Canton musicbox XS ultrakompakt mobil hangrendszer teszt

Szóljon Canton a tengerparton!

2016. július 30., szombat, 10:35

Canton audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth Bluetooth hangrendszer Bluetooth hangszóró Canton hangfal hangfal teszt Canton hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt

Az alig téglányi nagyságú musicbox XS a bárhol elférő mobil hangfalak elegánsabb rétegét képviseli, jó extrákkal és még jobb teljesítménnyel. A kis hangrendszert magunkkal vittük egy kiadós nyaralásra, hogy kipróbáljuk, mire képes.

Canton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszer hátlapCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszer tartozékaiCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszerCanton musicbox XS Bluetooth hangrendszer

Canton, már ők is?

A Canton eddig idegenkedett az akkumulátorral egybeépített, ultrakompakt hangrendszerektől. Ez kényes terület egy hangsugárzó specialista cég számára, elvégre olyan minőséget kell megtestesíteniük, ami alapvető kompromisszumokat jelent a hangminőségre nézve. A hordozható hangfalaknak kicsinek kell lenniük, saját telepről üzemelnek, így teljesítményük és hangszóróméretük egyaránt alkalmatlan a klasszikus értelemben vett hifi minőség visszaadására. Azonban úgy tűnik, a mobil hangrendszer kategória elképesztően népszerűvé vált. Ezek a dobozkák ugyanis az átlagfelhasználó számára nem kell, hogy audiofil karaktert nyújtsanak, elég, ha a méretüket felülmúló basszusra és nagyobb terhelésen is aránylag tiszta hangra képesek. Hangszínpadra, mellkasrázó dinamikára nincsen szükség.

Canton musicbox XS Bluetooth hangrendszer

Mai cikkünkben taglalt tesztalanyunk nem próbál csillagászati teljesítménnyel, vagy egyéb fizikai határokat meghazudtoló termékadatokkal hódítani, holott (kizárólag a méretére alapozva) drágább az átlagnál. 69 990 Ft-os árcéduláját fizikai oldalról főleg a Canton által képviselt minőség alapozza meg. Egyszerűen nélkülözi az olcsó mobil hangfalak sallangos, komolytalan megjelenését. Továbbá a gyártó hátterét ismerve könnyen elképzelhető, hogy a musicbox XS némi pluszt nyújt azok számára, akik nem csak bulizós zenéket, hanem finomabb hangzású felvételeket is szoktak hallgatni.

Canton musicbox XS Bluetooth hangrendszer

Máskülönben a manapság kulcsfontosságú kritériumoknak kivétel nélkül megfelel: nem nagyobb egy 0,5 literes kulacsnál, ezáltal a legtöbb oldaltáskában, kesztyűtartóban elfér. Használata nem különösebben bonyolult, viszont tartogat egy meglepetést. Utóbbi akkor alkalmazható, ha két darabot birtoklunk belőle, ekkor aktiválhatjuk a True Wireless funkciót. A megfelelő gombok lenyomásával 5 mp leforgása alatt elérhetjük, hogy a dobozkák egymással összhangban üzemeljenek, teljesen kábelmentesen. Mi több, eldönthetjük, hogy a jobb- és baloldali hanginformációt külön-külön azaz sztereóban, vagy pedig széttagolás nélkül, úgymond parti módban szólaltassuk meg. Egyébként nem csak a Bluetooth, hanem az analóg sztereó Jack (AUX) bemenetre kötött forrás jelével is kamatoztatható a True Wireless.

Canton musicbox XS Bluetooth hangrendszer hátlap

Küllem, használat

A feketére fújt alumínium készülékház nagyon jó minőségérzetet nyújt. Éleit fényesre csiszolták, aminek köszönhetően jól mutat napjaink trendi mobileszközei mellett. A tetőlapba simuló gumi billentyűzet kezelése is kényelmes. A gombokba süllyesztett, kék színű LED fények visszajelzést nyújtanak a felhasználónak, valamint Bluetooth párosításakor női hang jelzi a kapcsolat létrejöttét, vagy megszakítását. Nekünk a következő tulajdonság különösen tetszett: valós példával élve, egy szolid buli közben valaki más is szeretne csatlakozni a hangrendszerhez, ilyenkor azonban újra kell indítani a Bluetooth keresést. Ha a másik illető már nem akar jelet közvetíteni, és leválasztja forráseszközét, akkor a musicbox XS automatikusan visszaállítja az eggyel korábbi kontaktust. Ez hosszú távon rugalmasabbá, kényelmesebbé teszi a használatot, tesztidőszakként eltöltött kiruccanásunk során nekünk is praktikusnak bizonyult.

Canton musicbox XS Bluetooth hangrendszer

A háromnegyed kg tömegű kis dobozka négy hangszórót tartalmaz. 2 db 40 mm aktív membrán kelti a közép és magas frekvenciákat, őket támogatja meg további két 85 x 35 mm passzív basszus radiátor. Szemöldökünket felvonva vettük észre a specifikációban leírt, 60 W teljesítményt. Elképzelhető, hogy néhány pillanatig, egy bizonyos frekvencián képes ilyen erővel megszólalni a musicbox, de korábbi kompakt hangrendszer tesztjeinkre alapozva jó esetben is az általuk meghatározott mennyiség felét tartanánk reálisnak. A papíron közölt 10 méteres hatókör viszont fedte a valóságot. Amennyiben egy légtérben helyezzük el forráseszközünket (bármilyen aránylag új iOS vagy Android operációs rendszerű okostelefon, tablet vagy Bluetooth-képes laptop), tényleg képes akár egy osztályterem végéből is jelet közvetíteni a musicbox XS. Ha zsebre tesszük a telefonunkat vagy bútorok, falak akadályozzák meg a kapcsolatot, akkor instabillá válhat a lejátszás, de ez bármilyen Bluetooth eszköz esetében elmondható.

