Audio Pro Addon T14 aktív hangfal teszt

2019. január 28., hétfő, 13:05

Audio Pro audio hifi hangfal hangszóró aktív hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt Audio Pro hangfal Audio Pro hangfal teszt Audio Pro aktív hangfal

Érdekel, hogy mit tud egy aktív, Bluetooth-os sztereó hangfalszett? Minket is érdekelt, ezért kipróbáltuk az Audio Pro Addon T14 hangrendszert, ami egyfajta minden-egyben sztereó rendszer, amihez nem kell más, csak egy telefon, vagy tévé és máris szól.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfalAudio Pro Addon T14 aktív hangfalAudio Pro Addon T14 aktív hangfalAudio Pro Addon T14 aktív hangfalAudio Pro Addon T14 aktív hangfal magassugárzóAudio Pro Addon T14 aktív hangfal mélysugárzóAudio Pro Addon T14 aktív hangfal hátlapAudio Pro Addon T14 aktív hangfal hátlapAudio Pro Addon T14 aktív hangfal hátlapAudio Pro Addon T14 aktív hangfal távvezérlőAudio Pro Addon T14 aktív hangfal távvezérlőAudio Pro Addon T14 aktív hangfal távvezérlőAudio Pro Addon T14 aktív hangfal távvezérlőAudio Pro Addon T14 aktív hangfal távvezérlőAudio Pro Addon T14 aktív hangfalAudio Pro Addon T14 aktív hangfalAudio Pro Addon C-SUB aktív mélyládaAudio Pro Addon C-SUB aktív mélyládaAudio Pro Addon C-SUB aktív mélyláda hátlapAudio Pro Addon C-SUB aktív mélyláda hátlapAudio Pro Addon C-SUB aktív mélyládaAudio Pro Addon T14 aktív hangfal

Kinek kellhet egy aktív monitor?

Talán épp most kezdődik az aktív hangfalak új korszaka, talán csak egy kicsit bővül a piaci szegmens. Két évtizeddel ezelőtt az aktív hangfal fogalma még jellemzően két egymástól radikálisan eltérő minőségű termékkategóriát fedett le. A felső végen ott sorakoztak a stúdiók aktív monitorjai, amik precízen tálaltak minden részletet. Az alsó végen pedig ott voltak a számítógépek hangdobozkái, gyakran csapnivaló minőséggel. Az elmúlt évtizedben azonban szépen terjedtek az olyan aktív monitorok, amik igényesebbek voltak a számítógépek aktív hangfalainál, és szebbek voltak a stúdió monitoroknál. Ráadásul, a kategória népszerűségét nem csak a jó termékek mozdítják pozitív irányba, hanem a fogyasztói szokások is. Már sokan nem csak kiegészítő zenegépként tekintenek a Bluetooth-os hangfalakra, hanem elsődleges zeneforrásként. Ha egy, vagy akár két hangfal pihen a szekrényen, a tévé mellett, már nem merül fel a kérdés, hogy mégis hol van a CD-játszó, az erősítő és egyebek? Inkább csak azt kérdezzük meg, hogy a Bluetooth és az optikai bemenet mellett, van-e rajta USB, vagy WiFi?

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal

Mit kapunk?

Az Audio Pro T14 Bluetooth 4.0 csatlakozást, egy analóg és két optikai bemenetet kínál. Lehetne benne WiFi, Spotify Connect, TIDAL meg doromboló kiscicák, de ezek tulajdonképpen feleslegesek. Nagyjából negyvenezer forintért cserébe felmarkolhatjuk a gyártó kínálatában szereplő Link 1-et, amit bekötve máris megkapjuk az online zeneboltok kínálatának javát, valamint az Audio Pro multiroom alkalmazását is. Ennek ellenére, az USB bemenet, nekünk hiányzik. Így, ha számítógép hangfalaként szeretnénk használni a T14-et, akkor vagy a gép fejhallgató kimenetére kell csatlakoznunk, ami többnyire szerény minőségű, vagy elkölthetünk még pár tízezer forintot egy jó USB hangkártyára, vagy DAC-ra. Illetve, ha asztali gépünk van, talán lesz akkora szerencsénk, hogy abban találunk egy optikai kimenetet.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal hátlap

Igen, van a készüléken egy USB aljzat, de ez csak telefontöltőként került fel, és mindössze 1 A kimenetet tud, ami ma már nem igazán számít gyorstöltőnek.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal hátlap

