Canton Chrono 513 állványos hangfal teszt

Fegyelmezett hangoskodó

2018. augusztus 23., csütörtök, 17:25

Canton audio hifi hangfal hangszóró Canton hangfal hifi hangfal hangfal teszt Canton hifi hangfal Canton hangfal teszt hifi hangfal teszt

A Canton gondosan felparcellázta hangsugárzóinak kategóriáit annak érdekében, hogy minden ársávot lefedhessen. Most a 120 000 Ft/db áron megvásárolható Chrono 513 állványos hangfalakat hallgattuk meg, hogy kiderítsük, mire számíthatunk egy globálisan középkategóriásnak nevezhető doboztól?

Optimális szinten maradva

Rendszeres olvasóink mostanra valószínűleg megfejtették a hangfalak világában zajló törvényszerűséget. Bizonyos szinteken még nem léphetők át a hangminőséggel kapcsolatos korlátok: színezés, felbontás, dinamika, frekvencia tagolás, basszus, közlékenység, hangszínpad felépítés... Ezekből a gyártók a rendelkezésre álló technológiák és gyártási költségek függvényében kell, hogy visszavegyenek, miközben a versengés miatt mégis szeretnének mindenből adni egy kicsit (elméletileg).

Canton Chrono 513 hangszóró

Egyes gyártók az ár/érték arányt helyezik legelőbbre és az igazi high end szintre nem is szándékoznak törni. Vannak, akik a másik végletet képviselik. Néhány cég pedig (és közéjük tartozik az Európában stabilan álló Canton) a belépőtől a csúcskategóriáig mindent lefed. A Chrono széria alsó középkategóriának nevezhető. Laikusok számára így is komoly kiadás lesz felépíteni egy komplett rendszert a Chrono 513 köré/mögé, de cserébe év(tized)ekre letudhatják a minőségi zenehallgatásra szolgáló, nagyáruházi műanyag dobozok gyerekbetegségeit már teljesen nélkülöző eszközt.

Canton Chrono 513 hangfal magassugárzó

Küllem

A dobozok mérete 19x36x27 cm, tehát a szokásos ún. polcméretű kategóriát képviselik. A Chrono 513 igyekszik dekoratív megjelenésű lenni, különösen akkor, ha levesszük előlapi védőselymét. Ekkor láthatóvá válik a natúr, matt fém színű hangszórókészlet. A 2,5 cm-es magassugárzó alumínium-mangán ötvözetből, a kettős gumiperemes, 18 cm-es mélyközép sugárzó membránja pedig alumíniumból készült, gyémánttal vágott porsapkája szinte észrevétlenül simul bele a közepébe.

Canton Chrono 513 hangfal mélysugárzó

Az előlap fényes fekete, a doboz többi része fahatású, rendelhető feketében vagy fehérben. A hátoldalon szorítófejes, banándugó kompatibilis bemenetet találunk, egyetlen darabból álló, tölcséres peremű műanyag reflexnyílás társaságában. Az összkép rendezett, aránylag elegáns, felesleges giccsektől mentes. A doboz tetejét megkoppintva egész bíztató felépítésűnek tűnik, oldalt, a basszus hangszóró mögött hallani, hogy picit jobban kong.

Canton Chrono 513 hangfal csatlakozó

Ahogy korábban is említettük, a Canton szorosan osztotta fel kínálatát, ügyelve a széles árszintekre. Létezik például a Chrono mellett egy ún. féltestvér sorozat, a Chrono SL (teljesen polírozott dobozzal és alumínium helyett titán kónuszos mélyközép sugárzóval), melynek majdnem ugyanekkora tagját már mi is teszteltük.

Canton Chrono 513 hangfal mélysugárzó

Bővíthetőség

Említést érdemel, hogy a Canton Chrono sorozat összesen nyolc tagot számlál (három álló- és két állványos hangfal, valamint egy centersugárzó és egy házimozi háttérsugárzó), így mindenki eldöntheti ár és méret szerint is, hogy mekkora szobához illő (vagy hány csatornás) konfigurációt szeretne. Cikkünket sztereó meghallgatás alapján fogalmaztuk meg, de ha valaki házimozi szettben gondolkozik, annak ajánljuk, hogy jelentkezzen be egy demóra a Denon márkaboltba.

Canton Chrono hangfal sorozat

Az ideális működés érdekében erősen ajánlott állványra helyezni a hangfalakat. Válogathatunk tetszés szerint, vagy ha fontos a harmonikus megjelenés, akkor választhatjuk a Canton által tervezett, beépített kábelcsatornával is kiegészülő, tüskés talpakon álló LS 660-at (kb. 110 000 Ft/pár).