Canton musicbox XS Bluetooth hangrendszer

Hangminőség

Az eddig nálunk vendégeskedett Bluetooth hangrendszerekhez viszonyítva a musicbox XS nem feltétlenül a kis méretet felülmúló, erőteljes basszusokra törekedett. Persze, a váratlanul nagy és határozott impulzusokban ő sem okozott csalódást, viszont ez a vetélytársak többségének sem szokott kihívást jelenteni. Ezúttal inkább a hallható zenei részletekre lettünk figyelmesek, amelyek a Bluetooth hangszórók zömén (eleve a vezeték nélküli jelromlás miatt) nem válnak hallhatóvá. Most sok olyan hangeffektust sikerült észrevennünk, amelyek meghatározó elemei kedvenc felvételeinknek, ugyanakkor a hangkép stabilitással, egységességgel állt össze.

Canton musicbox XS Bluetooth hangrendszer

Példának okáért az eszement dubstep együttes Feed Me - No Grip c. számában az átvezetőkben morajló, sercegő digitális zörejek képesek voltak megjelenni már 20-30 %-os hangerőn is. Közben a basszusok is intenzíven dolgoztak, de nem akarták elfojtani a fölöttük zizegő, ciripelő középmagas frekvenciákat. Kellemesen morajlott, pulzált az alsó tartomány, úgymond besugározva a hangfal 2-3 méteres körzetét. 50 %-os terhelésig szinte bármilyen zenei műfajnál megmaradt ez az előnyös jelenség, aminek köszönhetően a részletek el tudtak különülni egymástól, ugyanakkor az áramló basszusok sem gyengültek el. A jelszint feljebb állításával dinamikailag összenyomódott a hangzás, de ez nem volt meglepő, hiszen alig téglányi nagyságú hangrendszerrel volt dolgunk. Összességében a teljesítmény jónak mondható, különösen úgy, hogy kisebb alapterületű szobában, vagy legfeljebb 3-5 fős partiban vetettük be a kis dobozt.

Közvetlen közelében tartózkodva saját magunkon is éreztük a musicbox XS által keltett légrezgéseket. Kis terhelésen meleg és testes karaktert produkált, nem a tipikus Bluetooth hangszórós, hézagos pufogást, hanem kerek egész tálalást kaptunk. Rosanne Cash - Modern Blue c. produkciójában az ének, a basszusgitár és az elektromos orgona gondosan elkülönültek egymástól, és még a kísérő vokálnak is volt ideje becsatlakozni, nem éreztük tolongónak, felhalmozottnak a részleteket, könnyed áramlással szólt a zene.

Természetesen voltak olyan tulajdonságok, amiket sem a Canton, sem más gyártó nem volt még képes megoldani ebben a méretben. Ilyen volt például a viszonylag limitált felső frekvenciás szórás. Ha az előlap közvetlenül felénk nézett, úgy szép tiszta hangmező úszott felénk, ahogy a doboz oldalához vagy háta mögé kerültünk, a magas frekvenciák döntő hányada elúszott mellettünk és elfedve maradt. Ugyanez a jelenség a hétköznapi hifi hangfalaknál is megfigyelhető, csak a lényegesen nagyobb terhelés által sokkal kisebb mértékben csökken azok szórása.

Végszó

A Canton musicbox XS elegáns dizájnt, minőségi készülékházat és kellemes, rengeteg zenéhez illeszkedő karaktert nyújt az áráért cserébe. Hangja alapján szinte azonnal meg tudtuk állapítani, hogy az ultrakompakt megoldások közül a jobbak közé tartozik. Szolgáltatásai közül kissé hiányoltuk a micro USB töltés lehetőségét illetve egy ütésálló védőtokot vagy egyéb tároló alkalmatosságot, de ezeket képes volt más, praktikus adottságokkal kompenzálni (pl. True Wireless). Viszonylag magas árát figyelembe véve, egyértelműen nem a felelőtlen fiatalok játékszere, cserébe adott egy olyan megoldás, amit elegáns környezetekbe, komolyabb hangulatú felhasználók igényeihez passzol. Az összkép nagyon jó, a teljesítmény a fizikai adottságokhoz mérten ugyancsak több, mint elfogadható, persze ennél feljebb is lehet menni. Akinek tetszik a Canton által képviselt minőség, de komolyabb teljesítményre tart igényt, annak érdemes fontolóra venni az azonos funkciókkal ellátott, ám kétszer nagyobb teljesítményt produkáló, musicbox S meghallgatását. Utóbbi szintén kb. 10 órányi üzemidőt ígér, és paramétereit figyelembe véve, jobb ár/érték aránnyal rendelkezik, mint a nála 40 %-kal olcsóbb musicbox XS. Mellesleg mindkét típus NFC-kompatibilis, és támogatják az aptX jeltovábbítást is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.