A bemenetek sora mellett persze nagyon fontos a hangfalban rejlő erősítő és hangszórókészlet. Előbbi 2x50 watt teljesítménnyel dicsekszik, amit a mai szokásoknak megfelelően, természetesen D osztályú. Tegyük hozzá, hogy a felvett teljesítmény akár 150 watt is lehet, tehát a beígért, 2x50 watt kimenet nem tűnik túlzottnak.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal magassugárzó

A hangszórókészlet klasszikus, selyem dóm magassugárzóból és papír kónuszos mélyközépből áll. A magassugárzó előtti rács némileg helyettesíti a hangfalselymet, de a hangba nem szól bele jelentős mértékben. A mély/középsugárzót a gyártó az előlapra hátulról rögzítette, így a hangfal megjelenése kifejezetten letisztult. Ehhez a képhez járul hozzá a homorú porsapka is.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal mélysugárzó

A két hangfalat egy meglepően vékonyka kábel köti össze, amit talán érdemes egy rendesebb, 1,5 mm keresztmetszetűre cserélni. Nagyobbra hiába is fennénk a fogunkat, a hangfalak hátlapjába szerelt - amúgy csinos - kis szorító csavarok alá nem fér be. Azok lényegében egy "rendes" csatlakozó kicsinyített verziói.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal távvezérlő

A távirányítót forgatva azonnal feltűnik két dolog. Az egyik, amit a gyártó nyilván hangsúlyozni akart, a meglepően nehéz, masszív szerkezet, köszönhetően annak, hogy egy alumínium tömbből marták ki. Nincs előlap, hátlap, váz és egyebek, csak egy vaskos aludarab, aminek a tetején egy kis ablakban gombok sorakoznak. A másik dolog, ami hamar szemet szúr, hogy a távirányítón semmilyen ajtócska nincs, ami mögött elemek rejtőznének.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal távvezérlő

A hátlapon ugyan van egy apró lukacska, amin egy SIM tűt, vagy gemkapcsot betolva elvileg elemet cserélhetünk, ám az, hogy maga az áramforrás hol fog előbújni, jókora meglepetés. Ugyanis nem az apró gombelem ugrik ki a távirányítóból, hanem a teljes előlap, gombokkal, elektronikával és elemmel együtt. A vaskos alumínium darabba mart, apró üregbe tökéletesen illeszkedő elektronikát és gombokat mágnesek tartják a helyén. Ez bizonyos szempontból roppant ötletes. A kivitelezés azonban némi kívánnivalót hagy maga után. Bár az illesztés lélegzetelállítóan pontos, ezt el kell ismernünk. Csak épp a használati élmény nem a legkellemesebb. Kisebb részben azért, mert az apró lukon olyan erővel kell áttolni a tűt, az elektronika (illetve elem és gombok) kilökésére, ami miatt mi féltünk, hogy maradandó kárt teszünk a szerkezetben.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal távvezérlő

Szerencse, hogy a CR2032 típusú gombelem jó eséllyel csak 3-5 évente igényli a cserét. A használati élmény lerontásáért már sokkal nagyobb mértékben felelős az, hogy a gyártási bravúr, amivel az alumíniumot és elektronikát összeillesztették, az ergonómiára már teljességgel fittyet hány. Az alumínium tömb fogása nem kellemes, a fólia gombok pedig - főleg a dizájnhoz mérten - olcsónak tűnnek és lenyomásra sem reagálnak olyan határozottan, mint szeretnénk.

Cserébe a hangfal hátlapján sorakozó gombok alatt és felett a feliratok egyaránt szerepelnek "rendesen" és fejjel lefelé. Tehát ha felülről hajolunk át felettük, akkor is olvashatóak.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal

Apróság, de a használat során fontos tényező, az elektronikát is tartalmazó hangfal előlapján az apró LED, ami színével jelzi, hogy épp melyik bemenetet használjuk. A kis lámpácska nem túl fényes, így nem zavaró, illetve erős fényben nem annyira feltűnő. Ha pedig tévé vagy monitor mellett használjuk, akkor jó hír, hogy az élénk, kék színt (értelemszerűen) a Bluetooth kapcsolathoz társította a gyártó.