Canton Chrono 513 hangfal állvány

Beüzemelés

A Canton Chrono 513-at otthoni környezetben használtuk, hogy mindennapjainkba integrálva minél több alkalmazás (internetrádió, filmnézés, veszteségmentes zenék hallgatása) során teszteljük képességeit. Az első néhány nap után leültünk elindítani referencia számlistánkat és az eredmény már akkor bíztató volt, de a magas frekvenciákban kiütközött a fém hangja, a basszus pedig a vártnál kicsit faragatlanabb, tolakodóbb volt. Így adtunk neki még néhány órát, egy IsoTek Full System Enhancer lemezes járatás beiktatásával. Ezután eltűnt a zavaró csattogás a dinamikus részleteknél és a basszus is kezesebbé, lágyabbá vált. Tehát fontos, hogy rendesen bejárassuk.

Canton Chrono 513 hangfal keresztváltó

A hangfalat Music Hall és Rotel erősítővel teszteltük, közéjük QED Reference XT40 kábelt illesztettünk. Az erősítőhöz Windows 10 alapú PC-t használtunk forráseszköznek, amely AudioQuest Carbon USB kábelen küldte a digitális jelet. Az erősítőt AudioQuest NRG X3 tápkábellel kötöttünk közvetlenül a fali aljzatra.

Canton Chrono 513 hangfal hátlap

Meghallgatás

Az első napokban még nem ejtett minket rabul a Chrono 513, bár azt egyértelműen meg tudtuk állapítani, hogy atmoszféra teremtésben és dinamikában felülmúlta a nála olcsóbb hangfalakat. Nem csak zenehallgatáshoz voltak használva, pl. a Rocksmith gitároktató játék és az Aranyélet c. sorozat komplett első évada is rajtuk keresztül szólalt meg. Ha nem terheltük nagyon őket, akkor tiszta, erőlködés nélküli beszédet/éneket kaptunk, jól hallható, könnyed részlet ábrázolással.

Canton Chrono 513 hangfal mélysugárzó

Basszusa kicsit simulékony természetű, mértékletes, de szükség esetén extra feszességet adott. Mivel állványos méretű dobozokról beszélünk, a basszus nem igazán tudott gyomorrázóvá válni, de pl. az Aranyélet drámai jelenetében vagy a Massive Attack - Angel c. szám ütemeiben átjött annyi erő és határozottság, hogy 18 négyzetméteres szobánkban ülve, magával ragadjon minket az aktuális műsor. A középső frekvenciák mellőzték a fásultságot és a tolakodást is, pont elegendőnek éreztük őket. A mélyhangokat intenzív jelek közben teltebbnek és szilárdabbnak hallottuk a vártnál és a magas frekvenciákban is néha nyakon csíptük a fém jellegzetes, kissé fényes karakterét. Utóbbi viszont nem vált bántóvá vagy fárasztóvá és csak az igazán gyakorlott fülűek veszik észre. Az ár figyelembe vételével nem is várhattunk volna többet, ugyanakkor a hangélményhez más pozitívumok adódtak, amelyeket inkább az összetettebb/kifinomultabb zenékkel hallottunk meg.

Canton Chrono 513 hangfal csatlakozó

Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas c. számában extra érzelmességgel mutatkozott be a zenekari kíséret, az ének eleinte kicsit túlcsiszoltan (fényesen) volt hallható, de a járatás végére jelentősen finomodott. A zenekar tere kicsit elnagyolt volt, de összességében élvezhető tálalást kaptunk. A Chrono 513 megfelelő szobaméret és elhelyezés után kerek egészként képes bemutatni a hangokat. Ugyan annyira nem transzparens, hogy dimenzió-kapuként szippantsa magába figyelmünket, tehát kicsit végig tudatunknál maradunk (tudva, hogy egy jó hifi rendszert hallunk), de sok összetevőt képes megmutatni a zenéből.

Karaktere, dinamizmusa lényegre törő, mégsem erőltetett. A részleteket nem hozta ki annyira precízen, mint más, sokkal drágább hangfalak, ettől függetlenül mégis tudott egyfajta mértékletességet tartani. Ügyesen megragadta figyelmünket annak ellenére, hogy unalomig ismert referencia lejátszási listánk számaiban kisebb hiányosságokat fel lehetett fedezni.

Canton Chrono 513 hangfal

Végszó

A Canton Chrono 513 zeneileg mindenevő, egész jól terhelhető, és ügyesen kihoz rengeteg részletet. Az edzett hallásúak lehet, hogy meghallják majd az alumínium hangszórókészlet sajátosságait, és a nagy tereket csak kicsit felületesen kapják meg, de aki alulról fejleszt, annak mindez valószínűleg nem (vagy csak nagyon ritkán) tűnik majd fel. Képes atmoszférát teremteni, a hangok mellett a csendnek is figyelmet szentel, emellett a külseje is egész ízléses. Teljesítette elvárásainkat és remélhetőleg sok másét is fogja, mindezért megkapja az Ajánlott Vétel cédulát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.