, hogy a Townus 90 először az energiájával és a megmozgatott levegőtömeggel próbált leteríteni, ahogyan ez várható is volt, aztán elég gyorsan megnyílt a hangkép és úgy, mint egy virág. A basszus mindvégig pulzált, de a két 174 mm-es mélysugárzótól ezt el is vártuk, főleg egy Canton esetében. A lefelé irányuló reflexnyílás mindvégig jól működött, látszott, hogy nem csak úgy odapakolták, hanem pontos mérések eredményeként született meg. A klasszikus hátsó kimeneti nyílás sok lett volna, az előre "tüzelő" pedig talán elvett volna a határozottságából, de így kerek, enyhén doromboló, de pontos mélytartományt kaptunk, ami valamilyen szinten folyton rányomta a bélyegét az előadásra, de mégis kordában volt tartva. A hatalmas belső térfogat rengeteg levegőt hozott létre, viszont a sok merevítésnek, és a megfelelő csillapításnak hála nem éreztük azt, hogy az arcunkba tolná a hangfal az erejét, bár folyamatosan megmutatta, ez tény.

Canton Townus 90 hangfal keresztváltó 2

Szerencsére a középsugárzó is remekül eltalált darab, az elhelyezése is jól ki van találva, így a klasszikus ülő helyzetben tiszta énekhangot kaptunk, a zongora is természetesen szólalt meg, ahogyan a vonósok is szép íveket rajzoltak a szobában. Már elég alacsony kivezérlési szinten is pazar teret rajzolt nekünk a Townus 90, egyszerűen jó volt hallgatni, csak a határozottságát kellett megszoknunk, ami elég gyorsan ment.

Canton Townus 90 hangfal magassugárzó

Termetes hangfalról van szó, vétek lett volna nem kihasználni az adottságait, ezért mi is feltekertük a hangerőt, hogy megtudjuk, mennyire marad meg a kontroll. Chopint hallgatva érezni lehetett a katonás rendet, viszont sokat kaptunk a muzsika andalító jellegéből is, ami a bejáratás során hatványozódott. A Dire Straits dalai is tempósan, elég direkt, határozottan jöttek elő a hangfalakból, azonban a játékosság és a gördülékenység is megmaradt. Természetes volt, hogy koncertfelvételt is hallgassunk, hiszen adta magát a hangfal fizikuma is, és könnyű hajthatósága, ezért Toto remek felvételével folytattuk a sort, ahol bizony beindult a lábunk a tempóra, és a kategórián belül abszolút megfelelő szinten éreztük az élő zene hatását. Szerencsére a Townus 90 nem omlott össze, bár azt bevalljuk, hogy a maximumot nem tudtuk belőle kihozni, hiszen ahhoz egyszerűen kicsi volt a teszthelyiség.

Canton Townus 90 hangfal mélysugárzó

A Townus 90 szobahangerőn nagyon kellemes, melegtónusú és izgalmas, viszont biztosak vagyunk abban, hogy ezt a hangfalat senki sem azért fogja megvásárolni, hogy halkan hallgassa, és ne használja ki az adottságait. Marcus Millerrel, majd a Level 42-vel ezért rendesen odapörköltünk neki, és gondolkodás nélkül állta a sarat. A Megadeth vagy Slayer zúzásainál is egységben tartotta a hangképet, pedig a két lábdob elég közel férkőzött a gyomrunkhoz, a torzított gitár meg az egész testünkhöz. A Canton GLE sorozata ilyen méretben elsősorban a konkrét szórakoztatásra termett, azonban a Townus ennél magasabbra tette a lécet. Igényességet, megfelelő mennyiségű érzelmet és tapintatot is képes volt belevinni a hangorkánba, így George Michael és Shirley Bassey finom allűrjei sem vesztek el, inkább felerősödtek, így még jobban előjött az előadásuk mélysége. A Townus 90 igényli azt, hogy rendesen megküldjük energiával. Nem az érzékenysége miatt, mert az elég magas, és az alsó tartomány is abszolút rendben van, bár a gyári adatok azért költői túlzások, ráadásul hétköznapi zenehallgatásnál is nagyon élvezetes volt, de a fülünk könnyen megszokta a hangerő növelését, aztán kívánta is azt, ráadásul nem éreztük azt, hogy leterhelne.

Canton Townus 90 hangfal mélysugárzó

Ebben nem kis szerepe volt a magassugárzónak is, ami már a Townus 30-ban is nagyon remekül szerepelt, tudása itt még jobban tudott érvényesülni, főleg finomabban hangszerelt, instrumentális szerzeményeknél. Pontos, enyhén fémes, de csilingelő, ami az állványos változatban néha soknak tűnt, itt viszont igazi csapatjátékossá tudott válni a külön középhangszóró, és a két mélysugárzó mellett. Eleinte bizonytalannak tűnt, de a bejáratást követően, majd a zenehallgatás alatt egyre jobban megmutatta erényeit, ami által nagyon fontos szerepet töltött be a hangfal előadása során. Odafigyelt a részletekre, remek párost alkotott a középsugárzóval, így nem hagyott veszni a felvételből semmit, végig tapintható, érezhető és nyomon követhető volt a munkája. Mégsem emelkedett ki, ahogyan idővel a basszus sem, csak egyszerűen időt kellett hagyni nekik ahhoz, hogy összeérjenek, és egyéni nívós munkájuk egy szoros egésszé kovácsolódjon.

Canton Townus 90 hangfal selyem

A Townus 90 természetesen nagyvolumenű klasszikus zenéhez is ideális, nem is kicsit! Domináns, ugyanakkor megfogott előadása révén egy opera, vagy az Újévi koncert méltó prezentálása nem okozott a számára semmilyen gondot, szélsebesen, de az árnyaltságokat is megmutatva tudatta velünk, hogy benne nem csupán irdatlan erő és temperamentum, hanem kategóriájában megfelelő muzikalitás és ha kell, kifinomultság is van. Szolidabb lelkületű zenerajongóknak talán kicsit sok lehet, amit a Townus 90 nyújtani képes, főleg abban az esetben, ha viszonylag kisméretű nappaliban hallgatják. Nekik mindenképpen érdemes egy csöves erősítővel meghajtaniuk,  hogy valamivel szellősebb és puhább legyen az előadása. Ezeken ne múljon, ha egyébként bejön nekik a hangfal külseje és karaktere.

Canton Townus 90 hangfal

Összegzés, végszó

A Townus 90 álló hangfal hozza azt, amit a zenerajongók a Cantontól elvárnak, tehát nagy fizikumú erőt, lendületet és dinamikát, viszont ez a sorozat már az audiofil kategóriába tartozik, ezért az egészhez hozzátevődik még rengeteg árnyaltság, részletezőképesség és egy bizonyos plusz, ami a hosszútávú zenehallgatást nem csupán izgalmassá és szórakoztatóvá, hanem igényessé is teszi. Szobahangerőn is nagyon szépen zenélt, de mindenképpen nagy terekbe tudjuk elsősorban ajánlani, ott viszont minden zenei műfajon remekül tud teljesíteni, már halkan is, de nagy kivezérlési szinten sem esett össze a megjelenített hatalmas színpada. Klasszikus formaterv, igényes, masszív megépítés, remekül kifejlesztett hangszórók és azok összjátéka, amit az alsó reflexnyílás is megfelelően támogat. Egymillió forint körül ez bizony egy remekül kigondolt hangfal, ami nem csak a mennyiség, hanem a minőség területén is nagyon sokat tett le az asztalra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.