Dizájn

A minimalista megjelenésről egy kicsit az Apple termékek világa jut eszünkbe, no és az Audioengine hangfalai. Néhányan talán azt is gondolhatnák, hogy ez a szett jó lesz kezdő videósoknak az iMac mellé, aktív monitornak, de mi erre nem ajánlanánk a szettet. Nem fogja felfedni a felvételek hibáit, mert nincs olyan részletező képessége. Viszont bitang jó lesz YouTube videókhoz és játékhoz. Vagyis tartalomfogyasztásra.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal

Hang

Hang terén az Audio Pro nem kockáztat. Hangja (természetesen) fényévekkel jobb az átlagos, műanyag dobozos aktív hangfalakénál, és nagyságrendekkel összeszedettebb annál, amit az átlagos műszaki nagyáruházban vagy hipermarketben kínálnak, diszkont áron, valamiféle olcsó fadobozba zárva. A teszt során hallgattuk a 2018-as év slágereivel, az AV-Online szokásos tesztanyagaival, filmekkel és megannyi más felvétellel, amikkel az Addon T14 mindvégig nagyon kiszámítható, stabil produkciót nyújtott. Kellőképpen nyitott, de nem szúrós. Kellőképpen dinamikus, de nem tolakodó. Erényei stabilak, hibái vagy hiányosságai pedig alig-alig mutatják meg magukat. Volt, hogy egy Allan Taylor dalt hallgatva egy csipetnyi fedettséget fedeztünk fel a magasak környékén, Bat For Lashes - Houses by the Sun című dalát hallgatva pedig, nagyobb hangerőn a szett egy kicsit kifulladt, megfásult. Yoko Kanno and the Seatbelts - Diggin my Potato-t hallgatva a nyitás a szokásos "hűha" hatással indult, de pár másodperccel később már hiányzott a háttér nyitottsága, hozzáférhetősége. Pedig a mélyek kellő kitartással és erővel érkeztek, ám a halkabb részek kuszaságba vesztek.

A szett valahol félúton van aközött, amit egy egybeépített mikro hifi és egy olcsóbb hangfalszett nyújt, és aközött, amit egy belépő kategóriás, hifi komponensekből felállított szett tudna. Ám árban még annyi sincs, mint egy mikro hifi rendszer, ezért egyértelműen ajánlott vétel.

Audio Pro Addon C-SUB aktív mélyláda

Mélyláda nélkül is megállja a helyét, nem csak asztali, de szobai, sztereó használatban is. Persze, hogy van frekvenciahatára, de a reflexnyílás ehhez szépen hozzátesz egy hangulatos kiemelést. Ha pedig valakinek van kedve, egy kis plusz mélytartományért további 90-100 ezer forintot letenni az asztalra, létezik a gyártónak a T14-hez illő mélyládája, Addon Sub néven, melyet mi is kipróbáltunk. 20 négyzetméter felett nem hozott drámai változást, de egy kisebb szobában egyértelműen több mosolyt csalhat az ember arcára.

Audio Pro Addon C-SUB aktív mélyláda

Hangminőség terén, még józan keretek között maradva, talán analóg bemeneten át érhetjük el a legtöbbet azzal, ha 50-100 ezer forint közötti ársávból választunk mellé egy jó DAC-ot. A legolcsóbb USB hangkártyákkal is összeköthetjük, de ezeknek érdemes az optikai kimenetét használni a D/A konverziót a T14-re bízva. Ha épp Bluetooth kapcsolaton át szeretnénk használni, akkor sajnos tudomásul kell vennünk, hogy annak a hangminősége kompromisszumos. Ráadásul a Bluetooth kapcsolaton keresztüli hangerőállítást sem kapjuk meg.

Audio Pro Addon T14 aktív hangfal

Ajánlás

Az Audio Pro Addon T14 egy remek dizájn hangfalszett, amit egyszerű használni, telefonnal, tévével, játékkonzolokkal. Egy hangfal, ami jó társ lehet egy kisebb dizájn nappaliban, jó társ lehet számítógép mellé, esetleg jó lehet háttérzenéhez egy igényesebb kis irodában vagy üzlethelyiségben. Kellőképpen igényes ahhoz, hogy az átlag felhasználónak rengeteg örömet szerezzen. A megszállott audiofil beállítottságúak azonban ne reméljék, hogy ennyi pénzből kapnak valamit, ami versenyben van a félmilliós készletekkel. A kb. 115 000 forintos fogyasztói árat figyelembe véve, az Addon T14 egyértelműen ajánlott vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.